Newbie lessons: Nova generacija igrača

Pozdrav svim starim igračima i čitateljima, a pogotovo onim novim! Pred vama je prvi članak moje nove kolumne “Newbie lessons” posvećene novim igračima. Cilj ove kolumne je novim igračima dati neke savjete, uputiti ih u igru te objasniti poneke stvari koje bi se mogle ispočetka činiti kompliciranim. Naravno, i vi stariji ćete možda moći naići na neke stvari koje niste znali ili jednostavno osvježiti svoje znanje ove predivne igre. U ovom ću članku opisati nekakve osnove, odabir decka i slične stvari koje bi mogle pomoći novijim igračima u početku ove igre. Pa krenimo onda!

Uvod u igru:
Prije igranja svake igre, moramo znati pravila te igre, ne? Pravila Yugioha na hrvatskome jeziku možete pronaći na vrhu ove stranice pod linkom “Pravila igre”. Na kraju članka ću staviti i link do njih, čisto da ih imate i na ovome mjestu. Znate li engleski jezik vrlo dobro, možete osnovna pravila naučiti i iz knjižice pravila koja se dobije uz svaki “pre-made” deck kupljen u trgovini, tzv. Starter deck ili Structure deck (što su ta dva tipa decka proći ću dalje u ovome članku). Naravno, pravila na engleskom jeziku možete pronaći i na Youtubeu, kao i svakakve deckove, duele (dvoboje) i mnoge druge stvari vezane uz ovu igru.
Cilj ove igre je u borbi protiv drugog igrača skinuti njegove “životne bodove” na nulu, pomoću čudovišta ili efekata karata. Svaki igrač ima svoj deck sastavljen od 40 do 60 karata i izmjenjuju se za poteze tokom igre. Pobjednik je onaj igrač koji prvi svome protivniku skine sve životne bodove, tj. svede ih na nulu. Uz tzv. Main deck koji se sastoji od 40 do 60 karata, svaki igrač smije se koristiti i sa svojim Extra deckom te Side deckom. Extra deck se sastoji od najmanje 0, a najviše 15 karata. On služi igraču za prizivanje drugačijeg tipa čudovišta (fuzije, Synchro i Xyz) koji se ne nalaze u Main decku. Side deck se sastoji od najmanje 0, a najviše 15 karata te služi igraču kako bi izmijenio strategije između duela u meču (meč se sastoji od 2 do 3 duela, ovisno o ishodu prvog, odnosno drugog duela). Uz čudovišta, igrač se smije služiti i sa Spell (u starije doba poznate i kao Magic) i Trap kartama koje mu pomažu tokom igre. U svim mečevima, Main, Extra i Side deck ne smiju sadržavati više od tri kopije bilo koje karte (uz iznimku onih karata koje nalaze na Ban listi).

Starter i structure deck:
Prije sam spomenuo pojmove Starter i Structure deck. Možda se zapitate što je to zapravo. Starter deck je, kao što mu i samo ime kaže, deck za start, tj. za početak. Idealan je deck za početnike koji još ne znaju puno o igri i koji su tek započeli. Sadrži sve što je novom igraču potrebno: sastavljen deck, papirnatu podlogu za igru te pravila igre na engleskome jeziku. Uz ovaj deck, novi će igrač lakše naučiti sva osnovna pravila igre: kako prizvati čudovište, kako ih žrtvovati, aktivirati spell, postaviti trap, sve faze poteza, itd. Structure deck je deck koji je napravljen da bude igriviji od Starter decka te isto tako sadrži papirnatu podlogu i pravila igre. No, zašto se onda u ponudu stavlja Starter deck kada je Structure puno bolji? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan. Dok Starter deck nema pretjerano nekakvu taktiku kako deck funkcionira, Structure deck je sastavljen da se vrti oko te taktike. Isto tako, Starter deck je ponajviše namijenjen novijim igračima, dok je Structure namijenjen i onim ponešto iskusnijima. Structure deckovi će imati u sebi više kopija neke iste karte koja se nalazi u njima, dok će u Starter decku sve karte biti različite. Iako ste novi igrač, svejedno bez problema možete odabrati jedan od Structure deckova i pomoću njega naučiti igrati. Ipak, ako ste početnik u potpunosti i ne znate gotovo ništa o igri, onda je Starter deck idealan izbor za vas. Cijena ovih deckova u trgovinama je uvijek oko 100 kuna pa dobro odlučite koji deck želite uzeti prije nego ga zapravo i uzmete.

