Card of the Week – Spore i Glow-up Bulb

Vrijeme je za novi Card of the Week! Danas su na repertoaru dvije karte: Spore i Glow-up Bulb. Paralelno ih obrađujem jer imaju mnogo toga u sličnosti, a i u decku najčešće dolaze u paru. Jedna od njih je postala vrlo laganom za obuhvatiti printanjem kao commonica, dok druga još uvijek izbjegava dohvatu ruke velike većina yugioh igrača sjajeći se kao ultra rarica. Eh dobro znate o kome pričam…No krenimo od početka.

Da vam predstavim Spore:

If this card is in your Graveyard: You can banish 1 other PlantType monster from your Graveyard; Special Summon this card from your Graveyard and increase its Level by the Level of that banished monster. Each player can only activate the effect of “Spore” once per Duel.

Poprilično nevinog izgleda ovaj mali bebač je dinamitan,njegov efekt nam dozvoljava da ga Special Summonamo iz groblja banishanjem nekog drugog plant monstera te nam omogućava da mu povećamo level za level tog banishanog čudovišta. Uf kako korisno, pogotovo drugi dio tog efekta, što nam omogućuje lakši summonat čudovišta viših levela, kao i ostvarivanje XYZ summona najčešće ranka 4 s obzirom da je removani plant najčešće Dandylion ili Lonefire Blossom.

Također njegov vlastiti efekt omogućuje recikliranje, u graveyardu će biti poslan (nadam se) kao materijal za syncro summon te ga ponovno iskoristimo za još jedan syncro summon! Ta činjenica daje igraču iznimnu prednost na terenu kao i fleksibilnost u biranju kojeg levela želimo syncro summonati čudovište.
Jedini , ali razumljiviji, minus ove karte je ograničavanje na Plant čudovišta kao materijal za banishanje te ograničavanje ovog efekta na samo jedan put po Duelu.

Sasvim razumljivo , jer bi u suprotnome, efekt bio recikliran nebrojeno puta, čineći ovu kartu perpetuum mobile za syncro summonanje.

S obzirom da je Spore level 1, duelistima je često u interesu da biva poslana prvo u graveyard u slučaju da nam nije u interesu syncro summonanje level 4 ili 5 monstera (u gotovo svim slučajevima najviše što možemo učiniti u bilo kojoj situaciji), te je često šalju kartama kao Foolish Burial ili kao cost za One for One dozivajući Glow-up Bulb.

Također iznimno korisna i često korištena situacija je ovakva: U ruci imate One for One i Dandylion, a u groblju Spore.Bacite Dandylion u groblje kao cost za One for One,dobijete dva Fluff Tokena te Special Summonate Glow-Up Bulb,iskoristite efekt Spore za removanje Dandylion te je Special Summonate čineći je tako levelom 4 te iskoristite preostala dva tokena za Special Summon  T.G. Hyper Librarian (Spore + Fluff Token) i Formula Synchron (Glow-Up Bulb + Fluff Token) te vučete jednu kartu zbog Formule + još jednu zbog efekta Librariana, zatim ako imate sreće da imate još koje čudovište na terenu možete iskoristiti efekt Glow-Up Bulba da je Special Summonate, ponovno iskoristite kao materijal za Syncro Summon te vučete još jednu kartu radi Librariana, stvorivši 3 Syncro čudovišta i dodatnih + 3 karte u ruci, čineći vašu poziciju dominirajućom.

A sada čistim pozornicu za Glow-up Bulb :

You can send the top card of your Deck to the Graveyard and Special Summon this card from the Graveyard. Each player can only use the effect of “Glow-Up Bulb” once per Duel.

Eto vrijeme je za ovu zloćku,nažalost još uvijek tako vještu u izbjegavanju većine igrača činjenicom da je ultra rare i da joj se ta pozicija sasvim lijepo sviđa. Cijena joj je na netu nekih 50tak dolara u nas se cijena kreće oko 180 kn. Mnogo za jednu biljčicu level 1 pitate me? Eh pa i ja se slažem, no efekt to opravdava!
Reciklirati ovu kartu je iznimno lagano, samo pošaljete prvu kartu s decka u groblje i voila! Evo me ponovno! Iznimno korisno u Lightsworn decku,ali što ja to pričam…u skoro svakom decku, poslati je na groblje nije problem, također je možemo poslati kao cost za One for One dozivajući već spomenutu Spore ( rade baš lijepo u timu zar ne?), možemo je poslati Foolish Burialom ili može jednostavno završiti u graveyardu kao materijal za syncro summon level 4 ili 5 čudovišta (Armory Arm , T.G. Hyper Librarian možda?). Ova karta je tipa plant kao i navedeni Spore i dijeli istu limitaciju,to jest njen efekt može biti iskorišten samo jednom po Duelu od strane bilo kojeg igrača te je također level 1 čineći spektar syncro summona ponešto limitirajuć.

