Analiza proizvoda: Master of Pendulum structure deck

Pendulumi su imali znatnog utjecaja na igru otkako su se prvi puta pojavili. Isprva su bili dosta spori i ništa posebno, što je bilo i za očekvati; ni Xyz, a ni Synchro nisu bili ništa posebno kada su prvi puta izašli. S vremenom Pendulumi postaju sve značajniji i izlaze deckovi koji su tu novu mehaniku doveli na veću razinu. Jedan od najznačajnijih Pendulum deckova svakako je Qli, deck koji je osvojio mnoga velika natjecanja. Qli nije bio baš toliko dostupan igračima zbog karata visokih rariteta i visokih cijena istih. Master of Pendulum prvi je structure deck kojemu je glavni cilj Pendulum mehanika. Uz nju ima i sve tri opcije prizivanja iz Extra decka – Fusion, Synchro i Xyz. Ovo je deck koji je napravljen kako bi svi igrači imali pristup solidnom Pendulum decku, a pritom i nadogradili ga na svoju bolju verziju. Najbolja stvar kod ovih Magiciana – gotovo sve je searchable! Nestrpljivo sam iščekivao ovaj proizvod više od pola godine, otkako su u travnju ove godine najavljeni ostali Pendulum Magiciani pa su Timegazer i Stargazer strpljivo čekali svoje društvo. Danas analiziram baš taj proizvod koji sam toliko čekao, što nam on donosi i koliko su karte u njemu značajne za današnju metu igre.

Dragonpulse Magician & Dragonpit Magician

Dragonpulse Magician

Dragonpit Magician

Prvi par Magiciana koji se nalazi u decku su Dragonpulse i Dragonpit. Zasad jedini Normal Pendulum Magiciani u igri. Jedan uništava Spell/Trap dok je u Pendulum zoni, drugi čudovišta. Dragonpit će u mnogim buildovima vidjeti igre u tri kopije, dok će Dragonpulse u jednom, ako i toliko. Razlog tomu je što Dragonpitov efekt i level puno bolje odgovaraju decku, tj. uništava Spell/Trap i level 7 je. Većinu Pendulum Magician buildova može dobar backrow jako usporiti, Dragonpit se brine de so to ne dogodi.

Nobledragon Magician & Oafdragon Magician

Nobledragon Magician

Oafdragon Magician
Jedini par Magiciana koji u ovom decku dolazi kao super rare. Nobledragon je najbolja karta za izbaciti iz ruke efektima poput prva dva navedena Magiciana ili efektom Pendullum Calla. Do izlaska Breakers of Shadow boostera ovo je jedini Magician tuner, a i kad BOSH ugleda svjetlo dana, i dalje će biti jedini Pendulum Magician tuner (Tuning Magician iz BOSH-a je tuner, ali nije i Pendulum). Nobledragon nam omogućava da prizovemo Odd-Eyes Meteorburst Dragona, jednog poprilično interesantnog zmaja koji se nalazi u ovom decku. Oafdragon služi za recikliranje karata iz groblja koje su se tamo našle kao Xyz materijali ili nekim efektima.

Wisdom-Eye Magician

Wisdom-Eye Magician
Uz Nobledragon i Oafdragon, jedini super rare u decku (njegov par, Law-Eye Magician, nije pronašao mjesto u ovom decku). Wisdom-Eye je jedan od najboljih, ako ne i najbolji Magician u ovom proizvodu. Njegov Pendulum efekt omogućava da umjesto njega u Pendulum zonu stavimo nekog drugog Magiciana iz decka, time smanjujući Main deck i puneći Extra deck. U OCG verziji ovog decka Wisdom-Eyea nema pa je svim Magician igračima, uključujući mene, neopisivo drago da se Konami odlučio staviti ga u TCG verziju. I onda ljudi kažu da Konami sve loše radi… 🙂

Performapal Skullcrobat Joker

Performapal Skullcrobat Joker
Ovaj veseli momak nije Magician, ali voli se družiti s njima. Ima visoku Pendulum skalu koja im odgavara, mada ga se generalno ne koristi za to, a monster efekt je ono što ga čini jednom od staple karata svakog Magician decka. Kada ga se normalno prizove, dodaje jedno Performapal, Pendulum Magician ili Odd-Eyes čudovište iz decka u ruku. Kada bih morao izdvojiti jednu najbolju kartu iz ovog structure decka, to bi onda defintivno bio Joker, a sasvim sam siguran kako će vidjeti puno igre u puno deckova koji će osvajati naredne velike turnire.

