Report by Geoff Valčić: Irski Nationalsi 2024!

Irski Nationalsi 2024

Prvi lipnja 4:45 ujutro.

Na stanici u srednjovjekovnom gradiću Kilkenny-u dolazi bus za Dublin… nervoza, umor, neispavanost, moji dugogodišnji prijatelji na ovim turnirima me prate vjerno u taj bus, ne sluteći da ćemo imati najbolji vikend otkada igram ovu igru. Prvi lipnja, prvi dan irskog državnog prvenstva 2024.

Mislim da sam trebao uzeti kasniji bus, jer sam stigao u Dublin već u 6:20. Proveo sam dobra 3 sata u hotelu gdje imam zakazani smještaj za noć sa subote na nedjelju, čekajući da se vrata otvore. Doručak odličan, ali nije imao isto mišljenje o meni. Nervoza radi svoje, ali to me drži budnog. Proveo sam cijelu noć budan da ne bih zaspao ujutro. Dvorana je bila dobro opremljena, čak smo imali aparate za vodu, prvi put vidim besplatnu vodu u prostoriji nekog eventa, a da nije iz zahoda. Lijepo uređena dvorana hotela 4 zvjezdice je bila spremna za 208 igrača, rekord u povijesti irskih državnih prvenstava.

Odlučio sam igrati 60 card Branded. Format mi nije prezanimljiv kao ni neki od top deckova pa sam htio igrati nešto nelinearno i zabavno, a da ima dobar matchup u najbolje deckove. Bio sam izgubljen neko vrijeme, nezadovoljan ikojim buildom koji koristim, ali gospodin Raul koji je završio drugi na nizozemskom prvenstvu je izbacio listu nedavno i leglo mi je na prvu. Volim igrati 60 u mainu, lista je jako smislena, logika također. Raul me uvjerio – kopirao sam njegovu listu osim jedne karte u mainu i nešto u sideu. Nakon neka 2 tjedna testanja prijašnjih verzija i 2 tjedna trenutnog builda, osjećao sam se spremnije nego inače, osjećao sam se da mogu bar izboriti drugi dan.

Odlučili su cijeli turnir organizirati preko Neurona, što se ispostavilo jako pogodnim za sve. Bilo je problema sa sustavom u prvoj rundi, ali se brzo ispravilo. Organizacija je tekla bez problema. Turnir počinje, nestrpljivo sjedim na Table 7 i čekam najavu koja kasni, tresem noge kao inače.

Napokon, počinje – moj put do finala.

Round 1

Tenpai, WDR, 2-1 (naglašavam da je WDR win dice roll, LDR lose dice roll)

Ne sjećam se previše ovog matcha osim da je igrao Fenrire, Thrust, Talent, takve stvari. Aktiviram prvi Pot of Desires dana, već moram igrati bez Gimmick Puppeta, optimizam mi se već klima, složio sam što sam mogao, bilo je dovoljno.

Drugu sam brzo izgubio, nisam imao odgovore na protivnikove stvari, treću uzimam bez poteškoća, dobar početak turnira.

Round 2

Mirror match, LDR, 1-2

Nije bilo načina za pobijediti ovo. Prvi game mi je dao da se igram lutkama, probao sam se obraniti sljedeći potez, ali imao je Super Polymerization i Crossout Designator. Taj majstor neće gubiti mirrore. Game 2 mi je bacio Ash i Saronira te na mom sljedećem potezu i Branded Banishment, valjda najapsurdnija karta u mirroru. Ne znam objasnit kako sam pobijedio ovo osim da sam kaznio svaku njegovu nepreciznost. Game 3 smo već bili dosta blizu time-a, nije složio impresivan stol, ali je imao Mirrorjade, Mercourier, Masquerade i nisam stigao napraviti dovoljno jer je isteklo vrijeme.

Round 3

Tenpai, WDR, 2-0

Voli me kocka protiv Tenpai.

Ovo je bila brza i jednostavna pobjeda, game 2 ga nije spasio ni endboard od Hieratic Seal, Dimensional Barrier, Ash, Veiler, Ogre.

