Evolution continues ( Evols Update by Neo)

Prije 2 mjeseca, u svom prvom blogspotu, odlučio sam vas upoznati s Evol grupom čudovišta. Onima koji se još nisu susreli s tim kartama, savjetujem da pročitaju članak o njima ovdje. Napomenuo sam kako to nije sve i kako nas još dosta toga očekuje u sljedećim setovima. Tako je i kod nas došao ORCS set koji nam je donio nove reptile, dinosaure i 1 Xyz zmaja te još poneke karte ove grupe. Vrijeme je da se evolucija nastavi.

Za početak

Kada bi napravio kratki rezime Evol grupe navesti ću slijedeće; Evoli koriste toolbox strategije kao jedan put evolucije od reptila do snažnih zmajeva. Upravo ti snažni zmajevi su vrhunac evolucije, a u igri su predstavljeni kao Xyz monsteri. Dinosauri ( Evolsaur ), koji su 2. stupanj evolucije, dobivaju razne efekte kada su prizvani preko monstera 1. stupnja, reptila ( Evoltile ). Evolzari ( Xyz zmajevi) se u ovoj grupi lako prizivaju pomoću 2 level 4 dinosaura, no kako igra ide dalje, grupa je dobila pristup bržem napredovanju, monsterima većeg levela, a s time  i mogućnost prizivanja novog zmaja većeg ranka. U ORCS ediciji Evoli su dobili dovoljno potpore da nastave dalje i bolje kao nikad prije.

Evol Monster Cards

Kao i u svom prvom blogspotu krenuti ću s predstavljanjem Evoltile-a koji pokreću  igru i približavaju je do one točke kada na polju dobivate Evolzar-e. Tri nova reptila su dobila šansu da ubrzaju evoluciju i iznenade vas svojim jednostavnim konceptom.

Evoltile Pleuro300px-EvoltilePleuro-ORCS-EN-C-1E

If this card you control is destroyed and sent to your Graveyard: You can Special Summon 1 “Evolsaur” monster from your hand.

Evol Gephyro ima sličan efekt kao Pleuro i ako ga je netko koristio u Evolima prepoznat će još veću vrijednost ovog monstera. Onoga trenutka kada je uništen ( na bilo koji način, ne samo isključivo borbom) možete Special Summon prizvati Evolsaura iz ruke. Postoji mnogo načina da ga se uništi, sa vaše ili strane vašeg protivnika,a kasnije ću navesti i neke karte koji su kao stvorene za njega. Za sada tu je već poznata karta Offering to the Snake Deity koja ide lijepo u kombinaciji s ovom.

Evoltile Casinerio
300px-EvoltileCasinerio-ORCS-EN-R-1E

At the end of the Battle Phase, if this card destroyed an opponent’s monster by battle: You can Tribute this card; Special Summon 2 Level 6 or lower FIRE Dinosaur-Type monsters with the same name from your Deck. Their effects are negated and they are banished during the End Phase.

Reptil sa 1600 ATK-a koji predstavlja novi način dovođenja dinosaura na polje, u ovome slučaju čak do 6. levela. Dovoljno je da uništi protivnikovog monstera, to može biti i neki token jer uvijet nije da uništeni monster ode u groblje i u MP2 možete dobivate 2 dinosaura iz decka. Što ćete s njima učiniti? Naravno, prizvati ćete Xyz monstera. Casinerio-om možete dobiti 2 level 4 Evolsaura na polju te tada prizvati moćnu Laggiu ili bilo kojeg rank 4 monstera (Utopia možda? ). Treba paziti na Bootomless Trap Hole koji vam može maknuti oba dinosaura iz igre kada se Special S. prizovu, što vas može dovesti u nezgodan položaj. Vrlo lagan način da dođete do svojih prvih Xyz zvijezda.

Evoltile Najasho
300px-EvoltileNajasho-ORCS-EN-SR-1E

If this card on the field is Tributed: You can Special Summon 1 “Evolsaur” monster from your Deck.

