Komentar na nadolazeću listu zabranjenih i ograničenih karata (01.04.2015.)

Na prvi travnja stiže nova lista i u njoj se promijenilo mnogo stvari. Ne radi se o aprilskoj šali, a kako će cijela lista izgledati od tog datuma, možete pogledati ovdje. Za moj osvrt, samo nastavite.

Forbidden

Snatch Steal

Pomalo je tužno kako je deck koji je apsolutno dominirao dva formata, najjači deck u povijesti Yugioha, bio sveden na support za deckove koji su ih mogli koristiti. Tidal u Mermailima, nekoliko Dragon Rulera u Lightswornima i, nedavno, Blaster u Infernoidima i Tempest u Ritual Beastovima. Ali, napokon je došao dan kada su karte s najpretrpanijim efekt boxovima ikad završile na 0. Jedan od glavnih razloga za to je karta iz Premium Golda 2: Number 95: Dark Matter Dragon koji omogućava dosta opake OTK mogućnosti i protivniku troši resurse već svojim efektom. Znam da se ova promjena neće svakom svidjeti, ali kasnije ćete vidjeti da su ipak iz ovog proizašle i neke dobre stvari.

Na ovo se nitko ne žali. Od svih karata koje su ikad krale gameove, ova je najgora i to sam komentirao u svom prijašnjem osvrtu kad se karta vratila. Odličan topdeck u skoro svakoj situaciji, cijena od +1000 LP je skoro nikakva i često je se riješite na svom potezu overlayanjem u nekog xyza. Sigurno dobar ban, palac gore Konamiju.

Limited

TGU

Ovo su sve karte koje su pokupile erratu i time im je moć znatno smanjena u usporedbi s onim što su nekad bili. Je li u redu što su ih vratili nakon errate? Sigurno? Je li errata bila potrebna? O tome se može raspravljati. S jedne strane, promjena i malo ograničenje efekta znači da se karte vraćaju u igru. S druge strane, kao da se više ne radi i istoj karti, mogli su jednostavno napraviti novu kartu. Pa nije ovo online igra s patchevima ili nečim sličnim. Također, karte koje su sada broken su isto mogle jednog dana doći do točke u kojoj više ne bi bile broken, ali ja se iskreno bojim trenutka u kojim bi Yugioh bio toliko power creepan da bi ove karte mogle biti limited bez ikakvih promjena. Također, sve su reprintate su novom erratom u Premium Goldu 2, koji će uskoro biti dostupan u Hrvatskoj, barem se nadam.

Saqlifice

Ove 3 karte izdvajam kao nerf Qliphortima. Važna tražilica je limited, a stvari postaje sve gore kako vam pogled dalje prolazi listom. Od dva floodgatea koja su smetala cijeloj meti, nisu zadržali niti jedan na više od jedan. Istina, nisu oni jedini deck koji koristi ove karte. Yang Zingovi koriste Skill Drain, Yosenju Vanity’s Emptiness, ali Qliphorti su mogli koristiti obje. Skill Drain im samo daje ogroman napad, a Vanity’s im teško umire jer pendulumi idu u extra deck ako su uništeni na polju, što znači da je kartu bilo nemoguće skinuti bez uništavanja nekog spella ili trapa.

Ovo je prvi hit Nekrozima koji vidite na listi. Pomalo je iznenađujuće što su već udarili novi deck, pogotovo deck koji im je donio tako velik profit, ali opet i nije, jer su najjači deck u formatu, a s obzirom na to što su učinili Qliphortima, trebali su barem malo smanjiti moć Nekroza. Nisu toliko, jedan searcher limited, drugi semi-limited (Pogodite koji! 😀 Hint: Cijena full decka je pala za 80+ eura.), ali bolje išta nego ništa, jer bi Nekrozi dominirali sljedeći format bez ikakvog problema. Uostalom, još uvijek imaju Djinn lock.

Ravno u srce Inferna searchable (Scarm) one card Dante je limited. Burning Abyss nije jedini deck kojem to šteti, ali je jedini relevantan u meti. Iskreno mislim da su ovo mogli bolje obaviti, riješiti se nekih stvari iz archetypea, ali opet su napravili barem nešto. Sada ćemo vidjeti više Malebrancheova, a nemojte zaboraviti da u 5. mjesecu dobivaju još novog supporta, od kojih je jedan navodno fusion boss.

Ove dvije karte nisu toliko povezane s bilo kojom temom da ih posebno izdvojim. Prvo, s Rulerima maknutim iz igre, Dragon Ravine se napokon vratio! Iskreno, ne vidim razloga da bude na 1, ali vjerojatno će ga dići za koji format, jer bez Rulera ne stvara veliku razliku. Buff Dragunitijima i sličnim deckovima, opet palac gore Konamiju! Symbol of Heritage je ovdje čudan dok ne razmislite što bi to moglo značiti. Kao, karta je izašla samo kao common i nitko nikad nije čuo za nju, right? E, pa, Konami je napravio grozan posao s jednom kartom koja se zove Elder God Noden. Oko nje je već smišljena gomila FTK comboa i karta je jednostavno loša za igru jer stvara uvijek iste comboe koji nisu zabavni niti jednom igraču. Efekt mu radi na Instant Fusionu itd. Postoji doslovce FTK s 2 karte (Instant Fusion + Mathematician). ??? Tako da da, ovo je vjerojatno tek mjera prevencije. Tu je i činjenica da je Lonefire Blossom sad na 3, pa bi i to otvorilo gomilu comboa za plant deckove. 1st turn rank 8 bi jednostavno bio prelagan.

Semi-Limited

Brio

Ah, da, još jedan bolan udarac Qliphortima, smanjili su im glavnog searchera na 2. Ako ga ne uspiju reciklirati na neki način, to znači da deck lako gubi protiv 2 MST-a/Twistera (a tu su još i Fairy Wind, Spell Shattering Arrow) jer mu protivnik ne da da se postavi. 

Nekrozi su isto dobili po glavnom searcheru. Nije velika promjena, samo malo smanjem pristup Brionacu, ali i dalje imaju Manjue, Senjua i sve stvari koje su im potrebne za konzistenciju.

Tko bi rekao da će doći i ovaj dan? Shi En je na 2, dame i gospodo, uživajte protiv Samuraja kad ih sretnete. 😛

Charge of the Light Brigade

YE… Oh. Damn. Da, za sve koji su mislili da su Lightsworni upravo postali malo manje Lucksworni, evo hladne vode. Jedina viable verzija decka je uklonjena bannanjem velikih Dragon Rulera. Korist od ovog će imati samo deckovi koji koriste Lightsworn engine za millanje. Dakle, Infernoidi koji će dobiti jako dobar support kasnije, chaos Shaddolli i možda još neke stvari.

Sacred Sword of Seven Stars

Još jedna karta koja se vratila zahvaljujući banu velikih Rulera. Više nije jednostavan plus koji je nekad bila i sad je jednostavno u redu. Tko zna, možda je ovo pomoglo Exodiji, lol.

Maknuto s liste

Goyo

Sad kad su veliki Dragon Ruleri svi bannani, manji su beskorisni, pa ih nije imalo smisla zadržati na listi. Ne znam hoće li itko pronaći način da ih iskoristi, ali stvarno sumnjam.

Gladiator Beast Bestiari

Bestiari se napokon vratio na 3, GB igrači su sretni jer napokon mogu lakše napraviti Gyzarusa i jer se lakše riješiti backrowa, ali pitanje je koliko je formata prekasno ova promjena stigla. 

Gorz, the Emissary of Darkness

Poznati OTK stop, malo mi se čini nepotrebnim najavljivati ovu kartu. U svom prošlom osvrtu na ban listu sam rekao da bi komotno mogao na 3 i evo ga!

Brotherhood of the Fire Fist – Spirit

BotFF 3-axis je napokon moguć u TCG-u u svojoj punoj snazi sa svim svojim comboima. Ne mogu predvidjeti koliko će, i hoće li uopće, deck biti relevantan, ali lijepo je znati da je tu.

Lonefire Blossom

Premium Gold 2 dobio je dosta plant supporta i reprintova, ovo je jedna od stvari koji su vjerojatno uslijedile iz toga. Žele da plant deck bude viable na neki način, ova karta dosta dobro pokreće engine i dio je malog plant enginea u Quasar deckovima. Nemam žalbe.

Goyo Guardian

Nitko ga ne igra na više od jedan, nije relevantna promjena. Ne znam hoće li mu zbog ovoga porasti cijena, ili barem ostati ista da kompenzira za reprint u Premium Goldu 2.

Hieratic Seal of Convocation

Karta koja je odavno mogla ići na 3 jer Hieratici nisu toliko moćan deck u današnje vrijeme. Važno je istaknuti da će oni moći prizvati i iskoristiti efekt Number 95: Dark Matter Dragona dosta jednostavno. Sigurno nemaju OTK potencijal koji su imali prije najave ban liste, ako ste testirali deck online, ali i dalje mogu pokušati poremititi neke deckove u meti koji se oslanjaju na svoje monstere i grave setup (umjesto čega završe s banishanim stvarima).


