Novi najbolji tuner monster?

Synchroi uvijek dobiju spotlight jer su oni ti s jakim efektima koji preokrenu igru, ali današnji članak nije o njima. Vrijeme je da zasluge pripadnu monsterima koje synchroe dovode na polje. Za xyz monstera ti trebaju samo monsteri istog levela, za fuziju čak ni to (Instant Fusion op), ali synchroe ne možeš dovesti na polje bez tunera. Tuneri su se prvi put pojavili u ediciji The Duelist Genesis, skupa sa synchroima iz očitih razloga, te otprilike u vrijeme kad sam se prvi put počeo ozbiljno zanimati za igru. Od tad ih je izašlo previše da izbrojim, ali se uvijek može postaviti pitanje koji je tuner bio najbolji. Proći ću kroz nekoliko jako utjecajnih generičnih tunera o kojima u pravilu sve već znate, prije nego što dođem do glavne teme današnjeg članka, novog tunera koji će postati nezaobilazan u meta gameu u skorije vrijeme.

PSZ

Kronološki, najraniji na listi je Plaguespreader Zombie. Prvi rekurzibilni tuner (čitaj, sam se revivea), imao je priliku proslaviti se čim je postao legalan na releaseu u TeleDAD-u, tada najjačem decku formata, koji je manipulacijom dark monstera u graveyardu spuštao Dark Armed Dragona, a koristio PSZ-a i Krebonsa u kombinaciji s Armageddon Knightom, Dark Grepherom i Destinty Hero monsterima da spusti lv 6 i 8 synchroe. U te dane je Card of Safe Return bio legalan, pa je PSZ dolazio na polje besplatno. Zamislite da danas možete vući kartu svaki put kad reviveate monstera iz gravea. :_) Osim toga, mogao se igrati i u Lightswornima jer bi u ruci bio discard za Luminu, a u graveyardu bi mogao vratiti Wolfa na vrh decka za mill sa Chargeom ili na kraju poteza.

Gale

Blackwing – Gale the Whirlwind nije baš generičan, ali spominjem ga s razlogom koji će kasnije biti jasan. Igrao se u, pogađate, Blackwing decku. Korisniji je bio njegov Shrink efekt, kao i besplatan special summon, nego sama činjenica da je tuner. Uglavnom da, ništa posebno, više dobar monster u to vrijeme nego dobar tuner.

Veiler

Effect Veiler je još jedan primjer dobrog tuner monstera gdje je ovo tuner u zagradi. Vječno popularan jer može negirati efekt monstera na polju, njegov dodatni utility je što ga deckovi koji ga igraju mogu iskoristiti kao tunera ako do toga dođe (kao što su to radili Dragon Ruleri i Shaddolli). Činjenica da je tuner nije u fokusu, ali i dalje se može kvalificirati za jednog od najboljih tunera monstera ikada, a izašao je prije otprilike 6 godina u Duelist Revolutionu. Koliko se staro sada osjećate?

Bulb

Odmah sljedeću ediciju nakon Veilera došla je karta koju je Foolish Burial bacio u grave trijijun puta. Glow-Up Bulb je stvarno besplatni rekurzibilni tuner, gdje je njegov cost velikoj većini deckova prednost, jer je grave drugi hand. To bi objasnilo zašto je karta limitana, iako je efekt ograničen na jednom po dvoboju! Za razliku od PSZ-a je i level 1, što daje malo više slobode s korištenjem karte i mogućnost synchroanja u Formula Synchrona, koji je također relevantan tuner, ali je synchro, pa je ionako previše slavan.

Jet Synchron

Tek nedavno, u Synchron Extremeu, je stigao sljedeći tuner kojeg bih se usudio nazvati stvarno dobrim u usporedbi sa svim ostalima na raspolaganju, a to je Jet Synchron. Može ga se searchati s Tuningom, baciti u grave s Accel Synchronom, generičnim level 5 synchro monsterom, te ima revive efekt na sebi. Discardanje je davno prestalo biti pravi cost (iako ovih dana nije najmilije pendulum deckovima), a level 1 tuneri su uvijek dobrodošli. Najveću popularnost ima u Quasar decku, gdje ga može prizvati Road Warrior, a trenutno se u meti igra u Synchro Fusionistu, decku koji pobjeđuje u prvom potezu ako ima pristup Hyper Librarianu i tunerima.

I sad evo najnovijeg dodatka, karte koju svatko tko prati OCG željno iščekuje, jer je jedna od najboljih u nadolazećem setu The Dark Illusion: Blackwing – Gofu the Ghostly Shadow. Blackwing karte i dalje izlaze i ovo čak nije jedina važna karta iz archetypea u boosteru, ali sad valjda postoji neka tangenta između spominjanja Galea ranije i ovog svega.

Blackwing – Gofu the Ghostly Shadow

Gofu
Cannot be Normal Summoned/Set. Must first be Special Summoned (from your hand) while you control no monsters. When this card is Special Summoned from the hand: You can Special Summon 2 “Ghostly Shadow Tokens” (Winged Beast/DARK/Level 1/ATK 0/DEF 0), but they cannot be Tributed or be used as Synchro Materials. You can banish this card and 1 or more non-Tuner monsters you control, then target 1 “Blackwing” Synchro Monster in your Graveyard with the same Level as the total Levels of the banished monsters; Special Summon it, and if you do, it is treated as a Tuner monster while face-up on the field.