Još jedan Evoltile koji ima vrlo dobru obranu i vrlo dobar efekt. Evoltile Westlo ima identičan efekt, ali on se aktivira preko FLIP-a. Najasho mora biti žrtvovan, što uz već navedenu Offering to the Snake Deity kartu i mnoštvo drugih karata grupe nije teško. Možete ga iskoristiti kao žrtvu za level 6 dinosaure koji su došli zajedno s njime u setu ili čak s Enemy Controller-om, dobivajući tako 2 monstera i nove kombinacije. Vrlo dobro osvježenje za grupu, tj. za Evoltile među kojima je Westlo od početka glavni reptil.

Na redu su novi Evolsauri koji i dalje efekte dobivaju preko Evoltile-a, ali za razliku od prijašnjih malo su većeg levela. Dva nova dinosaura, oba level 6, pružaju nove strategije unutar grupe.

Evolsaur Elias
300px-EvolsaurElias-ORCS-EN-C-1E

 When this card is Special Summoned by, the effect of an “Evoltile” monster: You can Special Summon 1 Level 6 or lower FIRE Dinosaur-Type monster from your hand.

Evoltile Najasho lako priziva ovu kartu u igru, a s njome dobivate još jednu kartu na polju kao bonus. Vidljivo je da, ako nemate neke veće planove za Elias-a, da ćete ga prizvati u obrani i malo zadržati igru dok dođete do potrebnih karata i okrenete situaciju. Čak i ako ne planirate Xyz prizivanje, 2 dinosaura na polju su uvijek dobrodošla, jer će kad-tad poslužiti svrsi. Napomenimo da možete prizvati bilo kojeg FIRE dinosaura, a to može biti Jurrac Guiba ( efekt mu tada nije negiran ) koji se često igra uz evole jer preko njega lako dolazite do Xyz-ova.

Evolsaur Terias
300px-EvolsaurTerias-ORCS-EN-C-1E

When this card is Special Summoned by the effect of an “Evoltile” monster: This card loses 500 ATK.

Ako je prizvan preko efekta Evoltile-a, gubi 500 ATK-a, što je i dalje dovoljno da prijeđe preko uobičajenih level 4 i nižih monstera. Ako je prizvan, pomoću, recimo Eliasa što nadalje donosi mogućnost prizivanja rank 6 monstera, Terias je pravi beatstick od finih 2400 ATK-a. Može biti korišten u borbi, no on je zapravo tu zbog novog Evolzar-a koji je došao u setu.

Konačno, na redu je 3. stupanj Evol monstera koji je u ovom setu predstavljen kao novi Xyz Evolzar.

Evolzar Solda
300px-EvolzarSolda-ORCS-EN-UR-1E

2 Level 6 Dinosaur-Type monsters
This card cannot be destroyed by card effects while it has Xyz Material. When your opponent Special Summons a monster(s): You can detach 1 Xyz Material from this card; destroy that monster(s).

Novi Xyz Evolzar je s 2600 ATK pravi beatstick koji može pregaziti popularne monstere, kao što su Stardust Dragon, Brionac, Orient Dragon i sve Monarche. Njegov 1. efekt je zaista odličan jer dok god ima barem 1 Xyz materijal neuništiv je preko efekata karata ( čak ne mora odbaciti materijal za takav efekt kao što to mora npr. Gachi Gachi) i tada može biti uništen samo u borbi. Slijedeći efekt je sličan Steelswarm Roach-u, osim što nije ograničen na level prizvanog monstera, i što je najvažnije u današnjoj igri može uništiti i Xyz monstere. Kako bi uništio Soldu, protivnik mora prizvati monstera jačeg od 2600 ATK-a, ali za to neće dobiti priliku, barem ne prva 2 puta. To vam daje dovoljno vremena da postavite igru i uzvratite. Treba paziti kako Solda nije imuna na efekte karata koji ne uništavaju kao što su Book of Moon i Mind Control. Evoli su dobili nove načine da prizovu 2 level 6 dinosaura na polje pa je ova karta svakako preporučljiva u Extra decku. Artwork mi se osobno sviđa kao i za prošla 2 Evolzar-a.

Evol Spell/ Trap Cards

U setu je izašle samo 2 spell i 3 trap karte koje nadalje podupiru evoluciju, a Evolzare još brže dovode u igru.

