Card of the Week – Wind-Up Zenmaines

Ponovno pozdravljam sve svoje drage čitatelje i čitateljice, te vam želim dobrodošlicu u još jedan COTW. Vjerojatno ste primjetili da već više od mjesec dana nisam napisao COTW, ali što mogu, imam obaveze kao i svi vi, a i nekad jednostavno ne znam što bi pisao, no potaknut WD-ovom pjesničkom rečenicom na forumu bacam se na pisanje novog članka 😛 

Samo bih još želio napomenuti da mi je jako drago što nam se na site vratio jedan od najboljih writera Dramax (sada poznat kao Halstrom), te se nadam da će nam ostati još jako dugo i da će nastaviti pisati svoje kvalitetne članke. A sad prelazimo na posao, tj. na prvog Xyz-a u COTW-u.

2 Level 3 monsters
If this face-up card on the field would be destroyed, you can detach 1 Xyz Material from this card instead. Once per turn, during the End Phase, if this effect was used this turn: Target 1 card on the field; destroy it.

INFORMACIJE O KARTI:

*Karta je izašla kao secret rare u boosteru Photon Shockwave (PHSW), te je odma postala jedna od staple karti u extra decku onih koji naravno imaju pristup rank 3 Xyz-evima.
*Zenmaines je TCG exclusive karta (kao i Tour Guide, Reborn Tengu…) što znači da smo ju u ovom boosteru mogli dobiti samo mi Europljani i Amerikanci, dok ju oni u OCG-u (Japanci, Kinezi…) nisu imali, ali su ju zato dobili u svojim Gold Series  2012 koji je izašao prije mjesec dana kod njih.

UVOD I STATISTIKE KARTE

Kartu sam odabrao iz razloga što sam vidio da ju igra skoro svaki deck, ali to ni ne čudi jer nekad stvarno zna stvarati velike probleme opponentu zbog svojeg effecta koji ju štiti od toga da bude uništena.

Statsi karte su pristojni s obzirom da se radi o rank 3 Xyz-u; 1500 ATK i 2100 DEF. Kao što vidite sa ovom kartom baš nećete previše napadati, ali je zato jako dobra u defanzivi jer ju niti jedan  monster kojeg mi možemo normal summonati  ne može pregaziti, pa čak niti neki monsteri koji se special summonaju tipa Cyber Dragon. Zenmaines je kao što sam več rekao rank 3, što znači da dosta lako dolazi na field. Još treba spomenuti da je Zenmaines FIRE i Machine-type, što je manje bitno, no ovo što je Machine može poslužiti opponentu da ga uspješnije i lakše makne sa fielda.

EFEKTI KARTE

Karta ima dva dijela effecta, a oba su jednako dobra. Prvi dio kaže da ako bi ova face-up karta trebala biti uništena, onda možemo sa nje detachati jedan Xyz material da to spriječimo i da ju i dalje držimo na životu. Ovaj effect vas naravno sve podsječa na Gachi Gachi Gantetsua koji je bio jedan od prva tri Xyz-a koji je izašao u igru, te je isto tako postao staple svih deckova koji imaju pristup rank 2 Xyz-evima, a osobito u Agentima kod kojih je on glavno smetalo u decku. Znači ovu kartu morate zapravo uništiti tri puta, a to su tri napada koja su možda mogla završiti duel da nije bilo njega. Isto tako dobra stvar kod ovog effecta je što zaustavlja neke game-breakere tipa Dark Armed Dragon, Judgment Dragon, Scrap Dragon jer ako ga se namjeravate riješiti recimo sa Judgmentom morat ćete platiti 3000 lifea, a ako ga želite riješiti sa Dark Armedom ona morate removati sva tri darka iz gravea, a sa tim ste mogli uništiti tri karte na fieldu.