Round 4

Yubel, WDR, 2-1

Game 1 sam set 3 passao. Mogao sam pobijediti unatoč tome, imao sam play gdje Droplet šalje Fusion Deployment pa Fusion Duplication ga kopira i vadi Albaza iz decka, ali sam igrao prepasivno i bio brutalno kažnjen. Game 2 sam mu dodavao lutku svaki potez dok nisam pobijedio. Game 3 je uspostavio puno toga, ali nije odlučio ići u onaj Rank 10 koji je sličan Baronne. Evenly Matched mu je oduzeo kuću i auto, pobjeda je moja.

Na pola puta u Swiss-u, 3-1 sam. Puno sam opušteniji i mirniji, stvari idu dovoljno dobro, ali ne smijem nigdje popustiti.

Round 5

Voiceless Voice, LDR, 2-0

Ovaj protivnik stvarno nema sreće. Game 1 otvori sa set 1 spell/trap i pass. Imao je Nibirua, ali sam iznavigirao i pripremio Mercouriera prije nego što može baciti kamen. Game 2 je počeo sa Safirom, dodao Skull Guardiana, koristio Safiru za Ritual Summon, žrtvovao 2 Ash Blossom i 1 Effect Veiler da spusti Skull Guardiana. Peh ga je savladao, board mu nije bio dovoljno dobar.

Round 6

Dinomorphia, WDR, 2-0

Game 1 mi je šećer pao kada sam vidio opening hand: 2 Talenta, 1 Branded in Red, 1 Branded in High Spirits, Fusion Deployment. Samo sam passao turn, čekajući da uđem u Game 2, međutim, moj protivnik je započeo turn sa Dinomorphia Diplos. Znao sam da živim još jedan potez. Vukao sam Pot of Desires za turn, protivnik je odlučio zadržati Ash Blossom za nešto drugo što je bila kobna greška – vukao sam Aluber + Albion the Shrouded Dragon, cijela ruka mi se pokrenula, a Talent mi je ostao u rezervi da riješim Rexterma. Game 2 je počeo sa Diplos i set 4, imao je Solemn Judgment, Frenzy, Iron Thunder i blef. Bilo je teško igrati kroz to + Rexterm, ali sam uspio. U Main 2 su mu ostala 3 monstera i set Domain, ali sam se riješio trapa, banishao Kentreginu i dao mu Puppeta sljedeći potez.

Round 7

Pure Snake-Eye, LDR, 1-1

Game 1 je imao standardni 1 card combo koji završi na Apollousi sa 1600 ATK, Flamberge i Masquerena u S/T zoni. Sa puno muke sam to prošao sa prosječnim handom i pobijedio za par poteza. Game 2 je opet imao samo 1 card combo i završio na praktički identičnom boardu, ali moj hand je bio još gori. Dark Ruler + Evenly su napravili svoje, čak sam imao i Talent da vučem 2, ali nisam našao ništa pametno, a i to malo što sam imao nisam dobro iskoristio. Ne znam više jeli taj game bio moguć pobjediti, ali sam odustao i ušao u Game 3. Počeo sam, pokušavajući doći do Masquerade-a jer smo bili na samo minutu do timea, ali taman kad sam ju spustio je bilo time. Trebao sam predati Game 2 ranije.

Sada sam 5-1-1, još jedna runda, pobjeda mi jedino igra da izborim drugi dan.

Round 8

Hero, WDR, 2-1

Ovaj igrač je bio na boardbreakerima umjesto hand trapovima, stoga pobijediti kocku je bilo ključno. Game 1 sam ga Puppet lockao bez counterplaya, imao je Droplet i nije mogao zaustavit Sanctifire-a zbog Branded Lost. Game 2 je izvrtio jak combo i završio na Rivalry, Favorite Contact, još 1 nepoznati S/T, Destroyer Phoenix Enforcer i D-Hero Plasmu. S brzinom sam mu bacio Evenly Matched i on je razmišljao ostaviti Plasmu ili Rivalry. Odabrao je Plasmu što me dokrajčilo jer nisam imao kako pobijediti Plasmu, ali sam imao Shaddoll Dragon + Opening u ruci da mu riješim Rivalry. Riskantno, ali se izvukao. Probao sam nekoliko minuta i nisam uspio. Game 3 sam uspostavio standardne stvari, ali sa Masquerade. Platio je pola sa A Hero Lives u nadi da će proći stol, ali The Black Goat Laughs zaustavlja Farisa, ne može cheesati early Plasmu da proba igrati kroz stol, predaje.

