Dijabetes na papiru [Madolche report]

 

Novi archetype koji je izašao u novom boosteru Return of the Duelist (REDU) zasigurno je san svakog anime fana, ali njihova slatkoća i nevin izgled bi mogli u sekundi otjerati svakog igrača koji bi u svom decku ipak htio imati zmajeve ili samuraje. Nedajte da vas izgled zavara jer ovaj archetype ima štošta za ponuditi, ali nažalost tek kad novi booster Abyss Rising (ABYR) izađe.

Zašto pisati o kartama koje još nisu izašle? Jedna riječ, a to je priprema. Ove karte trenutačno ne nude ništa posebno niti kompetitivno, ali za par mjeseci ABYR izlazi, a s njim i masa Madolche support-a i najvažnija karta u archetypu Queen Madolche Tiaramisu. Mnogi će zavoljeti ove karte kako zbog izgleda tako i zbog njihove ogromne funkcionalnosti i svestranosti koju pokazuju u svakom duelu, ali će ih mnogi i zamrziti baš zbog tih razloga jer osim već navedenih kvaliteta, Madolche posjeduju brzinu te eksplozivnost, ali po mom mišljenju nikad ne pokazuju određenu „broken“ stranu jer da bi se mnogi comboi odigrali potrebna je doza rada, strpljivosti i upornosti i naravno, malo sreće.

Svi Madolche monsteri dijele jedan zajednički efekt a to je ovaj :

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck.

Ovo je srž karata i ono što ih čini zanimljivima. Ako malo pogledate karte koje izlaze u REDU-u cilj decka bi bio da se monsteri drže podalje od gravea, ali njihov boss monster Queen Madolche Tiaramisu traži baš suprotno, ovo ću objasniti kasnije.

Počnimo s kartama koje izlaze u REDU boosteru. Zasad postoji 10 Madolche karata koje su legalne kod nas, ali puno testiranja kasnije broj karata koje su zapravo dobre i koje se mogu koristiti je 4. Nažalost REDU booster donosi puno nepotrebnih karata s kojima archetype ne dolazi do izražaja.

Te 4 karte su :

Madolche Chateau [Field Spell]

When this card is activated: Shuffle all “Madolchemonsters in your Graveyard into the Deck. All “Madolche” monsters on the field gain 500 ATK and DEF. If a monster(s) in your Graveyard would be returned to the Deck by the effect of a “Madolche” monster, you can add it to your hand instead.

Po meni je ovo uz Gates of the Underworld, Dragon Ravine i Geartown jedan od najboljih Field Spellova ikada, ako ne i najbolji. Zašto? Zato što pokriva najveću slabost decka, a to je da se monsteri vraćaju u deck. To bi trebala bi najbolja strana decka, ali (pre)često se pretvara u slabost jer ga deblja, a karte nisu dostupne te karte poput Call of the Haunted ili Pot of Avarice postaju gotovo beskorisne. Prvi efekt Field Spella možda nije toliko važan, ali ponekad pomaže. Drugi i treći efekti su zapravo najvažniji. Boost od 500 ATK i DEF i vraćanje u ruku prilikom uništavanja…ne može bolje. Možda se pitate : „Opet moram runnat 3 Terraforminga?“ S ovim deckom nikako, jer ćemo kasnije vidjeti da deck posjeduje svoje vlastite searchere koji su i više nego dorasli izazovu.

Madolche Majoleine [1400\1200 level 4 Earth Spellcaster]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. When this card is Normal or Flip Summoned: You can add 1 “Madolchemonster from your Deck to your hand.

Ovo je Stratos decka, te jedna od najvažnijih karata u cijelom archetypeu. Ako ju imam u ruci uvijek imam izlaz i pregršt opcija. Iako nije posebno jaka, sa Field Spell kartom Madolche Chateau njen napad i obrana se dižu za 500 te postaje puno korisnija. Omogućuje Ultimate Offering loop…mislim da sam sve rekao.

Madolche Mewfeuille [500\300 level 3 Earth Beast]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by card effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. When this card is Normal Summoned: You can Special Summon 1 “Madolchemonster from your hand.

