Nova F&L lista + komentar

Khm. Khm.

Došao je i taj dan,
Evo vam lista, sretno!
Monarch deck je pokopan,
BA živi vječno. (^_^)Y

~ Dobrovšak Cesarić


Sve što imam za reći je “NAPOKON!” na nekoliko stvari i linkati ovo. Jako sam zadovoljan listom, jedino što je malo nezgodno je što postaje važeća prije Summera, pa se Summer igra po njoj. S jedne strane, Monarchsi su op i igrao bih ih, puno sam testao, ali bi bilo brdo mirror matcheva koje mi se ne da igrati jer regularno idu u time. Ovako mogu igrati drugi deck koji sam ranije pripremio za svaki slučaj, i ne moram se toliko bojati Monarcha i anti-fun Domani locka. Nadam se.

Za one koji su došli samo vidjeti izmjene, vrijede od 29.08.2016.

Banned:
Performapal Monkeyboard
Kaiser Colosseum

Limited:
Cir, Malebranche of the Burning Abyss
Kozmo Dark Destroyer
Majespecter Unicorn – Kirin
Ehther, the Heavenly Monarch
Beatrice, Lady of the Eternal
Emergency Teleport
Pantheism of the Monarchs
The Monarchs Stormforth
Pendulum Call

Semi-limited:
Maxx “C”
Wind-Up Magician
Thunder King Rai-Oh

Maknuto s liste:
Thousand-Eyes Restrict
Allure of Darkness
Gold Sarcophagus


Za one koji su došli malo čitati, krećem od kraja liste prema početku, as is tradition.

thousand eyes restrict

Thousand-Eyes Restricta nitko neće igrati na više od 1, a i tad samo kao Instant Fusion target. Davno je bilo vrijeme kad su ga mogli maknuti s liste, ovo je samo manje čišćenje tavana.

allure of darkness

Allure of Darkness i Gold Sarcophagus su pak zanimljivi, ali za to će trebati malo više informacija sa dna liste. OCG ima Allure na 3 od prošle liste i bila je očekivana promjena i za TCG. Jedini deck koji trenutno od toga može profitirati su Kozmoi i možda još neki koje ne želim spominjati jer su cancer. Nakon što su na prošloj listi uništili dosta draw powera u obliku Upstart Goblin limita i Chicken Game bana, podržavam Allure na 3. Gold Sarcophagus dugo vremena nema smisla imati limitanog, osim ako nešto propuštam. Pomaže Ritual Beastovima, Shiranuima i takvim manjim deckovima, te potencijalno Kozmou, ali nije ni blizu dobar kao Foolish Burial.


maxx c

Maxx “C” mi je najveće iznenađenje liste. Uvijek sam bio pod dojmom da je jako pošten hand trap. Protivnik ili igra dalje do neke točke, te vam da dodatne karte u ruku, ili zaustavi potez dok ste na -1 ili 0. Osim ako je razlika u snazi vaših deckova ogromna, vjerojatno ne biste izgubili samo zbog toga sljedeći potez, dali mu karte ili ne. S druge strane, ovom listom su oslabili deckove kojima Maxx “C” ne smeta toliko (Monarch i Pendulumi), te ostavili više mjesta za combo deckove. Možda misle da bi karta štetila formatu i bila sveprisutna u sideu, tko zna. Nikad nije na nekoj listi sve imalo smisla.

thunder king rai-oh

Wind-Up Magician je čišćenje tavana. Trebaju samo bannat Wind-Up Huntera i stavit Magiciana i Zenmaity na 3 i nek se Wind-Upi igraju s rank 3 toolboxom. Thunder King Rai-Oh je isto neočekivan, jer je stvarno jak monster floodgate. Ne slažem se nužno s odlukom, zato što nisu niti taknuli Card of Demise na ovoj listi, a dali su im jednog od najjačih single monstera u igri. Vrijeme će reći hoće li ovo imati ikakav utjecaj na igru ili ne.


beatrice, lady of the eternal

Cir, Malebranche of the Burning Abyss i Beatrice, Lady of the Eternal su jedini hitovi Burning Abyssu na cijeloj listi? ARE YOU SERIOUS? Zašto ijedan deck ima pravo biti u meti već dvije godine? Zašto Dante nije na listi? Da su bannali Cira, ne bi mi niti toliko smetali, ali ovako Dante i dalje može vječno vraćati tog 1 Cira koji vraća Dantea i grind game ne prestaje. Još dobili Allure na 3! Eh, whatever, umrijet će i oni jednog dana. Što se Beatrice tiče, karta je toksična, quick effect Lavalval Chain. Bilo u BA, bilo u Beatrice Turbo deckovima, drago mi je što je na 1. I dalje relativno pošten broj, nije sasvim maknuta iz Burning Abyssa, a opet deckovi ne mogu naspammati 3 Beatrice i gledati kako protivnik pokušava igrati kroz sav taj interruption.

