Osvrt na novu ban listu

Nakon 3 mjeseca čekanja Konami je odlučio udariti po stolu jednim velikim Ban Hammerom. U zadnjih godinu dana ovaj je udarac bio najglasniji, osobito zbog toga jer će nova lista itekako utjecati na novi format.
Neke su promjene bile očekivane, dok su druge možda prežestoke (kako kome).
Ja iskreno mogu reći da sam očekivao određen broj promjena s ove liste, pa me nije previše iznenadila. Neki se čude, ali ja se pitam zašto? Bilo je očito koje će deckove hitati nakon nedavnih reprintova u Mega Packu 2015.
Da ne dužim dalje, krenimo s listom.


 

Forbidden:
Apoqliphort Towers
Shurit, Strategist of the Nekroz
El Shaddoll Construct
Evilswarm Exciton Knight

Limited:
Qliphort Scout
Graff, Malebranch of the Burning Abyss
Mathematician
Nekroz of Brionac
Nekroz of Unicore
Ritual Beast Ulti-Cannahawk
El Shaddoll Fusion
Reinforcement of the Army

Semi-Limited:
Cir, Malebranche of the Burning Abyss

Unlimited:
Chaos Sorcerer
Legendary Six Samurai – Shi En
Spellbook of Fate
Geargiagear


Forbidden:

ApoqliphortTowers-NECH-EN-R-1EApoqliphort Towers

Ovo je karta koja je definitivno zaslužila da se provoza Ban vagonom (što se mene tiče do beskrajnosti). To je karta koja je stvarala neopisivu prednost jer ju je bilo gotovo nemoguće prijeći. Mali broj deckova si je mogao priuštiti out za to. Imaj veći napad ili imaj isti lvl kao Towers, inače gg. Da ne govorim o draw poweru u kombinaciji s Monolithom nakon tributa. 3 tributa se čine puno, no u pendulum decku to je inače lako za izvesti, pogotovo u „Qli“ turbo varijanti s Wavering Eyesom i kartom poput Qliphort Scouta koja searcha bilo koju „Qli“ kartu, uključujući Towers. Napokon je došlo vrijeme da se opustimo u igranju protiv Qliphorta.

 

 

ShuritStrategistoftheNekroz-THSF-EN-SR-1EShurit, Strategist of the Nekroz

Pomišljao sam o hitu Unicorea i semi limitiranju Valkyrusa, ali ovo stvarno nisam očekivao. Posebno me iznenadilo zato što je Shurit bio limitiran tek na prošloj listi. Od svih meta deckova sam mislio da će bar Nekrozi još imati neki spotlight, no izgleda da je Konami odlučio stati i na kraj njima. Očito je da su pratili veće evente i shvatili da previše topiraju, te da ih previše ljudi igra. Shurit je definitivno zaslužio limit na prošloj listi, no ne znam dali i ban na ovoj. Da se razumijemo, Shurit je Nekrozima neopisivo olakšavao playeve samim time što se mogao koristiti kao zamjena za čitav tribute u handu i graveu, a još je bio searchable s Brionacom i Rotom. Za mene je ban malo previše, no vidjet ćemo kako će se Nekrozi držati u 11. mjesecu.

 

 

ElShaddollConstruct-MP15-EN-UR-1EEl Shaddoll Construct

R.I.P. Shaddoll Construct, jedan od mojih najdražih monstera koji je bio boss i engine Shaddolla. Shaddoll službeno dead? Vrijeme će reći svoje, zato što postoji puno varijanti s kojima se ovaj deck može igrati. Veći je problem jer je El Shaddoll Fusion na 1, ali o tome kasnije. Construct je bio problematičan za mnoge deckove. Ponajviše zbog svog efekta da odmah destroya special summoned monstera u battleu. Drugi igrač je morao pažljivo razmišljati kako će proči tog beatera, a kada ga je napokon prošao, tu je bio Falco kojeg je Construct doveo na field sa svojim efektom. Neopisivo grub potez Konamia i neopisivo bolna rana za Shaddoll playere.

 

 

EvilswarmExcitonKnight-MP14-EN-ScR-1EEvilswarm Exciton Knight

Da, da i da! Dosta je bilo broken rank 4 karti koje je bilo lako prizvati. Exciton je bio jedna od najboljih karti u igri, zbog Black Rose efekta koji se mogao iskoristiti 2 puta. Ovo je bila jedna od rijetkih karti koja je nagradila playera jer je bio loš. Ne radi se samo o tome, uskoro dolaze novi pendulum deckovi koji bi itekako bili osjetljivi na ovu kartu. Sada nećemo toliko morati paziti na hand tokom igranja protiv rank 4 spam deckova. Pametan potez Konamia.

 

LIMITED:

Qliphort Scout

Karte koje u efektu govore „Search bilo koju archtype kartu“ su uvijek bile problematične. Unatoč tome nisam mislio da će Qliphorti morati tako patiti. Ban Towersa mi je bio apsolutno jasan potez. Bio je prebroken i searchable sa Scoutom. Samo mi nije jasno zašto još udariti po Scoutu, kada smo se napokon riješili Towersa za dobro? Tvrdim da je deck bio solidan s 2 Scouta jer nije topirao kao nekada, ali što se može.