Drugi dio effecta se nadovezuje na ovaj prvi, a kaže; jednom po potezu u End phaseu, ako je iskorišten ovaj prvi effect onda morate odabrati jednu kartu na fieldu i uništiti ju. Znači uz ovaj prvi effect koji ju štiti od uništenja tri puta, ova karta ima i jedan veliki bonus da na kraju poteza još dobivate mogučnost uništenja neke opponentove karte, bio to neki beatstick ili backrow karta. Ovo opponentu daje još manje mogučnosti jer ako se odluči da će ići na njeno uništenje onda ju mora uništiti tri puta u jednom turnu, ili će u protivnom on na kraju turna izgubiti neku kartu što mu naravno ne odgovara. Ostaje mu i treća mogučnost da čeka dok ne dobije karte potrebne za njezino micanje sa polja, ali to isto tako odgovara i vama jer sakupljate karte u handu koje su vam potrebne za osvajanje duela. Što god da vaš opponent odabere vama ide u korist i daje vam mogučnost da mu uzvratite istom mjerom.

Naizgled savršena karta ipak ima neke male mane; prva je da ju njezin prvi effect štiti samo od toga da bude destroyana, ali ju zato možete vratiti u extra deck ili banishati no o tome nešto više u sljedećem odlomku, dok je njezina druga mana da ona MORA na kraju turna uništiti kartu, što znači da opponent sa malo više skilla i znanja može ovaj effect upotrijebiti protiv vas, tako da vas natjera da sami uništite svoju kartu.

KOMBINACIJE, DECKOVI I SAVJETI

Zenmaines nema neki određeni deck u kojem se igra, igra se svugdje gdje imate mogučnost summonanja rank 3 Xyz-a jer uz njega jedini rank 3 Xyz monsteri koji se igraju svugdje su Leviathan i Leviair, pa je on za sada staple, a vjerujem da će tako i ostati još jako dugo. Trenutno se sve više povečava broj deckova koji imaju lv3 monstere pa se tako i upotreba Zenmainesa sve više povečava, počevši od Tour Guidea, pa sad i Wind-Up monsteri te Inzektori, a Rabbit isto tako može poslužiti.

Znači najčešći scenarij će biti da vam opponent summona Tour Guidea, seracha drugog i ide u Zenmainesa koji vama stvara velike probleme, te vašem opponentu u isto vrijeme daje dodatna dva-tri poteza da povuče karte koje su mu potrebne da si osigura pobjedu. Zbog toga treba igrati jako pametno protiv ove karte i riješiti je se na čim bezbolniji i čim lakši način, a tu nam u korist ide ona mana koja Zenmainesa osigurava samo od destroyana.

U igri imamo nekoliko takvih karata koje imaju effecte koji ili banishaju ili vračaju kartu u hand/deck. Prve karte koje vam padaju na pamet su Trishula i Brionac, dva staple synchroa koja se danas masovno igraju, te je jedna od njihovih glavnih prednosti upravo to da ne uništavaju kartu nego ju šalju negdje drugdje. Znači sa obje karte vi ćete se riješiti Zenmainesa bez aktiviranja njegovog effecta, dok će materijali završiti u graveu. Zato je uvijek dobro imati Effect Veilera u handu koji može vašeg Zenmainesa još duže održati živim, te još više pokvariti planove vašeg opponenta.

Ali postoji još karata za efikasno uklanjanje Zenmainesa sa fielda. To su Chaos Sorcerer i Black Luster Soldier, koji isto kao i Trishula imaju effect koji banisha monstera, onda Caius the Shadow Monarch koji također banisha monstera, a uz njega isto tako i D.D. monsteri. Uz sve ove banish monstere, imamo i karte koje vračaju monstere u hand/deck tipa; Penguin Soldier, Complusory Evacuation Device,  Raiza the Storm Monarch, Phoenix Wing Wind Blast…

Još jedan način na koji ga se možemo riješiti je da ga flipamo face-down sa kartom tipa Book of Moon jer u tom slučaju on ne može aktivirati svoj effect da se zaštiti od uništenja. Isto tako dobro nam može poslužiti i Enemy Controller sa kojim preuzmemo Zenmainesa, napadnemo nekog jačeg monstera, detachamo jedan material, te još na kraju turna možemo uništiti neku kartu na polju ili jednostavno kad sa njim napadnemo jačeg monstera odlučimo da ne želimo iskoristiti effect od Zenmainesa te ga se tako riješimo. Još ću spomenuti samo jedan zgodan način za rješavanje Zenmainesa kod kojeg je bitan onaj dio da je on Machine-type; jednostavno summonamo Cyber Dragona i sa njim i Zenmainesom napravimo Chimeratech Fortress Dragona, a kod ovoga opponentu ne može pomoći čak niti Effect Veiler.

