Card of the Week – Rescue Rabbit (version by Chaos D.A.D.)

Pozdrav dragi čitatelji i čitateljice i dobro došli u novi COTW. Prvo bih želio svima zaželjeti sretan i blagoslovljen Božić, sve najbolje i nadam se da ste ga provelii na najbolji moguči način. Sljedeće želio bih se ispričati što nisam napisao COTW već cijelih mjesec dana, što je neoprostivo i malo neodgovorno sa moje strane, ali problem je najviše u školi jer nekad stvarno imam jako puno za učiti, pa stignem doma i kad mislim sad ću napisati novi COTW jednostavno mi se onda ne da ili zaboravim, ali dosta toga neću vas sad gnjaviti sa svojim osobnim problemima. Upravo zbog toga što nisam već dugo napisao neki COTW, odlučio sam da će ovaj biti drugačiji od drugih jer ću pisati o jednoj novoj karti, a ne o nekim standardnim kartama kao prije i nadam se da če dobro ispasti. U članku ću se također osvrnuti na nedavni event YCS Brighton s obzirom da se tamo Dino Rabbit deck pokazao kao jedan od trenutno najkonkurentnijih deckova u meti. A sad dosta pričanja vrijeme je da krenemo na posao.

YCS BRIGHTON

Znači prvo nešto malo o ovom eventu koji se održao 17./18. 12. u Brightonu u Engleskoj na kojem su kao što već znate sudjelovala šestorica igrača iz Hrvatske. Ja nisam bio tamo, ali koliko sam vidio prema reportu na turniru je bilo jako puno Dino Rabbit deckova unatoč tome što je deck relativno nov, jer je Rabbit izašao tek prije otprilike mjesec dana. Moram priznati da nisam očekivao da će deck biti tako dobar, a osobito ne u tako kratkom vremenu, jer od TOP 8 deckova čak četiri su bila Dino Rabbit, tri Plant Synchro i jedni Agenti, dok je od TOP 4 bilo tri Dino Rabbit i jedan Plant Synchro, a kao što vjerojatno i sami znate pobjednik je također igrao Dino Rabbit. Kao najbolji deck formata slovio je Plant Synchro, a Agenti su osvojili World Championship i tu je još i Dark World za kojeg se oćekivalo da će postići jako puno i onda se odjednom pojavio Dino Rabbit koji ih je sve pomeo. Još ćemo vidjeti koliko će trajati ova slava, možda je to bila samo početnička sreća s obzirom da je turnir bio prepun Rabbit deckova, a možda će se ovaj deck pokazati boljim čak i od Plantova. Sada nam preostaje samo vidjeti kako će izgledati sljedeća ban lista, te hoće li Rabbit i dalje ostati netaknut ili će i on doći na ban listu.

 

This card cannot be Special Summoned from the Deck. You can banish this face-up card you control; Special Summon 2 Level 4 or lower Normal Monsters with the same name from your Deck. Destroy them during the End Phase. The effect of “Rescue Rabbit” can only be activated once per turn.

INFORMACIJE O KARTI:

*Karta je izašla kao secret rare u boosteru Photon Shockwave (PHSW) i već je sada jako popularna u igri.
*Večina igrača koja je malo duže u igri može primjetiti mnoge sličnosti sa kartom Rescue Cat koja je isto tako bila napravila popriličan nered u meti, ali se zbog toga vrlo brzo našla na ban listi.
*Pošto je karta tek izašla još se ne nalazi na ban listi, ali večina igrača predviđa da bi ju mogla upoznati već na listi koja nam dolazi u trećem mjesecu, a ako ju Konami poželi ostaviti u igri (znači barem na dva primjerka), onda definitivno dolazi na listu u devetom mjesecu.

UVOD I STATISTIKE KARTE

Mislim da samo moj osvrt na YCS Brighton govori dovoljno o tome zašto sam odabrao ovu kartu. Nova je u igri, a već je oko nje složen cijeli deck koji je nadmašio sva očekivanja (ili barem moja) i koji će defintino rulati trenutnom metom, barem sve do nove ban liste na kojoj će se saznati sudbina našeg Rabbita.

Sami statsi karte su prilično jadni, ali isto tako su i nebitni, no ja ću ih svejdeno spomenuti. Rabbit ima 300 ATK i 100 DEF, što naravno nije dovoljno za prijeći preko skoro niti jednog danas igranog monstera. Rabbit je lv4; to može biti dobro za neki Synchro ili rank 4 Xyz summon, ali samo u slučaju da je nestalo targeta za njegov effect, a to neće biti baš često jer kad nestane targeta onda je duel već gotov. Rabbit je također EARTH i Beas-type, ali niti jedan od tih podataka nije bitan. Ono što je bitno je njegov effect koji sad slijedi.

EFEKTI KARTE

Prvo da počnemo sa jednom od tri “mane” (ako se uopče mogu nazvati mane) koje Rabbit ima; ne može biti special summonan iz decka. Iskreno i ovako je prebroken, a da nema ovog dijela mislim da bi bio jedna od najboljih karata jer bi mogao dolaziti na razne načine, a vjerojatno najčešći bi bio isti onaj koji se koristio za Recsue Cat; pomoću Summoner Monka koji je još k tome na sadašnjoj ban listi na semi-limited, dok je prije bio na limited što znači da bi imao u decku tri Rabbita i dva Summoner Monka, a to znači da je gotovo sigurno da ćeš skoro svaki put u prvom turnu imati Rabbita na fieldu. Uglavnom sva sreća da je Konami stavio ovaj dio, jer bi u suprotnom ova karta bila sprema za ban na sljedećoj listi (makar ja se ne bi žalio niti da ga sad bannaju, pa da ga se odmah sad riješimo :P). 

Sad prelazimo na glavni dio effecta; možemo banishati face-up Rescue Rabbita kojeg kontroliramo da prizovemo dva lv4 ili niža normal monstera sa istim imenom iz decka. Možda se na prvi pogled ne čini ništa posebno spektakularno, jer ima puno restrikcija; moraju biti lv4 normal monsteri i još k tome moraju imati isto ime, ali kada malo bolje razmislimo, shvatimo da s ovim otvaramo jako puno mogučnosti.

Prva i najčešća je upotreba tih monstera za nove Xyz monstere koji se sve više igraju u deckovima, a pomoću Rabbita možemo dovesti bio kojeg Xyz-a rank 2, 3 ili 4 (osim onih koji zahtjevaju tri monstera za Xyz materijale). Samo ovo bi bilo odlično, s obzirom da je u igri već nekoliko vrlo dobrih Xyz monstera; Steelswarm Roach, Number 39: Utopia, Leviair, Leviathan…, ali kako bi stvar bila još i bolja tu su se umiješala dva nova Xyz-a. Evolzar Laggia i Evolzar Dolkka; monsteri na prvi pogled ubojiti, ali sa teškim summoning conditionom.

Effecti su im predobri; Laggia – sa njega možete detachati oba Xyz materijala kako bi negirali spell/trap/summon monstera, tj. drugim riječima hodajući Solemn Judgment, a Dolkka – sa njega možete detachati jedan materijal kako bi negirali effect monstera, tj. novi, puno jači Hearld of Orange Light, ali tu je i njihov summoning condition. Naime oba zahtijevaju dva level 4 Dinosaur-type monstera, što je dosta neobično s obzirom da Dinosauri nikad nisu imali neki deck koji bi bio konkurentan, pa se isto tako čini kao da je ovu dvojicu teško prizvati. Ali nakon što su igrači malo pregledali svoje stare karte i spojili ih sa novim Xyz-ovima i sa Rescue Rabbitom nastao je novi Dino Rabbit deck koji se temelji na Rabbitu, te na monsterima; Sabersaurus i Kabazauls koje dovodimo pomoću Rabbita. Po ovome nam je jasno kako je zapravo Rabbit broken kad je složen jedan cijeli deck oko njega. 

Druge mogučnosti koje nam daje Rabbit su; dovođenje dva normal monstera sa ATK 2000, npr. Alexandrite Dragon ili Gene-Warped Warvolf koji mogu služiti kao beateri koji će završiti duel sa svojim visokim napadima, ili dovođenje nekih normal monstera potrebnog levela koje koristimo za Synchro summon. Kao što možete zaključiti najčešće će se koristiti za Xyz summon, ali svakako može poslužiti i u druge svrhe.

Vezano uz ovaj effect dolazi nam sljedeći koji kaže da su ti monsteri koje smo doveli sa Rabbitom uništeni na kraju turna. Ovo nije uopče neki problem s obzirom da su ti monsteri ionako dovedeni da bi išli u Xyz ili Synchro summon što znači da do toga dijela neće niti doći, osim ako nemate dovoljno Xyz-a, što se nikako nebi smjelo dogoditi ako imate dobro složen deck.

I dolazimo do treće “mane” Rescue Rabbita; effect Rescue Rabbita smije biti aktiviran samo jednom po potezu. Ovo isto nije neki udarac za kartu, ali nije loše da je Rabbit malo ograničen tek toliko da se nalazi u nekim granicama normale jer bi u suprotnom ljudi vjerojatno izmislili neke prebroken comboe i dovodili bi Rabbita barem dva puta na field, a pokraj dvostruke Laggie je jako teško proći.

