Tengu Birdman deck analiza by Jinzo

Birdman Tengu deck je deck koji se bazira na tehnici i combou Genex Ally Special summon iz handa vraćanjem Reborn Tengu sa fielda u hand i special summonanjem drugog na field te laganom synchro summonu. Deck najviše ima lvl 6 monstera te je jako brz, stabilan i uvijek ima dobar hand (velika doza draw powera). Deck da se igra danas bi bio jako skup te ukoliko nemate sve karte sa deckliste probajte vi nešto mijenjati ukoliko ga želite igrati, no ukoliko ne želite u stvarnosti ostaje vam DN na kojem ga možete testati. Vrijeme je za još jednu deck analizu koju ću podijeliti na nekoliko dijelova a vi ste na početku prvog pa se zato udobno smjestite i nastavite sa čitanjem:

Današnji blog ću da započnem sa combo makerima. To su karte u decku koje poduzimaju glavnu stvar decka, započinju comboe te prave vam synchrone ili xyzove. U ovom decku postoje dva osnovna Combo Makera koji sami povezuju te comboe. U pitanju su Genex Ally Birdman i Reborn Tengu. No pored njega imamo još jednog monstera koji može da stvori combo sa D.A.D.-om i PSZ-om, a u pitanju je Armaggedon Knight.

Combo Makers

imagesCAE6TJO1

Genex Ally Birdman
Machine/Tuner
1400 ATK / 400 DEF
You can return 1 face-up monster you control to the hand to Special Summon this card from your hand, and this card gains 500 ATK if it was a WIND monster you returned. If this card is Special Summoned with this effect, remove it from play when it is removed from the field.

Znači to je on glavni combo maker u vezi sa Reborn Tenguom, jedan od dva tunera koje igramo u decku, solidnog ATK-a (koji ako ga ss-o vraćajući Reborn Tengua ima 1900-ATK-a), odličnog arta te tematska karta ovog decka. Znači sa njim imamo toliko mogućnosti a glavne su da idem u synchro sa Reborn Tenguom u bilo kojeg lvl 7 synchrona kojeg igramo u decku, synchro sa bilo kojim lvl 6 monsterom u decku kojeg igramo u synchrona kojeg najčešće pravimo u late gameu Locomotion R-Genexu i slično. Njega igramo tri, te nam je on srž decka. Dark je te može da nam posluži kada nam nije potreban u handu za Allure of Darkness. Imamo mnogo mogućnosti sa njim. Te ga definitvno treba igrati tri.

300px-RebornTenguEXVC-EN-UR-LE

 Reborn Tengu
Beast Warrior / Effect
1700 ATK / 600 DEF
When this card is removed from the field, Special Summon 1 “Reborn Tengu” from your Deck.

Dakle to je on. Reborn Tengu, onaj koji kada ode sa fielda (bilo kako i bilo gdje) dolazi još jedan primjerak iz decka, ato je za ovakav deck odlično. Jer zamislite da njega imate na fieldu, jednog ili dva Tengua u decku i Genex Allya u Handu. Tengua vratite, special summonate drugog Tengua iz decka te nakon toga SS-te i Genex Ally Birdmana koji ima 1900 ATK-a te onda idete u neki lvl 7 synchro. Toliko o ovoj karti koja ima jednostavan eff i okoj se nama šta mnogo govoriti osim toga da je odlična.

Ostale karte koje prave comboe u decku su:
– Armaggedon Knight ( Daje potrebne dark monstere na grave. Ekspresni synchroni kada je summonan ukoliko pošaljemo PSZ-a na grave.)- Destiny Hero – Malicious ( Daje vam synchro lvl 8 sa Sa PSZ-om, synchro lvl 9 sa Genex Allyem dobar uz Destiny Draw kada dobivate dvije nove karte za dvije.)
Vrijeme je za Monstere koji su beatsticki u ovom decku:

Beatsticks 

Takvih u ovom decku imaju 3. Reborn Tengu, Caius The Shadow Monarch i Dark Armed Dragon. Neću ni jednog opisivati posebno, tato što zadnja dva imaju većinom removal funkciju mijesto beatstick i ako i ovako mogu da posluže. Što je jako dobro jer se naši monsteri mogu ” Preobražavati “, iz hodajućeg removala u beatstick monstere koji su svaki tren spremni da unište protivnikovog monstera. Posebni tretman ima Reborn Tengu koji uz svoj dobar ATK od 1700 za lvl 4 monstera osim toga što je beatstick on se može koristiti i za xyz summon, i za synchro summon, a i za odbranu te za lagani special summon. To je jako dobro te korisno. Caius je karta koju skoro svi poznaju, hodajući je removal te sa svojih 2400 ATK-a može da uništi većinu današnjih monstera a o D.A.D-u ne govorimo. Ima 2700 ATK-a te ima i bolji eff od Caiusa te se prilično lagano summona. No pitanje je sada – uz toliko malo beatsticka kako da samnjimo protivničke bodove na nulu. E pa sasvim jednostavno – jer će te imati kontrolu uz D.A.D-a i skoro nonstop imati barem jednog darka na graveu što znači da če protivnikov field da bude čist. Imat će te aggresiju, te comboe.