Kao što vidite imamo mnogo karata sa kojima možemo ukloniti Zenaminesa sa fielda bez da se aktivira njegov effect, ali večinu svih tih karata može spriječiti jedan Effect Veiler ili Herald of Orange Light, te još više povečati vaše probleme i zbog toga morate uvijek paziti kako i što igrati.

RULING AREA

Karta nije nešto komplicirana što se tiče rulinga jer ima prilično jednostavan i razumljiv effect kod kojeg nebi trebalo dolaziti do nekih zabuna, ali ipak evo par rulinga koji  će vam možda zatrebati:

-Kao što je već spomenuto effect Zenmainesa koji uništava kartu na kraju turna, ako je detachan neki material mora biti aktiviran, te ako opponent nema karti na fieldu onda morate uništiti svoju kartu.
-Effect koji uništava kartu na kraju turna neće biti aktiviran ako se Zenmaines za vrijeme End Phasea ne nalazi na fieldu, ili nije face-up.
-Effect koji detacha ne započinje chain, dok effect koji uništava točno targeta kartu na fieldu.

SAŽETAK I ZAKLJUČAK

Znači Wind-Up Zenmaines je rank 3 Xyz monster koji je postao staple u mnogim deckovima zahvaljujuči svojim effectima koji ga štite od uništenja do dva puta, te uz to na kraju turna uništavaju kartu na polju pod uvjetom da je aktiviran prvi effect. Igra se u večini deckova, unatoč tome što ima nekih mana koje ga čine ranjivim na banish i bounce-up effecte.

Zaključak; odlična defanzivna karta koja vas može održati na životu nekoliko poteza te vam omogučiti da se oporavite i povučete nekoliko karata koje vam mogu pomoči u osvajanju duela,a uz to može i uništiti neke opponentove karte te zasutaviti njihove iznenadne OTK-ove koje su spremali.

Mana ove karte je ista kao i mana večine danas igranih i popularnih karata; cijena. Iskreno nisam siguran kolika je cijena kod nas, mislim da se kreće oko 300 kuna, dok je na netu oko 400 kuna, ali u svakom slučaju znam da je cijena jako visoka te iz tog razloga ovu kartu nećete tako često viđati u deckovima jer nisu baš svi spremni izdvojiti toliko novaca za jednu kartu.

Ovo bi bilo sve za danas, ovaj članak je možda malo kraći nego prošli, ali nadam se da vam to ne smeta, makar mislim da sam obuhvatio sve bitne stvari i objasnio sve ono što je bitno.

Do sljedećeg puta vaš Chaos D.A.D. 🙂

8 komentara

  1. još jedan način uništenja je-stardust. npr,napadem ga 2 puta,on ostaje bez materijala. u end phaseu tog turna,on mora uništiti,i to se onda negira s stardustom koji ga uništava te se isti end phase vraća 😀 btw. – mislim da ima par greški s Č i Ć ali sve ostalo više-manje OK,po običaju dok ti nešto napišeš dobije se jedan odličan članak 😉

  2. Jedino što me bode u oči je ova podjela (podnaslovi), imam osjećaj da nakon lijepog, fluidnog čitanje naleti prepreka. Bilo bi bolje da si sve to povezao. Inače super blog.

