Yu-Gi-Oh! VRAINS – Mrtva mužnja ili povratak korjenima?

Prije par dana je izašla prva epizoda najnovijeg YGO anime-a (Yu-Gi-Oh! VRAINS) pa smatram da je prikladno da posvetim ovaj blog kratkoj analizi novog anime-a te podjelim svoje misli o pravcu kojim je YGO anime išao već 6 godina a ujedno i o tome koliko VRAINS mjenja cijelu situaciju (ako ju mjenja ikako). Bez daljneg oklevanja, počnimo.  (Ne brinite se, nema bitnijih spoilera.)

Bit ću jasan o svojoj pozadini, dugogodišnji sam YGO fan, te sam odrastao uz originalnu seriju no nisam jedan od onih koji smatraju sve nastavke lošima dok veličaju originalnu seriju kao da je postavila zlatni standard za anime. Također, nisam ni jedan od onih koji vrte jednako glupu priču o tome kako su svi YGO serijali dobri. Volim original kao i svaki YGO fan, GX mi je prirastao srcu iako je (objektivno gledano) tek postao pošten serijal u zadnje 2 sezone dok mi je 5D’s ostao u sjećanju kao legendaran unatoč potpuno idiotskoj premisi igranja karata na motorima. Dolaskom prosječnog ZEXAL-a te kroz nadprosječno loši Arc-V potpuno sam “ohladio” od franšize (čemu je također pomogao i moj odlazak iz stvarne igre) te sam ZEXAL droppao pred sam kraj dok me je Arc-V toliko ogadio da sam se samo povremeno vraćao da vidim da li su se stvari promjenile na bolje samo da bi shvatio kako su zapravo postajale sve gore i gore da bi na kraju kulminirale u definitivno najslabijem završteku ijednog YGO anime-a ikada.

Zadnja dva serijala su u potpunosti unistila ozbiljan ton uspostavljen od strane originala I 5D’s-a iako je i GX u prve dvije sezone bio više komedija nego išta drugo. Kako onda stoji ovaj novi “VRAINS” serijal? Sada kada znate moju pozadinu, možete pretpostaviti da sam nakon razočaravajućih leakova I previewa imao minimalna očekivanja. Bio sam uvjeren da će ovo bit još jedan u nizu djetinjastih, besmislenih nastavaka koji crpe dušu iz nekad slavne franšize uz tek blagu nadu da će bit bar malo bolji od svog prethodnika. Pogledavši prvu epizodu… ostao sam totalno oduševljen. Ne zato što je VRAINS neko neviđeno i revolucionarno djelo nego zato što je vratio integritet serijalu. Kako je to učinio će biti jasnije nakon što prođem kroz pojedinačne aspekte.

Dakle, priča se odvija u futurističkom settingu i čini se potpuno odvojenom od prijašnjih serijala kao što su to bili ZEXAL i donekle Arc-V (kažem donekle jer je ipak posuđivao likove iz prijašnjih serijala smještajući ih u alternativni setting) što je po meni dobra stvar jer bez obzira od uspjeha ili neuspjeha ovog serijala, dobre stare priče će ostati netaknute. Sama priča i setting su dovoljno duboki da je cijela epizoda prošla bez ijednog pravog dvoboja što je rijetkost u YGO-u, još više kada uzmemo u obzir da je ovo PRVA epizoda što jasno govori da ovo nije samo flavor of the week tip anime-a te je priča dovoljno zanimljiva da sama bez problema drži gledatelja zainteresiranim. Ipak, unatoč tome što je čitava epizoda posvećena upravo upoznavanju sa svjetom, dosta toga ostaje nejasno (usudim se reći namjerno) te definitivno ima plodnog tla za istražiti kroz sljedeće episode, a to su tek osnovne stvari kao taj cijeli Link VRAINS sustav po kojemu serijal nosi ime, a koji se može samo opisati kao VRMMORPG u kojem će se odvijati svi dvoboji koje ćemo gledati (da, YGO je postao VR MMORPG).

Dobrom iskustvu gledanja definitivno pridonosi i naš novi protagonist, Yusaku Fujiki koji unosi dašak svježeg zraka koji je bio prijeko potreban nakon niza happy-go-lucky sterotipičnih likova. Još od Yuseija mi se nije svidio YGO protagonist no Yusaku mi je prirastao srcu kroz svega 20 minuta koliko iznosi trajanje jedne episode. Suzdržan je i inteligentan, vuk samotnjak koji analizira situaciju pa tek onda reagira, njegove osobine su subtilno izražene bez potrebe za iritantnim uzrečicama koje bi ga svele u neku ekstremu (bilo stereotipnog Sasuke lika ili glasnog glupana), zanimljiv je i realan te se radujem daljnjim informacijama koje ćemo dobiti o njemu.

