The Dark Illusion i druge novosti

Konami je na nekom conventionu službeno objavio dosta stvari. Sad kad sam napokon dobio svoj fill informacija o novom setu The Dark Illusion, kao i kartama koje će biti puštene u prodaju u budućnosti, vrijeme je da ih s vama podijelim.

yugi i kaiba structure decks

Krenut ću od manjih vijesti, da ne bi pobjegle ljudima koji se boje dugih članaka. Yugi i Kaiba Structure Deckovi, koji sadrže nove Magnet Warrior i ABC karte će biti releasani već 19.08.2016, što je cijela 2 mjeseca ranije od datuma koji je prije bio najavljivan (21.10. vjerujem). Kakvu to važnost ima? ABC-ovi su, u tjednu u kojem su releasani u OCG-u već digli neke velike turnire, među njima i Kup Azije, što je slično našem Ultimate Duelist Seriesu – samo najbolji od najboljih dobiju invite. Imaju odvratno jake comboe i dobru rekurziju i sigurno će postati meta i u TCG-u. Znamo da Konami nešto kuha čim su odlučili pustiti tako jak deck u prodaju toliko ranije nego što smo očekivali, pa ako mislite igrati deck trebat će vam 3 Kaiba Structure Decka + 3 Gold i Silver Gadgeta iz novog Movie Packa + Gear Gigant X i općenito rank 4 stvari + Galaxy Soldier, Transmodify i Cyber Dragon Infinity itd, a za side deck će biti važni Ally of Justice Cycle Readeri. Možete pogledati neke deck liste iz OCG-a na ove 3 adrese, da dobijete svoje ideje i mišljenja o decku.

1 2 3


Onda imamo nove TCG exclusive archetypeove: Subterror i SPYRAL. Za one koji ne znaju, prije smo imali Burning Abyss, U.A., Kozmo i Kaijue kao TCG ekskluzive. To znači da su karte napravljene i prvo releaseane u TCG verziji igre (ono što mi imamo), za razliku od uobičajenih karata koje inače prvo izađu u Japanu i ostatku Azije (OCG-u), a tek nakon nekoliko mjeseci dođu do nas. Uglavnom, Konami je ovaj put promijenio neke stvari. Prije su releasali nove TCG archetypeove tako da je jedan bio high rarity i kompetitivan, a drugi low rarity (common i rare sve) i igriv protiv slabijih deckova. Ovaj put oba imaju jednak broj karata supporta (zasad 3 monstera i 1 spell) i oba imaju neke high rarity karte (Subterror 1 secret, 2 ultra; SPYRAL 1 ultra) i, iskreno, čine mi se podjednako loši s ovim što je za njih zasad stiglo.

Za većinu karata trenutno nisu dostupne ikakve službene slike. Možete ih potražiti na Googleu, jer postoje neke slikane na Konamijevim štandovima, ali ne vidi se sve dobro na njima, pa mi ih nema smisla ovdje stavljati.

Subterror Nemesis Warrior (rare)
LV 4 EARTH Warrior Effect
1800 ATK / 1200 DEF

During either player’s turn, you can send 1 “Subterror” monster from your Deck to your Graveyard; tribute this card and at least 1 other monster so the total original levels tributed equal or exceed the level of that “Subterror” monster in the Graveyard, and if you do, Special Summon that monster in face-up or face-down Defense position. If a “Subterror Behemoth” monster is flipped face-up while this card is in your graveyard, Special Summon this card. You can only use each effect of “Subterror Nemesis Warrior” once per turn.

Subterror Behemoth Umastryx (ultra rare)
LV 7 EARTH Reptile Flip Effect
2000 ATK / 2700 DEF

FLIP: You can target one monster your opponent controls, banish it. You can only use this effect of “Subterror Behemoth Umastryx” once per turn.
When a face-up monster you control is flipped face-down, if you control no face-up monsters: You can Special Summon this card from your hand in Defense Position. Once per turn: You can change this card to face-down Defense Position.

Subterror Behemoth Stalagmo (ultra rare)
LV 8 EARTH Rock Flip Effect
2800 ATK / 2100 DEF

subterror behemoth stalagmo

FLIP: You can discard 1 “Subterror” monster, and if you do, draw 2 cards. You can only use this effect of “Subterror Behemoth Stalagmo” once per turn.
When a face-up monster you control is flipped face-down, if you control no face-up monsters: You can Special Summon this card from your hand in Defense Position. Once per turn: You can change this card to face-down Defense Position.

The Hidden City (secret rare)
Field Spell Card

the hidden city

When this card is activated: You can add 1 “Subterror” monster from your Deck to your hand. Once per turn: You can change 1 face-down Defense Position “Subterror” monster you control to face-up Attack or Defense Position. Once per turn, when an opponent’s monster declares an attack: You can change 1 face-down Defense Position “Subterror” monster you control to face-up Attack or Defense Position, then you can negate the attack. You can only activate 1 “The Hidden City” per turn.

