Osvrt na Pendulum, godinu dana kasnije

Prije otprilike godinu dana objavio sam članak pod nazivom „Sve o novim Pendulum kartama“ gdje sam se osvrnuo na tada nove nadolazeće Pendulum karte te objasnio kako ta nova mehanika zapravo funkcionira. Iako su svi tada smatrali da će Pendulumi imati ogromnog utjecaja na igru i da će se cijela igra vrtjeti oko njih, sada vidimo da to baš i nije istina. Od tada pa do danas vidjeli smo samo jedan Pendulum deck koji je imao značajnijeg utjecaja na igru – Qli. Iako je deck isprve bio poprilično brz, nakon liste zabranjenih karata deck je usporen, ali je još uvijek dobar i jedan od glavnih današnjih meta deckova.

Ako pogledamo na ostatak mete, vidjet ćemo da je ona, što se metode prizivanja tiče, vrlo raznolika. Danas su aktualni Fusion deckovi u obliku Shaddollova i Ritual Beastova te gdjekojeg HERO decka, Xyz deckovi poput Burning Abyss i Satellarknight, Synchro kao Yang Zing (iako taj deck nije toliko popularan koliko se isprva mislilo da će biti) pa čak imamo prilike vidjeti i Ritual deck koji odnosi toliko puno turnira, tj. Nekroz deck. Kao što možemo uočiti, igra itekako nije bazirana samo na Pendulumima. Dapače, i dalje izlaze arhetipi koji nikako ne profitiraju od njih.

Ako se igra nastavi razvijati ovim tempom, sve se više čini da će se za zloupotrebljavanje Penduluma trebati razvijati cijela strategija posvećena samo njima. Pod time mislim da će se rijetko viđati neki Pendulum deck koji neće koristiti samo Pendulum čudovišta, već i Effect ili Normal čudovišta (tu ne mislim na Normal Pendulume ili Effect Pendulume). S obzirom da u Japanu edicije izlaze prije, imamo prilike vidjeti kako tamo postoje različite vrste Pendulum deckova, od Pendulum fuzija, Pendulum Synchroa do Pendulum Xyzova. Neki deckovi koriste čak sve tri metode prizivanja iz Extra decka! No ni tamo igra nije bazirana samo na Pendulumima, već i tamo postoji dosta različitih snažnih deckova poput Nekroza ili Shaddollova. Vidimo veliku raznolikost kakvu možemo očekivati i u TCG-u.

Pogledamo li na edicije koje tek izlaze (Clash of Rebellions i Dimensions of Chaos), primijetit ćemo da nam dolaze novi značajniji Pendulum deckovi. Igknighti uskoro stupaju na scenu, Performapali će dobiti potreban support (većinom, pretpostavljate, Pendulum) da nam i oni pokažu što su sposobni, izlazi novi WIND Spellcaster arhetip zvan Majespecter koji su, trenutno, svi Pendulum čudovišta. Isto tako, u prosincu u Structure Decku „Master of Pendulum“ će napokon i Yuyini Pendulum Magiciani stupiti na TCG scenu te će i oni postati relevantni u meti. Možemo očekivati raznovrsne Pendulum strategije u narednim edicijama koje će biti prilagodljive svačijem ukusu.

Nastavi li se igra razvijati kako se razvijala dosad, od prvih Penduluma pa nadalje, a imam osjećaj da hoće, vjerujem da ćemo vidjeti sve više različitih deckova koji osvajaju velike turnire poput YCS-eva. Pendulum se dosad dokazao kao dobra mehanika igre, neki deckovi su bazirani na njima, velik broj uopće nije. Kada bismo imali nekoliko generičkih Penduluma koji bi išli u baš svaki deck, igra bi postala prebrza i, vrlo vjerojatno, nimalo raznolika. Bude li se Konami nastavio držati ovakve dosadašnje politike, da prave Pendulume koji odgovaraju samo svom arhetipu te da i dalje izlaze arhetipi koji nemaju Pendulume, niti imaju profita od njih, a relevantni su u meti, igra će nastaviti ići dobrim putem. Tko zna, možemo se nadati da ćemo čak vidjeti i neke Pendulum karte koje će ubrzati neke naše stare, ali i dalje drage deckove. Ostaje nam samo da čekamo i vidimo!

Ne, Zefra, vi ste i dalje loši.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

2 misli o “Osvrt na Pendulum, godinu dana kasnije

  1. Vrijedi pomenuti i Eccentric Archfiend, izlaz za gotovo svaki floodgate (i monster i spell/trap).Izlazi u Clash of Rebelions.Btw, Scout i dalje najjaca pendulum karta ubjedljivo.

  2. Istina! Archfiend Eccentrick (dali su nam službeni prijevod) je odlična karta, no u ovom sam se članku htio osvrnuti na Pendulume u globalu, ne na određene karte. Nekako sumnjam, bez obzira koliko bila dobra, da će se Eccentrick igrati u deckovima bez Pendulum skala koji je mogu abuseati unedogled.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.