Pokraj priče i likova (kojih ovaj put ima znatno manje nego u prošlim serijalima jer ovaj put protagonist ima samo jednog partnera za razliku od družine koja bi se sastojala od 4-5 ljudi kao što je to bio slučaj u dosadašnjim serijama) epizodu bogati i fenomenalan soundtrack. YGO anime je oduvjek imao odlične glazbene podloge no ovdje je taj sound design dobro odrađen te muzika “opali” baš onda kada bi trebala te istakne već zanimljive sitacije još više.

Po svemu rečenome izgleda kao da je VRAINS (ako je suditi po prvoj epizodu) savršeni YGO anime, što se možda i ispostavi kao točno, no animacija i crtež nisu ništa posebno što mi pomalo i smeta jer je ovo ipak debut epizoda a studiji inače daju posebnu pažnju samim počecima novog serijala. Također, novi tip dvoboja (iako ga još nismo dobro ni vidjeli) izgleda kao surfanje u vritualnoj stvarnosti što neće dobro sjesti većini onih koji preferiraju dobro, staro, klasično kartanje. Ipak, ovdje se vraćam natrag na 5D’s i njegovu genijalnost usprkos idiotskoj furci s motorima. U usporedbi s tim, igranje na letećim platformama se i ne čini toliko ludo.

_____________________________________

Ukratko, prva epizoda je definitivno obećala puno za ovaj serijal svojom intrigantnim settingom, zanimljivim protagonistom te nečemu što nam je falilo posljednjih 6 godina – ozbiljnim tonom. Koliko će dobro proći samo će vrijeme pokazati, te je možda i rano išta govoriti na osnovu prve episode no jedna je stvar sigurna – VRAINS je prvi YGO anime koji je uspio učiniti da mi srce zakuca brže već dugi niz godina, a to govori puno. Jeste li vi gledali VRAINS? Što vi mislite?

 TCHmaster

4 komentara

 1. Konačno neko normalan da napise nešto pa ovaj zexal je skroz bezveze a arc v je za dlaku bolji nisu ni blizu prva tri serijala kokosu samo napravili nabrzaka sve no izgleda da su pogubili fanove pa možda rasprave četvrti serijal kako treba jer zadnja dva neogrebana nositi ime yugioh trakove pendulum priziv mi se nervira nešto naručito al hajd da vidimo sta će biti.

 2. Prvo si gramatički nepismen, vjerojatno nisi uopće pazio što i kako pišeš. Drugo je što koristiš engleske riječi poput setting i slično, i onda kažeš dvoboj (budi konzistentan barem po tome). Treće ovo je tek prva epizoda, nemoj da ti se ukruti toliko od samo jedne epizode. Četvrto, vidi se da nisi informiran jer neće se samo letjeti i kartati već će i stajati i kartati, tj. bit će razlika između Speed Duela i Master Duela (https://ygorganization.com/speedvsmaster).

  Ne sudi knjigu po koricama. Ne sudi serijal po prvoj epizodi.

  1. Nekoliko gramatičkih grešaka ne upućuje na moju nepismenost (prvenstveno jer sam ih svjestan), kamoli na to da nisam pazio što pišem – potpuno neutemeljena izjava.

   Ciničnim dodatkom “budi konzistentan barem po tome” impliciraš na neku globalnu ne konzistentnost bloga (ili mene kao osobe) za što nije dovoljno samo ubacivanje engleskih izraza nego nešto više – nešto što ti ovdje ne spominješ.

   U blogu sam na više mjesta naglasio da je ovo mišljenje samo na osnovu prve epizode, te da će samo “vrijeme pokazati” gdje će serijal završiti, također nigdje ne piše da je Speed Duel jedini oblik dvoboja.

   Prije nego pođeš kritizirati blog, pažljivo ga pročitaj inače ostavljaš krivi dojam ljudima koji prvo čitaju komentare pa onda blog.

 3. Zainteresirao me VRAINS kojeg još nisam pogledao. Kako si ga opisao trebao bi biti dobar i zanimljiv. Sve ti je na mjestu, drago mi je da si se vratio na Yugioh Planet i veselim se tvojim novim objavama!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.