Area 868 – Books are for geeks! But this is a book full of magic spells!

Dobrodosli u jos jedno, trece izdanje Area 868. Danasnja tema su nam knjige. Naravno ne samo knjige, pored knjiga ima i carobnjaka zbog kojih te knjige postaju korisne. Rijec je u Spellbook decku, ne Prophecyima vec iskljucivo Spellboocima. Ja sam ranije pisao blog o njima tek kada su bile najavljene i bile su u planu pod imenom Magical, a moram vam reci da se meni iskreno vise svidja Spellbook

1.1. Sta su Spellbooci uopce?
Spellbook karte su spellovi, kao sto im samo ime kaze. Najcesce su vezane za spellcastere te za druge Spellbooke. Ja vam kazem da su Spellbooci savrseni – te da imaju rjesenja za sve moguce prijetnje.

1.2 Savrseni su:

 Jer imaju megasearchera u obliku Spellbook of Judgmenta, imaju searchera 1 za 1 u obliku Spellbook of Secrets, imaju svoj jednopotezni Axe Of Despair koji osim sto boosta napad za 1000 daje mogucnost ako nesto monster na koji je aktiviran pregazi vi mozete searchati za jos nekom spellbook kartom – Spellbook of Power, imaju kartu u obliku quickspella koja daje mogucnost svim carobnjacima na polju da budu do kraja poteza ili imuni na spellove ili na trapove – Spellbook of Wisdom, imaju ATK Boost koji ako se unisti daje vam mogucnost da trazite spellcastera iz decka makar to bio Effect Veiler – Spellbook Star Hall, imaju kartu koja reciklira druge Spellbooke iz groblja te vama daje da vucete kartu jos ako je unistena u zavisnosti od Spellbooka u groblju daje vam da special summonujete Carobnjaka iz decka – The Grand Spellbook Tower, imaju kartu koja moze zaobici once per turn efekat uz mali cost te kopirati jednu od knjiga iz groblja – Spellbook of The Master, te imaju kartu koja moze biti Book of Moon, Book of Taiyou, Karma Cut bez costa te karta koja vraca neku setanu s/t kartu u ruku – Spellbook of Fate. Ove karte cesto traze da banishaju iz groblja pa imate Spellbook of Eternity, koji ce samo banishanje za cost uciniti plusom. Ako ovo nije dovoljan razlog zasto su savrseni neznam sta nije uredu sa vama.

1.3. Uredu. Savrseni su. Ali kako cu ja pobjediti sa njima? Sta cu sa svim tim plusevima?

Odgovor je prejednostavan, uciniti velike pluseve jos vecim. Sigurno ce te se zapitati kako to uraditi? Pa evo vam odgovora: gomilat ce te spell countere na Magic Exemplar koja ce removati countere kako bi ste doveli npr. Effect Veilera za synchro u Catastora, ili kako bi ste doveli Breakera koji bi zajedno sa Exemplarkom otisao u Rank4 Xyz. Drugi nacin je nasa draga preskupa, najskuplja i najdraza Priestess koja uz silne trazilice Spellbooka moze sletiti na field kada mi to pozelimo. Priestess uz prelagani summoning condition lako cisti field uz malu cijenu – jos ako je uparimo sa njenom sestrom koja se isto tako zove Priestess pa dovedemo Veliko Oko – naravno nakon sto pocistimo field sa sestricama. Uz Spellbook of Power, Priestess skace na velikih 3500 te postaje beatstick za jedan turn koji rusi sta pozeli i jos vam searcha nesto iz decka. Zar to nije divota? Eh, otisli smo malo od pitanja – kako pobjediti. Pa pobjediti je jednostavno – vi cete stalno biti u plusu jer Exemplar, kao i Breaker moze gaziti sta stigne uz Spellbook of Power, koji se lako reciklira sa Tornjem.

2.0 Smorio sam vas sa pisanjem, sad idem na Analizu karti koje nisu Spellbooci

 –Zahvaljujuci shitty shitu koji mi izbaci kada pokusam ubaciti sliku, slika nema! WD Popravi ovo jer niko ne cita blogove bez slika, ovo pise: “Access to this resource is restricted.”

Spellbook Magician of Prophecy
Zahvaljujuci nasem prekrasnom bloggeru, slike nemate. Ali evo ja cu vam reci. Ova karta vam je kao zivi Spellbook of Secrets, ima potpuno isti efekt ali je on sporiji jer je monster. Odlican za prvog turna da zavarate protivnika. Uglavnom ima 500/400 statistike i 2 levela je – sto na prvi pogled izgleda totalno usrano. Ali karta kaze kada se flipa prema gore ili kada se pozove NORMALNO, mozete dodati neku spellbook kartu u ruku. Ja sam licno imao kombinacija sa njim kada sam koristio Spellbook Star Hall, Spellbook of The Master Spellbook of Power. Star Hall je imao 5 countera sto je ucinilo da Magician ima 1000, pa Power ga napuca na 2000 i Master na 3000. Ugl. bilo je jako simpaticno gledati kako mali monster lvl2 ubija Shi Ena. 