Special Summon

  Gravekeepers Spy

Gravekeeper Spy
Spellcaster/Effect
1200 ATK/ 200 DEF
FLIP: Special Summon 1 “Gravekeeper’s” monster with 1500 or less ATK from your Deck.

Veoma jednostavna karta te je možda čak i glavni defender ovog decka. Teško da će vam već u svom prvom tunru protivnik dovesti monstera koji ima 2000 + ATK-a , no u svakom slučaju će se zaletiti na napad. A dobit će još jednog Spya. Karta koja se igra tri u ovom decku može nekada da bude i dead hand – nekada ali ne i uvijek. Daje nam + na fieldu te se može Xyzati sa još jednim Spyom ili se synchrati sa PSZ-om u Ally of Justice Decive Armor, nekog lvl 6 synnchrona ili lvl 7 uz Birdmana. Može da posluži i kao fodder za Caiusa. U svakom slučaju odlična karta.

Karte koje još special summonaju ili se special summonaju u ovom decku su:

Gorz The Emmisary of Darkness ( Klasika, odlična odbrana te tokens sa dobrim ATK-om)
Tragoedia ( Zaštita, brzo ide u sync summon ili xyz summon)
D.A.D. ( Lak SS , Hodajući removal)
Destiny Hero – Malicious ( Draw Power, odličan u sync summonu)
Genex Ally Birdman ( Tematska karta, lagan special summon)
PSZ ( Karta za maksimalo dvije upotrebe po duelu, odličan u pravljenju lvl 8 synchrona te lvl 6)
Battle Fader ( Da se zaštitimo od FTK-a/ OTK-a)

Draw Power

U decku imamo tri draw powera, a to su Pot of Duality, Allure of Darkness i Destiny Draw. Opisat ću sve tri te njihove prednosti i mane:

Pot of Duality – Igraju se tri naravno. I ako ima mnogo special summonanja mogućnost dead handa je neizbježna pa nikad nije na odmet dodatni draw. I ako je karta pozitivna nula kao i svaki od ovdje draw powera, mi se riješavamo jedne karte kako bi smo izabrali neku od 3 sa vrha decka što može da vam pomogne jer možete da vučete battle fadera ukoliko nemamo monstera, Veilera za prekidanje comboa protivnikovog idućeg poteza te možda Caiusa ukoliko imamo nekog monstera na fieldu, koji može da preokrene čitavu situaciju. Situacija je mnogo. A neke od najgorih su kada dobijete tri karte koje vam trebaju te ste na slatkim mukama.

Allure of Darkness – Većina monstera u decku je dark, te nam u handu daje dvije nove karte , ali gubimo dvije karte koje nam možda i ne trebaju u tom trenutku.

Destiny Draw – Dobro ovo je već malo komplikovanije za koristiti no igraju dvije jer imamo dva maliciousa. Kao prvo ova karta može da bude +1, jer vučete dvije karte, riješavate se dviju karata, te može te bannish Maliciousa i dobiti novog na fieldu što je +1. Najnesigurniji je draw power no efikasan.

Odbrana/Removal

Imamo 6 removala u decku, a glavni removal je naravno Dark Armed Dragon ostali su Dark Hole, Scrap Dragon, Caius, Ryko te Chaos Sorcerer. Zašto je D.A.D. bitniji i bolji od ostalih? Zbog toga što se lagano summona, te može koliko god želite puta uništava sa skoro nikakvim costom. Ostali imaju nekoliko manjih mogućnosti uglavnom je to Dark Hole koji uništava i vaše monstere, Caiusov eff se ispunjava samo kada je tribute summonan, za Scrap morate uništavati i vaše monstere, Sorcov eff je once per turn, Ryko se mora flipati. A svi oni uništavaju karte, pretežno monstere, samo Scrap,Ryko i D.A.D. imaju čast da uništavaju S/T-ove.

Sada kada smo obavili analizu decka, koja je ovaj put napravljena na neki drugačiji način sa manje slika –  urednije, bolje, više je napisano te su skoro sve karte opisane osim Dimensional Alchemista došli smo do kraja ove deck analize te je došlo vrijeme da ostavim samo deck listu:

Monsters(31)

Armaggedon Knight 3x
Battle Fader 3x
Caius The Shadow Monarch 3x
Chaos Sorcerer
D.A.D.
Destiny Hero – Malicious 2x
Dimensional Alchemist 3x
Effect Veiler 2x
Genex Ally Birdman 3x
Gorz The Emmisary of Darkness
Gravekeeper Spy 3x
Plaguespreader Zombie
Reborn Tengu 3x
Tyko, Lightsworn Hunter
Tragoedia

Spells(9)

Allure of Darkness
Destiny Draw
Heavy Storm
Monster Reborn
Pot of Duality 3x

Trapz (0)

EXTRA :

Scrap Dragon, 2 Locomotion R-Genex, a dalje sami 😀

EDIT: Blogg je trebo bit ovjavljen 11.11.2011. al je bio sačuvan i objavljen tek danas!

