March 2013, Banlist Review by Chaos D.A.D.

Pozdrav svim čitateljima, evo nas u još jednom članku. Ovaj put pišem povodom nove ban liste koju ste pretpostavljam već vidjeli i koja će određivati našu metu sljedećih šest mjeseci. Sama lista zapravo i nije donijela neke drastične promjene, osim za jedan tier1 deck, dok je donijela neke sitne boosteve za više tier2 deckova što će ih učiniti više igrivim. Da ne odugovlačim više stavio sam samo popis promjena na listi pa ću analizirati kartu po kartu i dati osobno viđenje te promjene.

Banned:
Sangan
Wind-Up Carrier

Limit:
Wind-Up Magician 
One Day of Peace 
Solemn Warning

Semi limit:
Tsukuyomi
Thunder King Rai-Oh
Advanced Ritual Art

Unlimited:
Spore
Blackwing – Kalut the Moon Shadow
Lumina, the Lightsworn Summoner
Shien’s Smoke Signal 
Mind Crush

Banned

Sangan – oko ovoga se svi više-manje slažu, bilo je i vrijeme i stvarno je dugo izdržao na limitu. Napokon je Tour Guide Engine malo „osakaćen“ makar će se i dalje igrati, i dalje je dobar samo što sada ne može tražiti Sangana i onda ga pustiti na fieldu dok ne bude destroyan pa tražiti monstera koji mu treba nego će jednostavno ići u Rank 3 Xyz-a.

Wind-Up Carrier Zenmaity – po mojem mišljenju ovo je u redu, WU je deck koji već dva formata hara turnirima, kako kod nas tako i vani, i bilo je i vrijeme da ga se još uspori jer je to deck koji ima previše rješenja za sve i uz to preveliku brzinu i sposobnost da napuni field monsterima u jednom turnu.

Limit

Wind-Up Magician – slično kao i Zenmaity, WU treba usporit i sa Magicianom na limitu i Zenmaityem na bannu napokon gube malo svoje brzine, ali su naravno i dalje jako dobar deck čak i bez tih karti.

One Day of Peace – ovo je možda malo iznenađenje, ali isto je u redu. Napokon će se oslabit stall i burn deckovi, ali isto tako više ga neće koristiti deckovi tipa Wind-Up koji su ga u zadnje vrijeme dosta često sideali, a karta može biti jako iritantna.

Solemn Warning – ovo će malo utjecati na veliku večinu deckova s obzirom da je više-manje svugdje bila staple na dva primjerka, ali mislim da će se i dalje igrati kao staple, slično kao što se i Solemn Judgment igra, samo što će se sada tražiti zamjena za taj jedan Warning, najvjerojatnije nešto tipa Bottomless Trap Hole.

Semi-Limit

Tsukyomi – nije se igrala skoro nigdje dok je bila na limit, a ni sada ne će biti ništa drugačije jer je karta prespora za današnju metu i nije broken kao što je nekad prije bila, eventualno će ju koristiti neki fun deckovi.

Thunder King Rai-Oh – karta koja može dosta usporiti većinu današnjih deckova i sve više ljudi ju je mainalo, mislim da je pošteno dobil semi-limit jer Konami ne želi da se njegovi novi deckovi usporavaju i ovime ih želi zaštiti, makar se Rai-Oh i nije prečesto igrao u 3 primjerka tako da ovo ne će imati veliki utjecaj na side i main deckove koji su ga do sada koristili jer će ga koristiti i dalje.

Advanced Ritual Art – s obzirom da je meta sve brža i brža iz formata u format, Ritual monsteri se već dugo ne igraju tako da ovo ne će utjecati na ništa, osim što će možda neki fanatici fun deckova malo više igrati Heralde ili neki slični Ritual based deck.

Unlimited

Spore – ovo je trebalo odmah doći na unlimited jer nema što raditi na limited zbog svojeg effecta tako da mi baš i nije jasno zašto ju je Konami uopće stavljao onamo.

Blackwing – Kalut the Moon Shadow – lijepi, mali boost za Blackwing deckove, definitivno ćemo sada vidjeti koji BW deck više nego prije jer još uvijek ima zagriženih BW igrača koji su samo čekali da dobiju neki boost pa da ih mogu ponovno izvaditi iz ladice i isprobati na turnirima.

Lumina, the Lightsworn Summoner – slično kao i Kalut, lijepi boost za Lighsworn deckove i sada će se definitivno početi malo više igrati nego prije jer smo zadnjih godinu-dvije viđali samo po dva, tri LS decka na većim turnirima. Moram reći i da je ovo najbolja stvar na listi za mene s obzirom da igram LS od svojeg prvog velikog turnira, a sad su jači neko ikad (osim naravno kada su tek bili izašli prije nego su ih osakatili).

Shien’s Smoke Signal  – nisam baš siguran zašto je Signal opet unlimited, ali očito žele Samurajima dati još malo brzine. Ne će baš previše utjecati na sami deck i igranost LSS-a jer kod nas ih je bilo dosta u zadnje vrijeme, a vjerujem da će tako i ostati.

Mind Crush – kao i svaka karta do sada na unlimited listi, još jedan mali boost za, u zadnje vrijeme manje igran deck, Dark World. Postoji mogućnost da će sada biti još koji DW deck više, ali opet ova karta nebi trebala raditi prevelike probleme sada kada imamo jedan primjerak više.

Sve u svemu ovo je solidna banlista, WU je dosta osakaćen, ali po mojem mišljenju i dalje se može igrati. Dosta tier2 deckova je dobilo boost i to je dobro jer ovaj format bi mogao biti prilično raznovrstan s obzirom da će se igrati sve i svašta. Za one koji se pitaju zašto Fire Fist i Mermail nisu taknuti odgovor je; zarada. Naviknite se na to da Konami sa banlistama sebi povećava zaradu jer Mermail i Fire Fist su praktički tek izašli i stoga ih Konami ne će dirati do sljedeće banliste dok na njima ne zarade dovoljno novaca, a uostalom bilo bi glupo odmah sakatiti deckove koji još praktički nisu niti vidjeli svjetlo dana.

Ovo bi bilo sve za danas, do sljedećeg puta vaš Chaos D.A.D. 

4 Komentara

  1. Blog ko blog je dobar, ali tema nije previše zanimljiva i mislim da nije za blog, više neku diskusiju. 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: