Infernal Deck Project: Begining

,, People cannot gain anything without sacrificing something. You must present something of equal value in order to gain something. That is the principle of equivalent exchange in alchemy. ’’ Alphonse Elric

Poštovani čitatelji pred vama je početak serije blogova, naslova ,, Infernal Deck Project ‘’ kroz koju ću vam ja, Infernal, pokušati što sve treba proći jedan igrač u sastavljanju fun decka tj. decka kojem primarna uloga nije kompetetivna već zabava. Mnogi igrači misle da fun deckovi ne mogu funkcionirati dobro i tu se varaju, naravno potrebno je složiti deck da ima sinergiju. Što je sinergija, netko se pita? Pa dragi moji sinergija je jedna vrlo jednostavna riječ no mi ipak analiziramo dackove ne pravopis i gramatiku. Sinergija u decku je bitna da bi on funkcionirao kako treba i to je najteži dio u sastavljanju fun decka jer osim što treba (iako ne mora) biti originalan i jedinstven igrač mora osmisliti sve comboe u decku. Sve je to vrlo jednostavno no da biste lakše razumjeli oblučio sam podjeliti članak u djelove te vam tako prenijeti poruku.

Što je Infernal Deck Project?

Kao što sam u uvodu spomenuo Infernal Deck Project je blog u više nastavaka koji bi svima koji se do sada nisu iskušali u izradi fun deckova trebao poslužiti kao smjernica u izradi. Deck project je prvenstveno osmišljen da bi se pomoglo u vraćanju kreativnosti u Yu-Gi-Oh te ga donekle učinilo zanimljivijim, osim toga mnogi igrači ne mogu si priuštiti skupe deckove te se moraju okrenuti izradi jednako dobrih ali ujedno I fun deckova koji nisu skupi i uvijek su low budget.

Druga uloga deck projecta je možemo reći edukativna jer prilikom pisanja volim koristiti nekakvu priču kao pozadinu, naravno većinu deckova temeljim na takvim pričama. Cilj korištenja priča je štivo učiniti zanimljivim čitatelju, a isto tako i produžiti ga.

Kako stvoriti takav deck?

Takav deck je jednostavno, a i komplicirano složiti. Kako? Najlakše je odabrati temu decka, ali kako povezati sve te karte u jednu cijelinu je već teže jer se trebamo brinuti oko nekoliko stvari:

  1. Pozivanje monstera i kako to izvesti što bolje I što prije
  2. Draw power decka. Trebamo sve karte koje sun am potrebne za comboe u ruci
  3. Removali. Ukoliko sun am monsteri slabi zasebno trebamo očistiti put do protivnikovih životnih bodova (naravno postoje burn deckovi koji rade na drugačiji način no o njima drugom prilikom)
  4. Poznavanje pravila određenih karata u decku je nužno jer se nekada mogu dogoditi nesuglasice ili vas netko može prevariti.
  5. Znati kada trebamo odigrati koju kartu
  6. Najvažnije. Deck treba biti sinergičan, što znači da karta A treba biti povezana sa kartom B koja je povezana sa kartom C koja opet može raditi combo sa kartom A ili sa kartom B.

To bi trebala biti nekakva osnovna pravila kojih bi se trebali držati tjekom sastavljanja decka.

Ako je deck za zabavu, nije nužno da je i loš, naravno trebalo bi kao main deck koristiti neke od trenutnih tier deckova koji mogu komparirati drugim deckovima, iako I fun deckovi mogu imati isti učinak zato je testanje i pronalaženje mana ključno prilikom izrade svakoga decka, bez iznimke.

Kako odabrati deck? Kako znati što mi paše?

Biranje deckova se razlikuje od pojedinca do pojedinca, nemamo svi isti način biranja. Netko će odabrati deck koji će najbolje iskoristiti određeni type, a netko će svoj deck bazirati na archetypu dok će netko attribute deck slagati. Isto tako nemamo svi isti princip po kojem biramo monstere, spell I trap karte za deckove. Dat ću vam primjer sebe. Osobno volim deckove koji traže određenu dozu razmišljanja, što znači da već unaprijed trebam planirati što ću raditi i kako. Neki više vole agro deckove, dok neki idu na kontrolu. Izbor ovisi o samom igraču I njegovu stilu igre. Zbog toga su pojedini fun deckovi remek djelo, a gledat ih u akciji je nešto predivno za vaše oči.

