Analiza Tier1 deckova formata: 1. dio Chaos i Synchrocentric

Budite mi pozdravljeni, vrli igrači najljepše igre na svijetu. Za danas sam vam pripremio nešto posebno, a ujedno i esencijalno za svakoga tko teži natjecateljskom Yugioh!-u. Krenut ćemo sa analiziranjem svjetskog metagamea te ukratko objasniti kako funkcionira 10 najigranijih i najboljih deckova ovog formata.

Popis koji iznosim ovdje baziran je na temelju posljednjih 5 velikih turnira u Europi i Americi, a dao sam si za pravo da uvrstim i nekoliko deckova za koje vjerujem da spadaju u ovo prestižno društvo. Ono što je zajedničko svim ovim deckovima je sljedeće:

– igraju ih najbolji profesionalni igrači YGH!a, koji su proveli tjedne testirajući ih
– koriste najefikasnije i najubojitije engine u igri
– kreću se u financijskom okviru od 1500 do 4500 kuna

Pa eto, izvolite:

1. Chaos
2. Synchrocentric
3. Dark World
4. Herald/Hyperion
5. Karakuri
6. X-Saber
7. Dino Rabbit
8. Tech Genus
9. Max Monarch
10. Anti-meta

U ovom izdanju analizirat ćemo prva dva decka sa tog popisa, Chaos i Synchrocentric. Iako na prvi pogled iznenađujuće slični, postoji nekoliko ključnih razlika između njih. Krenimo od Chaosa.

1. Chaos

Najkonzistentniji card-advantage deck u formatu sa odgovorom na sve. Sadrži najkvalitetnije i najskuplje engine u igri:

Tour Guide to the Underworld XYZ engine
(3× Tour Guide to the Underworld + 1× Sangan + 1× Spirit Reaper)
Summonanjem Tour Guidea idete po LV3 Fienda u deck, što vam omogućuje instantni XYZ Special Summon koji je obično jedan od sljedećih: Wind-Up Zenmaines, Leviair the Sea Dragon ili Number 17: Leviathan Dragon, ovisno o situaciji. Istovremeno, pražnjenje XYZ materijala puni vam graveyard dark monsterima koje ćete koristiti za standardne chaos special summone (BLS,CS).

Effect Block/Draw from Summons engine
(2-3× Effect Veiler + 2-3× Maxx „C“)
Slanjem ovih karata iz ruke u graveyard možete kontrolirati dvije stvari:
1. Negirati neugodne effect protivnikovih face up effect monstera (Effect Veiler)
2. Natjerati protivnika da uspori tempo SSova i pritom izvući par karata za svaki od SSova na koji se ipak odluči (Maxx „C“). Ubojit protiv Dark World decka, jako dobar protiv svih ostalih SS T1 deckova.
Effect Veiler je light monster tako da služi i kao fodder za  standardne chaos special summone (BLS,CS).

Standardni Chaos SS monsteri
(1× Black Luster Soldier + 2× Chaos Sorcerera)
Black Luster Soldier (BLS) je najjača legalna karta ovog formata. Bog zna zašto su je odlučili vratiti, omjer SS zahtjeva (removanje 1 light i 1 dark monstera iz graveyarda) je u potpunosti neproporcionalan snazi ove karte. No eto, tu je i igriva je dok je sljedeća ban lista ne vrati prošlosti. Tko zna, možda nam neka buduća lista vrati i CEDa? Smijemo sanjati, zar ne WD? 🙂
Chaos Sorcerer je kastrirani BLS, i dalje je moćan kao SS sa removal abilityem, ali nešto je uravnoteženiji. Kako god da bilo, i BLS i CS mogu promijeniti tijek duela u vašu korist, u zamjenu za nekoliko već odbačenih monstera iz graveyarda.