15 misli o “Tengu Birdman deck analiza by Jinzo

 1. Ovo je več malo bolje od Bugs Bunny, opisao si srž decka, više si se potrudio i vidi se da si deck testirao, tj. razumiješ to što pričaš.

  Estetski je isto dosta dobro, možda još fali tu i tamo koji enter da bude malo preglednije, ali ok.

  Sviđa mi se što si blog podijelio na neke cijeline, ali na novi način koji još nitko nije koristio tako da si u tome orginalan.

  Ima jedna malo veča greška; nije beatsTick nego beatsick, znači bez ovog jednog “T”, tako da si to popravi.

  Još nešto što mi malo smeta je što ponekad stalno ponavljaš istu riječ, npr. beatsick koji ponavljaš po nekoliko puta u onom jednom dijelu, a to je malo glupo, zato uvijek kad pišeš pazi na to da ne ponavljaš istu riječ puno puta.

  Još nešto što sam primijetio da ponekad krivo napišeš je da su dvije rečenice razdvijene, a trebale bi biti povezane, samo odvojene sa zarezom, primjer:

  “Imamo mnogo mogućnosti sa njim. TE ga definitvno treba igrati tri.”

  Te dvije rečenice bi trebale biti zajedno, samo što bi prije “TE” trebao biti zarez. Ovo je više nešto što se tiče gramatike, tako da pripazi i na to malo dok pišeš.
  Najbolje ti je kad napišeš blog pročitati ga BAREM dva puta i vjeruj mi ovakve stvari ćeš sam primjetiti.

  Sve u svemu dobra analiza i nadam se da će ih biti još 😉

 2. jedino to mi ovdje baš ne sviđa je da si rekao da se DAD-a lako summona,što baš nije tako. Vidim da imaš hrpu Dark monstera,a kad se ti groblje napuni ništa od njega. Jedino možeš probati Pot of Avarice za kontrolu broja monstera na grave-u,ili čak reciklažu DAD-a i Reborn Tengua.

 3. Crusher – Dok sam ovo testo svaki drugi duel bi sletio D.A.D. te sleti skoro uvijek kad ga imam u handu.

 4. pa dobro ajde da mi neko objasni onda sta znaci to removed majketi kako moze bit bilo kako kada ode sfielda kada pise removed removed je jedan nacin a to je kada se removira kada promasi groblje a stvarno nekontam kako jedno pise a drugo radi


 5. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Chaos D.A.D.
  Zapravo, ispravno je napisao “Beatstick”, pogledaj ovaj link:
  http://yugioh.wikia.com/wiki/Beatstick

  A što se tiče ovoga TE što si rekao, u hrvatskoj gramatici ispred te ne ide zarez, jer je TE sastavni veznik (a to su: i, pa, te, ni, niti) 😉


 6. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Adnanman88,remove from play znaci da ne ide ni u groblje,i ide izvan igre, a removed from field,znaci da je maknut s polja bilo gdje,u groblje,u ruku,u deck,maknut iz igre.Nadam se da si shvatio.


 7. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Kiryu – ovo za beatstick sam danas saznao da je točno i na tome se ispričavam, jer sam očito ja negdje već prije vidio da je beatsick pa sam tako uvijek i pisao, ali dobro čovjek uči dok je živ.

  Ovo za TE, ok i tu sam pogriješio, ali ajde pametnjakoviču barem priznaj da sam tu u pravu jer je on pogriješio sa time što nije to napisao skupa, nego je odvojio na dvije zasebne rečenice, a to nikako ne paše pa si onda slobodno mogao i to napisati, a ne što si samo meni reko da sam krivo napisao jer si htio ispast pametan 😛


 8. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Kiryu – e da i btw, ispred “jer” se isto ne piše zarez, a ti si ga napiso 😛


 9. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @Chaos D.A.D.
  U pravu si, čovjek uči dok je živ 😉
  I u pravu si što se tiče ove dvije rečenice što ih je trebao povezati. 😉
  A što se tiče zareza, uvijek se slučajno nađe gdje ne treba xD

 10. E DA i ovo Gravekeeper Spy
  Spellcaster/Effect
  1200 ATK/ 200 DEF
  FLIP: Special Summon 1 “Gravekeeper’s” monster with 1500 or less ATK from your Deck.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.