Sve o novim Pendulum kartama

Možda ste unazad nekoliko mjeseci čuli da dolaskom novog Yugioh serijala Arc V dolaze i nove karte koje su „pola monster, pola spell“ i da se zovu Pendulum. Na prvi pogled, Pendulum karte djeluju poprilično zbunjujuće jer ima na njoj nekih novih stvari kojih nema na običnim, starijim kartama, a i sama činjenica da su „pola-pola“ karte samo još dodatno zbunjuje. Istina je da zapravo nisu toliko zbunjujuće i da funkcioniraju poprilično jednostavno, a velik broj deckova prebacuje u veću brzinu. Zašto? Drago mi je što pitate.

Općenito o Pendulum kartama

Na prvi se pogled vidi znatna razlika između Penduluma od ostatka karata. Dvobojne su, imaju veću sliku, imaju dva polja s efektima (jedan za spell i jedan za monster efekt), dva broja kraj gornjeg polja sa spell efektom te oznaku edicije u ravnini s napadom i obranom. Ono što ostaje isto je položaj imena, levela, atributa te napada i obrane.

Svaki je Pendulum karta koja je napola zelena, a napola narančasta ili žuta (ovisno radi li se o Effect ili Normal monsteru). Gornji efekt na karti je Pendulum efekt, odnosno njezin spell efekt. Taj se efekt aktivira kada se Pendulum kartu odigra na Pendulum Zone (više o tome bit će dalje u tekstu). Broj pokraj Pendulum efekta je tzv. Pendulum skala (scale). Ispod Pendulum efekta je monster efekt karte koji se aktivira kada je Penulum u Monster Zoneu (kada je normalno ili special summonan). Pendulumi se, za razliku od Fusion, Synchro i Xyz monstera nalaze u Main decku.

Pendulum Scale za special summonanje

Pendulum Scale broj jedinstven je samo Pendulum monsterima. Dva su ta broja smještena iznad monster efekta, a između njih nalazi se Pendulum efekt, odnosno „spell“ efekt Pendulum karte. Svi Pendulum monsteri imaju dvije Pendulum skale označene s plavim simbolom na lijevoj strani, odnosno crvenim na desnoj. Pendulum skale koriste se pri Pendulum summonu (više o tome ima dalje u tekstu). Igrač može koristiti Pendulum summon kako bi specijalno prizvao bilo koje monstere iz ruke (i/ili Pendulum monstere koji su poslani u Extra deck) s levelom između vrijednosti Pendulum skala dvaju Pendulum monstera na polju.

Pendulum Zone samo za pendulum karte kao spellove

Pogledom na novi field uočavamo dva nova polja – tzv. Pendulum Zone. Na njega stavljamo Pendulum karte koje igramo iz ruku i na njima Pendulum dobiva svoj Pendulum efekt, odnosno spell efekt (njezin se monster efekt tada ne aktivira). Pendulum se karta u Pendulum Zone može odigrati samo face-up, nikada face-down. Iako se Pendulum tretiraju kao spell karte, one su posebne karte i ne tretiraju se kao Normal, Continuous, Field, Equip, Quick-Play ili Ritual spell karte. Za razliku od Field spellova, igrač ne može poslati na groblje Penduluma koji je trenutno na Pendulum Zone stavljajući novog na polje i tako zamijeniti ovog prvog. Pendulum iz Pendulum zone odlazi samo kada je uništen s kartama poput Mystical Space Typhoon. Dark Hole i karte koje uništavaju čudovišta ne utječu na Pendulume u Pendulum zoni.


Službeni rulebook navodi kako Pendulum postavljen u lijevi (plavi) Pendulum zone dobiva svoju lijevu Pendulum vrijednost i obrnuto, odnosno onaj postavljen u desni (crveni) zone dobiva svoju desnu Pendulum vrijednost. Time implicira kako bi neki Pendulumi mogli imati različite vrijednosti (brojeve) na Pendulum skalama, no trenutno svi poznati Pendulumi imaju jednake vrijednosti na objema stranama.

