Report državnog prvaka: kako sam objasnio igricu!

Pozdrav draga YGO zajednico!

Pišem vam ovaj report iz dva razloga. Prvi je očit, a to je da sam postao državni prvak pa imam dužnost napisati kako je sve to izgledalo iz moje perspektive. Drugi razlog je zahtjev mrtvih proova, a njih, naravno, ne mogu i ne želim odbiti.

 

Dakle, nakon nekoliko propalih deckova, koji, unatoč dobroj ideji, nisu funkcionirali ni približno onako kako su trebali, odlučio sam igrati Chaos Plant deck. Razlog tome je što deck ima masu mogućnosti za različite situacije, a tijekom igre će, uz prave odluke igrača, sigurno napraviti plus (u što sam se uvjerio tijekom turnira jer sam svaki duel dobivao s najmanje +2). Deck se mjenjao kako je vrijeme prolazilo i što sam više testao, a na kraju sam došao do verzije u kojoj su Reborn Teeeeeengui zamjenili Card Troopera. Tjedan prije natsa, otišao sam na turnir vidjeti kako sve to izgleda u pravom okružju i prošao odlično. 5 rundi, 5 različitih deckova – 4 pobjede. U T8 sam izgubio od istog igrača kao i u swissu pa me to nije zabrinulo. Čovjek je igrao X-Sabere, deck za koji znam da mi je najgori match-up. Već nakon tog turnira imao sam sliku kako će mi izgledati main deck, uz mogućnost pokoje izmjene. Trebao sam još složiti samo dobar side, što je naravno, vječiti problem… Tijekom tjedna sam dogovorio rent 2 Effect Veilera, tako da sam bio siguran da ću, po prvi puta na nekom velikom turniru, imati kompletan deck. Testanja s mrtvim proovima u četvrtak i petak dovela su do ubacivanja 1 Dust Tornadoa u main deck (što je bila jedina izmjena u odnosu na turnir prethodni tjedan) i zaključka da je ovo format u kojem je iznimno važno igrati prvi. S Karlom sam igrao masu mirror matcheva i gotovo uvijek bi dobio igrač koji je igrao prvi. U petak u ponoć, ostavljam proove u testanju i odlazim doma. Još malo razmišljanja oko side decka (užasno sam bio ljut na sebe jer smatram da se nisam dovoljno posvetio X-Saberima koji su mi, kako sam prije rekao, najgori match-up i GBima, za koje sam smatrao da će ih najviše ljudi igrati) te u 4 sata napokon odlazim spavati.

Subota je, dan turnira. Dižem se mrtav umoran u pola 8 i spremam se za turnir. Ispred FERa srećem Kaaaaarla, Aaaaantu i Aaaaaapića s kojima ulazim u prostoriju. Obilazim okolo i tražim ljude koji mi trebaju nešto posuditi. Dolazim do Vida i molim ga da mi da Effect Veilere za koje smo se dogovorili. On odgovara: „Ništa od toga, Zvonko mi ne da da sudim, tako da ću ih igrati na turniru.“ Trenutak šoka i nevjerice. Tjedan dana je prošlo od kad smo se dogovorili, a on mi u 9 ujutro, na početku prijava, kaže da sve to otpada. Odustajem od uzaludnog razgovora i krećem u potragu za Veilerima. Ispostavilo se da je to nemoguća misija i da u prosjeku svakom čovjeku fali bar jedan Veiler… Ipak, sreća mi se osmjehnula kada sam naletio na Jetona, koji je imao Veilera za posuditi. Sjedam za stol, pišem deck listu i razmišljam o tome što ubaciti umjesto drugog Veilera. U sred pisanja, vidim da u prostoriju ulazi Alojz Korbar, dižem se na noge i zaderem: „Korbar!!!!“ Čovjek se okreće, pozivam ga da dođe do mene i pitam ima li Veilera viška. Odgovor: „Možda, ovisi hoću li ga igrati na sideu.“ Nekoliko trenutaka poslije govori mi kako nema ničega u sideu protiv Six Samuraia osim tog Veilera i da mi ga ne može posuditi. Obećajem da ću mu naći Puppet Plantove u zamjenu za tog Veilera i u roku 2 minute dolazim pred njega s 2 Puppet Planta. Dobivam toliko željenog Veilera (ovom prilikom zahvaljujem Korbaru na tom Veileru, da ga nije bilo, stvari bi vjerojatno drugačije završile), dovršavam deck listu, prijavljujem se i čekam početak. Nakon svih formalnosti, objavljena je prva runda. Dolazim do proova i svima zaželim sreću.