Primordial Soup
300px-PrimordialSoup-ORCS-EN-C-1E

Once per turn, during your Main Phase: You can shuffle up to 2 “Evolsaur” monsters from your hand into the Deck, then draw the same number of cards. You can only control 1 face-up “Primordial Soup”.

Mnogo Evolsaura je korisnije imati u decku nego u ruci, pogotovo kada koristite mnogobrojne kopije Evoltile Westlo-a i Najasho-a u igri. Ova karta pruža igračima šansu da one „dead draw“ karte Evolsaura zamjene za nešto puno korisnije u tom treunutku. Dobra strana karte je što nema negativnih posljedica korištenja efekta jer i dalje možemo u istom potezu Special S. prizvati, napasti i sl. Dobro dođe u onim situacijama kada izvučete nepotrebnog monstera, a poželite da ste dobili nešto sasvim drugo, a znamo da se to često dogodi.

Evo-Force
300px-EvoForce-ORCS-EN-SR-1E

Tribute 1 “Evoltile” monster; Special Summon 1 “Evolsaur” monster from your Deck. It is treated as if it was Special Summoned by the effect of an “Evoltile” monster.

Ova karta je razlog zbog kojeg će Evoltile Najasho zasigurno postati prioritet među reptilima ove grupe. Korištenjem ove karte i Najasho-a instantno dobivate 2 Evolsaura i od tuda krećete s mnogobrojnim Xyz prizivanjima. Kao što artwork prikazuje, možete prizvati Evolasur Eliasa, koji će tako dobiti efekt i prizvati Teriasa/ Eliasa iz ruke i tada imate ili 2 velika „zida“ ili naravno Soldu. Kada biste samo mogli prizvati Evolsaura već biste bili u prednosti , no kada taj Evolsaur dobiva i svoj efekt, mogućnosti su mnogobrojne.  Odlična karta koja zaista ubrzava Evole i zbog toga je u setu izašla ni više ni manje nego kao SR.

Degen-Force

300px-DegenForce-ORCS-EN-C-1E
Tribute 1 Level 4 or higher Dinosaur-Type monster; Special Summon 2 Level 3 or lower Reptile-Type monsters from your hand and/or Graveyard.

Jednom kada dobijete Evolsaura na polju ( što neće biti teško ) ovom kartom ga možete žrtvovati i prizvati 2 Evoltile-a iz ruke ili čak iz groblja. Korisno je za vraćanje 2 Evoltile Najasho-a kako bi se ponovno iskoristili za dovođenje još Evolsaur-a u igru. Kako ovom kartom možete imati 2 monstera istih levela, u neizvjesnim situacijama možete prizvati Xyz monstera nižeg ranka, npr. Wind-Up Zenmaines-a.

Evo-Branch
300px-EvoBranch-ORCS-EN-C-1E

Target 1 face-up Reptile-Type monster you control; destroy it and Special Summon 1 “Evoltile” monster in face-down Defense Position from your Deck.

Karta je korisna u kombinaciji s Evoltile Odonto-om jer prizivajući njega možete prizvati jačeg beatsticka kao što je Evolsaur Cerato, a zatim Odonta žrtvovati i postaviti Westlo-a ili novog Najasho-a za daljnje kominacije. Ako nemate potrebnog Evolsaura u ruci za navedenu kombinaciju možete setati Westlo-a, čekati da protivnik aktivira njegov flip i ostavi ga na polju, a vi zatim možete žrvovati tog iskorištenog Evoltile-a i postaviti novog.

Evo-Instant
300px-EvoInstant-ORCS-EN-R-1E

Tribute 1 Reptile-Type monster; Special Summon 1 “Evolsaur” monster from your Deck.

Ovo je malo sporija verzija Evo-Force-a koje opet dobro iskorištava efekt Najasho-a. Možete žrtvovati Westlo-a čiji ste efekt iskoristili ili možete navesti vašeg protivnika da ga napadne ( dok je u napadu) i zatim prizvati Evolsaur Terias-a koji će ga iznenaditi sa svojih 2400 ATK-a. Na artworku je prikazan Evoltile odonto pa zašto ne upotrijebiti njega. Normal Sumon prizovete Odonta, S. S. prizovete nekog Evolsaura, aktivirate ovu setanu kartu od poteza prije i eto vam Laggie / Dolke / Solde na polju.