Djelom sam već odgovorio na drugo pitanje u podnaslovu. Važno je znati što vam najbolje leži jer bez toga teško ćete sastavit nešto, naravno da hoćete ali to neće biti vaš stil i bit će vam malo teže iskoristit sve potencilae decka. Sličan način je I u netdeckanju, nemam ništa protiv toga, ali najbolje zna onaj tko je sastavio deck kako radi (naravno spodrazumijeva se da deck nije sastavljen po šabloni), kako i zašto su tu određeni techevi . Stoga ako netdeckate a već prije niste upoznati kako bi deck trebao funkcionirati, nemojete to raditi rki bi stari ljudi ,, Mani se čorava posla!’’ jer to void samo mučenju sebe, a i decka te protivnika.

Odlučio sam se za deck. Što sad?

Sada prije sastavljanja decka valjalo bi se malo informirati o samome decku. To ćete učiniti najbolje tako da posjećujete razne forume, gledate (ako postoje) videa na You Tubu i proučavate pravila uz određene karte te tako nalazite rupe u pravilima koje vam mogu biti od velike koriti. Nakon obavljenog posla sljedi sastavljanje decka. Najbolje vam je prilikom sastavljanja podjelit karte na tri hrpe: Monster,Spell I Trap. Naravno bilježnica ili nekakav blokić nisu na odmet. Nakon što ste to napravili pregledajte sve karte nekoliko puta te im svaki put nanovo pročitajte effect tako će vam sinuti ideja, odvojite one za koje smatrate da će vam korisiti u decku sa strane I uključite moždane vijuge.

Nakon odvajanja javlja se problem koji sam nazvao prekoristnost. Naime u tom trenutko vam se čini da su sve karte koristne i da nema potreba za izbacivanjem istih iz decka. To svaki igrać koji sastavlja deck prolazi i sasvim je normalno, ali treba se riješiti viška. U tom slučaju najbolje se držati prije navedenih pravila koja uvelike pomažu. Osim toga preporučljivo je najprije proksati te se malo sam zaigrati čisto da dobijete uvid kako bi trebalo raditi. Nakon toga sljedi najbolji dio. Testanje.

Imam deck. Znam kako radi. Kako ću testat?

Najbolje je odredite okvirno koji će vam deckovi praviti najviše problema te protiv njih testajte, naravno treba I protiv drugih deckova testat, ali valja odrediti prioritetne test partnere. Prilikom testanja igrajte protiv iskusnih igrača koji rade jako malo ili skoro nerade missplaye jer važno je da je igrač odličan, a ne samo prosječan. Tako ćete najbolje znati gdje ste u sastavljanju faili i kako ćete to popraviti. Uzmite si određeni vremenski period koliko ćete testat (tjedan, mjesec, …) i partite rezultate jer oni su u večini slučajeva najbolji pokazatelj uspješnosti decka. Bilo bi dobro da se svako toliko prijevite na lokalni turnir te testate pod pritiskom jer (barem u teoriji) biste tada imali najbolji uvid u situaciji, a i moramo deck prije ili poslje iskušati na turniru pa zašto čekati.

Tjekom test perioda pokušajte dodavati nove karte decku te tako pratiti njihovu sinergiju sa cijelim deckom. Nakon određenog vremenskog perioda trebali biste imati kompletan deck kojemu je broj dead handova sveden na minimalni broj te koji pokazuje uspijehe te kao takav je spreman za igranje u kojem bi vam glavni cilj bila zabava, a i pobjeda sa istim deckom te osječaj zadovoljstva koji se pojavi kada znate da ste sve dobro izveli I sastavili.

Završio sam sa testanjem. Imam kompletan deck. Što da sada radim?

Sada partite najnovije vijesti koje se tiču Yu-Gi-Oh-a, deck pokušavajte sa svremena na vrijeme nadograditi novim kartama, osvježiti ga novim comboima, ali isto tako nemojte zaboraviti se posvetiti svome main decku koji isto treba svako malo nadogradu te nemojte zapostaviti privatni život radi Yu-Gi-Oh-a, nije ljepo kada vam privatni život pati zbog TCG-a, a isto tako I škola se bliži I trebate se posvetiti učenju da bi ponovno kada dođe ljeto mogli zaigrati i primjeniti znanje koje ste skupljali tjekom godine.

Mislim da sam sva područja pokrio, dalje je na vama. Pokušajte biti što originalniji, svakako neomjte se sada zbog ovoga bloga ostaviti natjecateljskog djela Yu-Gi-Oh-a.

Nadam se da sam vam donekle pojasnio kako sastavljati fun deckove. Kaže se da je praksa bolja od teorije toga ću se držati kroz sljedećih nekoliko bolgova, gdje ću vam prezentirati svoje fun deckove I način njihova rada. Do sljedećeg puta želim vam laku noć i slatke snove.

Peaceout!

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.