Forbidden & Limited List, 14. 7. ’14. – komentar by Kiryu

Banlista nam je napokon otkrivena i kao i prošla, ne donosi puno promjena. Ova će lista trajati od 14. 7. do 30. 9. 2014. Zanimljivo je što ovaj puta nema niti jedne novo-zabranjene karte, a vraćen je i famozni Goyo Guardian. Znači li to da možemo uskoro očekivati i povratak ostalih zabranjenih Synchroa? To još uvijek ne možemo znati, a da ne duljim, evo promjena s ove liste.

Forbidden:
Nema promjene

Limited:
Goyo Guardian
Geargiagear

Semi-Limited:
Magician of Faith
Formula Synchron
Reinforcement of the Army

No longer Limited:
Dimensional Prison
Mirror Force

Nema nijedne nove zabranjene karte što ni ne čudi. Nijedna karta nije bila dovoljno jaka da bi ju se u potpunosti zabranilo pa samim time nije bilo ni potrebe to činiti.

Limited:
Goyo Guardian – S obzirom da uskoro dolazi Legendary Collection 5d’s ovo ne začuđuje, dapače očekivano je. Goyo Guardian bio je u 5d’s eri jedno od najboljih čudovišta u igri, a ni danas nije za baciti. Legendary Collection 5d’s će se, kako i samo ime kaže, zasnivati na kartama iz 5d’s pa se i sam Goyo može očekivati unutra kako bi više ljudi kupovalo taj proizvod. Drugi razlog može biti na eventualnoj popularizaciji Synchro čudovišta u posljednje vrijeme, no to mi se čini kao ne tako dobar razlog za vraćanjem Goye.

Geargiagear – Geargia deck je u posljednje vrijeme postao veoma popularan i veoma jak. To dokazuje i činjenica da je najveći broj deckova na ovogodišnjem europskom prvenstvu bio baš Geargia deck, čak 191 sudionik od preko 1000 njih koristio je taj deck. Kako bi se popularnost određenog decka smanjila i sam deck usporio, treba smanjiti broj karata koji deck čine najboljim. Geargiagear je jedna od glavnih karata decka, a limitom te karte deck gubi na brzini te samim time vrlo vjerojatno i na popularnosti. Naravno, uvijek će biti fanova koji će ga i dalje igrati, u to možemo biti sto posto sigurni.

Semi-Limited:
Magician of Faith – Monster Reborn, Heavy Storm i ostale prejake staple spell karte već odavno leže na listi zabranjenih karata pa Magician of Faith više nije tako korisna kao prije. Ne kažem da nije uopće, ali znatno je manje korisna nego što je prije bila. Na dvije dozvoljene kopije će vjerojatno pomoći ubrzati Spellbook/Prophecy deck, a vjerujem da će pronaći mjesto i u nekim drugim deckovima koji se baziraju na puno spell karata.

Formula Synchron – Isto kao i Goyo Guardian, Formula Synchron je bio popularan u doba 5d’s-a, a s obzirom da dolazi Legendary Collection 5d’s, možemo očekivati da ćemo je vidjeti u nekom drugom izdanju koje nije rare ili Gold rare. Razlog zašto je Formula bila limitirana jest dozvoljavanje Synchro summona tijekom protivničkog poteza, što je s level 2 tunerom odlična stvar. Formula Synchron nije jedini level 2 tuner, ima tu još i Puralis, the Purple Pyrotile te Phonon Pulse Dragon koji svojim efektom može postati level 2, ali nijedno od njih dvoje ne dozvoljava Synchro summon tijekom protivničkog poteza što Formulu čini pomalo superiornijom nad njima. Još jedan razlog dozvoljavanja druge kopije Formula Synchrona jest vjerojatno izlazak Shooting Quasar Dragona u LC5d’s koji se najčešće priziva baš s Formulom. Ne bi me čudilo da uskoro vidimo Formulu i van ban liste.

Reinforcement of the Army – Iskreno me začudilo kada sam vidio da je ROTA sada dozvoljena na dvije kopije jer je to jedna od najjačih tražilica trenutno u igri. Može pretražiti velik broj čudovišta i na dvije kopije svaki deck čini bržim i jačim i vjerojatno je tu kako bi ubrzala one starije i sporije deckove. Drugi razlog, i onaj vjerojatniji, jest činjenica da uskoro izlazi set Noble Knights of the Round Table koji će sadržavati Noble Knight čudovišta, od kojih je većina warrior-type, pa bi dvije ROTA-e potaklo više igrača da kupi taj proizvod. Ne znam što više reći za ovu kartu i ne vidim nijedan više razlog zašto bi ona bila semi-limited.

No longer Limited:
Dimensional Prison i Mirror Force – Uz sve veći broj karata koje uništavaju face-down spell i trap karte, ove dvije nisu više tolika prijetnja kao što su prije bile. Naravno, i dalje su to jake karte koje stvarno mogu poremetiti protivničke planove i vrijedi ih igrati, ali sumnjam da će većina igrača igrati ove dvije karte na tri kopije. Eventualno neki deck koji se bazira na što više trap karata poput ovih, ali za ostale sumnjam. Pomalo me i začudilo što su ove dvije karte van liste zabranjenih karata, ali Konami uvijek ima svoje razloge koji nas ponekad znaju začuditi, a ovo je jedan od njih. Barem meni.

Osobno mišljenje:
Ban lista mi se sviđa. Konami i dalje balansira igru što je uvijek plus. Očekivao sam više, doduše. Očekivao sam barem limit Soul Chargea i semi-limit ruku. Dimensional Prison, Mirror Force i Reinforcement of the Army su me pomalo začudili jer smatram da su trebali ostati na starim brojevima, a ostalo mi je više-manje očekivano. Bit će zanimljivo gledati povratak Goyo Guardiana i krađe protivničkih čudovišta s njim. Sve u svemu, lista mi je u redu, nema nekih previše značajnih i drastičnih promjena kao što je to znalo biti prije. Jedva čekam vidjeti koliko će Synchro deckova postati popularnije sada uz Goyu i Shooting Quasar Dragona koji uskoro izlazi.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

3 misli o “Forbidden & Limited List, 14. 7. ’14. – komentar by Kiryu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.