Stargazer Magician & Timegazer Magician

Stargazer Magician

Timegazer Magician
Kakav bi to Pendulum Magician structure deck bio da nema dva Magiciana koja su započela cijelu Pendulum mehaniku? Umjesto njih bi bolji bili Xiangke i Xiangsheng Magiciani, ali s obzirom da je Clash of Rebellions izašao ne tako davno, logično je bilo da će ova dva momka izaći u ovom proizvodu. Uz to, Xiangke i Xiangsheng nisu bili još u planu za TCG kada je ovaj proizvod najavljen. Iako ova dva Magiciana nisu više toliko dobra u današnjoj meti, lijepo je vidjeti ih i u ovom proizvodu, ako ništa drugo, barem da se prisjetimo tko je sve započeo. 🙂

Odd-Eyes Pendulum Dragon

Odd-Eyes Pendulum Dragon
Tko je gazda ovoga lokala? Tko je gazda ovoga decka? Naravno, to će biti Yuyino glavno čudovište, njegov vjerni Odd-Eyes Pendulum Dragon. Odd-Eyesa smo vidjeli u svakakvim raritetima, ali napokon da ga vidimo i kao common. Odd-Eyesa nije bio ni prije problem nabaviti, pogotovo jer je ne tako davno izišao Mega tin u kojemu je on bio glavna promo karta, a osim toga ga se moglo naći u gotov svakom raritetu koji volite. Ukoliko ste poput mene i više volite common karte od onih foilanih, common verzija Odd-Eyesa u ovom decku će vas oduševiti jer je napokon izišao i u ovoj verziji. 🙂

Performapal Silver Claw, Performapal Salutiger & Performapal Trump Witch
Iskreno sam htio vidjeti više Performapala u ovom decku jer deck je baziran na onome što Yuya koristi. Ok, primarni fokus ovog decka su Magiciani, sve to stoji, no još koji Performapal ne bi nikako škodio. Posebice jer Silver Claw i Salutiger imaju efekte specifične samo za Performapale kojih u ovom decku ima svega troje. Trump Witch ima generički Fusion efekt pa mi njeno mjesto u ovom decku ima smisla, dok ostala dvojica bez većeg broja Performapala nemaju baš, no što je tu je.

Metaphys Armed Dragon, Chaos Hunter & Fusilier Dragon, the Dual-Mode Beast
Ove su karte ovdje ponajviše da služe kao velika čudovišta te su level 7 kako bi se koristila za Xyz summon Absolute Dragona (više o njemu kasnije). Armed Dragon je pronašao svoje mjesto ovdje jer je relativno novo Normal čudovište, a Konami je imao na umu da se u jednom decku nađu svi tipovi prizivanja (osim Ritualnog, iz nekog razloga). Chaos Hunter je zanimljiva karta koja može biti dobra protiv diva današnje mete, tj. Kozmo decka, a Fusilier je tu kako bi se lako išlo u Rank 7 ako nemamo postavljenu Pendulum skalu. Osobno ne bih stavio Metaphys Armed Dragona u ovaj proizvod, ali s obzirom da je trebalo barem jedno Normal čudovište za proizvod, opravdano se ovdje pronašao. U svakom slučaju zanimljiv odabir karata koje mogu biti zanimljivi izbori za poneki Side deck.

Lyla, Lightsworn Sorceress & Fencing Fire Ferret
Iskreno nisam ni sam siguran zašto su se ove karte našle u ovom proizvodu. Lyla vjerojatno zbog svog Spell/Trap removal efekta i činjenici da je Spellcaster pa uz tri mušketira dolje navedena može ići u lak rank 4 Xyz. Ferret je ovdje vjerojatno za sinergiju s Field Spellom Sky Iris koji zahtjeva uništavanje jedne karte za svoj efekt, a Ferret tada dobiva svoj efekt.

Inari Fire, Nefarious Archfiend Eater of Nefariousness & Jigabyte
Ova tri momka imaju super sinergiju s bilo kojim Spellcasterima. Dok imamo Spellcastera na polju, možemo ih prizvati iz ruke. Najbolju sinergiju imaju trenutno s Performage arhetipom jer s njima lagano idu u rank 4 Xyz. Drago mi je vidjeti ih u istom setu i tako lako nabavljive jer su prije ovog proizvoda bili raštrkani u tri različita boostera koja nisu pratila jedan drugog. Bilo bi dobro uzeti si playset ove tri karte jer se mogu pokazati itekako korisni u različitim Spellcaster deckovima.

