Cotw: Božanski vitez Felgrand!

Nakon duže pauze ne radeći ništa pametno, ponovo sam se vratio na Planet s novim člankom za njegove stanovnike. Naime, u borbi protiv mojeg najvećeg neprijatelja – lijenosti – dosta često gubim pa nit pišem, nit radim išta drugo. No, stavimo to sad na stranu, donosim vam članak o jednoj od trenutno najboljih, ako ne i najboljoj karti Shadows Specters boostera, a o čemu je točno riječ i zašto je toliko dobra saznati ćete u daljnjem tekstu.

Divine Dragon Knight Felgrand
LIGHT / Warrior / Xyz
Rank 8 / 2800 ATK / 1800 DEF

2 Level 8 monsters
Once per turn, during either player’s turn: You can detach 1 Xyz Materialfrom this card, then target 1 face-up monster on the field; this turn, its effects are negated, but it is unaffected by other card effects.

Zašto je Felgrand toliko dobar? Suludo pitanje, zapravo. Iako Felgrand ima samo jedan efekt, može ga se koristiti u dvije potpuno različite svrhe. Prvo, može ga se koristiti defenzivno da brani vaša čudovišta od karata kao što su “Bottomless Trap Hole” ili čak “Compulsory Evacuation Device”, a može braniti i samoga sebe ako idete ofenzivno i bojite se protivničkog Mirror Forcea ili Dimensional Prisona. Protivnik baci “Dark Hole”, Felgrand aktivira svoj efekt i ostaje na polju. Prilično dobra stvar, ne? Drugo, i ono što ga čini zanimljivijim, može ga se koristiti kako bi se pomutili protivnički planovi. Kako? Obzirom da Felgrand ima efekte “Forbidden” spell karata sve u jednom, točnije štiti od svega i negira efekt, kada protivnik krene s aktivacijom efekta nekog čudovišta, Felgrand mu to može zabraniti. Recimo da protivnik želi iskoristiti efekt, sada pomalo već zaboravljene, Tour Guideice kako bi prizvao još jedno čudovište iz decka. Felgrand aktivira svoj efekt, Tour Guide ne dovodi još jedno čudovište na polje i postaje samo obično “Normal” čudovište s mizernih 1000 napada. No, nije samo Tour Guide na tapeti. Bilo što što bi moglo zagorčati vaše planove, Felgrand negira. No, ne samo da negira, već i ne dopušta da nešto utječe na tu negiranu kartu. Što mislim pod time? Recimo da igrate protiv Blackwing decka i protivnik drži “Blackwing – Bora the Spear” na polju u napadu, a u potpunosti ste sigurni da ima “Blackwing – Kalut the Moonshadow” u ruci kako bi podigao Bori napad na 3100. Ono što u ovakvoj situaciji želite učiniti jest aktivirati Felgrandov efekt na Boru te ga napasti. Protivnik može baciti koliko god Kaluta želi, Bora neće dobiti taj napad zbog onog “unaffected by other card effects” dijela Felgrandova efekta. Ista situacija je kada igrate protiv nekog LIGHT decka i protivnik želi aktivirati Honesta. Jedna stvar što je bitna za napomenuti jest da Felgrand ne može aktivirati u Damage stepu. Zato ćete željeti aktivirati efekt prije nego li se borba zapravo i dogodi. 

No, iako Felgrand može aktivirati svoj efekt i na vaša i protivnička čudovišta i tako imati više od jedne uloge, obzirom da je on Xyz, efekt može aktivirati samo dvaput dok je na polju. Što činiti kada ostane bez svojih Xyz materijala? Možete ga ostaviti kao beatera od 2800 napada što itekako nije mala stvar, no možete ga i “nadograditi”. Kako? “Rank-Up Magic Barian’s Force” može ovog beatera pretvoriti u beatera koji udara za 1000 više, točnije u “CXyz Coach Lord Ultimatrainer”. Njega možete iskoristiti da vučete jednu kartu, no njegova primarna uloga jest da udara. I to jako. 

Postavlja se pitanje, obzirom da je Felgrand toliko dobar, kako ga se riješiti kada jednom sleti na protivničku stranu polja? Ovaj zadatak nije baš lak, ali zato nije ni previše težak. Postoje dva načina i oba su laka za izvesti. Prvi (i jednostavniji) način je zgaziti ga. Kao malenog insekta. Iako efekt negira i čuva od drugih efekata, ne čuva ga od borbe. Možete se igrati kamikaze pa se zaletiti u njega sa svojim čudovištem od 2800 napada ili ga pregaziti s čudovištem koje udara više. Bilo kako bilo, kada ga se riješite, lakše se diše. Drugi (i zabavniji) način jest da nadmudrite protivnika. Recimo da vam protivnik negira vaše čudovište koje mu može zaprijetiti efektom, Felgrand ostaje meta kartama poput “Dark Hole”, “Torrential Tribute” pa čak i “Mind Control” (iako vam tada samo zauzima prostor jer ne može ni napadati niti ga možete žrtvovati). Jednom kada protivnik iskoristi njegov efekt, a ne iskoristi ga na njega samog, Felgrand postaje ranjiv na sve tipove efekata. I tada je lako očistiti ga s polja.