Marauding Captain pretvoren u mačku? Da, to je to. Najlakši Rank 3 XYZ Summon u životu. Zenmaines, Leviathan, Leviair, Acid Golem…sve je dostupno i jako jako jeftino. Bolji efekt ima samo Tour Guide, a uz Majoleine imati ovu mačku i drugog level 3 Madolche monstera nije nikakav problem. Slab napad, ali nije tu zbog toga.

Madolche Butlerusk [1500\800 level 4 Earth Spellcaster]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by card effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. When this card is Normal Summoned: You can add 1 Field Spell Card from your Deck to your hand. There must be another face-upMadolche” monster on the field to activate and to resolve this effect.

Prvi Field searcher decka i to jako dobar. Iako na fieldu mora postojati drugi Madolche monster da bi se efekt mogao aktivirati, karte poput Double Summon su must-have u ovom decku. Jedina slabost je ta što mora biti Normal Summonan, ali pošto on nije glavni Field searcher u decku to zaista nije važno. Koristan, sa Fieldom ima 2000 napada, prelazi preko Aliusa, Thunder Kinga…ja u decku runnam 2 i nikad nisam zažalio što ga imam u ruci.

To je to za sadašnje karte. Iako su ostale karte malo lošije ipak bi ih trebao spomenuti:

Madolche Pudingcess – prvi Boss decka. Ako nema monstera u graveu njen napad skače sa 1000 na 1800, a svaki put kad se bori s drugim monsterom nakon damage calculationa može uništiti jednu protivničku kartu na fieldu. Čini se jako dobro, ali ono što ju čini jako lošom je činjenica da je level 5 i ne posjeduje mogućnost Special Summona preko npr. banishanja Madolche monstera iz ruke ili gravea.

Madolche Chouxvalier – 1700 napada i stvara manji lock. Dok je na fieldu protivnik ne može napasti drugog Madolche monstera osim Madolche Chouxvaliera…ako niste shvatili ovo ubija ideju potpunog locka kojeg pružaju npr. dva Morphtronic Magnena. Karta je stvarno ok, ali nije potrebna.

Madolche Baaple – Once per turn: You can target 1 face-up Attack PositionMadolchemonster you control and 1 face-up Attack Position monster your opponent controls; if both monsters are still on the field, change them to face-up Defense Position, and if you do, the ones changed by this effect cannot have their battle positions changed until the end of your opponent’s next turn.

Lakše mi je samo staviti efekt jer je malo teže za objasniti. Baaple ima 0 napada i 1800 obrane,uzimajući efekt u obzir ovo karta je solidna, ali kao i Chouxvalier nije potrebna te samo zauzima dragocjen prostor u decku.

Madolche Waltz – Continuous Trap, svaki put kad se Madolche monster bori s drugim monsterom protivnik gubi 300 LPa. Postoji jako čudan OTK s ovom kartom, ali stvarno nije vrijedno.

Madolche Tea Break – ovo je stvarno preloše. Tea Break se može aktivirati samo ako nam grave nema monstera, a što radi? Negira jednu Spell ili Trap kartu, a što radi poslije? Vraća ju u ruku…ne uništava ju? Ne! Jedino kada je ovo ok je kad protivnik aktivira neki Trap za vrijeme našeg poteza jer onda mora čekati jedan potez da ju opet seta na field ili kad se aktivira Solemn Judgement\Warning (ovo je Counter Trap btw.) jer protivnik onda mora platiti pola\2000 životnih bodova jer cijena i efekt nisu isto. Još nešto, ako imamo Madolche Pudingcess na fieldu nakon što se karta resolvea možemo uništiti jednu protivničku kartu. Pošto ju nemamo u decku, nemamo ni Tea Break, ali i da ju imamo Tea Break je u potpunosti beskoristan i po meni jadan pa ne bi trebao primirisati ikojem Madolche buildu.

Madolche Manners – ovo je zapravo jako dobra karta i razmišljam da stavim barem jednu u deck. Ovo je Trap karta i za aktivaciju je potrebno da vratimo jednog Madolche monstera iz gravea natrag u deck. Poslije toga svi Madolche monsteri na fieldu dobivaju 800 napada i obrane. Ne bih razmišljao da ju stavim u deck da ovaj boost nije trajan. Da, boost je trajan! Poslije toga imamo mogućnost da vratimo još jednog monstera iz gravea u deck (netko tko bi volio raditi Pudingcess build mora imati ovu kartu jer omogućuje igranje Veilera, Maxx Ca…).