Ostatak karata je visoko sinergičan sa cijelim deckom, prevladavajući elementi monstera su dark i light da posluže kao chaos fodder, Dimensional Alchemist je tu da vrati nešto od banishanih monstera, Rai-oh doprinosi kontroli, Caius je tu kao removal, Battle Faderi da zaustave swarm i pripreme teren za Caiusa.  U većini Chaos deckova igraju se stapleovi koji se uklapaju u temu decka (Gorz, Tragoedia, Rai-Oh, Honest itd.) ili pak individualni techevi (D.D. Crow, Kycoo itd.).

Deck igra velik broj monstera iz nekoliko razloga: Effect Veileri i Maxx „C“ovi nemaju tradicionalnu funkciju monstera, bilo bi bolje gledati na njih kao na trapove/quick play spellove zbog načina na koji ih se aktivira. Također, 27 monstera jako se dobro slaže sa Dimensional Alchemistom koji će češće pogoditi ono što treba ako koristite njegov efekt.

Što se tiče spellova, postava je uobičajena – stapleovi (Monster Reborn, Dark Hole, Heavy Storm, par MSTova, Pot of Dualityevi itd.).

Chaos igra samo 2 trapa: Torrential Tribute i Trap Dustshoot. Oba su kvalitetna, s time da je Trap Dustshoot puno bolji u ovom formatu nego što je bio u prošlom jer je izbijanje ključnih monstera važnije nego ikad prije.

Prilažem vam decklistu Courtney Wallera, pobjednika YCS Kansasa:

Monsters: 27
3 Tour Guide From the Underworld
3 Dimensional Alchemist
2 Thunder King Rai-Oh
2 Effect Veiler
2 Battle Fader
2 Caius the Shadow Monarch
2 Chaos Sorcerer
2 Maxx “C”
1 Honest
1 D.D. Crow
1 D.D. Warrior Lady
1 Sangan
1 Kycoo the Ghost Destroyer
1 Tragoedia
1 Gorz the Emissary of Darkness
1 Spirit Reaper
1 Black Luster Soldier – Envoy of the Beginning

Spells: 12
2 Pot of Duality
2 Mystical Space Typhoon
2 Enemy Controller
1 Heavy Storm
1 Monster Reborn
1 Book of Moon
1 Dark Hole
1 Allure of Darkness
1 Pot of Avarice

Traps: 2
1 Trap Dustshoot
1 Torrential Tribute

Extra Deck: 15
1 Number 39: Utopia
1 Number 17: Leviathan Dragon
1 Steelswarm Roach
2 Leviair the Sea Dragon
1 Trishula, Dragon of the Ice Barrier
1 Scrap Dragon
1 Stardust Dragon
1 Black Rose Dragon
1 Arcanite Magician
1 Brionac, Dragon of the Ice Barrier
1 Magical Android
1 Armory Arm
1 Chimeratech Fortress Dragon
1 Wind-Up Zenmaines

Toliko, nadam se da ste stekli kakav-takav uvid u snagu ovog decka vrijednog cca. 4000 kn. Krenimo dalje, na Synchrocentric.

2. Synchrocentric

Kao što i samo ime kaže, deck se vrti oko special summonanja synchro monstera, i radi to bolje od ostatka top deckova u formatu. Synchrocentric je užasno sličan Chaos decku, 80% decka je identično, jer i ovaj deck koristi (pomalo reducirane) verzije Tour Guide to the Underworld XYZ enginea i Effect Block/Draw from Summons enginea. Razlika je u sljedećem skupu karata:

Plant Tuner engine
(1×Lonefire Blossom + 1× Spore + 1× Dandylion + 1× Glow-up Bulb)
Lonefire je ovdje kao tražilica za neki od tunera, a odlaskom u graveyard postaje fodder za Spore. I Spore i Glow-up Bulb mogu se reciklirati (iskoristiti 2 puta), jer se nakon odlaska u graveyard pomoću svojih efekata mogu vratiti na polje i tako omogučiti novi SS.

