Cotw: Mist Bird Clausolas – maglovita prijetnja

Pozdrav svim čitateljima! Vrijeme je došlo za još jedan Card of the week, uz malo zakašnjenje. Naime, uz obaveze i moju neopisivu lijenost zadnjih dana (“faks, kuća, krevet” stil života), članak je izostao neko vrijeme. Uz to, odlučio sam kako je najbolji dan za objaviti Cotw ponedjeljak jer je to taman početak tjedna pa sam odlučio prebaciti ga s petka na ponedjeljak. Nikog briga, svejedno… No, bilo kako bilo, vrijeme za članak je došlo i ja opet počinjem previše trabunjati pa bi bilo vrijeme da napokon krenemo.

Mist Bird Clausolas
WIND / Winged Beast / Synchro
Level 3 / 0 ATK / 2300 DEF

1 Tuner + 1 or more non-Tuner monsters
Once per turn: You can target 1 face-up monster your opponent controls; its ATK becomes 0, and if it does, its effects are negated. These changes last until the End of this turn.

Dok je “Judgment of the Light” još uvijek aktualan, mada je prošlo već dva mjeseca otkako je izašao, mnogi igrači još uvijek otkrivaju pravu snagu pojedinih karata za koje većina igrača ne prave mjesta u decku niti eksperimentiraju s njima. Jedna od podcijenjenijih karata je “Mist Bird Clausolas”. Ova ptičurina je jedini generični level 3 Synchro i kao takva vrijedna je pažnje. Winged Beast je pa ima koristi od Icarus Attacka, a od njenog WIND atributa može profitirati “Tempest, Dragon Ruler of Storms” kada napokon odleti na groblje. S 0 napada idealna je meta za Debris Dragona i time otvara opcije prizivanja “Ancient Fairy Dragon” te “Black Rose Dragon”. No, ostavimo to sada sa strane jer bit Clausolasa je u njenom efektu koji je daleko od beskorisnog. Dok je 0 napada balansira da ne bude jedna karta koja je rješenje za sve što leti, gmiže i hoda, 2300 obrane može biti malo zeznuto za pregaziti i čini je čudovištem s najviše obrane od svih levela 3. No, što je s efektom? Ono na što se svi koncentriraju kada je pročitaju jest dio efekta kojim negira protivnička čudovišta. To je super stvar, u to nema sumnje, no po meni je bitniji onaj dio što spušta napad protivničkog čudovišta na mizernih nula bodova. Bit Clausolasa je spustiti protivnikovo jako čudovište na nulu i onda ga napasti sa svojim najopasnijim i najjačim dijelom artiljerije dok mu se Clausolas u obrani smije. Imate problema sa “World of Prophecy” i njezinih 2900 bodova ili Blasterom i njegovim 2800? Uz Clausolas ta čudovišta s lakoćom gazi čak i maleni, čupavi “Kuriboh”. Čak će i veliki “Five-Headed Dragon” ostati bez svojih vrtoglavih 5000 napada te postati ranjiva meta većini čudovišta.  
I naravno, tu je onaj dio efekta koji negira. Iako ja favoriziram Clausolasin efekt koji spušta napad jer stvara prilike za ogromnu štetu, Clausolas je dobra karta za rješavanje čudovišta koja kontroliraju i teže ih je rješiti se. Baš zbog tog dijela koji negira, mali zidovi poput “Wind-Up Zenmaines”, “Maestroke, the Symphony Djinn” i “Marshmallon” su u potpunosti uništeni. Veliki problemi poput “Mecha Phantom Beast Dracossack” i “Blackwing Armor Master” su isto tako lako pometeni. Armor Master bi čak mogao dobiti još napada zbog Kaluta, no 1400 i nije neka prijetnja. 
Clausolas je isto tako dobra za rješavanje čudovišta s continuous efektima koji mogu stvarati dosta problema, a glavni među njima je definitivno “Evilswarm Ophion”. Obzirom da Clausolas zbog svog levela 3 zahtijeva male levele kao materijale, Ophion joj tu ne može ništa. Jednostavno ga negiramo s Clausolas i onda nastavimo s prizivanjem naših velikih čudovišta te ga zgazimo kako ne bi više radio probleme. Jedino što ga zapravo može zaštiti je “Safe Zone” jer ga “Forbidden Lance” i “Infestation Pandemic” štite samo od spellova i trapova. 

Gdje igrati Clausolas?
Clausolas neće vidjeti igre u puno deckova. Naravno, nećemo je igrati u Evilswarmu, Gadgetima, Dark Worldu i sličnima jer je nemamo čime prizvati. Igre može vidjeti ponajviše u Synchrocentričnim deckovima, Gusto decku pa čak i već poznatoj i većini napornoj velesili Dragon Rulerima. U Synchrocentričnim deckovima možemo iskoristiti Quillbolt Hedgehoga uz bilo kojeg level 1 Tunera na terenu, a u Gusto decku je prizivamo uz “Winda, Priestess of Gusto” te “Gusto Egul”. “Kamui, Hope of Gusto” ovu kartu priziva momentalno. Dragon Ruleri je mogu prizvati lagano koristeći Dandyliona uz Redoxa ili “Dragon Ravine” te iskoristiti level 1 tunera uz Fluff tokene koje dobijemo od Dandyliona. Jedan od boljih comboa s ovom kartom je koristeći kartu “One for One”. Izbacimo Dandyliona za “One for One” da dobijemo na polje level 1 tunera i dva tokena zbog Dandyliona. Prizovemo Clausolas i spustimo protivničko čudovište na nulu. Obzirom da nismo još iskoristili Normal summon, prizovemo Debris Dragona i njime vratimo Dandyliona te odemo u Black Rose Dragona čiji efekt ne iskorištavamo te napadamo protivnika za 2400 štete. Potez završavamo s čudovištem od 2400 napada i tri obrambena čudovišta. Poprilično dobro, zar ne?

Osobno mišljenje: 
“Mist Bird Clausolas” je karta koja mi se svidjela od prvog trena kada sam je ugledao. Synchro je što joj je dao plus kod mene, a najviše mi se svidio efekt. Uz njen efekt, gazi se gotovo svako čudovište bez ikakvog problema. Isto tako mi se svidjela i činjenica da je level 3 što nije uobičajeno za Synchro čudovišta i samim time se teže priziva. Doduše, zbog te činjenice da se teže priziva neće vidjeti toliko igre koliko bi zaslužila, ali svakako preporučam da je igrate ako vam je deck može prizvati. Nećete je toliko često prizivati, no kada budete, izvući će vas iz situacije koja je isprve izgledala kao bezizlazna situacija.

– Do sljedećeg puta, Kiryu.

Kiryu

Hello world!

2 misli o “Cotw: Mist Bird Clausolas – maglovita prijetnja

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.