Pređimo na najzanimljiviji dio, a to su karte koje izlaze u sljedećem boosteru Abyss Rising.[Ispričavam se na kartama s japanskim tekstom, nema prijevoda)

Madolche Ticket [Continuous Spell]

When a “Madolche” card is returned from your side of the field or Graveyard to your hand or Deck by a card effect: Add 1 “Madolche” monster from your Deck to your hand. If you control a face-up FairyType “Madolche” monster, you can Special Summon it in face-up Attack Position instead. The effect of “Madolche Ticket” can only be used once per turn.

Ticket + Chateau = WIN. Dakle, kad bi se Madolche monster vratio u ruku ili u deck možemo uzeti jednog Madolche monstera iz decka, a ako kontroliramo Fairy Madolche monstera možemo ga i Special Summonati. Ovo će se jako često događati, ali drago mi je što su stavili kočnice na ovu kartu jer se efekt može aktivirati samo jednom po potezu. Bilo bi stvarno previše da nema limita. Combo sa Field Spellom je stvarno odličan, a s ovim se tjera protivnika da upotrijebi Heavy Storm (ovo je zapravo dobro za ovaj deck, objasniti ću kasnije), a ako ima MST uvijek ćemo imati jednu od te dvije da nas spašava. Starlight Road je koristan ako smo paranoični oko našeg fielda, ali opet ponavljam Madolche karta u groblju je nešto što želimo.

Madolche Happy Festa [Trap]

Special Summon any number of “Madolchemonsters from your hand. During the End Phase, all monsters that were Special Summoned by this effect are shuffled into the Deck(s).

Ahhhhh…zbog ove karte mi nije bilo žao što je Offering otišao u limited sekciju. Jako jednostavan efekt, ali ako se ovo aktivira jako je vjerojatan OTK.

Madolche Messengelato [1600\1000 lvl 4 Earth Warrior]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. When this card is Special Summoned, if you control a BeastTypeMadolchemonster: You can add 1 “MadolcheSpell/Trap Card from your Deck to your hand.

Ovaj frajer je glavni Spell\Trap searcher u decku i koristi ga se u kombinaciji sa Marauding Captain Mačkom (ako pozovemo njega i drugog Beast Madolche monstera sa Happy Festom efekt se opet aktivira). Fantastična karta, searcha bilo koji Madolche Spell ili Trap i ima 2100 napada sa Chateauom (kojega ćemo najčešće i uzimati s njegovim efektom). 3 Poštara i 3 Mačke u decku, nemože se pogriješiti.

Madolche Croiwanssant [1500\1200 lvl 3 Earth Beast]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. Once per turn: You can target 1 other face-upMadolche” card you control; return that target to the hand, and if you do, increase this card’s Level by 1 and ATK by 300.

Na prvu sam jako podcijenio ovu kartu jer mi nikad nebi palo na pamet da Pseto može vratiti ne samo Madolche monstere u ruku nego i bilo koju Madolche Spell ili Trap kartu (face-up naravno) . Najednostavniji combo : Ticket pa Chateau pa Pseto, aktiviramo efekt Pseta i vratimo Chateau, Ticket se aktivira i uzmemo jednog Madolche monstera iz decka (ovo možemo i s Mačkom napraviti). Pseto dobiva 300 napada i 1 level. Odlična karta.

Madolche Marmamaid [800\2000 lvl 4 Earth Spellcaster]

When this card you control is destroyed by your opponent’s card (either by battle or by effect) and sent to your Graveyard: Shuffle this card into your Deck. When this card is flipped face-up: You can target 1 “MadolcheSpell/Trap Card in your Graveyard; add that target to your hand.

Magician of Faith Madolche decka. Ponekad zna kupovati malo vremena i u globalu je solidna karta. Ja ju nemam u decku, ali nije karta koja se treba podcijeniti jer je stvarno dobra, ali ju ja ne trebam.

Queen Madolche Tiaramisu [2200\2100 Rank 4 Earth Fairy]

2 Level 4 “Madolche” monsters
Once per turn: You can detach 1 Xyz Material from this card to target up to 2 “Madolche” cards in your Graveyard; shuffle those targets into the Deck, then shuffle cards your opponent controls into the Deck up to the number of cards returned.

