MST vs Night Beam vs Galaxy Cyclone

mst_beam_cyclone
Kako se Yugioh godinama razvija, tako stalno izlaze nove karte. Većina novih karata je bolja od onih starih jer donose nove taktike i imaju više sinergije jedna s drugom. Zbog toga ćemo na velikim turnirima vidjeti igrače s pretežno novim deckovima kako ulaze u same završnice tih turnira. Ipak, u tim novim deckovima ima nekih poprilično starih karata. Tako ćemo u nekim deckovima vidjeti karte poput Bottomless Trap Hole, Torrential Tribute pa čak i Mirror Force koji seže još u davnu 2002. godinu. No postoji jedna karta koja je stara isto koliko i Mirror Force, a svi je igraju. Dakako, riječ je o karti Mystical Space Typhoon (u daljnjem tekstu MST). S vremenom su dolazile i „naprednije“ verzije popularnog MST-a, no MST je i dalje na tronu kao jedna od najpopularnijih i najkorištenijih karata u povijesti Yugioha. Danas analiziramo baš tu kartu, kao i još dvije karte njoj slične.

Mystical Space Typhoon

Mystical Space TypoonQuick-Play Spell Card
Target 1 Spell/Trap Card on the field; destroy that target.

MST je jedna od najjednostavnijih karata u igri. Njen efekt nam omogućava da uništimo jednu Spell ili Trap kartu na polju. I baš zato što je toliko jednostavna, zato je i toliko dobra. Gotovo svi je igraju. Ovu ćemo kartu vidjeti u današnjim deckovima kao primarni Spell & Trap removal. S obzirom da je Quick-Play Spell, možemo je setati te aktivirati u protivničkoj fazi, chainati, ili čak aktivirati u vlastitoj Battle fazi. U tome leži čar ove karte. Za razliku od većine Spell & Trap Removal karata, MST možemo aktivirati gotovo uvijek kad to poželimo.
Da je MST toliko dobra karta dokazuje i činjenica da je reprintana čak 28 puta do sada. Više od bilo koje druge karte. Srećom, većinom je reprintana u Structure deckovima kao common pa je nije teško nabaviti, dapače, vjerujem da većina vas ima velik broj kopija ove karte kod kuće. Ipak, sama činjenica da je gotovo svi igraju, ne znači da je svi igraju dobro. Istina, karta je jednostavna efekta i igriva u gotovo svim deckovima, no glasi kao karta koju igrači najčešće misplayaju. Zašto? Više o tome nekom drugom prilikom!

Night Beam

Night BeamNormal Spell Card
Target 1 Set Spell/Trap Card your opponent controls; destroy that target. Your opponent cannot activate the targeted card in response to this card’s activation.

Karta sličnog efekta kao MST, po nekima čak i boljeg. Kao i MST, poprilično jednostavna. Uništimo jednu setanu Spell ili Trap kartu na protivničkom polju i on je ne može aktivirati kao odgovor na naš Night Beam. Ključni dio efekta ove karte je “Target 1 Set Spell/Trap Card”. Taj nas dio graniči na samo setane protivničke karte. Istina, protivnik je ne može aktivirati, ali ova karta je popriličan “dead draw” ako protivnik na polju ima samo, npr. Vanity’s Emptiness aktiviran ili sve Face-up Spell i Trap karte. Isto tako, ovo je Normal Spell karta pa se, za razliku od MST-a, ne može aktivirati tijekom protivničkog poteza već se mora aktivirati u našoj Main fazi 1 ili 2. Bez obzira na to, ova karta nije beskorisna. Dapače, daleko je od toga. S obzirom da je svjetlo dana ugledala prvi puta tijekom tzv. Chaos Dragon formata, igrači tog decka su je objeručke dočekali. S obzirom da je to OTK deck, odnosno deck kojemu je cilj spustiti protivničke bodove na 0 u jednom potezu, Night Beam je koristan za rješavanje gotovo svih Spell i Trap karata koje to ne dopuštaju. Ukoliko se protivnik oslanjao na karte poput Threatening Roar ili Waboku da preživi potez, Night Beam im to nije dopuštao. Za razliku od MST-a na koji bi se te karte mogle chainati, na Night Beam se ne mogu. Ova je karta poprilično dobra u OTK deckovima, no u nekim drugima će ipak imati manje koristi.