Prva Runda

Odlazim do 20 i nekog stola na kojem susrećem klinca kojeg nikad prije nisam vidio (ime mu ne znam, to je jedini protivnik kojeg nisam zapamtio niti mu zapisao ime). Kaže mi da ima 12 godina i da nikad prije nije bio na velikom turniru. Igra neki Fabled deck, barem mislim jer nisam u decku vidio ništa osim par Fableda…

Bacamo kockicu, dobivam 6 i igram prvi. Ne sjećam se detalja duela, u prvom mi je izvrtio 2-3 Fableda koje nije synchroao iako je imao tunera na stolu, primio sam nešto damagea i ubio ga nakon 2 poteza kad sam se postavio. Drugi duel ista priča, samo što su Fabledi dobili Mirror Force.

Glatka pobjeda, 2-0.

Mislim da su ovu rundu dobili svi proovi.

Druga Runda

Igram s Alojzom Korbarom =(, čovjekom koji mi je posudio Veilera. Igra GBove, tako da je ovo bio prvi test pripremljenosti moga side decka. Bacam 6 na kockici, igram prvi. Prvi duel sam stavio Androida na stol, a kad ga je riješio, Caiusa. Ostalo mu je nešto sitno LPa, što sam ubrzo skinuo. Sideam 2 BTHa i 1 Corridor Of Agony. U drugom duelu sam mu bacio Solemn na nešto (mislim da je bio Gyzarus) i napadao dok nije setao monstera. Kako sam ja imao Tengua, a bojao sam se da bi setani monster mogao biti Hoplomus, nisam napao 3-4 poteza da ga ne bi tagao i uspostavio kontrolu. Nakon što je odigrao Seven Tools kako bi me spriječio u dobivanju duela, ostalo mu je 200 LPa. Kasnije sam stavio Caiusa koji je maknuo sam sebe za game. Na kraju mi je pokazao da je setani monster bio Murmillo =). Loša procjena, nesreća. Dajemo si ruke, zaželimo si sreću za dalje.

2-0

Treća Runda

Igram s Markom Bilićem (Johnny na forumu), opet GB, kao i u drugoj rundi. Opet dobivam na kockici (ponovno 6, treći put zaredom =D) i igram prvi. Ovog matcha se gotovo uopće ne sjećam, znam da sam u prvom duelu ja njemu odigrao Solemn Judgement na nešto, on meni u drugoj. U oba duela sam ga dobio napadima malih monstera, sideao sam isto kao i u drugoj rundi.

2-0, imam 3 pobjede iz 3 runde. Prijavljujem rezultat i gledam Feature Match u kojem Ante dobiva Zrilu.