  3. @bw crusher – to je više standardan način rješavanja Zenmainesa kroz napadanje, ja sam se više koncentrirao na efikasne načine kako ga ubiti odma, bez aktiviranja njegovog effecta, a za č i ć znam da ima pogrešaka jer priznajem da sam u tome stvarno loš, ali što mogu, ugl tnx na komentaru 😉

    @Infernal – ako sam dobro shvatio ti misliš na ove podnaslove efekti karte, sažetak i zaključak i sl., e sad ti podnaslovi su tu uvedeni čisto radi preglednosti, da se zna o čemu se govori u kojem dijelu, i ja ih nebi micao jer mi je estetski nekako ovako ljepše, ali mogao bi ubuduće na kraju jednog odlomka napisati recimo riječ-dvije kao uvod u sljedeći odlomak, pa bi onda čitatelja “pripremio” za sljedeći, tj. da očekuje da će se sada govoriti o nečem drugom. Ugl hvala na komentaru, drago mi je da ti se sviđa 😉

  4. ma dobro,i ja s vremena na vrijeme imam problema s gramatikom,ali s obzirom na tvoje ostale obaveze,ovo je odlično i samo si nastavio tradiciju uzornih COTW-a 🙂

  5. A gle, teoretski gledano velika večina djece danas ima problema sa nekim dijelovima gramatike, rijetki su oni koji sve znaju, ja recimo priznajem da imam problema sa č i ć (nedavno dobio 3 iz takvog testa :/), i ponekad sa ije/je, dok ostalo uglavnom znam.

    Drago mi je da vam se moji COTW-i sviđaju jer vi ste ionako razlog zbog kojeg ih i pišem 🙂

  6. Pa dobro može i tako, evo toga se recimo nisam sjetio, a ironija je da ja sam igram ls-ove…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Card of the Week – Wind-Up Zenmaines

Ponovno pozdravljam sve svoje drage čitatelje i čitateljice, te vam želim dobrodošlicu u još jedan COTW. Vjerojatno ste primjetili da već više od mjesec dana nisam napisao COTW, ali što mogu, imam obaveze kao i svi vi, a i nekad jednostavno ne znam što bi pisao, no potaknut WD-ovom pjesničkom rečenicom na forumu bacam se na pisanje novog članka 😛 

Samo bih još želio napomenuti da mi je jako drago što nam se na site vratio jedan od najboljih writera Dramax (sada poznat kao Halstrom), te se nadam da će nam ostati još jako dugo i da će nastaviti pisati svoje kvalitetne članke. A sad prelazimo na posao, tj. na prvog Xyz-a u COTW-u.

2 Level 3 monsters
If this face-up card on the field would be destroyed, you can detach 1 Xyz Material from this card instead. Once per turn, during the End Phase, if this effect was used this turn: Target 1 card on the field; destroy it.

 

INFORMACIJE O KARTI:

*Karta je izašla kao secret rare u boosteru Photon Shockwave (PHSW), te je odma postala jedna od staple karti u extra decku onih koji naravno imaju pristup rank 3 Xyz-evima.
*Zenmaines je TCG exclusive karta (kao i Tour Guide, Reborn Tengu…) što znači da smo ju u ovom boosteru mogli dobiti samo mi Europljani i Amerikanci, dok ju oni u OCG-u (Japanci, Kinezi…) nisu imali, ali su ju zato dobili u svojim Gold Series  2012 koji je izašao prije mjesec dana kod njih.

UVOD I STATISTIKE KARTE

Kartu sam odabrao iz razloga što sam vidio da ju igra skoro svaki deck, ali to ni ne čudi jer nekad stvarno zna stvarati velike probleme opponentu zbog svojeg effecta koji ju štiti od toga da bude uništena.

Statsi karte su pristojni s obzirom da se radi o rank 3 Xyz-u; 1500 ATK i 2100 DEF. Kao što vidite sa ovom kartom baš nećete previše napadati, ali je zato jako dobra u defanzivi jer ju niti jedan  monster kojeg mi možemo normal summonati  ne može pregaziti, pa čak niti neki monsteri koji se special summonaju tipa Cyber Dragon. Zenmaines je kao što sam več rekao rank 3, što znači da dosta lako dolazi na field. Još treba spomenuti da je Zenmaines FIRE i Machine-type, što je manje bitno, no ovo što je Machine može poslužiti opponentu da ga uspješnije i lakše makne sa fielda.