Iskreno, jako sam zadovoljan ovom listom, stvarno izgleda kao da je Konami razmišljao o tome što da naprave. Maknuli su s liste neke karte koje nisu bile problematične (a drago mi je što sam neke i predvidio ^^,), udarili su meta deckove, neke manje, neke jače. Zapravo, neke puno jače, iskreno me zanima što će biti s Qliphortima sad kad su im uništili konzistentnost. Kao da nije bilo dovoljno što Scout ne traži pod MST-om. Što se Nekroza tiče, oni su možda i u boljem stanju nego što su bili prije, jer je Vanity’s Emptiness smanjen na jedan. Što će se uopće moći s njima boriti? Kao, nisu izgubili previše konzistentnosti, malo im je cijena smanjena i to je to, i dalje će biti najbolji deck u formatu. BA nije previše oštećen, a možda bi i Shaddolli mogli postati nešto važniji u meti, jer su u zadnje vrijeme definitivno skliznuli s pozornice. Jedina stvar koja meni nedostaje na listi su neke promjene koje su prošle u Japanu, npr dizanje Inzektora i Rescue Rabbita. Zašto bi bilo loše imati više opcija deckova koji nemaju utjecaj na metu?

 

Uglavnom, da, to bi bilo moje mišljenje. Vaši osjećaji u vezi nove ban liste? Bilo što što vam se naročito sviđa ili ne sviđa? Pozdrav do sljedećeg puta.

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

24 misli o “Komentar na nadolazeću listu zabranjenih i ograničenih karata (01.04.2015.)

 1. This guy! I like his writing! 🙂
  Vidi se da znaš o čemu pričaš, analizirao si sve karte kako treba. Jedino što se meni s liste ne sviđa su zmajevi, sve ostali mi je ok. Valjda je bilo za očekivati da ćemo im napokon reći “pa-pa” nakon toliko vremena. Inače, keep up the good work! 🙂

 2. Pozitivna stvar-banovanje Rulera i Snatch Steal
  Negativna stvar-unistavanje Qliphorta

 3. za rulere mi je generalno drago šta su ih bannali, ali neki deckovi su izgubili vrhunski tech, a nemaju dobru zamjenu, tako da bi volio vidit support za te deckove…
  Qliphorti nisu uništeni, samo više nisu koenzistentni. napokon će se igrat trapice koje su svi mrzili bez razloga, a mogao bi se i malo više koristit pendulum summon.

 4. PoZzZz (pismo je presuper skoro 2 puta da sam procitao)
  da ti kaem ja jednu pametnu zar nakon ovolikog statusa kojeg je imao sinister serpent jos je morao dobiti tu eratu i bez nje nije bio opasan i bez nje je mogao biti na 3 odavno i kroz sledeca 2 banovanja ide na 2 pa 3.
  crush card virus odavno je zelim jos iz crtica zivim u Bosni pa mi je ova karta bila san mnogo godina nikada je nisam imao a sada nakon ovoga mi se i ne svida igrao sam je na kaiba power of chao i joey the passion mnogo vremena zao mi je je bolje da je nisu vracali i da joj nisu dirali nista
  ring of destruction ista prica kao svirusom samo sto mi je se svidalo sto oba igraca gube u isto vreme srce mi treperi za ovom kartom slazem se sa piscem mogla je na 1 sa efektom da oba gube u isto vreme LP koliko je monster ATK i kao taka bila bi staple karta mislim da se sovim efektom nece proslavit sjebali su je za 70% jednostano receno kao kada bi ferrarija bacilu u blatnjavu i veliku rjeku pa ga izvadite nakon 10 godina pa mnogo jace karte haraju formatom evo svi stari igraci znaju snagu raigeki karte a sada je igra mogu reci slobodno
  samo 50% igraca eto koliko je evoluiralo vreme u ygo stvarno mi je zao nekih karata al stvarno zasto su dirali crush card virus i prsten unistenja stvarno zalosno. pa i serpenta sto me konami istjeruje iz yugioh-a.
  El shadolli su svi na po 3 a neke karte koje nisu problem ni blizu su po ban listi koja nepravda je to kao i ova erata koju mogu preimenovati pod naziv
  UNISRENJE LEGENDARNIH KARATA
  koje nisu smjele biti dirane zbog popularnosti legendarnosti mitu i tako to al stacemo sad mi mozemo samo blejiti ko tele u sarena vrata pozz druze i hvala sjajan si svaka cast.