Ove dvije karte skupa sa Dandylion čine jednu polovicu Tengu Plant decka,ili bolje rečeno dodavaju Plant u Tengu Plant deck, recikliraju se ponovno pomoću efekta Debris Dragona, koji je limitiran na jedan u zadnjoj banlisti.

When this card is Normal Summoned, you can Special Summon 1 monster with 500 or less ATK from your Graveyard in Attack Position. That monster’s effect(s) is negated. This card cannot be used as a Synchro Material Monster, except for the Synchro Summon of a DragonType Synchro Monster. The other Synchro Material Monster(s) cannot be Level 4.

Kada ga prizovete na teren u slučaju da imate bilo koje od ove dvije karte u groblju,instantno Special Summonate jednu od njih te možete ostvariti Syncro Summon u slučaju da imate ne-tunera na terenu, vrlo korisna karta u Tengu Plant decku što je i bio uzrokom njegovog limitiranja na 1, s obzirom da je Tengu Plant dominirao prošlim formatom.

Da ne spominjem kako ove karte dolaze iznimno korisne u kombinaciji sa Reborn Tengu, nimalo čudo s obzirom da se deck zove Tengu Plant, činjenično zato jer se rotira oko ovih karata. Tenguov efekt koji omogućuje Special Summon druge kopije Tengua omogućuje da u istom potezu bez problema napravimo minimalno 2-3 Syncro Summona ako imamo na terenu Tengua te bilo koju od ove dvije karte, koje ćemo dovesti na teren pomoću One for One.

Send 1 Monster Card from your hand to the Graveyard. Special Summon 1 Level 1 monster from your hand or Deck.

Bilo je dosta riječi o ovoj karti u ovoj analizi, nimalo čudo s obzirom da su obe karte level 1 te pogodne za efekt, a također je korisno što možemo discardati jednu (npr. Spore) da dozovemo drugu iz ruke ili decka, te ih ponovno recikliramo. Limitirana je na 1 što nije niti malo čudo s obzirom koliko je korisna, printana kao commonica, a cijenjena kao bilo koja Ultra Rarica.

Prednosti Ove dvije karte su ogromne: oboje su reciklirajuće pomoću vlastitog efekta, no u tom pogledu Glow-up Bulb ima prednost time što zahtijeva da millamo top kartu, dok je Sporin efekt malo stroži te zahtijeva da banishamo jedan plant iz graveyarda(u tom slučaju nam može poslužiti Glow-up Bulb!). Spore je dostupna svakom igraču , no Glow-up Bulb samo onim sretnijim ili dubljeg džepa pošto joj je cijena 180 kn.Iznimno su korisne u kombinacija sa Dandylionom te Reborn Tenguom ,a mogu biti ponovno dozvane pomoću efekta Debris Dragona.
Obje karte su ponešto ograničene činjenicom da su level 1, no ne u potpunosti, jer im ta činjenica omogućava da bivaju pozvane pomoću One for One.

Moja finalna ocjena za Spore jest i to teška srca, jer gledano u globalu jedino se njena potpuna snaga osjeti isključivo u Plant/Tengu Plant decku radi njenog limitirajućeg efekta, dok sam za Glow-up Bulb velikodušniji te joj dajem čistih .

Došli ste do kraja još jednog CotW-a,u globalu će mi biti cilj jedan tjedno te time dati smisao imenu Card of the Week, s vremenom se naravno usavršiti, a vama kao i uvijek ostavljam područje ispod za vaše prijedloge,komentare,primjedbe i prijetnje 🙂
Do sljedećeg čitanja vaš Feudal.

 

9 misli o “Card of the Week – Spore i Glow-up Bulb

 1. Ovo pretpostavljam nije kopija jer da je onda bi bilo na višoj razini i ne bi imalo toliko grešaka.

  Kao prvo ovo je prekratko jer stvarno o samom Bulbu i Spori imaš jako malo teksta u kojem teoretski objašnjavaš samo effect te stalno spominješ kako su dobre u kombinaciji sa One for One, Foolish Burial i sa Tenguom.

  Slika i objašnjenje Debrisa i One for One nisu uopče potrebne jer ti ne pišeš o njima nego o druge dvije karte, a oni su tu ubačeni samo da bi povečali tvoj čanak za koji si ti svjestan da je prekratak.

