Forbidden & Limited List, 1. 4. ’14. – komentar by Kiryu

Nova lista zabranjenih karata stigla je prije otprilike mjesec dana, a ja sam se tek sada udostojio napisati komentar. Strašno, narode moj. Lijenost, obveze, lijenost, ne praćenje igre… Jesam li spomenuo lijenost? Uglavnom, sve je to utjecalo na moje odsustvo odavde. Like anyone cares… Uglavnom, krenimo s listom, ne?

New Forbidden:
Morphing Jar
Morphing Jar #2

New Limited:
Coach Soldier Wolfbark
Mermail Abyssgunde
Rekindling
Infernity Barrier

New Semi-Limited:
Necroface
Hieratic Seal of Convocation

No Longer Limited:
Magical Stone Excavation
Primal Seed

 

Morphing Jar
Konami i dalje daje do znanja da je „one card win condition” vrijeme prošlo. Morphing Jar je tip karte koji vas vadi iz situacije u kojoj ste već skoro izgubili partiju. Samim flipom te karte vraćate si nazad cijeli hand. Pomalo prejako. Gubitkom ove karte na jačini pomalo gubi Dark World, mada u tom decku ovo ionako nije bila „must have” karta. Deck out/mill deckova više nema ili su toliko oslabljeni da više nema smisla igrati ih. Čudi me samo što ova karta nije već otprije zabranjena, no došlo je napokon i to vrijeme. Ukratko, „good riddance”.

Morphing Jar #2
Morphing Jar numero duo je zabranjena iz istih razloga – zaustavljanje deck out/mill deckova. Karta je bila razarajuća protiv boss čudovišta poput Graphe iz već spomenutog Dark Wrolda, Stardust Dragona, Archlord Kristya… Uglavnom, protiv maltene svih velikih čudovišta. Isto tako, poput prvog Jara, ova karta je napokon dočekala svoj dugoiščekivani ban hammer.

Coach Soldier Wolfbark
Za Wolfbarka se očekivalo da će biti „udaren” na ovoj listi, samo su neki očekivali potpuni ban. Wolfbark je sam po sebi stvarno jak. Ok, ne udara pretjerano jako, no efekt mu je više nego dobar. Fire Fist deck je izgubio pomalo na brzini s limitom Wolfbarka, ali zato imaju još masu kombinacija zbog kojih im ovo čak i ne smeta toliko. Sve u svemu, ako se mene pita, odličan izbor sudbine za Wolfbarka. Na jedan je sasvim dovoljan u svakom decku.

Mermail Abyssgunde
Abyssgunde je prva od Mermaila koja je završila na listi. Čudi me samo što nije i prije. Efekt je devastirajuć, sama vraća jednog od Mermailovih boss čudovišta pa se na polje s lakoćom vraćaju Abyssmegalo, Abyssteus ili Abyssleed. Bilo je krajnje vrijeme da Abyssgunde završi na listi, a limit je samo usporio Mermail deck. Mermaili su i dalje sila pred kojom se treba bojati.

Rekindling
Ovdje se nema puno reći. Rekindling je Monster Reborn puta pet za FIRE čudovišta. Jedini razlog zašto nije završila na banu je vjerojatno jer Shooting Quasar Dragon još uvijek nije legalan u Europi pa Laval arhetip nije još uvijek toliko jak. Ne bi me ni najmanje čudilo da vidim Rekindling uskoro i pod forbidden sekcijom liste.

Infernity Barrier
Najodvratnija karta cijelog arhetipa. Ili je to samo meni. Previše sam je puta gledao kako se okreće i gasi mi comboe prije nego sam ih počeo izvoditi. Riječi ne mogu opisati koliko mi karta ide na živce. To je Solemn Judgment tog arhetipa. Više bih volio da je završila na banu i tamo ostane za vijeke vjekova, no i ovo mi odgovara. Infernity deck će biti malo manje naporan sada. Naglasak na „malo manje”.

Necroface
Za Necroface nemam pretjerano nekih komentara. Macro deckovi su ionako već gotovi, a postoji vrlo mali broj deckova koji zapravo koriste Necroface pa Necroface na dva ne znači puno. Doduše, ne bih se zaletao i stavljao na tri, bilo bi već kobno u toj situaciji.

Hieratic Seal of Convocation
Konvokacija je ponovo na dva. Ništa novo. Hieraticima to ne znači puno, na dva je idealno, barem po meni. I kad sam ih igrao, igrao sam po dvije kopije Konvokacije jer imam osjećaj da je na tri previše. Hieratici ovime nisu usporeni, eventualno bi se moglo reći da su malo okrznuti, to je sve.

Magical Stone Excavation i Primal Seed
Dvije karte koje po novome nisu više na listi i po meni s razlogom. Karte više nemaju nekakvog utjecaja ne metu i sumnjam da će se igdje igrati, a ako budu, definitivno neće biti u top tier deckovima.

 

Čini mi se kako je Konami napokon odlučio izbalansirati igru, a posljednjim dvjema listama to i pokazuju. Bilo i vrijeme. Nema više deckova poput Final Countdowna i Deck out/Mill, a sve češće se na velikim turnirima pri vrhovima pronalazi više različitih deckova, što je odlična stvar – nema više toliko monotonije. Izgleda da je Konami po nekim pitanjima odlučio poslušati svoje igrače. Ova lista nije donijela ništa drastično, samo je malo usporila deckove koji su bili najjači u prošlom formatu, bez da ih je osakatila i više balansirala trenutnu brzinu igre.
Pogledajte cijelu listu zabranjenih i ograničenih karata.

– Do sljedećeg puta, Kiryu. 

Kiryu

Hello world!

2 misli o “Forbidden & Limited List, 1. 4. ’14. – komentar by Kiryu

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.