Četvrta Runda

Ovu rundu protivnik mi je Lukša Ivanković koji igra X-Sabere. Prvi i jedini put gubim na kocki, on igra prvi. Prvi duel otvara vrhunski, u drugom ili trećem potezu mi čisti back-row s Hyunleijem, kasnije stavlja Dusta i Barkiona. Budući da ne mogu nikako izvući partiju, smotam. Prvi izgubljeni duel na turniru, imao sam loš predosjećaj u vezi svega toga. Sideam 2 Banishera i otvaram drugi duel. Nakon početnih gubitaka, uspjevam okrenuti duel u svoju korist (mislim da se radilo BRDu koji je počistio cijeli stol) i pobjediti. Treći duel on otvara sa Boggartom i 4 setane i drugim Boggartom u ruci. Nakon dva ili tri poteza, na stolu imam dva tokena od Dandyliona i setani Limit Reverse. Summonam Blossoma koji tributa tokena za drugog, drugi tributa prvog i dolazi Bulb. Synchro summonam Formulu, vučem, vraćam Bulba, igram Mind Ctrl na Boggarta i želim synchroati Trishulu. On kaže da ne mogu jer Boggart može biti synchro materijal samo za X-Sabera (missplay s moje strane jer nisam znao za taj dio efekta). Čitam efekt engleskog Boggarta iz gravea (onaj na stolu je bio njemački) kako bi se i sam uvjerio u to. Igram Limit na Dandyja, synchroam ga s vraćenim Bulbom u Armory Arma i ne dobivam tokene zbog nedostatka mjesta na fieldu (još jedan missplay jer nisam brojao koliko monstera imam na fieldu). Napadam s Armoryjem koja dobiva ECon, a u MP2, synchroam Formulu i Armoryja u Brionaca. Brionac dobiva BTH, a ja bacam Spooooooru za njegov efekt i dižem si Limit natrag u ruku. Setam Limit i vraćam Boggarta. Na svom sljedećem potezu povukao sam Tengua, raskotio se i dobio potez poslije.

2-1 za mene, svaka čast mom protivniku, težak match, izvukao sam se vrhunski usprkos par missplayeva.

Feature Match ove runde bio je između Karla i Zrile, a završio je drawom, tako da sad obojica imaju 2-1-1.

Nakon ove runde, četvero nas ostaje sa svim pobjedama. Apić, sa scorom 1-3, dropa (piramida FTW =D )

Peta Runda

Ovu rundu igram s Aaaaaaaantom Didovićem, čovjekom koji ne treba najavu. On je mrtvi pro, član X-0 kluba, mrzitelj i ubojica svega što postoji, a nije pro. Ponovno dobivam na kockici i odlučujem igrati prvi. U međuvremenu, Zrile je još uvijek frustriran ishodom prethodne runde i razmišlja o dropanju. Na svu sreću, protivnik u ovoj rundi mu je bio Lukavečki, što ga je odvratilo od tog nauma.

Match protiv Ante je bio jednosmjeran. Imao sam baš sve što mi je trebalo. Od Veilera na Caju da mi ne makne Dandyliona, Caje na njegovog Dandyliona, Prisona na Troopera, Vrane na COTH i POAu… U oba duela sam ostao na 8000 LPa. Ne mogu ništa detaljno reći, ne sjećam se, ali kontrolirao sam u oba duela i završavao s velikim plusom.

S obzirom na gore napisano, mislim da ne trebam reći da sam dobio 2-0. Nakon 5 rundi, imam 5 pobjeda i jednom sam nogom u T8. Izlazim van, nailazim na Novosela koji mi govori da igram s njim u 6. rundi (jedini smo ostali sa svim pobjedama). Valja spomenuti i to da je Zrile dobio Lukavečkog =P

Šesta Runda

Kako je već najavljeno, igram s Novoselom. Volim igrati s njim jer su nam matchevi ležerni, iako kod obojice uvijek postoji želja za pobjedom. Znam da igra Tengu Plant, što znači da igram drugi mirror match za redom.