  Imaš dosta grešaka u pisanju, tj. najviše tipfelera što je dokaz da nisi pročitao članak kad si napisao.

  Imaš također neke velike greške; prva je da si napisao da effect od Bulba ide jednom po potezu, a ide jednom u duelu.

  Druga ogromna pogreška je da si napisao kako sa Debrisom možemo vratiti Bulb ili Spore i ići u synchro što naravno nije moguče jer je Debris isto tuner.

  Također previše puta ponavljaš iste stvari, npr. barem tri puta ponavljaš cijene i dostupnost karata, a mislim da je dovoljno sam jendom reći kako je Bulb skuplji, a Spora jeftinija a ne tri puta pričati istu stvar.

  Isto tako nisi spomenuo kako Spore može biti jako dobar za Xyz summon s obzirom da često postane lv4.

  Onda nisi spomenuo Lonefire Blossom kao dio plant engine-a, nego samo Dandya uz ove dvije karte, a bez Blossoma taj deck je nezamisliv.

  I još ne razumijem koja je svrha pisanja nekih dijelova kosim slovima? Kada pišeš tekst sve pišeš običnim slovima jer ovako izgleda glupo.

  Sve u svemu blog ti nije baš nešto, iz njega se nije moglo ništa naučiti osim effecta karata koje svi več znamo, te poneke jednostavne kombinacije sa Foolish Burialom, One for One ili sa Tenguom.

  Vidi se da si ovaj blog napisao na brzinu, i očito se nisi potrudio jer se o ove dvije karte moglo napisati puuuno više od ovoga.

  Opet bi ti poručio da se držiš analiza deckova jer ovo ti očito nejde, ovo je treći tvoj propali COTW jer prva dva su kopirana, a ovaj je jednostavno loš, zato piši rađe ono što ti ide.

 2. Ispravio sam greške, al eto što da kažem, kvantiteta i kvaliteta ne idu skupa 😀

 3. Gle ti želiš da te ljudi shvate ozbiljno kao dobrog writera, a s ovakvim blogovima ti dokazuješ upravo suprotno jer prvo da bloga kopiraš, a onda treći koji valjda nije kopija ispadne jako loš sa velikim brojem grešaka u samome pisanju, plus dvije ogromne greške u vezi samih karata, a sve skupa jako malo teksta i nekih korisnih informacija.

  Takve greške se ne bi smjele događati nekome tko želi dobar writer, jer zaboraviti da je Debris tuner se ne smije dogoditi nekom noobu koji piše glupe blogove, a kamoli tebi koji hoćeš biti dobar writer.

  Izostavio si jako mnogo informacija koje su se mogle spomenuti, dok stalno ponavljaš neke iste karte i comboe do kojih može doći više manje svaki igrač.

  Jednostavno jedino donekle korisno u ovom blogpostu je onaj prvi combo koji si opisao, makar do toga bi isto večina igrača znala i sama doći.

  Isto tako, ti očito ovo ne shvaćaš baš preozbiljno sudeći po tvojim komentarima jer kada se “ozibljnom” writeru dogodi ovakav fail blog, onda ga ne prihvaća tako nonšalantno i samo kaže ispravio sam greške, nego se malo zamisli nad sobom i ubuduće malo bolje razmisli prije objavljivanja nekog bloga.

  Ja ti iskreno preopručujem da se držiš svojih deck analiza koje su ti barem dosta dobre, umjesto da se konstantno blamiraš sa lošim/kopiranim COTW-ima, jer kao što sam rekao ovo ti je treći propali COTW i ja bi na tvojem mjestu stvarno razmislio dal ti to treba ili ne.

 4. Ajde bravo, u nečem smo se složili.

  Tako da ubuduće rađe piši samo analize deckova, ili možda neku drugu svoju tematiku izmisli, koja ti bolje leži nego COTW jer nema smisla pisati nešto što ti ne ide.

 5. Evo moj zadnji komentar koji će uključivati iliju; ja nisam ljubomoran, nego lijepo preporučam čovjeku neka se drži onoga što mu ide, jer ja nemam ništa protiv da on piše COTW, ali ako ga piše onda neka taj posao odradi kako treba.

  I izgleda da ti baš nešto nejdu množina i jednina jer su ovdje su samo moji komentari isključujući Feudala, a ja sam samo jedan, nema nas više 😛

 6. Ovo ti je 4 zadnji komentar u vezi mene. Ljubomorni, naravno da smatram da se uklapaš u to jer si svakom blogu poklopac sa 10 komentara u kojima seruckaš, odnosi se na tebe sasvim dobro, ili ne smatraš da pripadaš u tu skupinu ljudi?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.