Goblindbergh & X-Saber Airbellum
Ove dvije karte su se najvjerojatnije našle u proizvodu za vrlo lako prizivanje Odd-Eyes Meteorburst Dragona jer ne vidim niti jedan drugi razlog zašto bi ih netko stavio u ovaj set. Umjesto njih su mogle biti neke bolje karte, no što je tu je.

Magna Drago & Re-Cover
Isto kao prethodne dvije karte, stavljene su ovdje kao način za prizivanje Meteorbursta. Kao i za prethodne dvije karte, umjesto ovih karata mogle su svoje mjesto naći neke bolje karte, no dobro.

Sky Iris

Sky Iris
Jedna vrlo zanimljiva i korisna field spell karta. Omogućuje nam da naše karte u Pendulum zoni ne mogu biti uništene. Ne moramo se bojati protivničkog MST-a i sličnih karata jer su nam s ovom kartom karte u Pendulum zoni sigurne! Ima još jedan efekt kojim uništavanjem jedne karte dodajemo jednu Odd-Eyes kartu u ruku. Ključna je riječ “kartu” pa tako možemo dodati i Odd-Eyes Fusion ukoliko ga igramo. Iris je definitivno jedna od zanimljivijih field spell karata u zadnje vrijeme i vjerujem da će mnogi igrači igrati je u svom Magician decku.

Pendulum Call

Pendulum Call
Definitivno najbolja Spell karta u proizvodu. Iz decka nam dodaje dva Pendulum Magiciana po želji i još ih štiti od uništenja u Pendulum zoni do kraja protivničkog poteza. Ako ova karta pronađe svoje mjesto na listi zabranjenih i ograničenih karata, nemojte se čuditi, karta je jednostavno predobra i jedan je od razloga zašto se ovaj deck može mjeriti s drugim jakim deckovima.

Pendulum Shift & Pendulum Rising
Dvije zanimljive karte za Pendulume. Primarni cilj ovog proizvoda jesu Pendulum karte pa zašto ne staviti onda direktnog generičkog Pendulum supporta? Ovo je očigledan izbor karata, no nisam vidio niti jedan značajniji Pendulum deck koji ih koristi pa sumnjam da će ovo imati prevelikoga značaja. U svakom slučaju, dobre karte za ostaviti si sa strane kao potencijalne karte za neki budući Pendulum deck.

Sacred Sword of Seven Stars & Summoner’s Art
Summoner’s Art je ovdje kako bi dodao u ruku jednu od dvije karte: Dragonpit Magician i Metaphys Armed Dragon. Pošto Armed Dragon neće vidjeti u niti jednom Pendulum Magician decku, Art će uglavnom u ruku dodavati Dragonpita. Oduševljen sam što je Sword izašao u ovom setu jer ga je prije njega bilo poprilično teško nabaviti. Istini za volju, deck u kojem je imao najviše koristi (Dragon Ruler) neće tako brzo maknuti se s ban liste, no i dalje je lijepo imati ovu kartu ako se slučajno ponovo nađe neki deck koji će je moći koristiti poput njih.

Mystical Space Typhoon, Scapegoat & Forbidden Dress
Set od tri Quick-play spellice. MST je jedna od najboljih i najpopularnijih karata u igri i svaki igrač bi trebao imati barem tri kopije ove karte tako da je novim igračima ovo idealno. Ovčice su uvijek zanimljive bile, jedino što u ovom decku nemaju previše smisla jer zauzimaju previše mjesta na polju, a Pendulumima obično treba što je više prostora na polju. Forbidden Dress je super karta koja je prije vidjela više igre, sada jako rijetko, no valjalo bi je zadržati sa strane u slučaju da se vrati opet na staru slavu i bude u nekom od formata ponovo dobra kao prije.

Polymerization & Terraforming
Polymerization je ovdje kako bi se prizvao Fusion dio Extra decka, a i searchable je preko Performapal Trump Witch, dok je Terraforming ovdje samo kako bi se što prije u ruci pojavio Sky Iris. To je u biti to, nema previše filozofije oko toga.

Pendulum Back & Powerful Rebirth
Za Pendulum Back vrijedi ista filozofija kao i za Pendulum Shift i Pendulum Rising. Sumnjam da će previše igre vidjeti, no lijepo je imati sa strane ukoliko ikad bude potrebna. Powerful Rebirth ne znam zašto se pronašao ovdje, moguće za neki od običnih levela 4 pa s tom kartom i Magna Dragonom da se priziva Meteorburst? Stvarno ne znam, i meni je misterij kao i drugima.