Po dobrom starom običaju, dobivam na kockici i igram prvi. Ponovno se ne sjećam kako je duel tekao, znam da je Lonefire ili Teeeeeengu početkom duela dobio Warning. Nakon duge i iscrpljujuće borbe ja sam na 2200, a on na 2900 LPa. Oba smo praznoga fielda, ja imam jednu u ruci (Teeeeeengu), on ima jednu ili dvije u ruci. Vučem CSa, mičem Ryka ili Formulu i Caiusa za njega, summonam Teeeeengua i samo se nadam da nema Gorza u ruci… Napadam Teeeeeeenguom i… dobivam Gorza =( . U MP2 CS miče Gorza, on sljedeći potez vuče POAu, stavlja na stol Shooting Stara, Stardusta i još nešto te me ostavlja na 400 LPa. Budući da se nalazim u bezizlaznoj situaciji, predajem. Sideam 2 Vrane. Drugi duel je bio prilično tužan. Otvorio sam s MSTom, Dustom, POAom, Debrisom, Mind Ctrlom i još nečim. Setam MST i Dust, passam. On je imao hand koji bi inače bio prilično tragičan, ali u ovom duelu je ispao odličan. 2 Debrisa, Dandylion, Vrana + 2 monstera. Seta Dandyja i passa. Ja igram Mind, uzimam Dandyja, flipam ga i sa Debrisom synchroam BRDa. Napadam tokena i setam povučeni COTH. On summona Debrisa i čisti field s BRDom, čime je napravio +4. Na mom potezu igram POAu i dobivam Vranu. Nakon 2 poteza me OTKa…

0-2. Prvi poraz na turniru, nezadovoljan sam rezultatom jer mi se čini da je sve u ovoj rundi ispalo prilično nesretno za mene, a i bojim se da mi visi T8 ako izgubim sljedeću.

Ante ima 5-1, Dodo 5-1, Zrile 4-1-1, Jure 4-2, Fabijan 3-3, Karlo 2-1-3 =( , Vjeko 3-3 ili 4-2, tako da smo sa šansama za T8 nas petorica. Dodo prognozira da zadnju rundu swiss dijela igra sa mnom.

Sedma Runda

Nesretna prognoza se ostvarila, igram s Dooooooooodom =( .

Ovaj match je featurean pa ga možete u potpunosti pročitati na forumu. Ukratko, prvu sam spustio Trishulu i napravio plus, a dobio special summonanjem CSa nakon što je BRD počistio stol. U drugoj je Dooooodo, nakon odigranog Future Fusiona, u endu maknuo dva Wyverna za dva REDMDa. Pitam ga zašto je to napravio (odogovor je bio: A da, zaboravio sam…) i synchroam Colossala, pozabijam se i idem za game.

Zadnja runda, dobivam s 2-0 i završavam swiss dio sa 6-1. Ante dobiva Novosela, tako da više nema neporaženih igrača.

Izlaze standingsi, vidim da sam 5., najlošiji od svih sa 6-1. Od ostalih koji su ušli u T8 Aaaaaaante ima 6-1 i 1. je, Novosel je 2., Čupković 3., Puljak 4., Zrile s 5-1-1 6. (ironija, a htio je droppati nakon 2-1-1), Noskov 7. i Doooooodo 8. (ipak je uletio =) ). Jure je sa 5-2 9. =( . Karlo završava sa 3-1-3, Fabijan i Vjeko sa 4-3.

Znači, u T8 parovi su:
Aaaaaaaaante – Dooooodo
Novosel – Noskov
Zrile – Čupković
Ja – Puljak

Deckovi u T8: 5 Teeeeengu Plantova, 1 GB, 1 Dragon Dragunity, 1 X-Saber.

Odlazimo iz FERove menze do glavnog kolodvora gdje pronalazimo neku hranu i sjedamo na kavu. 10 minuta prije početka T8 krećemo natrag. Pri dolasku pred menzu, dajemo intervjue za YGO Planet. Nakon što smo svi rekli što smo trebali, počinje T8.