Prvo, što se mora priznati, artwork im je predivan. To je već tradicija za “ozbiljne” TCG ekskluzive – vidi Kozmo i Burning Abyss. Što se samih efekata tiče, s ovako malo supporta nisu baš bajni. Fieldica je Reinforcement of the Army za cijeli archetype i može forsirati FLIP efekte na oba poteza, ali monsteri su nedovoljni za bilo kakav pravi deck. Ako ih mislite igrati, moj savjet je da čekate da prođe set release hype. Imaju 2 ultra rarea i 1 secret, cijene će zasigurno biti astronomske kad TDIL tek dođe, iako deck sam po sebi ne može ništa postići. Malo se strpite da cijene padnu i nabavite prije nego što počne hype za novi support u setu Invasion: Vengeance (nekih mjesec dana prije releasea).


SPYRAL Super Agent (ultra rare)
LV 4 Warrior EARTH
1900 ATK / 1200 DEF

spyral super agent

If this card is in your hand: You can declare 1 card type (Monster, Spell, or Trap), reveal the top card of your Opponent’s Deck, and if you do, Special Summon this card if it is a card of that type. If this card is Special Summoned by the effect of a “SPYRAL” card: You can target 1 Spell/Trap card your opponent controls; destroy it. You can only use each effect of “SPYRAL Super Agent” once per turn.

SPYRAL Quik-Fix (rare)
LV 1 EARTH Machine Effect
500 ATK / 400 DEF

spyral quik-fix

If this card is Normal or Special Summoned: You can add 1 “SPYRAL GEAR” card fom your Deck to your hand. If this card is in your graveyard and you control “SPYRAL Super Agent”, you can discard 1 card: Special Summon this card but banish it when it leaves the field.

SPYRAL GEAR – Drone (rare)
LV 1 WIND Machine Effect
100 ATK / 100 DEF

spyral gear - drone

If this card is Normal or Special Summoned: You can look at the top 3 cards of your opponent’s deck, and if you do, place them in any order. During either player’s turn: You can tribute this card, then target 1 “SPYRAL” monster you control, it gains 500 ATK for each card your opponent controls. You can banish this card and 1 “SPYRAL” card from your graveyard, then target 1 “SPYRAL Super Agent” in your graveyard, add it to your hand.

SPYRAL GEAR – Big Red (rare)
Equip Spell Card

spyral gear - big red

Activate tis card by targeting 1 “SPYRAL” monster in your graveyard; Special Summon it, and if you do, equip this card to it. It cannot be destroyed by battle. You can only activate 1 “SPYRAL GEAR – Big Red” once per turn.

Not gonna lie, Drone art je 10/10. Slike su one koje je Konami revelao tokom Europskog prvenstva. Pitali su igrače što misle da će karte raditi bazirano samo na artu. Trenutno bih čak rekao da su SPYRALi bolji od Subterrora. Imaju sinergiju s Machine Duplicationom i potencijalne rank 1 playeve. Nisam dovoljno upoznat s rank 1 monsterima da znam je li to dobra stvar, ali opcija je tu. Glavni monster im je 1900 ATK beatstick kojeg traži RotA i ostatak archetypea ga supporta. Quik-Fix djeluje pomalo kao Deskbot 002 i omogućava brojne searcheve ako ga odaberete za Machine Duplication, a SPYRAL GEAR – Drone omogućuje OTK-eve koji kažnjavaju protivnika koji je napravio preveliko polje. Sportski auto je pak Premature Burial bez costa za Agenta koji ga čini imunim na uništenje u borbi. Kao i za Subterrore, preporučam da pričekate da se ljudima malo ohlade glave i padne cijena Super Agenta, koji bi mogao nešto vrijediti s obzirom na to da je ultra rare.


Nakon TCG ekskluziva sve što je ostalo je vidjeti raritye karata koje znamo da ćemo dobiti kao dio main seta, kao i importe.

metalfoes goldriver

Metalfoesi su vjerojatno najiščekivaniji archetype u setu. Oni su skupina normal pendulum monstera koji svi imaju isti efekt (sjetite se Igknighta) koji im dopušta da ubijete jednu svoju face-up kartu i setate direktno iz decka Metalfoes spell/trap kartu, a skale su im 1 i 8. Googleajte efekte S/T karata, dobri su, ali stvar je da će oni biti jedan od najboljih generičnih enginea u povijesti igre. Doslovce ih možete staviti u bilo koji deck i radit će. To znači i da će poboljšati/ubrzati neke stare, neigrive deckove (npr Crystal Beastovi, Inzektori), ali će raditi i sa trenutno dobrim kartama (Majespecteri, Yang Zingovi). Bio me strah da će sve biti high rarity i da će deck ispasti super skup (a želim ih složiti), ali sve Metalfoes karte će biti super rare ili neki manji rarity! Moja reakcija. Malo trivije, svi pendulumi u imenu imaju neki pravi metal ili leguru, a fuzije neki fiktivni metal ili leguru, te je art je natrpan referencama na anime. U ediciji Invasion: Vengeance dobivaju Fullmetalfoes Alkahesta… Nimalo očito. A i Goldriver gore na slici ima art baziran na ovoj sceni.


