Deckbuilding statistike u Yu-Gi-Oh-u

Deckbuilding jedna je od najsloženijih vještina u Yu-Gi-Oh-u. Matematika je naporna. Statistika je matematika sklona netočnom tumačenju. Kako je onda moguće sve zajedno inkorporirati u slaganje savršenih deck listi?

Odakle početi?

Igranje što manjeg broja karata u decku, igranje po tri kopije svih dobrih karata i po jednu kopiju neophodnih loših karata jednostavan je početak.

Main Deck od četrdeset karata, s jako puno karata po tri kopije i nekoliko brickova koje strategija zahtjeva klasičan je pristup deckbuildingu. Temelji nastali iz ovog pristupa dobar su početak, ali možemo ih nadograditi.

Igranje točno 40?

Konzistencija nalaže da igramo što manje karata kako bismo vidjeli karte koje želimo. Ipak, što manje ne znači uvijek točno četrdeset.

Statistika deckova na četrdeset i jednoj ili četrdeset i dvije karte gotovo je identična kao na četrdeset. Tek na četrdeset i tri karte nastaje značajna razlika. Dodavanjem jednog startera ili hand trapa u deck od četrdeset karata drastično povisuje vjerojatnost da ćemo vidjeti karte te kategorije u početnoj ruci.

Combo deckovi nerijetko igraju i nekoliko karata koje nikad ne žele vidjeti u početnoj ruci. Povećanjem broja karata u decku, vjerojatnost da su baš te karte u početnoj ruci pada.

Deckovi kao Branded mogu igrati veći engine ili veći broj enginea koji im dozvoljavaju da igraju kroz više protivničkih interakcija, ali to zahtjeva veći broj karata u decku.

Vidjeti hand trap i vidjeti pravi hand trap nije isto. Diabellstar the Black Witch i WANTED: Seeker of Sinful Spoils starteri su koji stvore isto polje, ali WANTED vodi do karte više u ruci.

Iako igranje više karata u decku može čak i povisiti konzistenciju, uvijek smanjuje vjerojatnost da vidimo najbolje karte u decku.

Brojni su razlozi za igrati više od četrdeset karata, ali prvo se pobrinite da imate razlog prije nego se za to odlučite.

Number 40: Gimmick Puppet of Strings
Number 40: Gimmick Puppet of Strings

Koliko kopija čega?

Slijedi nekoliko statistika koji se odnosne na deckove od četrdeset karata, u ruci od pet karata. Ako Vam brojevi izazivaju nelagodu, preskočite do idućeg naslova.

33,76 % je šansa za vidjeti kartu koje igrate playset u početnoj ruci.
9,8 % je šansa za vidjeti specifičan combo od dvije karte kojih igrate playset. Dakle, ne isplat se slagati deck oko toga.

74,18 % je šansa za vidjeti barem jednu, a 31,14 % je šansa za vidjeti barem dvije karte kategorije od koje igrate 9 karata. Ovo je bitno za igranje hand trapova.
85,06 % i 47,72 % su odgovarajući brojevi kod 12 karata.
91,93 % i 63,09 % su odgovarajući brojevi kod 15 karata.
96 % i 75,99 % su odgovarajući brojevi kod 18 karata.
U formatima gdje deckovi često igraju kroz jedan hand trap, a rijetko kroz dva, vidljivo je da je cilj igrati 18 hand trapova.

50,66 % je šansa za vidjeti kartu čije kategorije igramo pet kopija, dok je samo 11,84 % šanse vidjeti dvije ili više kopije. To je bitno kod combo deckova, gdje je idealno igrati točno pet čudovišta za normal summon. Naravno, to se primarno odnosi na one deckove koji mogu normalno prizvati i čudovišta koja inače služe kao extenderi.

Pojednostavljeni hipergeometrijski kalkulator možete pronaći ovdje i dalje istraživati sami.

Mathematician, najbolji prijatelj deckbuildera
Mathematician, najbolji prijatelj deckbuildera

Sretni brojevi i zašto statistika „laže“?

Top cuti nerijetko su ispunjeni „neobičnim“ listama. Deckovi koji igraju previše karata, igraju bizarne brojeve kopija karata i slični fenomeni. Nekad su takve odluke i opravdane, ali nekad je malo složenije.

Yu-Gi-Oh je igra sreće, ali i nekoliko različitih vještina. Neoptimalno složen deck koji je optimalno igran ima veće šanse za uspjeh nego obrnuto. Također, bitnije je s deckom biti samopouzdan i spreman, nego ga usavršiti. Upravo zato nije grozna praksa niti igrati specifičan broj karata ako smatrate da Vam je sretan broj. Dodatno pouzdanje koje Vam to da u deck možda je dovoljno da bolje igrate.

Double or Nothing, primjer karte koju ne želite vidjeti u početnoj ruci
Double or Nothing, primjer karte koju ne želite vidjeti u početnoj ruci

Zaključak

Statistika iza Yu-Gi-Oh-a dobro je istražena. To ne znači da nema prostora eksperimentirati i igrati deck s kakvim se osjećate sigurnije.

Za uspjeh nije uvijek dovoljno samo oponašati uspjeh. Istraživanje opcija i igranje s brojevima ne samo da vodi do rasta igrača, već može biti i zabavno.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.