Gdje igrati Felgranda?
Ili bolje pitanje “Gdje mogu Felgranda najbolje zlorabiti?”. Dark World je očit odgovor. Deck poput toga koji ima lagan pristup većini rank 8 Xyz čudovišta htjeti će u svojoj artiljeriji koristiti i Felgranda. Hieratic zmajevi će isto moći zavoziti Felgranda uz novi “Blue-Eyes” motor (čitaj: Maiden with Eyes of Blue & Blue-Eyes White Dragon) iliti engine kako dragi naši Ameri to vole reći. Gdje još? Dragon Ruler uz nove Mythic Dragone. Galaxy/Photon deck ga može isto tako lako spustiti uz svoje Galaxy-Eyes Photon Dragona i Galaxy Knighta. Gimmick Puppet decku će isto tako Felgrand dobro doći jer ga lako mogu prizvati. Općenito, svaki deck koji može lako staviti dva levela 8 će vidjeti koristi od Felgranda. Moglo bi se reći da će Felgrand postati rank 8 “staple” u svakom decku koji ga može stvoriti.

Osobno mišljenje:
Kada bih rekao da mi se Felgrand ne sviđa, lagao bih. I to bi bila jedna od većih laži koje sam izgovorio u zadnje vrijeme. Jednostavno je predobar. Igrajući dosta deckova online koji mogu staviti rank 8 Xyz na polje, nekako mi je u većini slučajeva on bio prvi izbor za prizvati. Naravno, u nekim situacijama htio sam očistiti polje s Heliopolisom ili Thunder End Dragonom, no Felgrand mi daje opciju kontrole polja. Iako bih volio napraviti deck koji se bazira najviše na njega, jednostavno ne ide baš. Svakom decku je falilo fleksibilnosti, nešto što je u današnjoj meti podosta bitno. No, bez obzira na to, smatram da je Felgrand jedan od najboljih Xyz čudovišta i volio bih vidjeti ga više u igri. I dalje ću nastaviti tražiti deck koji mu najbolje pristaje, a do tada će mi biti jedna od mnogih rank 8 opcija u Extra decku. 

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

10 komentara

  1. Unaffected – Otporan
    primjer. unaffected by card effect = otporan na efekte karata

  2. Naci otporan na dark hole raigeki break i sl. ali sto sa skill drain? Ako ja upotrebim efekt na njemu i protivnik aktivira skill drain, ja napadnem, a on mirror force? Oce i onda bit otporan?

  3. U svakom slučaju,za to nisam siguran.No mislim da kako je Felgrand aktivirao svoj efekt,a Skill Drain aktiviran dosta kasnije,mislim da onda Felgrand (ili bilo koji drugi target) ostaje unaffected do kraja poteza,no ako je Skill Drain aktiviran u chainu na Felgrandom efekt,efekt je negiran.

  4. Jako dobro pitanje Dartz! I moram reći da stvarno nisam siguran koji je odgovor točan. Mislim da bi trebalo biti kao što je Luka rekao, tj. da ako je Felgrand aktivirao svoj efekt prije Skill Draina, Skill Drain ne utječe na njega (do kraja tog poteza), no ako je Skill Drain aktiviran prije ili u chainu, onda Felgrand gubi svoj efekt. U tom slučaju bi ga Mirror Force uništio.

  5. Thanks! Usput, jel bi mogo napisat cotw sa Obeliskom? Isto bih tako volio da netko napise blog o decku u kojem bi se Obelisk mogo koristit.

  6. Evo ja ću ti odmah odgovoriti na pitanje gdje se Obelisk može igrati.Najčešča kombinacija je u Agentima,gdje sa Venusom prizoveš 3 loptice i žrtvuješ ih za Obeliksa.Uglavnom deckovi koji su jako brzi tj. mogu prizvati jako puno čudovišta u jednom potezu npr. još i samuraji.

  7. Sto se ne resolva prvo effect Felgranda u chainu posto je skill drain dugotrajan trap i Felgradan zbog toga ima prednost pa se na njega stavi chain-link 1, a na skill drain chain-link 2, a kao uvijek se chain link 1 prije resolva?

  8. Ja bih igrao Obleliska u Žabam (frog), jer oni prizovu 3 do 4 čudovišta po potezu, ako oćeš Dartz, mogu ti poslat svoju listu Frogova na DN! Samo reci.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.