Kako napisati dobru analizu decka? [Template]

Znate kako svi koji posjećuju Yugioh Planet mogu sudjelovati u stvaranju njegovog sadržaja na način da napišu članak i za to čak osvojiti booster. Zapravo, možete pokrenuti svoj blog na Yugioh Planetu, kao što je moj npr. To znači da možete pisati članke na bilo što vezano uz Yugioh TCG te će se oni svrstavati pod vaše ime. U ovom ću članku podijeliti sa vama mudrost o pisanju dobre deck analize – dajem vam template po kojemu možete dobro napisati analizu decka.

Za početak, morate pažljivo odabrati deck koji želite analizirati.

Najpopularniji odabiri su decktypovi koji se trenutno igraju, oni koji su T1, T2 i eventualno T3. Jednostavno rečeno, oni deckovi koji dominiraju trenutnom igrom. Uz njih, dobar je odabir koji su odjednom postali vrlo zanimljivi, oni koji su odjednom ostvarili zapažen rezultat na nekom eventu, a nije baš najpoznatiji ili ljudi nisu očekivali da će postići ikakav uspjeh. U svakom slučaju izbjegavajte pisati o nekim već izlizanim deckovima osim ako nemaju neki novi način igranja.

U ovoj priči nesmije se zaboraviti da postoji veliki potencijal i u deckovima koji su se igrali pred nekoliko godina. Bilo bi zanimljivo pročitati možda o top decku iz formata March2008 npr ili oni još stariji. Mali broj novih igrača zna o Destiny Turbo decku ili pak o Makyura the Destruction OTK-u. U svakom slučaju nesmije se zaboraviti i na to.

Nemojte pisati o klišejima.

Kako započeti?

U svakom decku postoji neka njegova srž, njegova osnova za slaganje cijeloga decka. Dobra je ideja započeti sa tom kartom ili parom karata ako se radi o nekom combou.  Tu se stavi kratak opis karte/karata i njene statse i efekt, dobro bi došla i slika recimo zbog vizualizacije. To je sasvim ok početak, ak želite nešto šire možete se usredotočiti malo na povijest decka i kako se počeo igrati. Ta naravno morate navesti njegovu bit. Zašto je neka karta ili combo toliko dobar da se može cijeli deck složiti oko njega.

Zatim slijedi strategija

Mnogi deckovi imaju dvije verzije koje se mogu igrati. Dobro je napomenuti odmah na početku to i onda početi razglabati o decku. Ako se odlučite pokriti obe verzije onda napravite to za svaku zasebno. U svakom slučaju sada je vrijeme za dati deck listu vani. Napominjem da je dobro navesti dobru, “pro verziju” decka, tj. deckliste, a ne nešto što ste vi izmislili u snu. Nije problem ako čak kopirate deck listu od nekoga, ali ako to napravite, korektno je da navedete igrača od kojeg ste ju preuzeli.

Nakon deck liste počnite sa objašnjavanjem zašto je baš ta karta dobar odabir za taj deck. Tu možete i reći zašto ta karta da, a neka druga ne. Također možete navesti primjere što sve deck može izvesti i sa kojim kartama. Koje sve comboe skriva u sebi i objasniti zašto su dobri.

Kako igrati i kako (protiv)

Zatim počnite pisati i tome kako treba igrati deck (ako ste ga ikada igrali, ako ne znate bolje ne improvizirajte). Kako se treba ponašati ako igra protiv gladiatora, a kako ako igra protiv Lightsworna. Isto vrijedi i kako igrati protiv njega. Istaknuti njegove mane, kako ga onesposobiti. Možete napomenuti neke stvari koje su bitne baš za taj deck također. Možete spomenuti i neke vlastite primjere ako ih imate ili znate za njih.

Ono što bi moglo biti zanimljivo za spomenuti jest to kakav side deck je dobro imati za ili protiv takvog decka.

Za kraj…

Pokušajte donijeti neki zaključak. Navesti mane i prednosti decka, svoje prijedloge karata koje se mogu igrati u njemu. Dajte neki svoj savjet ili prijedlog. Koliko se isplati igrati, koliko je težak sa sastaviti ili dati primjer početnog handa i što se od njega može napraviti sve.

Eto, mali template o tome kako napisati analizu nekog decka. Naravno, ona nije stroga, možete deck listu npr. staviti tek na kraj, a ne pri početku članka.

Hoćete li se sada odvažiti u pisanju deck analiza za dobiti koji booster i pokazati da vi znate pisati dovoljno dobro za doći na početku stranicu Yugioh Planeta? 🙂

wd

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

3 misli o “Kako napisati dobru analizu decka? [Template]

  1. Je li preporučljivo kombinatorički analizirati deck kao što rade na tcgplayeru?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.