Galaxy Cyclone

Normal Spell Card
Target 1 Set Spell/Trap Card on the field; destroy it. During your Main Phase, except the turn this card was sent to the Graveyard: You can banish this card from your Graveyard, then target 1 face-up Spell/Trap Card on the field; destroy it. You can only use this effect of “Galaxy Cyclone” once per turn.

Zadnja karta o kojoj danas pišem je i najnovija od njih tri. Samim time i “najkompliciranija”. U redu, karta nije komplicirana, ali ima poprilično dug tekst u usporedbi s prethodne dvije. Ova nam karta dopušta da uništimo dvije Spell ili Trap karte na polju. Ne isti potez i ne kakve želimo. Kada je aktiviramo iz ruke, možemo uništiti jednu Face-down Spell/Trap kartu, a kada je aktiviramo iz groblja, jednu Face-up Spell/Trap kartu. Na prvi trenutak karta djeluje neopisivo dobro, no ipak nije toliko dobra kada je malo bolje proučimo. Kao i kod Night Beama, prva karta koju želimo uništiti mora biti setana. Za razliku od Night Beama, protivnik je može aktivirati kao odgovor na naš Galaxy Cylcone. Prednost ove karte nad dvije prethodno navedene jest što može biti iskorištena nakon što je već jednom iskorištena, samo što ovaj puta mora uništiti jednu Face-up Spell ili Trap kartu. Ipak, kao i Night Beam, i ovo je Normal Spell karta i ne možemo je aktivirati tijekom protivničkog poteza što je pomalo loše, no zbog same činjenice da može biti aktivirana dva puta, to možemo zanemariti. Ova karta je izrazito korisna u deckovima koji se baziraju na “millanju”, npr. Lightsworn, Infernoid pa čak i Burning Abyss. Isto tako sam vidio i nekoliko Superheavy Samurai deckova koji igraju ovu kartu, iako je ne bih baš preporučio u tom decku zbog njegovog samog funkcioniranja.

Osobno mišljenje

Kada govorimo o ovim kartama, ne možemo baš reći kako će jedna zamijeniti drugu. Bez obzira što su karte sličnog efekta, one imaju poprilično različite funkcije i jedna ne mijenja drugu u potpunosti. Testirao sam sve tri karte u više različitih deckova i smatram da je MST superiorniji ponajviše zbog činjenice da je Quick-Play i nema negativnih side-efekata. Samim time postoji više načina kako se može odigrati dok se ostale igraju na jedan ili možda dva različita načina. MST mi je bio korisniji u danim situacijama više nego ove dvije, usudio bih se reći, zajedno. Da ne bude da lošim smatram Galaxy Cyclone i Night Beam, priznajem, postojale su situacije u kojima su mi njih dvije mogle biti puno korisnije od MST-a, no takve situacije bile su rjeđe. MST mi se pokazao kao primarnim izborom između ove tri karte. Drugi izbor bio bi mi Galaxy Cyclone zbog svoje dvostruke funkcije, tj. mogućnost korištenja dvaput, a na zadnjem mjestu mi je Night Beam ponajviše iz razloga što trenutno nije format u kojemu se često viđaju Spell & Trap heavy deckovi, a i izbjegavam igrati deckove kojima je primarni cilj napraviti OTK. Ukoliko se MST nekim čudom nađe na listi zabranjenih i ograničenih karata, postoji mogućnost da će ove dvije karte vidjeti više igre u više različitih deckova. Do tada vrlo vjerojatno neće toliko.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

2 misli o “MST vs Night Beam vs Galaxy Cyclone

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.