Odabir decka:
Sada se možda zapitate “Ali koji deck igrati?”. To u potpunosti ostaje na vama da odlučite. Želite li deck koji se bazira na čudovištima masovnog uništenja, Fire King deck je za vas. Ako, pak volite srediti protivnika što je prije moguće i po mogućnosti u jednom potezu, Chaos Dragon je idealan izbor za vas. Ako ste ipak tip osobe koji će polagano izbacivati protivniku karte iz ruke i lagano izbacivati svoja čudovišta na polje, za vas je Dark World deck. Razlog zašto sam naveo baš ova tri decka jest taj što su sva tri izašla kao Structure deck. Kupite li tri ista Structure decka, možete najbolje karte iz njih iskombinirati i staviti u jedan deck koji ima više šanse za pobjedu nego bilo koji drugi Structure ili Starter deck koji je tek kupljen iz trgovine. Ne samo to, imate šanse bolje se plasirati na lokalnim turnirima. Naravno, ne morate uzeti Structure ili Started deck kako biste napravili svoj deck. Možete ga napraviti i od karata što dobijete iz boostera (paketića od 9 karata). Tamo ćete naći puno više tipova deckova nego što ih je u Structure decku, ali zato će se i puno teže određeni deck sastaviti iz boostera nego u iz Structure decka. Naravno, možete i kombinirati karte iz jednog i drugog i napraviti nešto svoje. Uz tisuće različitih karata, možete napraviti ogroman broj različitih deckova i doći do nekakvih svojih inovativnih ideja. Budite kreativni, to nikada nije na odmet!

Ban lista:
Još sam prije u tekstu spomenuo ovaj pojam. Ban lista je lista karata koje se ne smiju koristiti, smiju se koristiti po 1 ili 2 primjerka u decku. Trenutačnu ban listu možete pronaći na ovoj stranici gore na linku “Ban lista”. Zašto postoji ban lista? Naime, neki su deckovi i karte bili jednostavno prejaki i kako bi se uspostavio kakav-takav balans u igri, Konami svake godine izdaje ban liste. Dan kada će izaći nova ban lista je dan koji svi igrači željno iščekuju jer ih zanima što se sve po novome smije igrati, a što ne. Točnije, kako će ta ban lista utjecati na njihov i na ostale deckove. Tako se po novoj ban listi ne smije igrati popularne karte poput Monster Reborn i Heavy Storm, smije se igrati jedna kopija popularnog Rescue Rabbita, smije se igrati po dvije kopije Dimensional Prisona, itd. Novost je što će se od ove godine ban lista izmjenjivati 4 puta, što se do sada događalo samo 2 puta godišnje.

Turniri:
Nakon što ste sastavili svoj deck koji odgovara trenutnoj ban listi, zašto se ne biste okušali na nekom turniru? Dosta gradova u Hrvatskoj organizira lokalne turnire. Obično su ti turniri subotom, a kada točno vaš grad (ili grad u blizini) ima Yugioh turnire možete provjeriti na stranici Yugioh Planeta pod linkom “Turniri”. Turniri su mjesto gdje možete najbolje vidjeti kako vaš deck funkcionira, upoznati nove ljude i nabaviti karte koje bi vam mogle zatrebati u decku. Uvijek možete pitati nekog iskusnijeg igrača da vam objasni kako nešto funkcionira, možda da vam pomogne kako poboljšati deck i slično. Svake se godine početkom ljeta organizira državno prventstvo na kojemu možete odmjeriti snage s ponajboljim igračima iz cijele Hrvatske te se organiziraju i regionalna prvenstva na koja znaju doći i igrači iz drugih država, primjerice Slovenije.

Dueling Network i DevPro:
Možda ćete imati želju da igrate protiv nekoga, a baš taj dan nije turnir ili su svi vaši prijatelji zauzeti. Tada možete otići na jednu od besplatnih simulacija Yugioha na internetu. Najpoznatije su Dueling Network i DevPro. Sve što vam treba su veza na internetu i nickname kako biste započeli. Dueling Network nije automatiziran što znači da sve što želite napraviti, morate napraviti sami, bilo stavljanje karte na teren ili u groblje, miješanje decka i slično. Isto tako, Dueling Network se igra u potpunosti u vašem internet browseru. DevPro je, u drugu ruku, cijeli automatiziran i morate ga skinuti s interneta kako biste ga koristili. Obje su simulacije besplatne što je veliki plus, no imaju i svoje negativne strane. Negativna strana Dueling Networka jest što se sve mora automatski raditi, a DevProa što se često zna srušiti sustav pa morate započinjati partiju ispočetka te vremensko ograničenje po potezu pa možda ne stignete napraviti sve što želite. No, unatoč tomu, obje su simulacije kvalitetne obzirom da su besplatne i vrijedne su korištenja. Na njima možete testirati neke svoje ideje i vidjeti funkcioniraju li bez nabavljanja nekih skupih karata.

To bi bilo to za sadašnji članak. Na sljedećim linkovima možete pronaći pravila igre na hrvatskome jeziku te popis turnira po gradovima.
http://www.yugioh-planet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=595
http://www.yugioh-planet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=496&Itemid=642
U idućem ćete članku moći pročitati kako se najbolje pripremiti za turnir, zašto je Extra deck toliko bitan u današnje vrijeme i još mnogo drugih stvari.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

Jedna misao o “Newbie lessons: Nova generacija igrača

  1. Ispravak, ban lista će se izmjenjivati 3 puta, a ne četiri puta godišnje, ovo sa Sixth Sense-om nije nova lista već samo promjena.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.