 5. Gledan ja ban listu,gledan,gledan…..
  Kad ono …..
  Ja blage veze neman sta je limitirano a sta banano.
  Ne kopcan sljedece “advance format” i “traditional format”
  Sta to znaci pleas neka neko objasni. 🙂

 6. ziko, meni je baš drago da je ring of destruction dobio erratu. sad je napokon poštena karta i već sam nabavio 1 primjerak 😉 e sad, za CCV i serpenta neću ništa govorit, oni možda i nisu trebali dobit erratu, ali smatram da se neće pretjerano igrat pa i ta errata nije toliko relevantna.
  neznalica-pitalica: advanced format je format koji se igra na turnirima i prema njemu postoji lista bannanih, limitanih i semi-limitanih karata. kod tradition formata je isto, samo su bannane karte limitane.

 7. Wt.. …. Aj malo bolje ako nije probl inace noob sam jos u ovom

 8. Znaci advance format je tcg odnosno engleski a ovaj drugi se odnosi na ocg ?
  I meni zanima samo advance format jer igram na tcg turnirima?

 9. zanima te advance format ako igraš na tcg turnirima – to je točno.
  traditional format se isto odnosi na tcg, ali se ne igra na turnirima. jednostavno, karte koje ne smiješ koristit u advanceu, kod traditionala smiješ koristit u jednom primjerku..
  ocg ima dosta drukčiju ban listu i nemoj se zamarat s time 😉

 10. I jos nesto.
  Je li to znaci da na turnirima mogu koristiti samo jednu kopiju karata?

 11. tcg-je nacin na koji igraju europljani i amerikanci kanadani australija i juzna amerika on ima
  advance naziv to znaci da na bilo kojem turniru moras igrat ovaj stil ako os da budes jedan od ucesnika turnira a traditional to mozes samo igrat sprijateljima u vrlo nebitnom duelu cisto iz zabave
  OCG to je za Aziju i njihove karte su uglvanom japanskih naziva i tekstova i jedino je mozes igrat u Japanu i okolici i oni imaju isto advance i traditional format samo sto je njihov advance format mnogo stroziji naprimjer kod njih imaju inzektori i jos neke karte koje su jos uvjek zabranjene po evropskom standardu takode njima sve izlazi prije na prije 6 mjeseci ili godinu kao naprimjer strike hero deck u japanu izdat 2014 u ljeto i to je OCG akod nas u januaru/februaru i to je TCG takode uvjek postoji mala izmjena na karte oni su recimo dobilu E-HERO Stratos a mi E-HERO Avian

 12. a za Ring of destruction mi se ne svida sto ti se svida izmjena jer karta vise nemoze dokrajcit protivnika znaci ne pripada vise pobjenickim kartama i nemogu da je zamislim kao takvu

 13. neznalica pitalica – np, tu smo da pomažemo 😉
  ziko – napričao si mu puno nepotrebnih stvari, ali nema veze.. uglavnom, stari Ring of Destruction je imao ogroman OTK potencijal, šta automatski čini igru bržom, a i nepoštenom (mnogi će se ovdje složit). novi Ring of Destruction je staple koji je nekakva kombinacija Solemn Warninga i Sakuretsu Armora, a ima i burn efekt, pa može prethodit OTK-u, šta se meni puno više sviđa. možda se tebi stari više sviđa, ali ja želim što balansiraniju i zabavniju igru 😉

 14. Pa RoD nikada ne bi ni bio odbanovan bez erate, tako da je ovo dobro ispalo.Nego, interesuje me koji online simulator najvise koristite za duele, DN ili DevPro?

 15. ja koristim dueling network
  a da ako zelis izbalansiranu igru onda moras da znas da ima mnogo opakijkih karta od prstena Unistenja i ja ga volim zato sto ga je kaiba koristio i igrao sam ga davno na nekim starim igrama takode ja imam 27 godina pa mi to neide nikako u shvatanje kartu poznajem dugo dugo zato mi je glupo to sto su je napravili slabom isto tako virus i serpent a pa jace su el shadol fuzije pa su na 3

 16. Ma nisam ja igrao Yugioh nekih 7-8 godina, vratio se tek prije mjesec-dva aktivnom igranju, igrao sam sa Shaddollsima, nisu toliko OP karte, msm da ima gorih(odnosi se na nove karte).Koji ti je nick na DN?
  Moj je Super Necrofear, ako hoces mozemo neki duel odigrati.

 17. ja ovo nisam napiso a doticnom liku koji je se koristio mojim nikom nenine guzove raspoirim i to kada je imala 18 :P:P
  _o/

 18. Temple of the kings bi mogo i na 2 bez problema, a i ring s novom erratom.

 19. Temple of the kings bi mogli lako ići i na 3 na sljedećoj ban listi. Ring će ostat na 1 jer je kvalitetan staple, kao i Compulsory, Bottomless i Solemn warning.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.