kozmo dark destroyer

Kozmo Dark Destroyer je juicy hit. Najjača i najvažnija karta u Kozmou, RIP. Nema više glupog interruptiona i stavit ga za Tincana je veća kocka, ali s druge strane: Kozmotown je i dalje na 3, te su dobili Allure of Darkness i Gold Sarcophagus na 3. Hoće li nove deck liste igrati maksimalan broj kopija Kozmo Strawmana da taj Destroyer lakše dođe? Možda i ubaciti više Terraforminga da se pobrinu da vide Kozmotown? I s dodatnim draw powerom možda Fire King verzija postane malo popularnija, iako očekujem nešto više trap heavy Kozmoe u meti. Osim toga, limitali su Emergency Teleport, karta koja im je davala više prilika za OTK jer zove Kozmo Farmgirl. Rekao bih da taj limit više smeta nekim drugim deckovima koji nisu meta nego Kozmou, ali hit je hit.

majespecter unicorn - kirin

Omraženi pendulum, Majespecter Unicorn – Kirin, ide na 1. *stands up and applauds* Karta je broken, ali nisam očekivao da će je Konami stvarno stavit na listu, jer obično ih nije briga za nešto što je broken, samo voze po svom. Stvarno svaka im čast, Majespecter Unicorn – Unicorn (kako volim glupost koju su napravili od Majespecter imena) će barem sad morati biti opreznije korišten. Deckovi i dalje mogu igrati 3 Bunbukua da dođu do njega, ali sad ga ne mogu koristiti za rank 6 osim ako idu na OTK, te moraju pažljivije igrati oko Strikea. Ako ništa, pendulum deckovi još uvijek imaju Mist Valley Apex Aviana, pa im ne fali monstera koji su samom prisutnošću na polju teški za prijeći.

ehther, the heavenly monarch

pantheism of the monarchs

Ehther, the Heavenly Monarch, The Monarchs Stormforth i Pantheism of the Monarchs sve na 1. Što je ovo, raj? Bilo bi mi draže da su Domain of the True Monarchs stavili na 1 umjesto Stormfortha, jer ovako ćete još uvijek moći naletiti na Monarch deck koji vas s dobrim handom stavi pod Domain lock i bez milosti polomi, ali deck se može puno teže postaviti za igranje pod protivničkim potezom sa samo 1 Ehther. Istina je da imaju Escalation of the Monarchs i mogu tako zvati Erebusa, ali Ehther je glavna power karta decka i sad kad su im narušili i konzistenciju i power playeve, Monarchsi su u nimalo zavidnoj poziciji. Kako i treba biti. Sljedeća lista Domain na 1 da kardiometar pusti onaj “BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEP!” i možemo igrati ovu igru s manje gnjavaže oko searchable floodgatea.

pendulum call

Ova lista je stvarno podugačka, huh, nisam mislio da ću ovoliko pisati. Poslednja limitana karta je Pendulum Call, još jedan udarac namijenjen Magicianima. Ipak, reći ću da Magiciani nisu mrtvi, previše su otporni u usporedbi sa standardnim deckom. I dalje imaju Sky Iris, extra deck playeve, Apex Aviane, a sada bi samo mogli igrati koji Igknight Reload za konzistenciju koju gube limitom Pendulum Calla. Bilo bi ih glupo otpisati, to je sigurno.


kaiser colosseum

Napokon bannane stvari. Kaiser Colosseum nema PSCT i navodno uzrokuje probleme s rulingsima, ali po meni je ok da je bannan. Ne volim floodgate karte i mogu zamisliti da bi Blue-Eyesi koji sjede na Spiritu ili Kozmoi na Dark Destroyeru bili dosta iritantni za prijeći ako još imaju Kaiser Colosseum ispod. Nije se nigdje karta igrala, ali mogla se u sljedećem formatu, netko bi već našao mjesta, što uključuje i Demise deckove.

performapal monkeyboard

Performapal Monkeyboard kao zadnji hit je u potpunosti očekivan. Searchable 1 card scale, Konami pls, zašto su to uopće napravili? U OCG-u je bio bannan posljednju listu, sad je i kod nas. No complaints.


Za divno čudo, to je to. Čudi me što neke stvari, poput Dantea i Domaina nisu završile na listi, ali cijela lista je skroz ok. Drago mi je što nisu vratili Constructa ili Stratosa, fućkaš te karte, postoji razlog zašto su bannane. Nisam posebno uzbuđen nakon što sam vidio listu jer se jednostavno čini kao da je u redu. “Da, tako bi stvari trebale biti. Hvala Konami!”

Kasnije u ovom formatu će ABC-ovi, kad izađu, pokositi metu jer imaju dobar match-up sa svakim trenutno viable deckom. Speaking of ABC, treći dio onog mog vodiča za njih je trebao biti objavljen danas, ali došla je ova lista i pisao sam o tome i sad mi se više ne da, pa to očekujte sutra.

