Yu-Gi-Oh Cube Draft

Poznat i kao „kocka“ ili „draft kocka“, Cube Draft je zabavan casual način za igranje Yu-Gi-Oh-a. Kocka je vrsta drafta u kojem se iz izabranog seta karata simuliraju boosteri.

Sam naziv format nosi prema tome što se izabrani set karata nalazi u kutiji, a u slučajima prvih draft kocki, riječ je bila o kockastim kartonskim kutijama.

Što je draft?

Draft je „sealed“ način igranja u kojem igrači slažu deckove kartama iz boostera, kartu po kartu, a zatim igraju turnir.

Svaki igrač otvara booster, bira jednu kartu iz njega, zatim šalje ostatak karata igraču kraj sebe. Ovaj postupak ponavlja se dok sve karte iz svakog boostera nisu zadržane, a zatim se nastavlja s novim boosterima unaprijed dogovoren broj puta.

Igrači zatim slažu deck koristeći dio svojih „draftanih“ karata.

Kako se kocka razlikuje?

Simulirani boosteri zamjenjuju stvarne boostere u kocki. To znači da vlasnik kocke dizajnira vlastiti set karata koji je zatim nasumično (ili čak ciljano) podijeljen u simulirane boostere.

Igrači i dalje draftaju kao da dobivaju stvarne boostere, ali kreator kocke ima potpunu kontrolu nad kartama koje su na raspolaganju.

Draft kocka također može imati bilo koje izmjene pravilima koje kreator kocke izabere. Od toga da se sva čudovišta broje kao svi tipovi i atributi, do korištenja zastarjelih pravila i karata prije errata.

Vylon Cube – iako se rijetko pojavljuje u draft kockama, svakako je "kockast"
Vylon Cube – iako se rijetko pojavljuje u draft kockama, svakako je “kockast”

Zašto je kocka popularna?

Yu-Gi-Oh setovi nisu dizajnirani s draftom na umu. Iako službeni sealed eventi postoje, ne pružaju istu kvalitetu formata kao u nekim drugim kartaškim igrama.

Draft kocka zato pruža personalizirani pristup koji je moguće svaki put promijeniti. Također zadovoljava nostalgiju bez potrebe za trpljenjem nepoštenih power karata i floodgatea iz prošlosti (osim ako ih igrači žele u draftu). Uz to kocka dozvoljava arhatipima i kartama koje nikad nisu bile meta relevantne priliku da zablistaju.

Pot of Greed – "high-power" ili "forbidden karte" nerijetki su tematski fokusi za draft kocke
Pot of Greed – “high-power” zabranjene karte često se pojavljuju u kockama

Kako napraviti kocku?

Broj igrača prvi je faktor. Draft kocka mora sadržavati minimalno 60-80 karata po igraču. Iduće je potrebno odrediti glavni motiv drafta.

Izabrati retro format kao Goat ili Edison i zatim ga proširiti novijim kartama dobar je primjer. Dodatni rane smjernice mogu biti stvari poput izbjegavanja nepoštenih karata ili po jedna kopija najpopularnijih karata s ban liste.

Kocku je moguće proširiti i dodatnim pravilima, od dopuštanja igranja više od 3 kopije iste karte (ili ograničavanje svake karte na jednu kopiju), do modificiranja životnih bodova ili broja karata u početnoj ruci. Ipak, poželjno je ne pretjerati s modifikacijama kako se igrači ne bi osjećali izgubljeno.

Balansirana kocka sadrži dio karata koje imaju međusobne sinergije, ali pretežito karte koje su pojedinačno kvalitetne. Za najbolju selekciju karata dobro je prvo izabrati nekoliko karata koje definiraju središnju snagu kocke. Karte kao D.D. Warrior Lady i Ryko, Lightsworn Hunter popularni su primjeri i u većini kocaka pojavljuju se u nekoliko kopija.