Četvrtfinale

Igram s Puljakom, Osječaninom koji igra neobični Tengu Plant. Dobivam na kocki i odabirem igrati prvi. Eh sad, duela se baš i ne sjećam, Božac je to featureao, ali iz nekog razloga tog featurea nema na Planetu. Uglavnom, iz ovog matcha sjećam se samo da Puljak nije znao da dolaze Dandyjevi tokeni nakon što BRD počisti stol =D . Po onome što piše na papiru za praćenje LPa, rekao bih da sam u prvom duelu spustio Trishulu i dobio sa Androidom, dok sam drugu možebitno dobio Caiusom. Nemojte me držati za riječ, nisam nimalo siguran u ovo.

Znači, dobivam 2-0, prošao sam u polufinale. Dolazim do stola na kojem igraju Aaaaaaante i Doooooodo, derem se: „Jel ima ode ko jači?!?“ i gledam do kraja jer mi je jedan od njih protivnik u polufinalu. Doooodo dobiva. Na ostalim stolovima Novosel dobiva Noskova, a Zrile Čupkovića.

Polufinale

Dakle, drugi put danas igram s Dooooodom. Ponovno, imate taj feature detaljno opisan na YGO Planetu. U prvoj sam izvrtio par synchroa sa Teeeeeeenguom i odigrao POAu. Nakon Caiusa koji je dobio TT i special summonanja Tengua, Doooooodo predaje. U drugoj je Android mlatio nekih pet poteza, Doooodo je odigrao 2 Skill Draina, a pokoji potez kasnije spuštam Caiusa i idem za game.

Dobivam 2-0, idem u finale. Odlazim do drugog stola gdje igraju Zrile i Novosel, ponovno se derem jel ima ode ko jači?, Karlo i Ante se preko puta smiju =D

Prva dva duela Zrile i Novosela nisam gledao, bio sam okolo tražio mir i svježi zrak. Kad sam došao na treći duel, vidio sam da Novosel kontrolira, ali ne nanosi štetu i sljedeći potez dobiva ze rupu. Kasnije sam vidio da Zrile ima Troopera, Tengua i Dandyja i da na to dobiva TT. Partiju dobiva sa Scrap Dragonom, iako je mogao staviti Trishulu. Šok i nevjerica oko njega zašto to nije napravio do objašnjenja: „Nisam znao da je Dragon.“ XD

Finale

Znači, u finalu smo Zrile i ja, ne sjedam odmah za stol, nego mu dajem vremena da se malo pribere i odmori. Zrile mi nudi da prodamo Librariana zajedno bez obzira na to tko osvoji. Meni se, kao iz drugog života, vraća slika finala nekih kvalifikacija s dobrim nagradama, gdje sam u finalu odbio dijeliti nagrade s Novoselom i izgubio. Imajući to na umu, prihvaćam Zrilinu ponudu.

Dakle, finale. Dobivam na kockici (on 1, ja 6 =P), igram prvi. Passam prvi potez praznog fielda. Zrile igra POD, uzima Valleya i summona ga, seta s/t. Ja special summonam Unknown Synchrona i summonam Dandyliona, igram Mind Control i partija se u principu tu prelomila. Synchroao sam Armoryja, povukao dvije s Valleyem i tokenom. Izvrtimo svaki po 3 Teeeeengua. Zadnji potez duela on ima Dandyja i jednu setanu. Posežem za Teeenguom da bi ga tributeao za Caiusa, a Zrile, budući da je vidio moju namjeru, na to igra Mind Crush i deklarira Caiusa. Bacam Caiusa u grave, summonam Bulba i spuštam Triiiiiiišulu, a Zrile demonstrativno smota.

Žena, majka, kraljica – Zrile: 1-0

Sideam dva D.D. Crowa, povlačim prilično neigriv hand: Gorz, 2 Debrisa, POA… Drugi ili treći turn, Zrile kreće izvrtiti combo. Summona Dandyja preko Blossoma, vraća Blossoma Rebornom i stane. „Ok, Karlo mi je rekao da tako počnem combo, al ne znam dalje.“ XD

I tako, par poteza poslije, Zrile ima Stardusta, Shooting Stara i BRDa na stolu, ja Mirror setan i Gorza u ruci. Pokušavam odigrati POAu, ali Zrile baca D.D. Crowa. Vidim da nemam izgleda ovu izvući jer imam premalo LPa i smotam.