Combos
U ovom djelu ću navesti neke od kombinacija koje su se pojavilenakon dolaska novih Evol karata. Takve kombinacije nisu dugačke i eksplozivne, ali korištenjem pravih karata lako možemo nadvladati protivnika.

•Full Force At Once
Trebate Evoltile Odonto-a, Evolasur Terias-a,Evolsaur Vulcana ,Evo-Force, Heavy Storm u ruci, Eliasa u Decku, Soldu i Laggiu u Extra Decku i jednog level 4 Evolsaur-a u groblju.
-S Heavy Stormom maknete sve moguće prijetnje protivnika
-Normal Summon prizovete Evoltile Odonto-a ( protivnik u čudu, 500 ATK )
-Efektom Odonto-a S.S. prizovete Evolsaur Vulcana iz ruke, Vulcano prizove level 4 Evolsaura iz groblja, Xyz prizovete Laggiu
-Aktivirate Evo-Force, žrtvujete Odonto-a, S.S. prizovete Eliasa, a efektom Eliasa S.S. prizovete Terias-a iz ruke
-Xyz prizovete Soldu
-Na polju imate Laggiu (Solemn Judment) i Soldu (otporna na destruktivne efekte) i ukupno 5000 ATK-a.

•Thinking Ahead
-Imate setan Evo-Branch od poteza prije, Evolsaur Vulcano-a, Evoltile Odonto-a u ruci,level 4 Evolsaur-a u groblju, Laggiu u Extra decku
-Normal Summon prizovete Odonto-a i Special Summon prizovete Evolsaur Vulcano-a, Vulcano prizove Evolsaura iz groblja, Xyz prizovete Laggiu
-Aktivirate Evo-Branch, žrtvujete Odonto-a i S.S. prizovete Westlo-a face-down za daljnje korištenje

•Attack and protect
-Trebate level 4 Evolsaura u groblju, Najasho-a i Evo-Force u ruci, Cerato-a u decku i Utopiu u Extra decku
-Normal Summon prizovete Najasho-a, aktivirate Evo-Force, S.S. prizovete Cerato-a i Vulcana koji zbog svog efekta prizove level 4 Evolsaura iz groblja
-Xyz prizovete Utopiu sa Vulcanom i Level 4 Evolsaurom
-Imate Utopiu koja će vas zaštiti od napada do 2 puta i Cerato-a s 2100 ATK-a koji uništava i održava vam hand advantage

•Big Laggia
-Trebate samo setan Degen-Force, Evo-Force i  Najasho-a u ruci te još jednog Najasho-a i level 4 Evolsaura  u groblju, Vulcano-a i Cerato-a u decku te Laggiu u Extra decku
Normal Summon prizovete Najasho-a, aktivirate Evo-Force, S.S. prizovete  Cerato-a i Vulcano-a iz decka, jednog zbog spell karte, drugog zbog Evoltile-a, kako Vulcano dobiva svoj efekt S.S. prizovete još Level 4 Evolsaura iz groblja
-Aktivirate Degen-Force, žrtvujete Vulcana i prizovete 2 Najasho-a iz groblja, Xyz prizovete Gachi Gachi-a
-Imate jednog Gachi Gachi-a, 1 Cerato-a (2500 ATK i ako uništite monstera dodate si Evoltile-a u ruku ) i 1 level 4 Evolsaura na polju
-Na kraju kao mjeru sigurnosti i snage Xyz prizovete Laggiu s 2800 ATK-a

Simple Decklist

Monsters
3x Evoltile Najasho
3x Evoltile Westlo
2x Evoltile Casinerio
2xEvolsaur Odonto
3x Evolsaur Cerato
2x Evolsaur Vulcano
1x Evolsaur Terias
1x Evolsaur Elias
1x Gorz the Emissary of Darkness

Spells
3x Evo-Force
2xMST
2x Fossil Dig
2x Enemy Controller
1x POA
1x Monster Reborn
1x Dark Hole
2X Shrink

