Priča o monsterima od antimaterije sa druge strane crne rupe – Xyz monsteri

Yugioh TCG doživio je mnogo promjena od njegovog početka koji je bio pred toliko godina kada današnji najmlađi igrači nisu bili ni rođeni.  U pokušaju da smirim tenzije koje su nastale ovih dana na siteu, dopustite mi da napišem koju riječ o najnovijim XYZ monsterima. 🙂

Konami nam je pripremio jedan totalno novi aspekt igre sa nadolazećom generacijom Yugioha koji se još naziva Zexal. Riječ je zapravo o novim Xyz monsterima, izgovara se iks-seez (ili zdravoseljački iksiiz) monsteri. To je nova vrsta monstera koja ima totalnu drukčiju mehaniku od bilo čega do sada.

The background story

Kako nam kaže Konami, Xyz monsteri napravljeni su od antimaterije i dolaze sa druge strane crne rupe. Oni koji se razumiju u fiziku znaju da je to dobar SF 😛 Uglavnom, priča odgovara onome što jesu – totalno suprotni klasičnim monsterima. Imaju crni okvir sa plavim zvjezdama koje izgledaju kao de monster kreće warp brzinom što bi zapravo bilo uber kul da monsteri nemaju konvencionalni okvir za monster art.

No nije sve u crnom okviru. Xyz monsteri imaju zvjezdice sa lijeve strane i crno-žute su boje za razliku od ostalih monstera koji imaju zvjezdice sa desne strane i žuto-crvene boje. To ima smisla pošte te zvjezdice ne označavaju level već „rank“. Monster Rank je novi termin kojeg Konami uvodi sa Xyz monsterima i bitno je da shvatimo kako to NIJE LEVEL monstera već rank.

Što rank pokazuje

Dolazimo do zanimljivoga dijela, a to je način prizivanja tih monstera, a ima veze sa rankom. Za početak, potrebno je znati da Xyz monsteri uz Synchro i Fusion monstere također stoje u extra decku. Oni se prizivaju Xyz summonom, duh! Što to pak znači? Ne znam vam reći, ali ima veze sa rankom. Objasniti ću vam na primjeru pošto ovaj dio ni od strane Konamija još nije sasvim jasan. Uglavnom, rank pokazuje kojeg su levela monsteri potrebni za summon Xyz monstera. Za razliku od Synchro monstera kada „spajamo“ tuner i ne-tunera u Synchroa levela zbroja ta dva monstera, kao npr. tuner lv4 + ne-tuner lv4 daju synchroa lv8 (4+4). Kod xyz summona, u primjeru da imamo dva monstera lv4 dolazi Xyz monster ranka 4 (r4).

Xyz summon?

Za takav tip summona nije potrebno imati nekakvog posebnog monstera, obični monsteri biti će dovoljni, bitno da su istog levela. Ono što je zanimljivo, prilikom prizivanja Xyz monstera, monsteri koji su upotrijebljeni za njegov summon, ostaju na polju, točnije, ispod Xyz monstera, kao da su prijepljeni za nastalog Xyz monstera. Što se tiče rullinga, ti monsteri su u „ništavilu“ zasada, oni tehnički nisu na polju, ali niti u graveu već negdje između, tj. ispod xyz monstera.

Xyz monsteri imaju takve efekte da mogu nešt raditi dok imaju te material monstere ispod sebe. Oni ih koriste za svoj efekt. Pogledajmo na primjeru monstera „Number 39: Utopia“ koji kaže:

2 Level 4 monsters
When any player’s monster declares an attack: You can detach 1 Xyz Material from this card; negate the attack. When this card is targeted for an attack, while it has no Xyz Materials: Destroy this card.

Znači, ti monsteri „ispod xyz monstera“ imaju popriličnu ulogu za Xyz monstere, on ih može detachat“ ili odvojiti od sebe za efekt. Bilo u smislu da mogu korisiti efekte dok ih imaju ili su uništeni ako ih izgube npr. Što zapravo znači da će dosta biti ovisni o tim monsterima pozitivno ili negativno.