dora

Rank 10 vlakovi napokon (!!!) stižu u TCG i dobre vijesti za sve koji ih čekaju: najviši rarity je Dora (na slici gore) i super rare je. Ako ih mislite igrati, nadam se da ste već nabavili Shekhinage i što god se igra kao support decku. Isto vrijedi i za Burgesstome, trap monstere koji su originalno bili korejske ekskluzive. Nisam upoznat sa samim deckom, ali u TCG-u će sve zvati Paleozoic. Prijevod tehnički nije krivi, ali Cambrian bi vjerojatno bio prikladniji, jer su Burgesstoma trap monsteri bazirani na fosilima iz kambrija, koji je prva era paleozoika, ali w/e. Ništa od pretjerane važnosti, bitno da dobivamo 2 nova igriva decka i novog monstera kojeg se nikom neće dati pisati na deck listu: Number 81: Superdreadnought Rail Cannon Superior Dora


dark magical circle

Znam da Dark Magician deck dobiva brdo supporta u ovom setu i za te karte me nije pretjerano briga, ali dužnost mi je obavijestiti vas da ih je puno u visokim raritetima. Dark Magical Circle na slici gore, možda i najvažnija karta, je secret rare. Uz malo sreće, cijene će im pasti jer deck, dok igriv, neće konkurirati meti, pa držite fige. Što se Blackwinga tiče, sve što je važno (Gofu i Sohaya) će biti common, dok će Sayo biti super rare (nobody gave a damn).


Dvije spellice iz seta koje će sigurno zainterestirati puno ljudi i izazvati polemike su secret rare – Pot of Desires i Cosmic Cyclone. Obje postavljaju isto pitanje – Koliko si spreman platiti za dobar efekt?

pot of desires

Pot of Desires (po neslužbenim prijevodima Pot of Cupidity) banisha 10 karata s vrha decka face-down, nakon čega možeš vući 2 karte. Riskiraš banishanje ključnih komponenti decka za taj bajni +1 ako igraš neke važne karte u 1 primjerku, ali ako ih igraš po 3, šansa da banishaš sve 3 kopije je 1.8% kad ideš prvi, 2% kad ideš drugi. Nema straha, right? 😀 Kvaka je da je face-down banishane karte jako teško vratiti u igru i to je razlog zašto je potreban veliki oprez s ovom kartom. Možeš gledati svoje banishane face-down karte (protivnik ne može), ali ne možeš do njih doći s ijednim efektom koji posebno navodi tip karte koji traži u banishanoj zoni. Npr ne možeš na njih aktivirati Burial From a Different Dimension, jer tvoj protivnik ne zna imaš li ti stvarno banishanog face-down monstera. Psy-Framelord Omega i Necroface su praktički jedini način da ponovno vidite te karte ako izgubite sve kopije.

cosmic cyclone

Cosmic Cyclone je puno jednostavniji. Plati 1000 LP-a, banishaj jednu spell ili trap kartu na polju. Karta je dobra protiv penduluma i spellova i trapova koji floataju (npr Kozmotown), ali 1000 LP-a nije malo. Odigrate 2 ta i ode četvrtina LP-a u formatu gdje sve može OTK-at iz ničega. Vrijedi spomenuti da je art najbolji od svih koje sam dosad vidio za S/T removal.


Za kraj, stižu i 2 secret rare synchro monstera, od kojih je jedan prvi synchro pendulum monster.

nirvana

Nirvana High Paladin je cover karta seta s obiljem efekata i jedna od rijetkih karata u setu za koju mislim da će biti podcijenjena na releaseu i koju je pametno čim prije nabaviti (očekujem cijene ispod 10 eura), jer je stvarno dobra i može se staviti u pristojan broj nadolazećih (a i trenutnih) deckova – basically sve što synchro summona. Ludi monster efekt prepolovi protivniku LP kad uništi monstera, a ima 3300 ATK. Uništavat će monstere, vjerujte mi. Osim toga ima i neke neat manje efekte, evo vam wikia stranica ako vas zanima.

coral dragon

Coral Dragon je nova karta u nizu synchro tunera i synchro draw powera. Vuče kartu kad je poslan u grave, ako je bio synchro summonan. Bojim se i pričati o comboima koji uključuju ovu kartu. Mathematician/Armageddon Knight u tandemu s prijespomenutim Gofuom iz ovog seta bacaju u grave Level Eatera i to otvara put tako glupim plusevima, koji u jednom svoj dijelu uključuju Coral Dragona. Ako igrate synchroe, treba se veseliti ovoj ediciji, ako ne samo zbog ove karte. Raigeki Break efekt isto nije loš. Svi kojima se karta čini poznata, radi se o odrasloj verziji Tatsunokoa, prvog wyrm synchro tuner monstera.


I to je to. Najavljeni su bili i datumi releasea za neke druge stvari, ali to je dovoljno daleko u budućnosti da to sačuvam za kasnije članke. Na ovo je otišlo skoro 2 sata pisanja, editanja itd, od trenutka u kojem sam vidio sve ove vijesti. Hvala svima koji su pročitali sve do ovdje, uživajte u danu!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.