Mogao bih pričati satima o ovoj karti. Jedno je kad uništimo monstera i on ide u grave, ali sasvim je drugo kad on ode natrag deck. Tiaramisu to omogućava. Double Summon i Happy Festa su karte koje će Kraljicu u trenu oka dovesti iz Extra Decka, ali njen efekt ipak neće biti tako lako aktivirati. Pošto se sve Madolche karte iz gravea vraćaju u ruku ili deck, Kraljica nema sredstva kojim bi aktivirala svoj efekt. Da bi se aktivirao MORA postojati barem jedna Madolche karta (bila to monster, Spell ili Trap karta) u graveu. Sa Happy Festom to nije problem jer je to Madolche karta i odmah omogućava aktivaciju Kraljičinog efekta, ali ponekad znaju nastajati problemi i nismo u mogućnosti tu kartu dovesti u grave. Ovo su 4 najčešća načina kako ih ja dovodim u grave (osim Happy Feste naravno) :

1. Aktiviramo dva Chateau jedan za drugim, ovaj prvi ide u grave.

2. Wonder Wand : taj Spellcaster kojeg smo tributali ne ide natrag u deck jer je uništen našim, a ne protivničkim efektom.(vučemo dvije pa smo na nuli)

3. Raigeki Break : discardamo Madolche kartu iz ruke pa uništimo nešto na polju.

4. Najefikasniji način, a to je preko XYZ-a. Ako nam protivnik uništi XYZ monstera čiji su materijali Madolche monsteri, njihovi efekti se ne aktiviraju jer oni tehnički nisu uništeni. Ista stvar kao i sa banishanjem XYZ monstera, materijali uvijek idu u grave. Nemoramo čekati toliko dugo jer npr. efekt Leviathan Dragona možemo odmah iskorisiti, a u REDUu je došao novi XYZ monster Fairy King Alverd s kojeg odmah možemo skinuti 1 materijal da bi svim ne-Earth monsterima smanjili napad za 500.

Ovo se sve događa jako brzo i efekt Kraljice ne mora čekati predugo. Kad već aktiviramo efekt, ako vratimo kojeg Madolche monstera natrag u deck i imamo Madolche Chateau na polju taj monster nam se vraća u ruku, a ako kojim slučajem imamo i Ticket (ovo se događa stvarno često) možemo i Special Summonat Madolche monstera iz decka jer je Kraljica Fairy. Ako se protivnik poslije ovog pokuša braniti i počne setati monstere duel je u principu gotov.

Absolute Zero, vraća se u Extra deck ne aktivira se efekt.

Shi-en nema odgovora na ovo jer da bi mogao tributati drugog samuraja mora biti uništen, a on se vraća u Extra deck.

Grapha, najgora noćna mora za DWove je da se Grapha vrati u deck.

Postoji još milijun primjera za ovo, a ovo su samo najbanalniji. Posebno kod Kraljice je to što ih vraća, ne uništava ih, deblja protivniku deck. Dokle god je u graveu, monster je puno dostupniji, a kad se vrati u deck, to je već problem.

Ovo bi bilo sve za Madolche karte. Možda u budućnosti uploadam kolekciju Madolche duela na YGOPro-u da ih vidite u akciji, ali pozivam sve željne nečega novoga da isprobaju ovaj archetype jer je zanimljiv i osvježavajući.

Ako imate kakvih pitanja ili ideja samo dajte 😀

Ovo je ugrubo objašnjen archetype, mogao bi o njima satima pričati.

Ovo je moja trenutačna deck lista (igrao sam sa 2 Veilera, Maleficsima, Instant Fusionom, T.G.ima, stvarno sam jako puno varijanta prošao i deck je daleko od gotovog, ali zasad sam zadovoljan s ovim buildom):

Monsters:
3 Madolche Majoleine
3 Madolche Messengelato
3 MadolcheMewfeuille
2 Madolche Croiwanssant
2 Madolche Butlerusk
1 Sangan

Spells:
3 Madolche Chateau
2 Madolche Ticket
3 Double Summon
1 Forbidden Lance
1 Book of Moon
1 Heavy Storm
1 Dark Hole
1 Monster Reborn
2 Wonder Wand