Ja – hrpetina Synchroa koje Zrile ne zna dovesti combom =P: 1-1

Treći duel otvaram setanim Rykom. Zrile summona Valleya, igra Mind Ctrl i vuče dvije. Preskočimo sljedećih nekoliko poteza bacanja Teeeeengua, Caiusa i setanja Rykoa. Znači, predzadnji Zrilin potez u finalu. Ima prazan stol, ja imam 2 tokena,Caiusa i setan COTH, u ruci Veilera. Zrile igra Foolish Burial, baca Dandyja i dobiva dva tokena. Summona Blossoma i tributea tokena, na što ja bacam Veilera. U nemogućnosti da napravi nešto dalje, seta s/t i passa. Na potezu sam, vučem. Igram COTH na Blossoma, tributeam tokena, dovodim Spoooooooru. Synchroam Formulu, vučem. Caius i Formula idu u Scrapa koji uništava COTH i Zrilin setani Mirror. Mičem Blossoma, dolazi Spoooooooooooooora i s Blossomom ide u BRDa. Mičem Sporu za BRDov efekt, token dolazi u napad. Special summonam CSa. Zrile gleda LP, vidi da će ostati živ. Potučem sve, ostavim ga na 300 LPa, u MP2 igram POAu na sve što imam u graveu. Nakon POAe u ruci imam Solemn, Veilera i Gorza. Setam Solemn i siguran sam da ću dobiti partiju bez obzira na sve. Zrile igra POD, vidi da nema izlaza i predaje.

Dobivam 2-1 i novi sam državni prvak. Počinje redanje pafova, deranje, dizanje i čestitanje.

Nakon što sam primio sve nagrade i slikao se par puta, izlazim iz menze gdje stoji ekipa i derem se: „Jel ima ode ko jači!?!?!?“ Svi zajedno odlazimo do neke kavane i dogovaramo plaaaaaaaan za navečer. Još ukratko o pozitivnim i negativnim stranama eventa.

Props:

+ Karlu, Dodi, Zrili, Anti, Juri, Apiću, Fabijanu i Vjeki jer su odlična ekipa

+ meni jer volim objasniti igricu

+ deranju: „Jel ima ode ko jači!?!?!?“

+ mrtvom čitu

+ pafovima

+ piramidi

+ mrtvoj caaaaaaaaaaaaaaajki =)

+ PRO filozofiji

+ Spoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooori =)

+ Teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenguu =)

+ Ženi, majci, kraljici (Triiiiiiiiiiiišula =D)

+ autowinovima

+ Zrili jer summona Dandyja i Blossoma i ne zna dalje XD

+ Puljaku jer ne zna da Dandyjevi tokeni dolaze nakon što Nikola počisti stol XD

+ Jetonu, Alojzu (<3) i pogotovo Jevrosimovu što su mi posudili karte

+ kockici, na kojoj bacam 6 bez da ju moram peći =P

+ Osječanima jer su legende

Slops:

– Zrili jer je ponovno 2. =(

– Karlu jer je PROpo, a znam da može daleko bolje =(

– Juri jer je 9.

– jer nisam dobio ni jedan booster za 1. mjesto

– jer ove godine nema tehnologije

– Osječanima jer nisu mogli s nama van =(

To bi bilo to od mene što se državnog tiče. Deck listu neću stavljati, imate je na Planetu. Ukoliko vas nešto zanima, slobodno pitajte, odgovorit ću vam najbolje što mogu. Ako bude sreće (čitaj: ako se ne izgubim u Madridu), napisat ću i neki report s europskog.

Toliko od mene do neke sljedeće prilike,

Krešimir „Objašnjavatelj“ Ledenko

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.