Area 868 – Everything about Shaddolls

 

Pozdrav ljudi, Jinzo je opet tu sa još jednim blogom nakon duže vremena. U zadnjem boosteru je izašao novi archetype pod nazivom Shaddoll. Shaddolli su vratili nešto, što dugo vremena nije bilo u kompetitivnoj igri – Fuzije, a specifični su još i po tome što imaju dva efekta, jedan kada se flipaju, a drugi kada su poslani u groblje sa card effectom. Shaddolli su još i odlično zbog toga što se mogu uklopiti sa mnogim drugim deckovima, imaju mnogo techova i jako su zabavni za igrati. Sada ću opisati neke karte. Počnimo sa njihovom glavnom kartom po meni, kartom koja doziva njihove boss monstere: Shaddol Fusionom.

ShaddollFusion-DUEA-EN-SR-1E

Evo efekt karte je tu, ali za one koji ne razumiju pojasnit ću. Fusion summonom prizovi Shaddol fuziju iz extra decka korišteći monstere iz ruke ili tvoje strane polja kao fusion materijale, ako protivnik ima čudovište koje je specijalno prizvano iz extra decka, možeš koristiti materijale iz extra decka. Možeš koristiti samo jedan shaddoll fusion po potezu. Po meni je ova karta odlična zbog svog drugog efekta, da ako protivnik ima čudovište prizvano iz extra decka, možete koristiti materijale iz decka. Dobar Shaddoll igrač će uvijek koristi tu mogućnost kada je u prilici jer je čisti plus, recimo možete poslati nekog Shaddoll monstera koji ce u groblju triggerati svoj efekt što je plus, a uz njega posaljete ili još jednog shaddolla ako zovete Midrasha, ili A/D Changera ili tako nešto ako idete u Constructa. Kartu definitivno treba igrati 3 komada, može se lako tražiti sa Hedgehogom, a vratiti u ruku kada fuzije napuste field, a tu je i Shaddol Core.

SinisterShadowGames-DUEA-EN-UR-1E

Ovo je jedan trap koji ne pripada direktno arhetipu (nema Shaddoll u imenu), ali je njihov support, karta je po meni jako bitna zato što šalje Shaddoll kartu iz decka u groblje i onda možete flipati svoje setane Shaddoll monstere da triggerate njihove efekte, recimo možete odigrati ovo, baciti Beasta, flipati Falcoa i odmah zvati Beasta, a radi Beasta ste vukli kartu, karta radi jake pluseve i zato je po meni uz Shaddoll Fusion najvažnija u decku.

ShaddollFalco-DUEA-EN-R-1E

Karta je po meni najbolji Shaddoll monster kojeg imaju, zato što je tuner i na njega gledam kao synchro for days haha. Efekt mu kaže kada se flipa možete targetati jednog Shaddolla i specijalno ga special summonati u face-down defence poziciju. A ako je poslan u groblje efektom karte možete njega specijalno prizvati u face-down. Znači karta je odlična u svakom slučaju. Uz to je tuner, uz Beasta daje Arcanitea koji može popati 2 karte, uz Dragona ili Squamatu zovete Goyo Guardiana, a uz Hedgehoga idete u Armadesa. Karta je po meni sjajna i igrate između 2 ili 3 primjerka. Ja lično igram 3, ali to je do igrača.

ShaddollBeast-DUEA-EN-R-1E

Evo još jednog sjajnog monstera ovog arhetipa koji je uvijek plus. Flip efekt mu je da vučete dvije i discardate jednu, ali pošto ćete discardati Shaddoll monstera i to će raditi dodatne pluseve i na to možemo gledati kao plus, kada je poslan u grave vučete jednu. Isto igraju se od 2 do 3, zavisi od igrača do igrača.

ShaddollHedgehog-DUEA-EN-C-1E

Evo male tražilice ovog decka, jedan od basic playova u ovom decku je prvi potez set njega ako nemate Shaddoll Fusion i cekate da dobije flip, može tražiti bilo koju Shaddoll spell/trap kartu kada se flipa, a kada je poslan u grave card effectom dobijate search shaddoll monstera efekt što je također dobro. Ja igram 3, kao i većina drugih igrača.

ShaddollDragon-DUEA-EN-R-1E

Recimo ako vam protivnik odigra Beelzea ili nešto što izbjegava uništenje vi flipate ovog momka i protivnik gleda, a i dobar je protiv Dantea koji jedva čekaju da odu u groblje, ili ako igrate protiv Qliphorta protivnik odigra Tool vi odigrate Sinister Shadow Games, bacite njega i roknete tog Toola i gledate protivnika kako mu ide čitava strategija. Yep this guy is a motherfucker. Meni se na ovoj karti sviđa art, napad je dobar, level isto, može u rank4, synchro 6, koristan na fieldu, a i u groblju, igrajte 2 do 3.

ShaddollSquamata-DUEA-EN-C-1E

Squamata služi da popa monstere, što i nije tako loše, recimo može skloniti Ophiona kada dođe, a i nešto drugo problematično, a kada ode u groblje služi da šaljete drugog Shaddolla, znači služi za filtraciju decka i punjenje gravea, ja lično igram 3 jer ga volim, i volim da imam pun grave, a vi možete od 2 do 3.