Traps:
2 Madolche Happy Festa
2 Mirror Force
1 Solemn Judgement
2 Solemn Warning
1 Ultimate Offering
2 Raigeki Break
2 Compulsory Evacuation Device

Extra Deck :
3 Queen Madolche Tiaramisu
2 Maestroke the Symphony Djinn
1 Fairy King Alverd
1 Number 39 : Utopia
1 Number 16 : Shock Master
1 Photon Papilloperative
1 Lavalval Chain
1 Leviair the Sea Dragon
1 Wind-Up Zenmaines
1 Number 30 : Acid Golem
1 Number 17 : Leviathan Dragon
1 Soul of SilverMount

7 misli o “Dijabetes na papiru [Madolche report]

 1. Ok ovo ti baš i nije loše (u usporedbi s onim što si prije pisao) ali mogao si još malo više toga dodati (rulinzi,kakvo je njihovo stanje s obzirom na ukinuti priority i sl.),također mi se deck lista čini malo bezveze jer ti je sve po 3 al opet ja nisam koristio madolche nikad (zbog premalo karata) pa tako da baš i ne znam kako deck funkcionira.No dobro je to da si predstavio deck prije nego što je ostavio nekog traga na meta game.Što se tiče urednosti sve je uredu (po meni) iako si mogao centrirati slike jer je to nekako ugodnije za oko no to su već gluposti xD.Sve u svemu dobar blog,ne odličan ali dobar.

  Love the first image by the way. 😉

 2. Oprosti mislio sam da si ti pisao onaj Dragunity Legion Boost blog :/ nisam znao da ti je ovo prvi blog.

 3. ODLIČNO.
  SVe je tu; pretstavljanje archeotipea, razdioba na to-come karte i karte koje već imamo…
  Sve. Čak ima i decklista na kraju za manje upućene, da se može protestati.

  Big thumbs up. 🙂

 4. Sviđa mi se način na koji razmišljaš o izbacivanju karata iz ruke mislim da bi u deck dobro došao i jedan hand destruction, Sve u svemu fantastičan blog i nadam se da ćeš napisati još koji.


 5. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  Prvi mi je blog pa mi je jako drago što je dobro prošlo 🙂
  Napisao sam da je deck još uvijek u fazi testiranja, ali ja arhetip isprobavam nekoliko mjeseci tako da imam dosta dobro shvaćanje decka, pa ako netko još ima koje pitanje dostupan sam 🙂

  @Barkion390 Hand Destruction nije u decku jer je prevelika koncentracija DW deckova, pa mainat to je čista kladionica. U sideu će se naći 2 primjerka, ako igram protiv heavy trap decka pa mi wonder wand kombinacija postaje jako ranjiva.

 6. Blog je zakon, podsjecs na moje. Mogao bih i ja koji napisati.

  Samo jedna stvar: koristiš YGOPro? Djubrad mucka, head admina banaju na DN jer reklamira YGOPro i odmah ja imam IP ban na YGOPro ni kriv ni duzan. Predji na DN, cisto iz principa.

  2 Ticketa? Zasto ne 3?

  I zadnje: Ancient City – Rainbow Ruins je najbolja fildica.


 7. Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/yugiohpl/public_html/v7/wp-content/plugins/wp-spamshield/wp-spamshield.php on line 2033

  @ccv Na DN idem samo da igram sa Thunder Family deckom jer na YGOprou nema Thunder Seahorse. DN je postao totalno sranje, preloši admini, neznaju rullinge, bezobrazni su, a čim im nešto prigovoriš odmah te ili bannaju ili ti daju auto-loss, na YGOprou nema problema jer je sve automatski, a već mi je zlo od noobova na DNu
  2 Ticketa jer mi ne treba više, sa Poštarom prelako izvućem ako mi treba, a zapravo najviše trebam fildicu (iako ja više volim imati Ticket na početku duela jer ako nemam Majoleine u ruci mogu ju za Ticketom izvući)
  E sad za Ancient City ti nemogu puno reći, nikad nisam Crystal Beaste igrao jer mi se čini da sad više nemogu puno toga napraviti…možda sam u krivu. Baš zbog toga što mi se ne čine jako opasnim (sada) mi Ancient City nije dobar field, ja isključivo gledam kako sad stoje stvari.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.