TCG ban lista September10

Nova lista za Yugioh TCG je objavljena! Nekoliko karata je zabranjeno, a sve promjene pogledajte ovdje! Promjene vrijede od 1.9.2010.

Forbidden:
Rescue Cat
Substitoad
Brain Control
Heavy Storm
Limited:
Black Whirlwind
Royal Oppression
Infernity Launcher
Dewloren, Tiger King of the Ice Barrier
Monster Reborn
Dark Hole
Semi:
Mystical Space Typhoon
Chaos Sorcerer
Snipe Hunter
Ojama Trio
Magic Cylinder
Unlimited:
Black Rose Dragon
Goblin Zomb
Cyber Dragon
Treeborn Frog
Royal Decree
United We Stand

Analiza

Pogledajmo te banane karte, Rescue Cat i Brain Control – karte koje su bile tako željno iščekivane na ban listi. Razlog tome je što u većini slučajeva njihovo odigravanje dovodi do wina. “Brainam ti “random high attack monstera”, jedinog na polju, attack. gg?”, yeah, kao da se ovo vama nikada nije desilo… Igra ostaje bez glavne karte kradljivaca monstera – po drugi ili treći put (Change of Heart i Snatch Steal anyone?). Što se tiče Rescue Cat, udar na GB-e i X-Sabere te sve deckove koji su našli mjesto za jednu mačku i kojeg lv3 beasta i jednostavno ga splashali u deck. Dobro/loše? Heh, X-saberi ionako imaju dobro razvijen način swarmanja, bananjem mačke samo su maknuli onaj veliki plus koji ide uz taj deck, tako da praktički ne gube ništa. Gladiator Beastovi pak gube najbolji play ako smijem tako reći. Nema više praznog fielda, a opponent da vam nonšalantno spusti mačku i dovede Secutora s kojim napravi cijelu vojsku GB-a, na to ću samo reći BILO JE I VRIJEME!

Substioad pak je bio očiti pick, Karta je postala jednostavno pre dobra sa novim žabama koje su se pojavila, a nemojmo zaboraviti kako je worldse dignuo Frog FTK, deck koji se oslanja uglavnom na inf. abusanje Substitoinog efekta. Svi znamo da Konami ne voli FTK-e, te je bananje Substitoada bilo očito.Moramo spomenuti da je ovo i udar na Frogmonarche, ali toliko da im se smanji postotak dobivanja frogice u graveu u prvom turnu.

Za kraj: Heavy Storm. e ovo je već veliki udarac na cijelu igru. Heavy Storm je uvijek bila karta koja je određivala naše playeve, ako smo o tome razmišljali naravno. Nitko se nije usudio setati sve karte na polje, osim ako nije imao kojeg Solemn Judgmenta i Starlight Road u zadnje vrijeme. A sada, well, setanje pet s/t karata i summon jednog monstera mogao bi postati ne tako riskantan play, ali i općenito setanje karata. Jedino što bi to moglo sada značiti jest povećanje broj removala u igri, poput Gyzarusa, JD, Mobius, Hyunlei, BRD i slično na što se već može nać nekakvo rješenje. Heavy Storm je u igri jedna od najstarijih karata i oduvijek je u igri, zašto baš sada?

Dva nova stara druga

Pogledom na limited listu odmah ćemo primjetiti dva nova star druga – Monster Reborn i Dark Hole! Zanimljivo je da su obe karte u par navrata bile vraćene na limited listu, ali ponovo vraćene na ban. Ovoga puta dolaze zajedno. Dark Hole je definitivno dobar način za kažnjavanje opponenta pri overextendanju s monsterima, karta koja će biti must u svakom decku. Monster Reborn pak će biti zanimljivo vidjeti kako će se igrati. U mirror match duelima će definitivno biti ključna. Krađa GB-a, BW-a, Infernitya (…) i onda spuštanje svog, biti će zanimljivo za zbog tog elementa.