ElShaddollWinda-DUEA-EN-UR-1E

Znači ovaj momak je prejak, lud, ustvari ovo je cura na zmaju il nečemu, meni je art prejak. Efekat je još jači, ne može bit uništen protivničkim card effectima što je prejako. SVAKO IMA SAMO JEDAN SPECIAL SUMMON PO POTEZU! ZNAČI ONI BURNING ABYSSOVI IDU U PM, zaustavljava bruku deckova, kada ga se protivnik riješi borbom dodajete shaddoll spell/trap tj. Shaddoll Fusion i on opet se može vratit, znači karta je prejaka!

300px-ElShaddollConstruct-DUEA-EN-UR-1E

Malo je tekst sjeban, al ovaj momak traži Shaddol monstera i light monstera da se prizove (super poly hmhm), kad je prizvan bacite shaddol kartu iz decka na grave (znači plus odmah), kada se bori sa special summonanim monsterom na stardu dmg stepa odmah ga ubije, kada ode u groblje vraca shaddoll spell/trap. Znači Construct je nešto beautiful. U late gameu zovnete Sephylona i on zove ovog momka iz groblja i on postaje beater od 4000, prejaka karta po meni. Morate je voliti.


Eh sada kada smo završili sa pregledom ovih Shaddoll Karti, pređimo na karte koje se mogu igrati u njima, tj. karte koje su i više nego dobre.

Artifact Engine (3x Artifact Moralltach, 3x Arifact Sanctum) – Ovo većina ljudi igra jer je Moralltach light za Shaddoll fuzije, ali je i sjajan jer čisti plus, kada protivnik rokne Sanctum imate plus, kada odigrate Sanctum imate plus. Zašto ne igrati ovo?

Mathematician – Mathemagician hahaha, matematicar je prejak jer triggera efekte vaših karti, ali uz njega možete ubaciti 2 Felis koje on šutne u grave i odmah zove i idete u Arcanitea koji dalje popa 2 karte, po meni 3 matematičara u svakom Shaddoll buildu su nezaobilazna.

Sephylon, The Ultimate Timelord – Znači on traži 10 monstera u groblju da dođe i kada dođe prejak je, vraća tog Constructa koji će imati 4000 ATK-a i imate 2 beatera, groblje je skoro uvijek prepuno i on je predobar, ja igram 2 u svom buildu i super je

Super Polymerization – Ova karta je staple u ovom decku, nažalost limitirana je nakon zadnje liste, ali i dalje radi. Sklonite svog Shaddolla i protivničkog darka/lighta i zovete fuziju, ili još bolje! Mirror match, šutnite sve sa protivničkog fielda i zovite sebi fuziju, ovo uvijek igrajte!

Allure of Darkness – Nekada ćete znati povuči mnoge monstere koji ce vam samo stajati u ruci, koristite Allure i riješite ih se, zašto da ne?

Dark Armed Dragon – Neki ga igraju, neki ne. Po meni je ok, moze se manipulirati graveom lijepo, ali nekada je mrtav, vaša procjena.

Thunder Dragon engine (x3 Thunder Dragon, 2x Polymerization) – Cilj je ovdje koristiti plus od Thunder Dragona i uz poly raditi fuzije, a thunder je light pa može biti hrana BLS-u, tj. fodder za Constructa. Meni se baš i ne sviđa ovo, ali eto vidio sam ljude koji koriste.

Mjesanje sa Burning Abyssima – Poznat je 60 card control deck koji je koristio Billy Brake na YSC Dallasu, mješajući Burning Abysse, Shaddolle i Artifacte, deck je meni sjajan, jako je konzistentan i brz i uvijek ima odgovor na sve. Probajte ga u svakom slucaju.

Jinzo Decklist (ja igram ovako, jer odgovara mom playstyleu, više aggro nego control)

x1 Black Luster Soldier – Envoy The Begining
x2 Felis, Lightsworn Archer
x3 Mathematician
x2 Sephylon, The Ultimate Timelord
x3 Shaddoll Beast
x2 Shaddoll Dragon
x3 Shaddoll Falco
x3 Shaddoll Hedgehog
x3 Shaddoll Squamata

x1 Allure of Darkness
x1 Foolish Burial
x3 Shaddoll Fusion
x1 Soul Charge
x1 Super Polymerization
x1 The Begining of the End/Raigeki (vaš izbor)

x2 Breakthrought Skill
x3 Sinister Shadow Games
x1 Shaddoll Core
 x1 Torrential Tribute
x3 Vanity’s Emptiness

5 misli o “Area 868 – Everything about Shaddolls

  1. Jinzo, još jedan odličan blog (oni Burning Abyssi idu u pm hahah xD), samo sam čekao da Shaddollsi izvire iz sjena na Yugioh Planet 😀
    Al ne kužim šta ti je ovo Area 868? Viđam to u tvojim blogovima? O.o

  2. Hahaha, hvala. Ali po meni je blog o Burning Abyssima malo bolji jer je opširniji, a i ima kvalitetniju decklistu. Ovo Area 868 je neka moja kolumna po kojoj želim da budem prepoznatljiv, uglavnom pišem deck analize, ali i sve drugo. 868 su zadnja 3 broja mog mobilnog broja hahaha :3

  3. I jedan Art Of Super Transformation, po Koaki dragoa i tvoj dek je mrtav.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.