Pendulum Summon za prizivanje monstera iz ruke

Jednom po potezu, tijekom vlastite Main faze, dok su dva Penduluma na Pendulum zoneu, igrač koji ih kontrolira može izvesti tzv. Pendulum Summon i tako iz ruke prizvati  monstere s levelom unutar Pendulum skale. To znači da bi igrač, ako ima na polju jednog Penduluma sa skalom 1 i jednog sa skalom 8, mogao prizvati sve monstere iz ruke ili Pendulum monstere iz Extra decka s levelom unutar te skale, odnosno od 2 do 7. Samim time možete pretpostaviti da je najbolje imati Pendulume sa što manjom i što većom Pendulum skalom jer time imamo pristup većem broju monstera za Pendulum summon. Isto tako, ako razlika skala iznosi 0 ili 1, igrač ne može prizivati monstere preko Pendulum summona. Pendulum summon se tretira kao Special summon i svi su monsteri prizvani u isto vrijeme. To je bitno jer karte poput Bottomless Trap Hole tada utječu na sve monstere prizvane preko Pendulum summona i, u ovom slučaju, uništavaju ih. Karte poput Horn of Heaven i Thunder King Rai-Oh koje negiraju prizivanje jednog monstera se ne mogu aktivirati ako se preko Pendulum summona priziva veći broj monstera. Svaki igrač može odabrati koliko će monstera prizvati preko Pendulum summona, nebitno bio to samo jedan monster ili njih pet. Bitno je imati na umu da se Pendulum summon može koristiti samo jednom tijekom poteza i to tijekom svog poteza.

Čekaj, čekaj… A što je ono da se vraćaju u Extra deck!?

Prije sam u tekstu rekao da Pendulum može biti poslan u Extra deck, ali to je karta koja se nalazi u Main decku. Kako je to moguće? Kada bi Pendulum bio poslan s polja na groblje, svejedno bio on tretiran kao monster ili spell, stavlja ga se face-up na Extra deck (time oni mogu učiniti da Extra deck tijekom duela sadrži veći broj karata od dozvoljenih 15 tijekom pravljenja decka). Suprotno tomu, ako je Pendulum na groblje poslan iz ruke, Main decka ili Extra decka, ako je negiran kao aktivacija Spell karte ili kao Summon ili ako je detachan kao Xyz materijal, poslan je na groblje kao svi ostali monsteri. Pendulum se iz Extra decka ponovo može prizvati na polje preko Pendulum summona.

Važno je napomenuti da Pendulum monster nije Special Summon monster poput Ritual, Fusion, Synchro ili Xyz monstera. Može ga se prizvati i s Normal ili Tribute summonom.

Gdje koristiti Pendulume?

A gdje ne? Korisni su u više-manje svim deckovima! Rekao sam još na početku teksta kako ubrzavaju neke deckove, a mislim da ste čitajući ovaj tekst mogli shvatiti i zašto. Mogu prizvati bilo koje čudovište koje nije ograničeno za special summon (pri tome mislim na onaj dio efekta „This card cannot be Special Summoned“). Htjeli biste igrati svog Dark Magiciana, a nikako da nađete dvije žrtve za njega? Nema problema, Pendulum to rješava. Imate svoj najdraži arhetip, ali nikako da bude dovoljno brz? Pendulum vam omogućuje da prizovete sve željene monstere (ili barem većinu njih) tog arhetipa s lakoćom. Uz još Penduluma koji trebaju izaći, samo je pitanje vremena da vidimo koji će deckovi ponovo oživjeti i ugledati svjetlo dana u današnjoj meti.