Black Whirlwind, mali udar na Black Winge za koje znamo da su u ovom formatu bili i više nego dobri za igru. Ostaje im još uvijek jedna kopija Whirlwinda koju mogu igrati i donijeti im potrebnu prednost, neće biti tako česta kao do sada, i bolje! Slično možemo reći i za Infernitye limitanjem Infernity Launchera, no uz to, oduzeta im je moć OTK-anja, što je u redu, ali Infernity kao deck još je uvijek jedan od boljih deckova u igri.

Royal Opression je nešto što se treba diskutirati. Osobno ću reći: HVALA! Nikada nisam volio tu kartu, te limitanjem na jednu napokon se gubi taj tako neugodni negate koji može ugasiti cijeli deck. No s druge strane, Royal Oppresion je držao taj special summon rate na nekoj pristojnoj razini, a pri pogledu na ostatak liste vidimo da imamo više monstera koji se mogu samo special summonati. Što nas čeka? Masno special summon spammanje monstera koje ćemo moći kazniti samo Dark Holeom?

Povratak zaboravljenih

Pogledom na semi-limited listu vidimo dosta starih karata koje je meni osobno drago vidjeti. Ojama Trio i Magic Cylinder bude mi nadu za povratak Burn deckova, dodajmo i tomu ban Heavy Storma, Burn ima nade! 😀 Zadnjih par lista molim za povratak ojama tria, Konami me čuo!
Chaos Sorcerer se ponovno vraća na dva, heh, još jedan spaslabilni monstera, osobito za Twilight deckove, i taj jedan je bio neugodan, a tek dva, još k prije spomenutim Royal Opressionom na jedan.

Mystical Space Typhoon – e ovo je čudno, gotovo oduvijek je ta karta bila na jedan, bilo je par razdoblja kada je bila na dva, ali u zadnjih par godina je oduvijek znana kao limited. Hoće li se igrati dva po decku? Teško za reći. Prije da će nać mjesta u side decku za skidanje Royal Opressiona i Royal Decreea. Nekakva zamjena za storm? kind of not.
Snipe Hunter – još jedan removal, hoće li vidjeti igre? lako moguće, osobito u machine deckovima, u gadgetima bi jako lako mogao naći mjesto. Još jedan removal.

Oslobođeni

Na tri komada ponovo je Black Rose Dragon koji je prije 6 mjeseci otišao na limited listu, je li sada na unlimited listi zbog bananjem Heavy Storma i potrebom za još removala? Čak i ako da, teško da ćemo BRD-om čistiti s/t polje u tolikom mahu. Goblin Zombie na tri, little push za zombie, pitanje je hoće li biti mjesta za tri komada u jednom decku.

Cyber Dragon na tri je jako zanimljivo, ali isto tako zabrinjavajuće! Cyber Dragon se polako vraća u igru i to kada su Machine u pravom mahu, ovo bi moglo biti jako škakljivo, opet se vraćam na Royal Opression koji neće moći kontrolirati te special summone. Treeborn Frog na tri, pomoć Frogmonarchima? hard to say, biste li igrali tri komada Frogice?

Royal Decree.. “zanimljivo”. Da li će Royal Decree postati jedini način za veće kažnjavanje overextdendanje playera sa s/t kartama? Lako moguće. No opet, imamo MST na dva komada koji bi mogli to dovest u neki balans. ili ne.U igri ćemo imati tri Decreea i tri Jinza – Bok trap karte.

Final Thoughts

Ova lista ostavlja dojam da ćemo u slijedećem formatu gledati: puno special summona koje će se kažnjavati još više removalima, overextendanjem s/t kartama, igranjem Cold Wavea umjesto Heavy Storma, čišćenjem monstera Dark Holeom (ako se preživi turn) i disablanjem trapica Royal Decreeom. Predviđam čudan format, čudno je da nisu dirali X-sabere, no zato bismo ih mogli vidjeti kao promice uskoro.

Više o deckovima u novom formatu uskoro.

wd

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.