Bloger: The K2 environment

Kao što ste primjetili Yugioh Planet v5 sadrži mnoge nove opcije od kojih je jedna Bloger. U ovom vodiču nastojati ću vam objasniti sve funkcije koje će te susretati prilikom korištenja vašeg mini bloga i objasniti sistem objave članaka na portalu i sl. da ne duljimo previše sa ovim  „predgovorom“ bacimo se na posao.

Što je bloger i kako funkcionira

Bloger je aplikacija koja svim korisnicima Yugioh Planet zajednice omogućuje pisanje članaka ali u svojem malom blogu kako bi se spriječilo pretrpavanje web stranice sa stotinama istih ili sličnih članaka.

Svi članci napisani u blogeru automatski se izlistavaju na početnoj strani bloger aplikacije no ne i na samoj web stranici. Dakle kako bi se vaš sadržaj uistinu pojavio na naslovoj stranici Yugioh Planeta i bio uvršten u našu arhivu novosti on mora prethodno biti odabran od strane administratora ili zajednice.

Ukratko u blogeru možete pisati o svemu što vam srce želi čak i pisati članke na istu temu koju je već netko pisao, a te novosti će vidjeti samo vaše kolege sa foruma dok će posjetiteljima željnih konkretnih informacija biti dostupan sadržaj sa naslovne stranice Yugioh Planeta.

Kako da napišem svoj članak i uređujem svoj blog?

Ništa lakše, vaš prvi korak je naravno otvoriti blogeru aplikaciju pritiskom na „Bloger“ u navigaciji web stranice.

 

Nakon toga trebali biste u desnom stupcu vidjeti nešto kao na sljedećoj slici ukoliko ste već obavili registraciju i login.

 

Kako bi ste objavili članak pritisnite na gumb označen crvenim kružićem kako bi vam se otvorio prozor za pisanje članka.  (preporučujemo instalaciju jave ako imate problema sa prikazivanjem ovog prozora)

Nakon što vam se otvorio prozor za pisanje pozabaviti ćemo se samim funkcijama unutar prozora prije nego što pokušamo objaviti naš članak.

Upoznajmo naš interface

 1. Prostor za upisivanje naslova vašeg članka
 2. Editor za pisanje sadržaja vašeg članka
 3. Dodatne opcije editora za pisanje
 4. Dodatna traka sa alatima
 5. Tagovi
 6. Kategorija u kojoj se nalazi članak
 7. Da li je članak objavljen (vidljiv na portalu)
 8. Kontrole za spremanje promjena
 9. Dodatne opcije članka

Dakle za početak potrebno je odabrati da li  je vaš članak objavljen klikom na „yes“ ili „no“ te zatim odabrati odgovarajuću kategoriju kao na slici

Iduća bitna stvar su tagovi odnosno oznake(riječi) koje najbolje opisuju članak. Kako bi upisali tagove potrebno je nakon svake ključne riječi staviti zarez ( , ), ukoliko je vaš tag prihvaćen biti će označen zelenom bojom kao na slici

 

Ubacivanje slika:

Pritiskom na karticu „Slika“  otvoriti će vam se prozor sa opcijama za biranje naslovne slike. Pritiskom na gumb „Broswese server“  otvara se prozor sa svima već postojećim uploadanim slikama od ostalih korisnika na server koje možete odabrati za naslovnu sliku vašeg članka ili možete sami pritiskom na „Odaberi datoteku“ uploadati vašu novu sliku.

Ova opcija služi isključivo da biranje naslovne slike vašeg članka te kao takva automatski radi resize vaše slike na odgovarajuće dimenzije.

Naravno postoje i drugi načini odabira naslovne slike i dodavanja još slika, u dodatnoj traci sa alatima(4) nalazi se gumb „Slika“ pritiskom na njega otvoriti će vam se prozor kao na slici

U ovome prozoru također možete jednostavno uploadati slike na server ili upisati url link na neku već postojeću sliku na internetu te klikom na gumb „umetni“ staviti ju u članak. Valja napomenuti da će prva slika koju umetnete na samom vrhu članka prije ikakvog teksta biti vaša naslovna slika te tada nemorate korisiti prije navedenu opciju.

Kod pisanja članaka također važno je koristiti opciju „read more“. Razlog tome je da je vaš članak građen od dva dijela a to su uvodni tekst i tijelo članka. Stoga nakon što napišite određeni dio teksta pritisnite gumb kao na slici.

Ono što sada možete primjetiti je tanku sivu liniju koja zapravno odvaja vaš uvodni tekst od ostatka članka i predstavlja gumb „Opširnije“ kojeg vidite prilikom čitanja članka na stranici. Ovu opciju morate obavezno koristiti i nikako ju nesmijete zaboraviti.

Nakon što ste napisali tekst u vašem članku, odvojili uvodni tekst i tijelo članka i popunili potrebne parametre kao što su „tagovi“ vaš članak je spreman za objavu pritiskom na gumb „Spremi“.

Čestitamo vaš prvi članak je objavljen!

Nakon što smo se pozabavili sa samom radnom okolinom i upoznali sve opcije vrijeme je da napišemo svoj prvi članak i upoznamo se sa bitnim standardima kod pisanja članaka, više o tome u sljedećem članku.

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

4 misli o “Bloger: The K2 environment

 1. to mi moramo odobriti, ako je dovoljno dobar postaviti ćemo ga na naslovnicu 🙂

 2. Kod ubacivanja slike, to jest kod ove druge opcije ti imaš opcije: slika,opširnije,prijelom i još dvije poslije ovih.
  Ja imam samo opciju prijelom i opširnije!
  Zašto?
  A kad nemaš ovih kako ubaciti sliku u tekst?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.