Traps
2x CED
2x D.Prison
2x Offering to the Snake Deity
1X Solemn Warning
1X Solemn Judment

Extra
3x Evolzar Laggia
2x Evolzar Dolka
1x Evolzar Solda
1x Utopia
1x S.Roach
1x Gachi Gachi
1x Zenmaines
1x Leviathan

Možete vidjeti da decklista sadrži 2 najbitnije karte izašle u ORCS setu za Evole, a to su Evoltile Najasho i Evo-Force. Tu je i dvostruki E-Con kako bi Najasho-ov efekt bio u potpunosti iskorišten. Shrink je možda neočekivan, ali ako ste pozorno pratili shvatili biste da je itekako potreban. Najčešće ćete na polju brzo dobiti ili Laggiu ili Dolku i ako oni iskoriste svoje materijale imati ćete monstere koji može i Stardust Dragon poraziti u borbi. Isto vrijedi ako imate setanog Westlo-a. Htjeti ćete da se aktivira njegov flip efekt, ali i da ostane na polju za druge svrhe ( Offernig ? ). Foosil Dig je i dalje odlična tražilica za deck, pogotovo kada igrate Odonto-a ili prizovete Eliasa i preko njega upravo kartu koju ste dodali preko te spell karte. Gorz je tu kao dodatna mjera zaštite, odnosno neočekivani beatstick koji će zasigurno zatrebati. Uočljivo je da Extra deck ne sadrži Synchro monstere. U jednu mjeru oni ovdje nisu potrebni, no ako ih želite upotrebljavati, nema problema. U prvom članku o Evolima napisao sam kako se za Tuner monstera može koristiti Genex Ally Birdman koji će vam dati pristup level  4, 5,6,7 Synchro monsterima. Lista je naravno promjenjiva, no ovakav primjer daje jednu ideju kako bi Evol deck trebao izgledati / funkcionirati nakon što je dobio neke zaista vrijedne karte.

Za kraj…

Od samog početka ( PHSW set ) tematika Evola mi se stvarno svidjela i nisam htio propustiti šansu da bolje proučim njihove glavne karakteristike. Ove nove karte evolucije u velikoj mjeri poboljšavaju funkcionalnost jednog Evol decka i daju mu brzinu prizivanja opakih Evolzara u kratkom roku. Iako nisu agresivan tip grupe, Evoli imaju impresivnu kontrolu igre jednom kada ju postave. Kontrolirajući svaki protivnikov potez te negiranjem karata koje se danas masivno koriste, u par poteza oslobađaju put do njegovih životnih bodova. Kao što sam naveo u gornjem odlomku, ono čime se Evoli teže sukobljavaju su monsteri visokih napadačkih bodova. Da bi se taj nedostatak u neku mjeru smanjio, dobili su potporu od 2600 ATK koja ne dopušta prizivanje velikih beatsticka, a istovremeno je neuništiva na destruktivne efekte. Evolzar Solda, koju nije teško prizvati, je monster koji uz Laggiu i Dolku daje Evolima napredak koji su trebali. Nažalost, kako niti jedna grupa monstera nije savršena tako i ova ima mane. Skill Drain može potpuno ugasiti Evole jer bez aktivacije efekta na polju, Evoltile-i neće dovesti Evolsaure,a to znaći da nema Evolzara. Solemn negacije također mogu usporiti grupu jer ukoliko u prvih par poteza ne prizovete barem jednu Laggiu, vaša bi se igra mogla okončati. Sve u svemu, vrlo zanimljiv koncept evolucije, mogućnost prizivanja jednih od najjačih Xyz monstera ( po efektu) i jednostavnost korištenja, stavlja Evole među deckove koji će s vremenom postajati sve bolji i više igrivi. Nadam se da će grupa i dalje dobivati dobar support jer mislim da je evolucija tek počela…

NOTE: Karte koje bi dobrodošle u jednom Evol decku kao tech nisam naveo jer su više manje iste kao i one iz prvog članka. Ispričavam se što malo kasnim s blogom.

Pozdrav svima . Neo

Neo

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.