U decku se nalaze i Reborn Tengu-i, koji su fantastični kao samozamjenjujući tribute/synchro fodder te Debris Dragon koji služi za dodatno synchro summonanje. Obratite pozornost da se Debris Dragon mora Synchroati u dragon type synchroa (dakle u Black Rose Dragona, Stardust Dragona, Scrap Dragona, Trishulu ecc.)

Spell postava je opet staple (Monster Reborn, Dark Hole, Heavy Storm, MSTovi ecc.) uz nekoliko sinegičnijih karata poput Scapegoata, Mind Controla i Enemy Controlera. Scapegoatovi i Dandylionovi tokeni mogu se iskoristiti kao fodder za Enemy Controler ili četo kao fodder za synchro summon. One for One je ovdje da izvadi te prijeko potrebne LV1 plant tunere (Glow-up Bulb i Spore).

Synchrocentric je bogatiji od Chaosa što se tiče trapova. Do dodatne kontrole dolazi korištenjem Solemn negation set-upa (2× Solemn Warning + 1× Solemn Judgement) i mišljenja sam da je ta postava u većini deckova fantastična kao univerzalni counter formatu koji obiluje special summonovima i pojedinačnim čudesima za koja stvarno ne želite da se dočepaju polja (BLS ecc.).

Prilažem deck listu Michaela Boyda, TOP4 igrača sa posljednjeg YCSa.

Monsters: 23
1 Caius the Shadow Monarch
1 Black Luster Soldier – Envoy of the Beginning
1 Debris Dragon
3 Tour Guide From the Underworld
1 Sangan
1 Glow-Up Bulb
1 Lonefire Blossom
3 Reborn Tengu
2 Spirit Reaper
1 Effect Veiler
3 Maxx “C”
2 Thunder King Rai-Oh
1 Dandylion
1 Spore
1 Gorz the Emissary of Darkness

Spells: 13
1 Book of Moon
1 Monster Reborn
2 Enemy Controller
2 Mystical Space Typhoon
1 Pot of Avarice
1 Scapegoat
1 Foolish Burial
1 Mind Control
1 One for One
1 Dark Hole
1 Heavy Storm

Traps: 5
2 Solemn Warning
1 Solemn Judgment
1 Torrential Tribute
1 Trap Dustshoot

Extra Deck: 15
1 Formula Synchron
1 Armory Arm
1 Ally of Justice Catastor
1 T.G. Hyper Librarian
1 Orient Dragon
1 Brionac, Dragon of the Ice Barrier
1 Ancient Fairy Dragon
1 Black Rose Dragon
1 Scrap Dragon
1 Stardust Dragon
1 Trishula, Dragon of the Ice Barrier
1 Leviair the Sea Dragon
1 Number 17: Leviathan Dragon
1 Wind-Up Zenmaines
1 Number 39: Utopia

Kao što i sami vidite, podudarnost je i više nego očita, a zašto i ne bi bila kad su karte koju jednake u oba decka najkvalitetniji power-staple formata?

Po mnogima dva najjača decka u formatu, oba su decka jako skupa. Da bi ih se igralo na pravi način, zahtjevaju dobro poznavanje ostalih deckova u formatu. Ni jedan od ovih deckova ne igra se „sam od sebe“, potrebno je donositi mnogo odluka, jer oba decka obiluju izborima koje igrač mora donijeti. Kvalitetnim testanjem naučit  ćete kada koristiti karte poput Effect Veilera, kada vršiti pritisak, a kada čekati te koje synchro/XYZ monstere prizvati u ključnom trenutku.

I to je to za danas,
nadam se da ste nešto naučili i da ćete sljedeći put kada naletite na jedan od ovih deckova negdje znati kako funkcinoraju te koje su im ključne karte. Ukoliko se nađete u natjecateljskom okruženju, sigurno ćete nabasati na njih. Znanje je moć, a poznavanje protivnikovog decka omogućuje vam da ga counterirate na pravi način.

Do sljedećeg puta, kada ćemo nastaviti dalje našim popisom,
lijepi pozdravi svima!