Traptrix Trap Hole Nightmare, Torrential Tribute & Eradicator Epidemic Virus
Za TTHN je super što je izašlo u ovom proizvodu. Prije ovog proizvoda nije ju bilo baš pretjerano lagano nabaviti, no sada nije nikakav problem. Jedna od najboljih Trap karata napokon je dostupna širokoj javnosti. Torrential Tribute ne škodi previše Pendulumima, a protivnika može vrlo lako zaustaviti pa je ovo super dodatak ovom proizvodu. Virus je interesantan izbor za posljednju kartu u decku, a usudio bih se reći i jedan od boljih. Glavni target za tu kartu je Odd-Eyes Pendulum Dragon, a ako odaberemo dobro za njen efekt, pobjeda nam je gotovo zagarantirana.

Odd-Eyes Meteorburst Dragon

Odd-Eyes Meteorburst Dragon
Novi Synchro, Synchro “nadogradnja” Odd-Eyes Pendulum Dragona, polarna suprotnost Absolute Dragonu i standardno barem jedna kopija u Magicianima. Efekt je odličan, zaustavlja sve neugodne efekte poput Honesta ili Performage Damage Jugglera i njima sličnih. Protiv Kozmoa može biti poprilično smrtonosan. Najbolja stvar kod ovog zmaja je što nema specifičnih materijala potrebnih za njegovo prizivanje, može ga se prizvati bilo kojim tunerom i non-tunerom. Vjerujem kako neće vidjeti svoje mjesto u Extra decku samo u Magicianima, već i u drugim deckovima.

Odd-Eyes Absolute Dragon


Novi Xyz, nova Xyz “nadogradnja” Odd-Eyes Pendulum Dragona, polarna suprotnost Meteorburst Dragonu i, kao i Meteorburst, standardno barem jedna kopija u Magicianima. Ima dva solidna efekta prizivanja, prvi od kojih još negira i napad bilo kojeg čudovišta. Absolute je odličan za postavljanje dobrog polja i “pushanja” za pobjedu. Interesantan Xyz, ali ima i puno boljih rank 7 Xyzova koje ovaj deck može napraviti. Bez obzira na to, i dalje vrijedan igranja barem jedne kopije.

Rune-Eyes Pendulum Dragon

Rune-Eyes Pendulum Dragon
OCG verzija ovog proizvoda sadrži Beast-Eyes Pendulum Dragon umjesto Rune-Eyesa, što bih više volio da sadrži i TCG verzija jer trenutno je Beast-Eyes izašao sam kao JUMP promo, što ga čini legalnim samo u Sjevernoj Americi, a Rune-Eyes je izašao u Secrets of Eternity, Star Pack ARC-V 2015 te 2015 Mega Tinovima. Iako Rune-Eyes ovdje ima puno više smisla nego Beast-Eyes, i dalje smatram da nije trebao izaći u ovom setu, no to je samo moje mišljenje. Rune-Eyes je odličan za davanje što je više moguće štete protivniku te je karta koja će uništiti većinu protivničkih čudovišta (ima 3000 napada i može napasti čak do 3 puta vlastitim efektom). Rune-Eyes je jedna od karata koja neće vidjeti puno igre u Magicianima, ali preporučio bih svima da igraju barem jednu kopiju ove karte jer stvarno može biti poprilično opasna.

Mogu reći da sam poprilično zadovoljan ovim proizvodom u cijelini. Ima nekih karata koje ne bih stavio ovdje, nekih koje bih, no sve u svemu, proizvod zadovoljava onime što bi trebao biti. Cilj structure deckova je da se kupi, po mogućnosti tri kopije, te ga igrač dorađuje onako kako želi. U ovom decku ima gotovo sve što je potrebno za Magiciane, a i sastavljanjem jednog decka iz ova tri možete poprilično dobre rezultate postići na nekim manjim turnirima poput lokalnih. U decku ima i poprilično dobrih karata za neke druge deckove pa ima nešto i za one koje Magiciani previše ne zanimaju, a ima i nekih dobrih Side deck karata. Smatram da je ovo najbolji structure deck ove godine. Sve u svemu, proizvod je super i osobno sam jako zadovoljan njime (ali to može biti i zbog činjenice da sam očekivao Magiciane dosta dugo pa sam sretan što ih napokon mogu igrati). Ukoliko planirate igrati Magiciane, bacite oko na neke karte iz Clash of Rebellions i Dimensions of Chaos boostera koje mogu ovaj deck prebaciti u veću brzinu. Isto tako, u Breakers of Shadow bi trebalo izaći i Odd-Eyes Ritual čudovište pa vjerujem da će tada biti i zanimljivih Ritual Magician buildova. Svakako pripazite i na to. 🙂

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

Jedna misao o “Analiza proizvoda: Master of Pendulum structure deck

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.