COTW: It’s getting hotter!

Pozdrav ljudi, nakon par tjedana stanke s COTW-ovima odlučio sam da je vrijeme da se ipak vratim i napišem nešto. Previše obveza, poslova.. i jednostavno ne stignem. Ali vjerovatno svi znamo da je došao novi booster i s njim nove karte pa vrijedi analizirati jednu od njih. Karta koja je jedan zapostavljeni i stari deck potpuno ojačala: Blaze Accelerator Reload!

This card’s name becomes “Tri-Blaze Accelerator” while in the Spell & Trap Zone. During either player’s Main Phase: You can send 1 “Volcanic” card from your hand to the Graveyard, and if you do, draw 1 card. You can only use this effect of “Blaze Accelerator Reload” once per turn. During either player’s Main Phase: You can banish this card from your Graveyard; send 1 “Volcanic” card from your Deck to the Graveyard.


Volcanici su potpuno zaboravljen deck koji je imao solidan support u vrijeme kad je prvi put izašao, nikad nisu bili ni kompetentni te su više bili neki fun deck koji je mogao napravit burn comboe i slično.  Najjači combo temeljio se na Volcanic Scattershotu i Blaze Accelerator karti. Scatter i Accelerator su nam u najboljem slučaju omogućavali 1500 štete protivniku te uništenje svih čudovišta na njegovoj strani polja. Nažalost, Accelerator je imao par ograničenja, tražio posebne uvjete za aktivaciju… tako da su i oni uz ostatak Volcanica pali u zaborav. 

I sada, nakon koliko godina archetype je napokon dobio još jednu, dosta moćniju “Blaze Accelerator” kartu. Za razliku od prethodnih “Blaze Accelerator” karti ova je Trap a ne Spell. Prvo pomislimo da je dosta sporija od prethodnih ali Reload daje svom igraču da aktivira njen effect i tokom protivničkog poteza što je dodatni plus za kartu. Time možemo Volcanica slati i tokom protivničkog poteza i tokom našeg i svaki put vući kartu za to. Aaand thats how you do it. Da nema mogućnosti da šalje karte i tokom protivničkog poteza i nebi bili toliko svestrana u svakom trenutku. 
Zamislimo situaciju kada nam protivniku uništi Reload i tko zna kada ćemo izvući sljedećeg iz decka a trebamo nekog Volcanica poslati u groblje… tada imamo opciju da banishamo Reload i pošaljemo Volcanica iz decka a ne ruke! Ova karta je decku otvorila koliko novih mogućnosti. 

Obviously kao i ostali Blaze Acceleratori i ovaj je može iskoristiti combo s Scattershotom ali nikad neznamo kad ćemo ga dobiti u ruku osim ako se Reload ne uništi prije toga. Postoji i mogućnost bržeg istanjivanja decka s Volcanic Shellom. Shell može za cijenu od 500 životnih dodati drugog Shella iz decka u ruku te toga ponovno možemo discardati za Reload i vući kartu. S tim da se Shell ukalnja iz igre kada želimo dodat drugu u ruku moramo imat način da ih recikliramo i najidalnija karte je Royal Firestorm Guards a imamo i njihovu vlastitu kartu Volcanic Recharge. Brzinu decku daje već stare karte Upstart Goblin i Pot of Duality iako si one optional ali preporučljivo ih je koristit. S njima ćemo svakako brže izvući Reload ili Volcanic Rocketa koji će searchati Reload. Jedna od karti za brzi Xyz Summon je Summoner Monk koji je efikasan i ovdje, npr. prizovemo Monka, discardamo neku Spell kartu za njegov effect, prizovemo Rocketa koji traži Reload i zatim u najviše slučajeva prizovemo Lavalval Chaina.  Chain je iskoristiv na više načina: može poslati Reload u groblje te zatim šaljemo Volcanica iz decka, postaviti Royal Firestrom Guards na vrh decka kada ostanemo bez opcija za slanje… sve u svemu pomaže.

Ako trebamo Reload u groblju ili jednostavno dodatni draw power iskoristite Magic Planter za to koji daje velike pluseve, ako ga trebamo samo u groblju ili barem veliko čudovište tad trebamo Volcanic Doomfiera koji još može boom protivničko polje. Naravno Scattershota koristimo i point nam je da ga što prije dobijemo, isto trebamo neke aktualne karte da ograniče protivnikovo summonanje posebno kod Nekroza i Qliphorta kao što je Vanitys Emptiness. Ako niste shvatili kod Reload možemo poslati i “Volcanic” Spell & Trap karte u groblje a ne samo čudovišta. Hmm… ništa posebno ali bar može poslati neku kartu ako nemamo čudovišta a ta nam ista ne treba. 

Reload moze dobiti u Secrets of Eternity eidiciji kao common kartu i cijena joj je niska. Deck je ovom jednom kartom dobio ogromnu pomoć te je moguće da ćemo vidjeti neke Volcanic deckove na turnirima. Naravno deck nije neki Tier 1 ali svakako je zabavni deck koji može prijeći preko dosta drugih, ja sam uspio pobijediti Tellarknighte s Volcanicima! Karte nisu skupe, sam Reload je jeftin kao i ostali Volcanici iako su davno izašli pa osim ako ne kupujete preko interneta trebate tražit nekog starijeg igrača s ovećom kolekcijom. Ako želite testajte deck na nekom online programu i ukoliko imate savjete i comboe kako ga osnažit napišite u komentare. Oh i za kraj evo decklista da se ne mučite sa slaganjem:

[1] Blaster, Dragon Ruler of Infernos
[3] Royal Firestorm Guards
[2] Summoner Monk
[3] Volcanic Counter
[3] Volcanic Rocket
[3] Volcanic Scattershot
[3] Volcanic Shell
[2] Maxx “C”

[3] Wildfire
[3] Pot of Duality
[3] Mystical Space Typhoon
[2] Magic Planter
[1] Foolish Burial
[1] Burial from a Different Dimension

[3] Blaze Accelerator Reload
[2] Phoenix Wing Wind Blast
[2] Fiendish Chain

U Extra Decku koristite rank 4 koje želite i naravno Chaina.

Blahblah do sljedećeg puta..:)

2 komentara

  1. meni zvuci snazan sa vatrenim kraljevima sto bi bilo odlicno jer garunix je uvjek belaj cak i u danasnjoj meti

  2. Please, enlighten us. What does this have to do with fire kings?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.