 

Graff, Malebranch of the Burning Abyss

Mislim da je većina pročitala ovo ime karte na limited listi s velikim smiješkom, pa evo i moj 🙂 . Dante, Cir i Graff loop je uvijek bio iritantan jer je field BA playera stalno floatao, tj. imao prisutnost monstera, kojih kad bi se napokon riješili bi opet imali dodatnih problema zbog efekata u graveu. Limit/Ban Dantea bi definitino bio previše, tako da mislim da je ovaj udar na BA kao i druge meta deckove sasvim u redu.

 

Mathematician

Vjerojatno najkorištenija karta u deckovima koji se oslanjaju na efekte u graveu, osobito za Burnig Abyss i Shaddoll. Ta je karta bila srž tih deckova, jer je iz malo lošijeg handa mogla početi raditi eksplozivne playeve i startati engine. Sada će preostali BA i Shaddoll playeri kao alternativu morati koristiti Armageddon Knighta. Biti će solidna zamjena, ali ništa više. Prednost Armageddona je što može sendati bilo koji lvl monstera u grave, ali samo DARK atribute, dok Mathmatician šalje lvl 4 ili niže s bilo kojim atributom, a još može poslužiti kao draw power. Limit ove karte je itekako oslabio takve deckove.

 

Nekroz of Brionac

Još jedan ogroman hit za Nekroze. Taman kada smo pomislili da ne može više od Shurita, oni su odlučili uzeti još jednog Brionaca i dodatno smanjiti konzistentnost decka. Nekroz of Trishula no more?

 

Nekroz of Unicore

Ovo je meni bio očekivani hit i podržavam Konami u ovom potezu. First turn Unicore bio je kuga za brojne deckove. Extra deck je bio besmislen i onda smo morali trošiti karte poput Raigekia na ovu bezveznariju koja nas je jako usporavala. Još jednom bravo Konamiu na ovome.

 

Ritual Beast Ulti-Cannahawk

Napokon smo se riješili jednog od najdosadnijih deckova za igrati protiv. Treba li reći išta više?

 

El Shaddoll Fusion

Osjećam bol i tugu svih Shaddoll playera. Ban Constructa i limit Mathmaticiana bila je jedna stvar, ali ovo.. Konami je pak shvatio koliko su klaunovi bili jaki u ovom decku, a bilo je sigurno da neće hitati nove proizvode. Ovo je možda jedan od razloga zašto je Instant Fusion ostao na 3, jer je nešto moralo na listu.

 

Reinforcement of the Army

Ovo je bilo iznenađujuće. Taman kada smo svi pomislili da će udariti Satellare, oni opale po Roti. Istina je da će biti malo sporiji, no na crossed ban listi na svijetskom su Tellari bili prvi s jednom Rotom. Tako da je malo čudno da se od Tellara pored svih ovih deckova očekuje da se još drže u igri. Limit Rote je više uništio druge warrior deckove nego Tellare. Bye bye Six Sammurais 🙁 .

 

SEMI LIMITED:

Cir, Malebranche of the Burning Abyss

Posljednji udar na Burning Abyss i jedina Semi Limited karta s ove liste. S Tourom, Graffom i Mathom na 1 deck je neopisivo sporiji, a Konami je odlučio još dodatno smanjiti floating ability decka. Dante je na 3 tako da će deck u nekim varijantama i dalje biti igriv, ali više ne toliko kompetitivan.

 

Sada šećeri na kraju.

 

Unlimited:

Chaos Sorcerer – Nebitno

 

Legendary Six Samurai – Shi En – Nebitno.

 

Spellbook of Fate – Vjerujem da je veliki broj igraća skočio na noge, no mogu vam reći da se ne uzbuđujete previše. Konami vam nikada neće vratiti stariji deck u igru osim ako više ne predstavlja preveliku opasnost u trenutnom formatu. Because new products.

 

Geargiagear – Fora. Možda će se nešto napokon moći s tim deckom. Vidjet ćemo kroz nekoliko tjedana.

 

 

 

Komentar:

Ovo je vjerojatno jedna od najvećih Forbidden/Limited listi. Hitovi Dragon Rulera većini nisu bili depresivni kao i ovo. S ovim potezom Konami je uništio deckove koji su u posljednjih godinu dana dominirali i trovali igru, stvarajući cancer format. Previše se istih deckova vrtilo u topu i bili su previše jaki za ništa puno starije deckove. Ovo je bio ključan moment za stvaranje novog formata koji će započeti uz listu dolaskom packa „Dimension of Chaos“. Sada će igrači morati početi ulagati u nove deckove, ili koristiti starije tipa Mermail, Madolche… Kroz narednih mjesec dana ćemo vidjeti kako će se držati format i koji će deckovi postati nova meta.

I tako završava još jedna priča o Forbidden/Limited listi. Nadam se da ste uživali u ovoj kratkoj vožnji. Sve što sam napisao su moja vlastita mišljenja, tako da nikoga ne silim da se slaže samnom. Koja su vaša mišljenja i što mislite o dolazećem formatu koji službeno počinje 9.11.2015?

Stay tuned.

 

One comment

Comments are closed.