KOMBINACIJE, DECKOVI I SAVJETI

Znači kao što ste več mogli zaključiti Rabbit je svoju ulogu najviše našao u Dino Rabbit decku koji je na kraju krajeva i složen oko njega. Deck je vrlo lagan za igrati jer se temelji na jednostavnim, kratkim i uglavnom sličnim potezima u kojima baš i nema puno razmišljanja. Sve se uglavnom svodi na ovo; summon Rabbit, banishamo Rabbita za njegov effect te dovodimo dva Kabazaulsa ili dva Sabersaurusa koji onda mogu ili prvo napasti protivnika ili odmah ići u Xyz summon Evolzar Laggie ili Evolzar Dolkke, a onda kako bi ovu dvojicu Xyz-a čim duže održali na životu podupiremo ih sa povečim trap backrow-om. Nakon toga cilj decka je uglavnom dovesti Tour Guida koji traži drugoga, a njih dvoje onda koristimo za Xyz summon Leviaira koji sa svojim effectom summona banishanog Rabbita, a onda se ponavlja postupak od prije.

Koliko ja znam Rabbit se trenutno ne igra u nekim drugim važnijim deckovima, jedino se može igrati u Gem-Knight decku, ali taj deck je isto dosta nov i za sada je samo fun, a mislim da će tako i ostati s obzirom da su Fusion monsteri prespori i ne mogu konkurirati brzim Synchro i Xyz monsterima koji se danas igraju.

Što se tiče kombinacija sa Rabbitom, nema ih baš puno upravo zbog njegovog jednostavnog effecta, te zbog one dvije restrikcije koje onemogučavaju više-manje bilo kakvo abuseanje karte. Najčešća je upravo ona spomenuta malo prije; dovodimo Tour Guida koji dovodi Leviaira, a on banishanog Rabbita koji ide po još dva Dinosaura za jednog od dva Evolzara. Još jedna moguća kombinacija je aktiviranje Gold Sarcophagusa sa kojim banishamo Rabbita, a onda da nemoramo čekati dva poteza ponavljamo postupak od prije sa Tour Guideom. Dobra stvar kod ovih kombinacija je što nikad nismo u minusu po broju karata u ruci i na fieldu, baš suprotno kod prve kombinacije smo čak i u plusu od jedne karte.

Što se tiče nekih karata koje smetaju Rabbitu, njih isto nema baš puno. Karte koje mu naravno mogu zasmetati su Solemn Warning i Solemn Judgment, ali one mogu spriječiti bilo kojeg monstera, pa se one niti ne ubrajaju u posebne opasnosti. Još jedan trap koji mu može naškoditi je Bottomless Trap Hole. On zapravo ne smeta samom Rabbitu, nego monsterima koji dođu sa njegovim effectom, jer pošto su oba monstera summonana u isto vrijeme, ako vam protivnik aktivira Bottomless na njihov summon, obojica su banishana što naravno pokvari sve vaše planove za neki Xyz summon.

Također postoji jedan monster koji možda neće baš pokvariti vaše planove, ali će vašem protivniku sigurno donijeti plus. To je Maxx “C“, tech karta koja se sve više nalazi u raznim deckovima. Stvar je u tome da ako on baci Maxx “C“ na Rabbitov effect, on vuče jednu kartu za special summon dvojice monstera, a onda ako vi želite nastaviti i ići u Xyz summon, onda vuče još jednu što mu donosi plus jedan. Važna stvar kod ovoga je da znate da vučete samo jednu kartu za Rabbitov effect, jer kao što sam rekao kod Bottomlessa monsteri se smatraju kao da su prizvani istovremeno, što znači da vučete samo jednu, a ne dvije karte.

I naravno karte koje mogu “zeznuti“ Rabbita su Effect Veiler i Herald of Orange Light. Effect Veiler je manji problem s obzirom da kad summonate Rabbita, ako koristite priority Effect Veiler mu ništa ne može (ali postoji jedna fora s njim protiv ovog decka, koju ću uskoro navesti), ali zato Herald može bez obzira na priority, te onda Rabbit ode u banish, ali ništa ne dolazi na field. S obzirom da su Agenti i dalje dosta popularan deck njega se treba paziti.

A sad da spomenem ovu “foru“  za koju i ja doznao tek nedavno od jednog našeg igrača koji je bio među onih 6 koji su bili na YCS Brightonu. Potrebni su vam Effect Veiler u handu i neki setani trap, ali pod uvjetom da je chainable, znači npr. Complusory Evacuation Device, Raigeki Break… Kad vam protivnik summona Evolzar Laggiu, vi aktivirate taj setani trap, koji će on naravno negirati da spasi Laggiu, a onda discardate Veilera iz handa te će se onda taj Laggia vratiti u extra deck. Ovo je vrlo zanimljiv i praktičan trik kako se riješiti jedne od “napasti“. 