Prva stvar koja upada u oči jest da je karta level 5. Svi tuneri koje sam do sad naveo su bili nizak level, omogućavajući time veći izbor synchroa za summon, a ovaj je odmah level 5. Osim toga, nema statova. 0/0, Mokey Mokey bi ga išamarao. Nije dobar iz niti jednog očitog razloga, sve je vezano uz ostale karte koje se igraju, ili će se igrati, u meti. Dakle prvo mora biti prizvan svojim efektom i kad je tako prizvan može, ali i ne mora zvati 2 tokena koji ne mogu biti tributeani ili iskorišteni za synchro summon. Ne može karta biti toliko broken, alo. Drugi efekt je sasvim nevažan izvan Blackwing decka. “Što se događa railz0, jesi napokon prolupao od svog tog LoL-a?”

Gdje će se sve igrati sa tim svojim naizgled mizernim efektom? Gdje god se može, ali najviše primjene će biti u Monarch i Metalfoe deckovima (to je članak za jedan drugi dan), at the very least.
Monarchsima omogućava totalno iskorištavanje Kuraz the Light Monarcha. SS Gofu, SS 2 tokens, NS Kuraz, kill 2 tokens, draw 2, besplatne karte!!! To je u najjednostavnijem i najgorem slučaju, kad nemate Return, drugi tribute fodder, Ehther itd. Kad imate, ako Gofu ostane na polju može s Primeom ili neki drugim lv 5 (Gem-Knight Seraphinite) ići u Ultimayu, a znate gdje to ide. Besplatni Crystal Wing, tyvm.
U Metalfoesima situacija je dosta slična. Ne znam koliko ste upoznati s deckom, ali ukratko, svi pendulum monsteri imaju isti efekt da ubiju jednu face-up kate na svojoj strani polji i setaju Metalfoe spell/trap kartu direktno iz decka. Jedna od tih karata je njihova fusion karta koja služi i kao draw power, a jedan Metalfoe fusion monster je level 5. SS Gofu, SS 2 tokens, Metalfoe u skalu, eff na 1 tokena, set Fusion. Fusion 1 tokena s materijalom iz ruke ili s fielda, SS Metalfoe Adamante (lv 5 fuzija od prije). 2 level 5 monstera opet čine Ultimayu, čiji je efekt još lakše aktivirati u Metalfoe decku, jer oni stalno setaju karte kroz svoje pendulum efekt. Kao bonus, Gofu + pendulum lv 3 = Ignister, sigurno u top3 synchro monstera u igri.
Nadam se da ne mislite da je to to, Ultimaya gimmick ili bježi. Iako je to jako važno, pogotovo sad kad svaki deck želi pronaći svoj način da spusti Ultimayu, postoje fantastični comboi koje ova karta omogućuje u synchro deckovima. Najjednostavniji i najbrži za opisati bi bio Armageddon Knight + Gofu. SS Gofu, NS Armageddon Knight, baci Level Eatera u grave. SS Eater, Gofu lv 4, SS Accel Synchron. Baci Jet Synchrona, Accel lv 6. Discard 1, SS Jet Synchron. SS T.G. Hyper Librarian (Arma + Jet). SS Eater, Accel lv 5. SS Coral Dragon, vuci 1 za Librariana. SS Eater, Coral lv 5. SS Stardust Charge Warrior, vuci 1 za Coral Dragona, 1 za Librariana, 1 za Chargea. Sa tri karte u ruci (jedna za discard za Jeta) možete doći na 2 monstera na polju i 4 karte u ruci i još je Level Eater u graveu spreman za daljnje playeve. To više govori o broken synchro draw poweru, ali ovo ne bi bilo moguće da Gofu nije generičan (za razliku od Quickdraw Synchrona na primjer).

Na kraju još na brzinu predstaviti lv 5 Blackwing synchroa koji isto može postati tuner i koristan je u comboima po kojima su synchro deckovi tako poznati. Gofu + Level Eater sinergija insane. Evo efekta dolje, ako vam se ne da razmišljati o tome što s njim, Google! I kad ste kod toga, možda vrijedi pogledat i Coral Dragona, stvarno Konami radi lude stvari sa synchroima u zadnje vrijeme.

Assault Blackwing – Sohaya the Summer Shower

SoHighUp

1 Tuner + 1 or more non-Tuner monsters
If this card is Synchro Summoned using a “Blackwing” monster as Material, it is treated as a Tuner monster while face-up on the field. You can only use each of these effects of “Assault Blackwing – Sohaya the Summer Shower” once per turn.
● When this card is Synchro Summoned: You can target 1 “Assault Blackwing” monster in your Graveyard; Special Summon it.
● During your Main Phase, if this card is in the Graveyard because it was sent there this turn: You can banish 1 other “Assault Blackwing – Sohaya the Summer Shower” from your Graveyard; Special Summon this card.

Na kraju, najbolji su oni tuneri koji omogućuju pristup najboljim synchroima, koji onda završe game i odnesu svu slavu. Gofu će vjerojatno biti najbolji generičan tuner u igri koji se koristi baš u tu svrhu- synchroanje, a ne za nešto treće, poput Ghost Ogrea, Winter Cherriesa ili Effect Veilera. Može izbaciti najbolje synchroe u igri preko Ultimaye, a i dalje je generičan pa ima pristup praktički svemu važnom. Najbolji zaključak koji možete izvući iz ovog je da je Hyper Librarian sve više i više broken karta sa svakim novim synchro i tuner monsterom i samo je pitanje vremena kada će ga Konami pokopati.

Disclaimer: Ovo je sve pisano u 1 sittingu, pa se ispričavam zbog “tok misli” stila u nekim dijelovima. Ne ispričavam se za Paint naslovnu sliku jer ih mrzim radit. Nadam se da ću sad, kad je ljeto počelo, pisati više članaka. Uživajte!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.