Hals.:.:.:.slaH

6 misli o “Analiza Tier1 deckova formata: 1. dio Chaos i Synchrocentric

 1. Moram priznati da mi se sviđa ova ideja o opisivanju 10. najboljih deckova formata jer do sada se nitko nije sjetio nečeg takvog.

  Do sada smo imali uglavnom samo standardne deck analize, dok je ovo više nalaiza mete, sa kračim opisom decka, ali opet dovoljno opširnim da igrači (koji to još ne znaju) shvate kako funkcionira deck, te dobe neki uvid u njegov mehanizam i igrivost (i naravno cijenu).

  Što se tiče same liste deckova, mislim da si mogao preskočiti X-Saber jer možda su oni i dalje solidan deck, ali budimo realni od kad je promijenjen ruling za Darksoula ne igraju se baš previše i ne postižu neke uspjehe. Tako da si onda umjesto njih mogao staviti neki drugi deck; ja bi tu recimo uvrstio Lightsworn/Twilight jer možda nije postigao baš nešto na nekom YCS-u, ali zato je kod nas bilo nekoliko u top-u na SC-u i Winteru, a isto tako lista je predobra za njih sa JD-em na tri, BLS na jedan i Gardna na dva.

  Što se tiče recimo naziva samih deckova, mislim da je možda Synchrocentric malo previše opći naziv, ovaj deck ljudi zovu Tengu Plant ili Chaos Tengu Plant u slučaju da igra CS-ove i naziv Herald/Hyperion se baš ne koristi, nego se koristi naziv Agent, koji onda ljudi još ponekad miješaju sa nečim drugim, a najčešće sa T.G. engineom, pa dobe T.G. Agent.

  Isto tako mislim da je ovaj naziv Chaos i sami deck opčenito isto malo preopći naziv, a isto tako, takvi “čisti” Chaosi se baš ne igraju, nego se igra ovaj Tengu Plant, a baš čisti Chaos se ne viđa u zadnje vrijeme na eventima, nego ljudi samo koriste Chaos karte i ubacuju u neke druge deckove s obzirom da večina deckova ima i LIGHT i DARK monstere, pa nekako mi taj deck baš ne prolazi ovako sam po sebi jer kažem baš se i ne igra previše.

  Uglavnom sviđa mi se ideja, ali mislim da si odabrao malo krivi “timing” za pisanje ovoga iz dva razloga:

  – prije tjedan dana je izašao Order of Chaos koji će definitivno promijeniti igru jer uvode tri nova archetypea koja će biti i te kako igriva; Wind-Up (njih zapravo ne uvodi, nego im daje potrebno pojačanje), Inzektor i Ninje, tako da će se zbog ovoga dio liste ubrzo promijeniti.

  – drugi razlog je što nam za mjesec dana dolazi nova ban lista koja bez problema može promijeniti metu, tj. ubiti neke od ovih deckova i pojačati neke druge, tako da ovakva meta vrijedi još samo mjesec dana, a onda tko zna što će biti.

  Znači sve je super, ali malo je krivo vrijeme jer trenutna meta će se promijeniti za nekih mjesec dana, a opet nova meta će se uspostaviti tek negdje mjesec dana nakon nove liste, znači jedino da čekaš dva mjeseca sa pisanjem ovoga, ali to baš i nebi imalo smisla, pa sad kad si več započeo, završi ovo do kraja, a kad dobijemo novu metu onda možeš isto tako pisati i o njoj 😉

 2. Awesome!! 😀
  Slažem se sa Chaos D.A.D.-om, pametan dečko, vidi se da zna o čemu priča 🙂
  Jedva čekam da napišeš za Karakurije jer sam ih htio napraviti otkako su izišli, ali me baš i ne ide xD

 3. Hej hej,
  hvala na konstruktivnim primjedbama Chaos,
  pa eto da ti pokušam dati odgovore na tvoja pitanja te pobliže opisati razloge zbog kojih sam se odlučio na ovo:

  – Nazivi deckova koje koristim su dosta generični (općeniti) upravo iz razloga što ljudi vrte jako mnogo varijanata navedenih deckova, pa sam stoga pokušao obuhvatiti dobar dio njih “krovnim” nazivom (v. Chaos, Synchrocentric)

  – Saberi po meni i dalje imaju svoje mjesto u samome vrhu, no naravno, to je samo moje mišljenje, ti i svi ostali imate u potpunosti pravo držati neke druge deckove primjerenijima navedenim pozicijama

  – Što se tiče ban liste/novih edicija, nema neki valjani razlog za pisanje ovoga sada, jednostavno mi se pisalo o Tier1 deckovima ovog formata jer mi je cijeli format užasno zanimljiv (uključujući i ban/limi/semi-limi listu), pa rekoh, zašto ne sada? 🙂

  Lps,
  Hals

 4. Ma znam ja to za te nazive i istina dosta je teško jednom-dvije riječi obuhvatiti neki deck jer ima stvarno jako puno varijanti istog decka, ali ono ovo sam rekao čisto iz razloga što su ovi nazivi (Agent, Tengu Plant) poznatiji čitateljima, pa onako da nebi bilo neke zabune ili da netko krivo ne shvati mislio sam da bi bilo bolje koristiti ove “standardne” nazive, ali ok s obzirom da se ovdje ne radi o samo jednom decku, nego je onako više generalizirano onda je tu u redu.

  Pa ono kažem da su Saberi i dalje solidan deck, ali nekako promjenom rulinga su više-manje nestali sa scene i rijetko se vidi da koji toppa na nekom većem eventu, pa sam čisto iz tog razloga mislio da bi bilo bolje da je neki drugi deck (kao što sam rekao najbolji bi bio ls iz razloga što se kod nas dosta igra, uostalom ls je deck koji se kod nas uvijek puno igrao i uvijek će se igrati, pa sam mislio zato), ali ok to je tvoj blog i kao što si rekao svatko ima svoje mišljenje tako da ti se samo drži svojega, ovo je bio samo moj prijedlog.

  Pa super da se netko sjetio nečeg novog, i ideja je opčenito odlična, ali da si to napisao recimo mjesec-dva prije bilo bi ajmo reć puno korisnije nego sada jer sad nema nikakvih večih turnira i dolazi nam nova lista, a svi znamo da se nakon liste promijeni velika večina deckova koja rula metom, pa onako samo kažem da je malo pogrešan timing, ali ipak s obzirom da si se tek vratio to ti nitko ne može zamjeriti jer pretpostavljam da ovo vrijeme dok nisi bio aktivan baš nisi pratio događaje, pa ti je zapravo dosta toga novo i jendostavno si želio napisati blog o sadašnjoj meti i to razumijem.

  Znači samo ti to napiši, zanimljivo je čitati, ali još će bit zanimljivije pročitati ovako nešto o sljedećoj meti jer će onda večina igrača moći nešto i naučiti iz toga i recimo pripremiti se za Natse 😉

 5. Haha,
  point taken =)

  Imam namjeru napraviti i crash course vodič za pripremu za Natse, ali u dosta drugačijem stilu tako da eto… Ostat će nešto i za kasnije 😉

  Lps,
  Hals

 6. To za Natse je super, vidio sam da si i prije pisao tako neke članke kako se najbolje pripremiti za neki određeni event i to je odlična ideja jer stvarno može dosta pomoći nekim igračima, a osobito onima koji po prvi put odlaze na tako neki veliki event.

  Ja sam bio razmišljao da napišem tako nešto za Summer ili Winter Challenge, ali ipak nisam jer mislim da još niti sam nemam dovoljno iskustva za napisati tako nešto, pa rađe takve stvari ostavljam onima koji imaju više znanja i iskustva od mene.

  U svakom slučaju jedva čekam da i to napišeš, a isto tako ako želiš možeš napisati i seriju ovakvih članaka u novoj meti kad se stabilizira 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.