Da ovo opet naglasim, izmjene na ovoj listi vrijede od 29.08., što je za 4 dana. Zvonko kaže da se Summer Challenge igra po ovoj listi. Deckovi koji mi izgledaju najjače su BA PK (i dalje :c), Blue-Eyes i raznorazne varijante Penduluma, s Metalfoes ili Magician engineom. Ne bih u potpunosti otpisao Monarche, ali prilično sam siguran da ih sam neću igrati, te se nadam da neću naletiti na puno njihovih varijanti.


Je li vam lista poremetila planove ili olakšala život? Planirate li igrati na Summeru, i ako da, koliko vam je lista utjecala na izbor decka ili samo sudjelovanje? Znam da nitko ne komentira na Yugioh Planetu, ali da ne bi bilo da ne pokušavam biti interaktivan bloger, tu su pitanja. Ovo sve je malo navrat nanos napisano jer sam vidio listu prije ~2 sata, ali valjda sam napisao sve što sam mislio. Sljedeći moj članak sutra, uživajte do tad!

railz0

Monarchsi moraju umrijet.

3 misli o “Nova F&L lista + komentar

  1. Cao, ja bi kreni ovako živim u Bosni i stvarno popularnost je 0 mislim da u cijeloj okolini ja sam jedini kolekcionar karata i kao igru sam je upoznao sad već davne 2003 godine mislim. Da su u su krenuli naopako sa animeom ja bi sada bio normalan momak ali prvi anime me je očarao pa plavooki Bjeliš zmaj,mračni čarobnjak,skeleton,pakleni i drugi iz te ere kao i stil tadašnjeg igranja uveli u prelijep svjet maste. Sada kada se okrenem oko sebe pitam se šta ja radim u ovom svjetu maste pa ovo vise nije dvoboj čudovišta kao sto je to nekada bilo kakvi smo to mi postali nema vise one čari kada se prizove neko srcu drago čudovište za mene je yugioh do 5ds sve iza je budalastina. Pa karte trebaju imati normalne efekte a ne po dva tri i još atom olako prizivanje sve sto je kako treba Banati kako bi sve karte mogle igrati baja. A ne tamo neki burrning abhaske imaju nenormalno jake efekte i onda kažu nabroj fanova se smanjuje pa gdje neće kada kocka ispod arta postaje mjesto za sve veći Text pa tako vise ne može ljudi. I sto se tiče teme moglo je još lansira na ban listu hvala

    1. Yugioh ne umire, jedina osoba koja to tvrdi je AznEyes, a on, blago rečeno, nema pojma.

      Europsko prvenstvo i američki Nationalsi su ove godine bili najveći u povijesti, meta deckovi su jeftiniji nego ikad prije (prošlih 6 mjeseci je tier 1 deck koštao ~350 kn, a svi ostali bili reprintani, stiže još jedan takav za 2 mjeseca), te se Konami trudi ometati secondary market koji diže cijene karata u nebesa. Garantirane foilice, all-foil setovi, jedini shortprinti su sad commoni, i to obično beskorisni, pa nije niti važno.

      Igra se ubrzala, ali ne bih rekao da je to loša stvar. S izmjenom formata se povremeno opet uspori, ali ima smisla da Konami ubrza tempo igre da ne bi ljudima dosadila. Promjene su dobre i ne sviđa se svakom svaki format. Meni je HAT format sa svojim “normal summon, set 5” nezamislivo glup. Nekom je baš to vrhunac skilla.

      Osim toga, velik dio teksta u efektima su ovih dana restrikcije koje sprječavaju da karte budu nesnošljivo jake. “This effect of ‘X’ can only be used once per turn.” “Cannot be Normal Summoned/Set.” itd. Konami je uložio puno truda u to da standardizira tekst karata i time omogući shvaćanje interakcija karata samo pomoću teksta. Mana toga je da neće svi biti napisano na najkraći mogući način, ali je prednost da nikad neće biti zabune o tome da li neke efekt targeta, discarda li kartu za cost i slično.

      Žao mi je što nema više igrača u Bosni i nadam se da se to uskoro promijeni. Nemam sam nikakvog utjecaja na to, ali ako postoji lokalni dobavljač i interes igrača, nešto se može barem probati organizirati. Barem postoje online platforme za igranje, iako je najpopularnija od njih (Dueling Network) zatvorena.

  2. Hvala brate ali u mom gradu mislim da sam jedini koji voli ovaj hobi pa sam tako i završio na ovoj stranici ono sto ja pričam jeste recimo DEM Syncro fusionist koji po meni nije pravedan ili burning abhaske treba se to malo ublažiti to je taj dio testa ja sam ljubitelj starih karata i drago mi da ću to akoBogda nabavit ti.abc karte a cjenim i stari dah nepravedan je recimo i psy framer i sve sto čini toliko komboa ne kažem da su komboi loši nego su loši oni komboi koji u jednom potezu stvaraju nepremostivu prepreku na narednog igrača i tako već onaj koji ide prvi je i pobjednik ako me razumiješ. Recimo sinester serpentine je dobio izmjenjen i sada jako los i beskoristan efekt ni sa starim eff ne bi bio igriv a na stotine jačih karata hara metom E to me boli brate.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.