Cotw: Zmaj prekrasnih krila – Clear Wing Synchro Dragon!

„Spread those wondrous and beatiful wings and strike down our enemies at light speed! Synchro summon! Level 7! Clear Wing Synchro Dragon!“ kaže Yugo, jedan od glavnih likova serijala „Yu-Gi-Oh! Arc V“ prije nego li prizove svoju najjaču zvijer. I kakva li je to zvijer uistinu. Jedna od najboljih, ako ne i najbolja, Syncrho karta koja izašla u zadnjih nekoliko edicija. Zašto? Drago mi je što pitate…

Clear Wing Syncrho Dragon
WIND / Dragon / Synchro
Level 7 / 2500 ATK / 2000 DEF

1 Tuner + 1 or more non-Tuner monsters
Once per turn, during either player’s turn, when another Level 5 or higher monster activates its effect on the field: You can negate the activation, and if you do, destroy it. Once per turn, during either player’s turn, when a monster effect is activated that targets exactly 1 Level 5 or higher monster on the field (and no other cards): You can negate the activation, and if you do, destroy it. If this card’s effect destroys a monster, this card gains ATK equal to the destroyed monster’s original ATK until the end of this turn.

Na prvi pogled, efekt može izgledati pomalo začuđujuć. On tu nešto negira dvaput od nekih level 5 čudovišta… Molim? U biti je zapravo vrlo jednostavan. Dok je on na polju, možete protivnika prisiliti da ne aktivira efekte svojih velikih čudovišta, poput Shaddoll Construct i sličnih jer, u protivnom, gube to svoje veliko čudovište. Isto tako, ako se bilo kojim efektom čudovišta targeta točno jedno level 5 ili veće čudovište, negira se taj efekt i uništi se to čudovište. Efekti možda ne djeluju baš toliko dobro, no kad shvatite da će većina vaših, ali i protivničkih, velikih čudovišta biti level 5 i više, počnete shvaćati koliko ova karta ima potencijala. Čak i da protivnik koristi sve level 4 ili manja čudovišta u svom decku, i dalje mu stavljate pritisak da ne može targetati vaša velika čudovišta svojim malim. Da stvar bude bolja, kada Clear Wing Synchro Dragon uništi čudovište svojim efektom, on dobije napadačke bodove jednake napadačkim bodovima čudovišta kojeg je uništio svojim efektom. Vrlo lako postaje beštija od ogromnih 4000+ napada. S obzirom da ima dva efekta, dva puta si može pojačati napad. Pojačavanje napada, doduše, traje samo do kraja poteza, no i dalje je prilično fora, zar ne?

Ovaj zmaj je nevjerojatno dobar protiv Monarch deckova. S obzirom da su Monarchi level 5 ili veća čudovišta koja imaju mandatory trigger efekt kada su pozvani Tribute summonom, Clear Wing će ih negirati i uništiti, a vaš će protivnik izgubiti Normal Summon za taj potez.

Ono što ovu kartu pomalo čini lošom je prosječan napad i obrana. Istina, 2500 napada je danas još uvijek poprilično puno i vlastitim efektom taj napad može itekako porasti, no danas više nije problem prizvati čudovište istog ili većeg napada. Deckovi poput Sylvana i sličnih koji vrlo lako prizivaju čudovišta iz decka ili groblja s većim napadom od Clear Winga će lagano prijeći preko njega. Isto tako, s obzirom da je Clear Wing Synchro Dragon ograničen na negiranje čudovišta levela 5 i više, Xyz čudovišta neće biti negirana njegovim efektom (uz pretpostavku da vlastitim efektom neće targetati level 5 ili veće čudovište na polju). Isto tako, Clear Wing je ograničen na efekte čudovišta pa bilo koji Spell ili Trap koji targeta čudovište nije u opasnosti da bude negiran, kao i Pendulum karta u Pendulum zoni. I sam će biti laka meta za brojne Spellove i Trapove koji se rješavaju čudovišta, poput Bottomless Trap Hole ili Compulsory Evacuation Device, ali zato valja igrati Spell i Trap karte koje će ga od istih zaštiti.

Gdje igrati Clear Winga?
Clear Wing Synchro Dragon je vrlo dobar „go-to“ Syncrho za Debris Dragona pa ga valja uzeti u obzir i igrati u decku u
kojem koristite Debris Dragona. Isto tako, svaki deck koji se bazira na korištenju Synchro čudovišta bi trebao imati mjesta za Clear Winga kako bi čuvao ostale Synchroe visokog levela. Možda najbolji deck trenutno koji bi mogao igrati ovog zmaja je Yang Zing, s obzirom da ga oni mogu učiniti imunim na već spomenute Spell i Trap karte, ali i na borbu. Time bi se vaš protivnik mogao riješiti Clear Winga samo level 4 ili manjim čudovištem koji ne targeta efektom ili Xyz čudovištem koji, isto tako, ne targeta efektom. Isto tako, valjalo bi ovu kartu uzeti u obzir i za novi Synchron deck što uskoro izlazi jer je, kao i Yang Zing, baziran kompletno na Synchro čudovištima.

Sličnosti s drugim zmajevima…
Nisam mogao a da ne napomenem da je ovaj zmaj u nekim stvarima sličan drugima. Ono što je najočitije, „duplikat“ je Dark Rebellion Xyz Dragonu i Odd-Eyes Pendulum Dragonu. Imaju isti napad i obranu, istog su tipa, koriste ih „duplikat“ osobe u Yugioh serijalu Arc V (Yugo -> Clear Wing; Yuto -> Dark Rebellion; Yuya -> Odd-Eyes) i imaju isti način imenovanja (naziv, tip karte, „Dragon“).

Isto tako, Clear Wing ima ogromne sličnosti sa Stardust Dragonom. Obojica su Synchro čudovišta, zmajevi, WIND atributa, istog napada i obrane te imaju negacijski efekt. Koriste ih glavni likovi koji voze Duel Runnere i obojicu koriste likovi iz Synchro dimenzije. Isto tako je zanimljivo napomenuti da Clear Wing ima „Clear“ u imenu što može aludirati na Clear Mind, tj. stanje (ili mogućnost) uma koje je potrebno za Accel Synchro Summon u Yu-Gi-Oh! 5D’s serijalu.

Osobno mišljenje:
Kada bih rekao da mi se Clear Wing Synchro Dragon ne sviđa, rekao bih ogromnu laž. Prvo što me privuklo njemu je činjenica što je Syncrho čudovište i, još k tomu, level 7. Činjenica da ima toliko sličnosti sa Stardust Dragonom, jednim od mojih najdražih, ako ne i najdražim, Syncrho čudovištem, me je i više nego oduševila. Uvijek sam nekako najviše volio WIND čudovišta, a obojica su upravo WIND atributa. To što je zmaj jednostavno me je još više privuklo ovoj karti. Efekt mi je predobar, a kada barem jedan od njegova dva efekta ne bi bio ograničen dijelom „level 5 or higher“, bio bi mi još bolji.  Ignorirajući šesti prst na ruci, artwork mi je prekrasan (što mogu, malo mi je taj šesti prst „viška“ na njemu, haha)! Već sad znam da ću ga pokušati utrpati u svaki deck koji ima mogućnost prizivanja level 7 Synchro čudovišta. Neopisivo me raduje što smo ga napokon dobili u TCG i jedva čekam da si nabavim jednu kopiju da i moj Clear Wing raširi svoja prekrasna krila! 🙂

– Do sljedećeg puta, Kiryu

Kiryu

Hello world!

3 misli o “Cotw: Zmaj prekrasnih krila – Clear Wing Synchro Dragon!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.