Matematička i logična strana duela

U članku koji slijedi pokušat ćemo matematički i logički  prikazati o čemu vam “ovise” rezultati. Zašto ste s npr. predobrim tier 1 deckom došli zadnji na svojim lokalnim turnirima. Zašto ste propali s nečim dobrim ili pak uzdigli se s nekim rogue deckom.

Pokušat ćemo to napraviti matematički na kraju, a sada počnimo nabrajati čimbenike o čemu vam ovisi igra i rezultat u nekom meču, bez obzira na protivnika.

Početni hand i topdeckanje; recite što hoćete, ali ovo je zasigurno jedan važan čimbenik u svakom meču. Vrlo često igrači govore “Dead Draw” što bi značilo da ste povukli neku kartu koja vam uopće ne treba u ovom trnutku, što se vrlo često desi. Iz vlastitog iskustva, u svoje maindeckove vrlo rijetko stavljam kartu Nobman of Crosssout, istina je da može vrlo pomoći, ali ipak u samo nekim situacijama, te je zbog toga uglavnom sideam.  A ovi čimbenici vode: –>

Deck Building Skill;
o ovome najviše ovisi početni hand i topdeck. Koliko dobro znate složit deck, hoćete li ga napuniti raznim techevima i tako si sami stvoriti “dead drawove” na vašem skillu je. Ili ga pak složiti ga s mnogo sinergičnih karata koje će ići jednu uz drugu i smanjiti uvelike šanse za “dead draw”. Deck bez dead drawove i techeva je gotovo nemoguć, mit. Deck Building skilla nema bez —>

Informiranost o meti; vaše znanje, koliko pratite događaje vezane uz metu. Teško će tesložiti neki konkurentan deck na lokalnim turnirima ako idete slagat neki deck koji je bio vrlo moćan nekad ili uopće nije. Zato je važno pratiti razne novosti, nove edicijie, nove karte i ban liste koje su vrlo važne. Tu dakako spadaju i neke vaše osobine, logika, matematičnost, razumjevanje i razmišljanje, ali u to sada nećemo ulaziti.

Ovo je kraj prve grupe vrlo važnih čimbenika, hajmo na drugu.

Sreća, najpresudniji čimbenik, ali ne nužano. Izbor protivnika, topdeckanje, protivnikova nesreća…

Side deck; vaša pripremljenost na ostale deckove, znanje o vlastitim manama ili pak može poslužiti kao dio strategije.

Playing Skill;
najpresudniji čimbenik u svakom duelu. Način igre, kontroliranja te poznavanje vlastitog decka, vlastiti potezi i razmišljanja.

Kako se osjećate? Možda zvuči smiješno, ali o vama ovisi mnogo toga. Koncentracija, usredotočenost, koliko ste zdravi. Teško će te dobiti pobjedu nad nekime ako mislite na više stvari od jednom, morate pratiti igru. Jako utječe na Playing Skill i ostalo.

Čitanje protivnika; ovo je već teži dio. Kod protivnika koje znate otprije ili ste već igrali protiv njega moći će te s vremenom “pročitati” svaki njegov potez i blef. Nije lako, kad igrate protiv nekog prvi put osobito, ali pokušajte. Kod nekih je očito, npr. kolutanje očiju, zijevanje i sl. Neki igrači, mogu biti mrtvo hladni te da ih ne pročitate, ali ni to nije lako. Tu bi dakako imalo i veliku ulogu i playing skill kako biste mogli pretpostaviti što vam je protivnik odigrao i što smjera.

Sada kada smo manje više prošli sve čimbenike, probajmo sve to preliti u postotke: Početni hand i topdeckanje, Deck Building Skill, Informiranost o meti, Side Deck -50%
Sreća – 15%
Playing skill – 20%
Kako se osjećate – 5%
“Čitanje” protivnika – 10%

*Pretpostavimo da se radi o jednom solidnom tier 1 decku

Da se razumijemo. Ove matematičke statiskite i postoci su postavljeni otprilike, a svaki je veoma važan, te ovisi od decka do decka; ovisno o strategiji. Svi su čimbenici međusobno povezani i utječu na ishod duela te jedno na drugo. Teško ih je tako jasno odrediti, nemoguće.

Prije svake igre imate 50% šanse za pobjedu, a to će se mijenjati kad sjednete i počnete igrati. Te si gore navedenim čimbenicima zapravo povećavate / smanjujete šanse za pobjedu.  

Sretna nova 2008. godina.

wd

 

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.