6-1-1, završavam 7. u Swissu, Day 2 je osiguran.

Spavao sam niti 5 sati, uglavnom zbog glavobolje i leđa. Nisam bio baš nervozan više, uspostavio sam svoj prvi cilj, sada idem jedan po jedan, dogurati što dalje.

Nedjelja, 11:00, Top Cut počinje.

Top 16 je počeo sa kolektivnim deck-checkom koji je trajao oko 30 minuta. Dobio sam warning jer mi Extra Deck sleevovi ne matchaju main i side. Objašnjenje je da sideam Extra Deck karte pa da se moraju poklapati svi sleevovi. Vladis mi je dan ranije dao Branded Fusion sleevove za extru i već sam ih morao resleevat u druge. Potprilično sam siguran da su krivo ruleali to, ali mi nije bilo do appealanja. Uz to, vrijeme na rundi je počelo i nisam dobio extension za resleevanje, izgubio sam 3 minute.

Top 16

Voiceless Voice, LDR, 2-0

Bilo mi je drago kada sam vidio svog protivnika u Top 16. Nisam ih većinu znao po imenima, samo sam spajao lice i deck. Znao sam da me čeka Voiceless kada sam ga vidio, a to mi je jako povoljan matchup. Game 1 je išao prvi završio na Fenrir, Mirrorjade, Skull Guardian, Lo, Barrier, Voiceless trap(u mom turnu skupa sa drugim Skull Guardianom). Nakon duge sekvence sam prošao kroz sve to i uspostavio svoj stol kojeg nije mogao proći jer mu je ponestalo Skull Guardiana. Dobili smo 3 minute extension u međuvremenu jer je odlučeno da sam ”slow playao” čitajte, igrao u full Voiceless board u kojem je od priloga je uzeo Fenrir i Mirrorjade. Game 2 počinje sa 14+3 minute do timea. Složio je solidan board opet, samo Solemn Judgment  i Blessing umjesto Voiceless trapa, ali nije imao Mirrorjade i Fenrir nego neki hand trap, mislim da je Veiler. Još jednom, lako sam prošao stol iako sam misplayao i ne aktivirao Quaeritisa da spusti Skull Guardiana na 0, međutim, taj misplay mi je otvorio drugi play u kojem mu samo banisham drugog Skull Guardiana pa je drugi game zaredom ostao bez glavnog monstera. Probao se vratiti u game, ali Solemn Judgment ga je koštao. Vrijeme je isteklo, a ja imam 2900 LP više.

Top 8

Pure Snake-Eye, LDR, 2-0

Državni prvak Irske 2022. Game 1 je počeo tako da je samo passao. Jako nesretno za njega, ali to znači da ima asortiman hand trapova, što je i imao. Ash, Impermanence, Nibiru su me čekali, međutim otvorio sam Called By za Ash, Branded in Red za Impermanence te dovoljan setup da kroz Nibirua uspostavim Puppet lock. Brzo je predao. Game 2 je išao prvi, izvrtio full combo, Hope Harbinger, Apollousa sa 1600, Flamberge, IP Masquerena u S/T, Princess u GY, sve to. Napravio je čudnu odluku dići IP u Monster Zone već u Draw Phaseu, što sam kaznio sa Dark Ruler No More. Nakon što sam prošao cijeli stol osim jednog malog Snake-Eye monstera, dao sam mu Puppet na sljedećem turnu. Probao je izdržati, stavljajući Snake-Eye Diabellstar u S/T zoni ne bih li ja pokrenuo effect njegovog Templea da mu daje bar neki otpor. Nisam nasjeo, napao sam svog Puppeta, dealao mu 7300 LP damagea i vratio mu Puppet turn kasnije. Moj sljedeći potez sam napao za kraj.