Yugioh ide naprijed

Vjerujem da među vama postoji velik broj onih koji neće ni pročitati tekst, već će odmah reći ili komentirati kako Pendulum uništava igru i kako ne valjaju. Sjetite se, mnogi su igrači bili protiv Synchroa i Xyz-a, ali oni su samo poboljšali igru i donijeli mnoštvo opcija za određene deckove i poteze. Konami zna što radi i ovime samo dodatno razvija igru, a ključ nečega da bi opstalo jest poboljšavati to i razvijati, ne održavati na životu. Da je igra ostala kao što je bila tijekom generacija originalnog Yugioha i Yugioh GX-a, izgubio bi se velik broj igrača, igru bi se održavalo na životu i na kraju bi vjerojatno prestala izlaziti i bila ubrzo zaboravljena. Ovako možemo samo uživati u onome što nam donosi i željno iščekivati da vidimo što nas dalje očekuje.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

18 komentara

 1. stani sad
  da bi aktivirao penulum zonu moram imat 22 pendulum karte
  -a ako imam jenog mogu ga prizvat iz ruke ako je do lv4 kao i obicnog monstera
  -takode ako imam 2 penduluma u njihovim zonama mogu dozvat treceg koji je u extra decku
  takode da li mogu prizvati iz pendulum zone u monster zonu pendulum kartu

 2. Ne razumijem što si mislio s tim komentarom, al’ evo ti odgovora od onoga što sam skužio (ili barem pretpostavio):
  Pendulum u Pendulum Zone stavljaš jednog po jednog, kao što vidiš, imaš dvije Pendulum zone na polju i ne moraš ih obje popuniti u jednom potezu. Ako želiš Penduluma prizvati na Monster Zone kao normalnog monstera, poštuješ pravilo levela, odnosno 1-4 nema žrtve, 5-6 jedna žrtva, 7+ dvije žrtve. Kad je Pendulum u Pendulum zoni, on tamo ostaje sve dok ga se ne uništi. Ne možeš prizvati Penduluma iz Pendulum zone. Za Pendulum Summon moraš obavezno imati dva Penduluma na polju, svakog u jednom Pendulum Zoneu. Pendulumi iz Extra decka priziviaju se u Monster Zone samo preko Pendulum summona.

 3. ja ovo nista nisma skonto ejr mi je pomalo niđe veze
  ali sam shvatio da yugioh vise nije ko sto je nekad bio

 4. Moze li pendulum monster sudjelovati u fusion summonu iz ruke ili polja?Ako da,odlazi li on u extra deck ili na groblje?

 5. Pendulum monster, kao i svaki drugi Effect ili Normal monster, može sudjelovati u Fusion summonu kao i u Synchro summonu. Ako se koristi kao materijal za bilo koji od ta dva summona, odlazi face-up u Extra deck.

 6. Ne kuzim te pendulume, mozda su malo previse za Yu-Gi-Oh, ali bi mogli biti korisni…

 7. da opises yugioh trebati mnogo price karte su utjecale na moj zivot iskreno ne svidami se pola zelene pola narancasta karta ne svidami se pendulum zona kao i novo pravilo 2 field karte ne svidami se ni to sto je doslo vrjeme kada je bolje ne unistavati protivnicke karte niti to sto su neke slabije karte banovane a jace su u igri

 8. Target: Konami
  Mission: MUTILATE, STAB, KILL, MURDER, DESTROY, ANNIHILATE, OBLITERATE, EXTERMINATE, TERMINATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. šteta za ovakvu igru ljudi ne vole puno komplikacija bilo je super sa normalnom igom manje karata ali je igra bila plafon ova stranica to potvrduje mislim da u cjeloj bh nema zainteresovanih vise 300 a tako nesta je i u hrvatskoj sto moze potvrdit i ova stranica koja je vjerovatno najaca na naskim jezicima yugioh sve vise tone i tone a sada je potonuo skroz iako kao crtani nisu losi osim zexal koji je bijedan i jadan skroz na skroz

 10. Mene zanima sljedeće:
  Na terenu imam 2 pendulum monstera(u pendulum zoni) i 1 field secret village of the spellcaster. Da li je effect moje fieldice aktivan? Zabranjuje korištenje spellova onom korisniku koji nema spellcastera na terenu.

 11. uništili su igru sa tim pendulum kartama prelako special summon i sve živo da se mene pita sve karte treba bannat ggggg 3 jujment dragon ko je tu lud

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.