RULING AREA

Pošto je Rabbit trenutno još dosta nov, nema baš previše nekih specifičnih rulinga vezanih uz njega jer ljudi još nisu došli u situacije u kojima ne znaju što i kako dalje, a uostalom sam effect Rabbita je vrlo jednostavan, pa ne dolazi do nekih komplikacija, ali svejedno evo nekih do sad pozantih rulinga:

-Prvi dio teksta koji kaže da Rabbita ne možemo special summonati iz decka se zapravo ne tretira kao njegov effect.
-Banishanje Rabbita je cost koji se plača za aktivaciju effecta.  
-Kao što je već prije spomenuto, monsteri dovedeni sa effectom Rabbita su summonani u isto vrijeme, pa ih karte tipa Bottomless i Maxx “C“ tretiraju kao jednog monstera.

SAŽETAK I ZAKLJUČAK

Pošto su neki useri rekli kako nema smisla u ovom odijeljku prepičavati cijeli blog ponovno, odlučio sam samo spomenuti ono osnovno tek toliko da bude neki sažetak. Znači Rescue Rabbit je karta koja je izašla prije mjesec dana u boosteru PHSW, a već sad je jedna od najskupljih i najboljih karata u igri. Oko nje je složen Dino Rabbit deck koji je osvojio zadnji veliki event YCS Brighton, na kojem je velika večina igrača igrala taj deck, pa nije niti čudno da je dominirao tim eventom.

Zaključak je; karta je defintivno broken jer omogućava prelagan pristup Xyz monsterima, slično kao i Tour Guide, samo na malo drugačiji način. Dino Rabbit deck je trenutno uz Plantove najbolji deck koji će defintivno rulati formatom sve do sljedeće ban liste na kojoj ćemo saznati njegovu sudbinu. Ali naravno uz sve te super stvari dolazimo do najveće mane Dino Rabbit decka; skupoća.

Cijena Rabbita na netu je trenutno oko 90 dolara, tj. oko 500 kuna što je naravno jako puno za samo jednu kartu, a s obzirom da trebamo tri primjerka za deck, to je 1500 kuna samo za tri karte. Sad dolazimo do Tour Guidea koji je još skuplji od Rabbita. Cijena na netu je trenutno oko 180 dolara, a kod nas je nekih 700-800 kuna, ovisi kako ga tko cijeni, znači opet za tri primjerka trebamo preko 2000 kuna. To je već 3500 kuna samo za šest karata, a tu su još i Evolzar Laggia i Evolzar Dolkka koji isto imaju visoku cijenu. Po ovome možemo zaključiti da je ovaj deck samo za one jako dubokog džepa, jer malo tko je spremam izdvojiti toliko novaca za jedan deck.

Zato ako namjeravate igrati na nekim večim eventima u Hrvatskoj, kao što je predstoječi Winter Challenge nemorate se bojati ovog decka, jer trenutno u Hrvatskoj nema dovoljno Rabbita za složiti jedan deck, makar se sad priča po forumu da će ipak na Winteru možda biti jedan Dino Rabbit, ali to još nije sigurno, a ako i hoće nećete valjda baš vi naletjeti na njega (ali zato vjerojatno ja hoću s obzirom da baš nemam previše sreće u takvim stvarima ).

Ovo bi bilo sve za danas, nadam se da vam se nisam nešto zamjerio zbog dugog čekanja, ali se isto tako nadam da sam se ovim blogom barem malo odužio i očekujem vaše komentare.

Do sljedećeg puta vaš Chaos D.A.D. 🙂

9 misli o “Card of the Week – Rescue Rabbit (version by Chaos D.A.D.)


 1. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Thor – tnx na pozitivnom komentaru 😉

 2. znači,blog je sjajan i zanima me samo još edna sitnica:znači neprijatelj summona npr 2 saberosaurusa. ja aktiviram bth,oba lete iz igra,ili ako aktiviram s warning oba su uništena od jednom?


 3. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  Zahvaljujem svima na pozitivnim komentarima i podršci.

  @blackwing crusher – kad on summona dva Sabersaurusa ili Kabazaulsa sa Rabbitom, ako ti opališ BTH oba lete van iz igre, a Warning ti je najbolje aktivirati na sami summon Rabbita ili na aktivaciju njegovog effecta dok recimo BTH nemožeš jer Rabbit ima samo 300 ATK 😉

 4. blog je dobar hole ima u textu monster(s)
  u zagradi s sto vjerovatno odnosi samo za ovake situacije kada dolaze 2monstera istovremeno


 5. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Aadnanman – tnx na komentaru, i da Bottomless tako funkcionira zbog toga “s” u zagradi, jer inače niti on ne bi radio 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.