To bi zapravo bilo to o mehanici Xyz monstera.  Okvir crne boje, imaju rank umjesto levela koji pokazuje kakvog su levela monsteri potrebni za njihov summon, ti monsteri zatim odlaze u „ništavilo“, tj. ispod Xyz monstera koji njima barata ovisno o njegovom efektu.

Pogled sa strane rullinga:

Xyz monsteri imaju RANK, a ne LEVEL: to znači da na njih ne djeluje karte tipa Level Limit – Area B ili Gravity Bind jer jednostavno se ne tretiraju kao monsteri sa levelom.

Monsteri korišteni za Xyz summon odlaze u ništavilo (ispod xyz monstera), a detachanjem (odvajanjem) u grave – što znači da se efekti poput Sanganovog ne „pale“. To je nedefinirano područje ispod Xyz monstera, nije polje niti grave već nešto između i zato efekti koji kažu da se pale kada je monster poslan sa polja u grave.

Prednosti i mane?

Xyz summon čini se mnogo stabilnija mehanika prizivanja monstera za razliku od Synchro monstera iako je sa strane rullinga i slično, mnogo kompliciranija. Xyz monsteri ovisni su o monsterima ispod njih koji su zapravo korišteni za njihov summon i uglavnom o njima ovisi koliko će se efekt xyz monstera biti iskorišten ili koliko će biti na polju. U svakom slučaju nije „samostalan“ monster kao svi dosada, on je ograničen. Zatim, oni ne zahtjevaju neki poseban  tip monstera s kojim mogu biti prizvani, to mogu biti dva najobičnija monstera samo dok su istog levela (osim ako ne piše drukčije na karti), recimo da „ukrupnjuju“ advantage. Čini se dosta jednostavno za monstere nižeg levela, dok je za one višeg levela ( 5 ili iznad) nešto teže – mnogo je lakše na polje dovesti dva monstera levela 4 nego dva monstera levela 8 recimo. To je u principu i uredu jer smanjuje mogućnost masovnog spamanja polja sa Xyz monsterima velikih rankova i gadnim efektima. Znamo kako je kod Synchro monstera bilo sasvim normalno da se u jednom turnu napravi dva ili tri synchro monstera.

Što se tiče rullinga, ovo otvara jedno totalno novo područje za definirati. Neke stvari još uvijek nisu sasvim jasne, npr. mogu li se tokeni koristiti za xyz summon? Čekamo Konami da nam otkrije te detalje još. 🙂

Sve u svemu, čini se jedan zanimljivi aspekt igre te zasada poprilično stabilan no sa sivilom u rullinzima. Prve Xyz monstere moći ćete naći u najnovijem starter decku Dawn of the Xyz i Generation Force boosteru, oba proizvoda moći ćete najprije naći u Carti Magici.

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

12 misli o “Priča o monsterima od antimaterije sa druge strane crne rupe – Xyz monsteri

  1. te monstere koji se koriste za xyz summon poguta crna rupa 🙂

  2. Dosta lijepo obrađeno i pregledno no što drugo očekivati 🙂

    Ugl, u vezi tokena; navodno se ne mogu koristiti za Xyz summon jer mogu postojati samo na polju i nigdje drugdje(wikia barem tako kaže) no zato se mogu Trap Monsteri poput “Zoma the Spirit” koristiti.

  3. a komplikovano je da valja kada se sudare neki efekti ima da bude belaja

  4. Mene zanima kada će stići u Tisak Media Centre.Ili još bolje HOĆE LI STIĆI u Tisak Media Centre?
    Zato jer u Tiskak jedino mjesto u Dubrovniku gdje ima Yugioh karata.

  5. white dragone svaka cast, odlicno pises na svaku temu i bas mi je gust citati tvoje radove, cestitke 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.