Nakon kreiranja baze kocke, dobro je proširiti ju nekolicinom moćnijih karata koje će biti prioritet prilikom slaganja deckova. Posljednji korak je popuniti set zanimljivim kartama koje možda nisu toliko moćne zasebno, ali otvaraju prilike naprednim sinergijama.

Kraj konstrukcije draft kocke ne mora biti strogo definiran. Najzanimljivije kocke razvijaju se kroz nekoliko igranja, micanjem problematičnih karata i dodavanjem novih ideja. Kao dobro vino, najbolje kocke sazrijevaju godinama.

primjer deck boxeva dizajniranih samo kako bi simulirali draft boostere
primjer deck boxeva dizajniranih samo kako bi simulirali draft boostere

Zaključak

Draft kocka zabavan je alternativan pristup igranju naše najdraže kartaške igre. Pruža priliku za drugačijim casual iskustvom, ali i novi izazov za kompetitivnije igrače.

Svojom niskom minimalnom cijenom i dugotrajnošću, slaganje kvalitetne draft kocke zabavan je izazov koji je preporučljiv svim iskusnim igračima.

Jedna misao o “Yu-Gi-Oh Cube Draft

 1. Htio bih samo napomenuti još par stvari za cube.

  Cube je relativno novija stvar u YGO sferi, ali uhodana u MTGu i Pokemonima, u MTGu dizajniraju neke karte koje su specifično dobre za sealed formate, kod nas to najčešće budu one “pack-filler” karte kao npr Manticore of Smashing.

  U drugim igrama, vidjet ćete da se ugl rade po highlander principu (svaka karta ima samo 1 kopiju u cubeu), dok YGO kao igra sinergija i arhetipova po meni više odgovara da se ima više kopija jedne karte u cubeu jer je tad moguće da igrači imaju više “lufta” kod biranja i omogućava konzistentnije iskustvo.

  Također, cubeovi najbolje funkcioniraju kad su karte tradeovi 1-za-1 (npr Dimensional Prison). Za sve drugo, nek bude neki cost ili specifični condition za aktivaciju ili da bude manji broj kopija u listi za cube. Još je dobro kad nema “Cannot be destroyed by battle” i sličnih čudovišta. Ako ima takvo nešto, onda morate obratiti na pozornost da ima okej broj outova ili da su takva čudovišta teška za prizvati.

  Inače, možete organizirati i da bude manje karata za “finalni deck”, npr. da Main Deck ima 30 karata.

  Onda postoji opcija da se Extra Deck karte biraju odvojeno od Main Deck, ali osobno preferiram da bude sve promiješano jer bolje simulira prave booster packove.

  Kao što je autor napisao, možete za formate se koncentrirati, čak ima Speed Duel Cubeova dobrih.

  Možete se fokusirati na određeni Type monstera, tipa Fiend Cube (Unchained, Labyrinth, D/D itd) ili Tri-Beast (Tri-Brig, Scareclaw, Zoodiac itd). Sve ovisi kakav gameplay želite.

  Generalno, izbjegavajte “auto-pick” karte osim ako ne želite rekreirati osjećaj nekog formata. Svi znamo da je Caius 100% pick u Edison kocki, ali da se rekreira osjećaj, ostavio sam ga u listi.
  Umjesto 3x Mystical Space Typhoon, možete npr 1x MST, 1x Cosmic Cyclone, 1x Night Beam.

  Speed Duel karte imaju dosta fora inspiracija za neki lower power cube i s dosta karata koje mogu biti strategija sama po sebi kao što je Battle Survivor.

  Jedan od troškova koji se ne spominju su sleeveovi, zna se nakupiti.

  Što se tiče online igranja i testanja, dvije stranice koje preporučujem i možete koristiti Discord za login:
  – ygoprodeck.com/cube
  — ovaj je dizajniran baš za YuGiOh, ali ima neke bugove koji su većinom razriješeni
  – untap.in
  — Ovdje zahtjeva da nekad uploadate karte jer nema sve info, ali ne pamtim da sam imao nekih problema, samo malo za naviknuti se treba vremena.

  Stranica FormatLibrary isto planira na svojoj stranici voditi.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.