Top 4

Tearlaments Horus, WDR, 2-1

Ne treba podcijeniti ovaj deck, pogotovo ne lika koji otvara Horus karte + Mudoru/Kelda/oboje 2 gamea zaredom pa izmilla drugog jako rano. Game 1 sam ga Puppetao u Main Phaseu, a trebao sam u Draw Phaseu, zaboravio sam da može u prvoj radnji Maina plasirati Mudoru ili Kelda u grave na par načina. Svejedno sam ga lockao. Game 2, end board mu je Toadally Awesome, El Shaddoll Winda, Zombie Vampire, IP Masquerena, Tearlaments Sulliek, Perlereino, u GY Tearlaments Kashtira koju vraća Toadally te i Mudora i Keldo. Baitao sam Toadally, bacio Evenly, ostavio je King’s Sarcophagus, ali mi je ostatak ruke bio nedovoljno dobar da se branim od followupa. Game 3 sam ga opet Puppetao bez otpora.

U obećanoj zemlji sam, finale državnog prvenstva.

Finale

Pure Snake-Eye, LDR

Jedan Match me dijeli od slave. Izgubio sam kocku, nije idealno, ali tipično pobjeđujem prvi Game protiv ovog decka, ali ovo je bilo sve osim standardnog matcha protiv SE.

Game 1

Dean je izvrtio full Pure SE combo sa nepoznatim brojem hand trapova. Moja ruka je bila: Aluber, Springans Kitt, 2 Branded in Red, Called by the Grave, za turn vučem Bystial Lubelliona. Nakon jedne negacije Apollouse, ja više nemam ništa. Prvi game je završio unutar 7 minuta.

Game 2

Puppet lockao sam ga kroz Infinite Impermanence, probao je odigrati, nedugo nakon je predao.

Game 3

Zadnji Duel cijelog državnog prvenstva Irske 2024. Sideao sam 3 Evenly, 3 Dark ruler, 1 Shaddoll Dragon, a vadio sam 3 Dropleta, 1 Mercourier, 1 Bystial Lubellion, 1 Branded Sword, 1 Fusion Duplication. Moj protivnik je napravio suludu i neshvatljivu odluku da me pusti prvog. On je ubacio Change of Heart, 3 Mind Controla i 3 D.D. Crowa da potkrijepi tu odluku. To definitivno nije dovoljno opravdano, međutim što je uslijedilo je čista tragedija.

Igram prvi, povlačim 5 karata: Branded Retribution, Evenly Matched, Mercourier, Bystial Lubellion, Thrust.

Nemam niti jedan play koji će pokrenuti moj potez. Setam Mercourier i Retribution i passam. Snake-Eyes od šale završava Match tu. Tako završava moje ludo putovanje, na ružan način, ali to je dio igre, samo je okrutna šala da mi se to dogodilo u zadnjem Gameu finala.

Čestitke prvaku, odigrao je odličan turnir, ništa ne oduzimam od njegove pobjede. Nije završio kažnjen zbog te odluke u Game 3, a meni je bilo van kontrole. Da bilo tko drugi na svijetu povuče tih 5 karata, izgube od bilo koga. Ne mogu sebe kriviti, što mi jako olakšava dušu.

Hvala svima na velikoj podrški kroz vikend, to mi neopisivno puno znači. Ovo je bio turnir za pamćenje i nadam se da ću u budućnosti moći donijeti više dobrih rezultata i uspjeha da predstavim Hrvatsku u inozemstvu u najboljem svijetlu. Hvala svima koji su mi pomogli testati i teoretizirati,  posudili, prodali, poslali karte te slali bilo kakav materijal koji mi je pomagao u procesu pripreme za ovaj turnir.

Hvala Vam na vremenu i vidimo se jednog dana na nekom hrvatskom turniru, a možda već i na EUWCQ,

G. Valčić

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.