Breaker The Magical Warrior
Evo karte koja se prosetala po banlisti kao malo koja karta. Istinska legenda YGO-a koja je danas izgubila na znacaju, no zato su tu Spellbooci da joj vrate znacaj. Karta se 3 iz par razloga. Jedan je razlog sto je instant Beastick uz karte kao sto su Spellbook Star Hall i Spellbook of Power, drugi razlog je sto dolazi sa counterom kad je NORMAL summonan koji ako skinemo sa njega nam daje mogucnost da unistimo neki spell/trap na fieldu, a treci razlog je to sto je DARK pa super dodje za Chaos SorcereraBLS-a. Ima 1600 napada sto je sasvim solidno i level 4 je sto je dobro jer moze ici u XYZ sa Magic Exemplar.

Temperance of Prophecy
Jedini Prophecy kojeg kartam u decku a da nije Priestess. Odlicno dodje da zovne Priestess kada los hand povucemo. Ima 1000 napada i 1000 defa, atribut mu je Earth a level je 3. Dakle nista specificno, nista dobro, nista lose. Efekt mu kaze ako smo aktivirali neki spellbook prethodno tog turna mozemo zrtvovati Temperancea i pozvati jednog lvl5 ili vise Carobnjaka iz naseg decka. Taj potez nemozemo special summonati druge lvl5 ili vise monstere. Dobra karta koja sluzi kao fodder za Priestess, te u nekim buildovima Prophecy Destroyer.

Effect Veiler
Ovu kartu morate kartati 3 komada. Ali morate! Kao prvo on je tuner sto nam omogucava pozivanje lvl8 synchrona kao stu su Stardust Dragon uz Priestess, te nam omogucava prizivanje Catastora uz micanje samo jednog countera sa Magical Exemplar. Drugo on je LIGHT, sto nam govori da je hrana za BLS-a Chaos Sorcerera. Trece mozemo njega banishati iz groba za Spellbook of Life kako bi smo vratili Prophecy Destroyera koji bi bio lvl7 sto je mnogo pogodnije za xyz sa Priestess, a i za synchro sa samim Veilerom.

Magical Exemplar
Sta reci za nju. Ona je mama, tata, sin, babo, otac, kreator, stvoritelj, Jahva, Insan, Amon Ra i sve drugo sto se moze reci. Ona swarma iz ruke. Ona swarma iz groba. Ona je kraljica i pokretac svega. BEZ NJE SE NE MOZE!

 

2.1 2×3 Must Play Spellbooks!

Reci cu vam da ne trebate sve Spellbooke igrati u maximalnom broju. Postoje samo 2 spellbooka koja morate igrati tacno 3, a to su Spellbook of Secrets Spellbook of Power. Sta god radili njih nemojte izbacivati napolje nizasta. Oni su vam glavni pokretaci svega. Spellbooci koje bi ste mogli razmotriti da igrate pod 3 su:
The Grand Spellbook Tower
Spellbook of Judgment

Razlog za Toranj i Sudbinu je jednostavan, a to je da Toranj reciklira i trazi, a Sudbina trazi. Ostali Spellbooci imaju vece costove. Sve ostale Spellbooke igrajte 1/2, a neki cak igraju bez Spellbook Star Halla

9.9 Zanimljivi techevi

Znam da smo tek dosli do 2.1. ali ovo je kraj. Ovdje cu vam navesti sve sto sam probao i jako moze biti zanimljivo i zabavno u Spellboocima:

Copycat – Vjerovali ili ne. Ovu sam ideju dobio na turniru kada sam igrao protiv jednog od najvecih PRO-va Bosne i Hercegovine – Sanjina Galijasevica koji je u svojim Spellbookovima mainao Copycata koji jako dobro radi. Kao prvo uz Stars moze pregaziti odmah nesto cim dodje na field te uz svoj type tj. Spellcaster moze dobro posluziti i u groblju, a i na fieldu, a atribut mu je fodder za BLS-a i Chaos Sorcerera.

Tsukuyomi – Vidio sam ljude koji je igraju, a vjerujte mi i nije losa jer nije -. Jeste da potrosi normal summon, ali je Spellcaster i onda moze uz kombinaciju sa Spellbook of Power, pregaziti ono sto je setala i dati vam nesto u ruku. Jako prakticno.

 Magical Dimension – Odlicna karta jer ce te stalno imati cost uz Exemplare, ta tributate. Ali rizicnost da nemate Spellcastera u ruci je cesto cini mrtvom.

Toliko do sljedeceg puta, vas Jinzo.

P.S. NEMOJTE SE LJUTITI STO NEMA SLIKA, NISAM JA KRIV 

3 misli o “Area 868 – Books are for geeks! But this is a book full of magic spells!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.