Nationalsi 2012 : Blitz screening

Poštovani čitatelji,

pošto nam se uskoro bliže Natsionalsi, odlučio sam izložiti svoje viđenje nadolazećeg eventa. Koga od igrača treba očekivati? Na koje deckove treba paziti? Kako se pripremiti?
To su samo neka od pitanja na koja ću pokušat odgovoriti u današnjem članku.

Kao što svi znate, 16.6. u Carti Magici u Frankopanskoj 24 (Zagreb) ove će se godine održati državno prvenstvo. Natjecanje će biti bogato nagradama (iako ne onakvima kakvih se mi stariji sjećamo iz dana ponosa i slave igre – aludiram na alienware i apple prize poolove, naravno), a osobitost je ta što će događanje trajati 2 dana. Prvi dan će se održati samo prvenstvo, a drugi će se igrati side eventovi.

Natsionalnsi su najjači turnir u nas, prije svega zbog jedne jedinstvene pojave: prekidaju igračku hibernaciju ponajboljih hrvatskih igrača. Izvlače top playere iz njihovih brloga te Vam daju mogućnost da se s nekima od njih sukobite u duelima za vrijeme turnira.

Ovdje ću zastati i opisati o čemu se radi.

Kad već govorimo o prototipnom, hrvatskom pro-u, onda je bitno da jasno odredimo naše područje interesa. To je tip igrača koji je noćna mora vama (i sucima) jer:
1) za vrijeme duela s vama cijelo vrijeme psuje ko kočijaš
2) vas se niti jednom ne udostoji pogledati kao poštovanja vrijedno ljudsko biće
3) sustavno vrijeđa vas, vaše odluke, vaš deck, vaše protektore, vaš skill, vašu obitelj i sve vaše kućne ljubimce
4) pjevuši stihove Siniše Vuce pritom uspješno rizolvajući chain link 7
5) će vas pljunuti, objasniti vam s gađenjem da igrači, a ne karte, imaju priority te će zatim vrlo vjerojatno pljunuti i kartu i glasno objaviti cijeloj dvorani da ne znate kako stoji stvar s priority-em
6) odbija zapamtiti vaše ime te vas sustavno zove Anton/Mićo/Štef/Njubi/Njubčina/Nub
7) je na kraju krajeva, to igrač koji vas u većini slučajeva pobjeđuje

Šalu na stranu, svi znamo da postoji određena zajebancija koju naša igračka krema ‘vrti’, no pitanje je sljedeće: zašto se velik dio njih pojavljuje samo na Nationalsima? Je li im ostatak turnira ispod časti? Gdje se skrivaju ostatak sezone?  Kako uspjevaju ostati pri vrhu uz 1 do maksimalno 2 odigrana turnira godišnje? Kako ostaju upoznati s metom, deckovima, techevima te kako drže skill i poznavanje pravila na razini?

Njuškajući po zadnjih nekoliko turnira, saznao sam da se slična pojava događa i u Sloveniji. Nekoliko njihovih igrača mi je potvrdilo da postoji jedan dio među ‘najboljima’ koji pohađa samo turnire najviše razine.

Dijelom je tomu tako zbog jednog veoma jednostavnog razloga: Vrijeme ide dalje. Igrači prolaze kroz životne promjene te nakon srednje škole upisuju fakultete, s kojih potom idu u potragu za poslovima. Sad, jasno vam je da je većini lista prioriteta posložena veoma jasno, i da na njoj ‘najbolja igra na svijetu’ rijetko stoji na čelu iste.

I to je razumljivo. Iz osobe koja ima svo vrijeme ovoga svijeta na raspolaganju (osnova i srednja), većina igrača se počinje razvija u uloge koje društvo predviđa, tražeći zabavu i opuštanje na drugim mjestima, tek šačica njih ostaju zagriženi fanovi, stalno na turnirima, stalno up-to-date.

No s druge strane, većina nas koji su jednom igrali, uvijek se vraćamo igri. A ima li bolji razlog da se ponovno vratite od Nationalsa? Sumnjam. Znate da će stara ekipa biti tamo, znate da će nagrade biti velike, znate da će konkurencija biti jaka. I to su svi razlozi koji su vam potrebni da ponovno zasučete rukave.

A pošto u nas najbolje igrače vežu i prijateljske veze, povratak obično prate slapovi medovine i nizovi prasetine, pred- i post-Nationals izlasci itd. Dakle u jednoj prigodnoj riječi: fešta.

A naš tcg je za najbolje poput vožnje bicikla, jednom naučen i svladan, igrači se brzo vrate u formu, pošto većina mehanizama ostaje ista. Tu i tamo nalete nekakve ‘bijele’, pa ‘crne’ karte, no to i nisu neke veće revolucije, i lako se nadilaze. A i da ne govorim da su se u međuvremenu pojavila pomagala poput Dueling networka itd., koja pomažu u održavanju skilla i istraživanju ideja.

Tako da mda,
kao i svake godine,
očekujte povratak (i bijes) titana.

A što se tiče samih deckova,
čeka nas poslastica. Toliko je dobrih deckova trenutačno po svjetskih T8ovima da je teško točno prognozirati što će se kod nas probiti do vrha, no neki su deckovi ipak korak ispred drugih. Očekujte sljedeće:

Dark World – Jeftin za složiti, snažan deck. Možda jedini tier1 deck koji se da složiti za ispod 300 kn. Naš aktualni državni prvak je već u nekoliko navrata propilotirao deck do završnice nekolicine natjecanja, što više reći?

Six Samurai – Pulen još jednog od naših boljih igrača, Ivana Modesta, dobiva na popularnosti iz natjecanja u natjecanje. Izgledno je da će neki igrači koji ga testaju već duže vrijeme igrati na sigurno i zaigrati 6S-ove na Natsima.

Dino Rabbit – Skupa Tier1 mašina. Stabilna konstanta u svjetskim T8ovima, a i kod nas je digla i zadnje Regionalse, u rukama Drage Godnjova. Vjerojatno će je igrati maksimalno 4-5 igrača, i vjerojatno će bar jedna dogurati do T8.

Wind-Up – Još jedna skupa kutija igračaka koja u zadnje vrijeme u nas postiže zavidne rezultate. Predviđam maksimalno 3 primjerka na Natsima i 1 u T8.

Chaos/Dragon varijante – Nešto što bi moglo polučiti rezultate, potaknuto svjetskim trendovima.

Inzektor varijante – Nešto što iako na svjetskoj razini ne kotira najbolje, i dalje u nas posjeduje određen seksipil kojemu igrači ne mogu odoljeti.

Gladiator Beastovi/Lightswornovi – Ovo je Hrvatska, a u Hrvatskoj ovi deckovi prolaze jer ih ljudi igraju od samih početaka i znaju ih napamet već. Očekujte velik broj GBova i LSova.

Eto,
ovo je ukratko moj blitz screening,
i side ću slagati u skladu sa svojim očekivanjima.

Svima vam želim puno sreće,
i nadam se da ćete se pojaviti u što većem broju. Nemojte propustiti priliku da zaigrate na casual turniru prije Natsa i na taj način steknete još bolji uvid u ono što bi se moglo igrati.

Lijepi pozdravi,
Hals

Jedna misao o “Nationalsi 2012 : Blitz screening

  1. Predobro si ovo napisao, svaka čast!!! (:
    Istina je ovo što pričaš.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.