EFEKTI KARTE

Karta ima dva dijela effecta, a oba su jednako dobra. Prvi dio kaže da ako bi ova face-up karta trebala biti uništena, onda možemo sa nje detachati jedan Xyz material da to spriječimo i da ju i dalje držimo na životu. Ovaj effect vas naravno sve podsječa na Gachi Gachi Gantetsua koji je bio jedan od prva tri Xyz-a koji je izašao u igru, te je isto tako postao staple svih deckova koji imaju pristup rank 2 Xyz-evima, a osobito u Agentima kod kojih je on glavno smetalo u decku. Znači ovu kartu morate zapravo uništiti tri puta, a to su tri napada koja su možda mogla završiti duel da nije bilo njega. Isto tako dobra stvar kod ovog effecta je što zaustavlja neke game-breakere tipa Dark Armed Dragon, Judgment Dragon, Scrap Dragon jer ako ga se namjeravate riješiti recimo sa Judgmentom morat ćete platiti 3000 lifea, a ako ga želite riješiti sa Dark Armedom ona morate removati sva tri darka iz gravea, a sa tim ste mogli uništiti tri karte na fieldu.

Drugi dio effecta se nadovezuje na ovaj prvi, a kaže; jednom po potezu u End phaseu, ako je iskorišten ovaj prvi effect onda morate odabrati jednu kartu na fieldu i uništiti ju. Znači uz ovaj prvi effect koji ju štiti od uništenja tri puta, ova karta ima i jedan veliki bonus da na kraju poteza još dobivate mogučnost uništenja neke opponentove karte, bio to neki beatstick ili backrow karta. Ovo opponentu daje još manje mogučnosti jer ako se odluči da će ići na njeno uništenje onda ju mora uništiti tri puta u jednom turnu, ili će u protivnom on na kraju turna izgubiti neku kartu što mu naravno ne odgovara. Ostaje mu i treća mogučnost da čeka dok ne dobije karte potrebne za njezino micanje sa polja, ali to isto tako odgovara i vama jer sakupljate karte u handu koje su vam potrebne za osvajanje duela. Što god da vaš opponent odabere vama ide u korist i daje vam mogučnost da mu uzvratite istom mjerom.

Naizgled savršena karta ipak ima neke male mane; prva je da ju njezin prvi effect štiti samo od toga da bude destroyana, ali ju zato možete vratiti u extra deck ili banishati no o tome nešto više u sljedećem odlomku, dok je njezina druga mana da ona MORA na kraju turna uništiti kartu, što znači da opponent sa malo više skilla i znanja može ovaj effect upotrijebiti protiv vas, tako da vas natjera da sami uništite svoju kartu.

KOMBINACIJE, DECKOVI I SAVJETI

Zenmaines nema neki određeni deck u kojem se igra, igra se svugdje gdje imate mogučnost summonanja rank 3 Xyz-a jer uz njega jedini rank 3 Xyz monsteri koji se igraju svugdje su Leviathan i Leviair, pa je on za sada staple, a vjerujem da će tako i ostati još jako dugo. Trenutno se sve više povečava broj deckova koji imaju lv3 monstere pa se tako i upotreba Zenmainesa sve više povečava, počevši od Tour Guidea, pa sad i Wind-Up monsteri te Inzektori, a Rabbit isto tako može poslužiti.

Znači najčešći scenarij će biti da vam opponent summona Tour Guidea, seracha drugog i ide u Zenmainesa koji vama stvara velike probleme, te vašem opponentu u isto vrijeme daje dodatna dva-tri poteza da povuče karte koje su mu potrebne da si osigura pobjedu. Zbog toga treba igrati jako pametno protiv ove karte i riješiti je se na čim bezbolniji i čim lakši način, a tu nam u korist ide ona mana koja Zenmainesa osigurava samo od destroyana.

U igri imamo nekoliko takvih karata koje imaju effecte koji ili banishaju ili vračaju kartu u hand/deck. Prve karte koje vam padaju na pamet su Trishula i Brionac, dva staple synchroa koja se danas masovno igraju, te je jedna od njihovih glavnih prednosti upravo to da ne uništavaju kartu nego ju šalju negdje drugdje. Znači sa obje karte vi ćete se riješiti Zenmainesa bez aktiviranja njegovog effecta, dok će materijali završiti u graveu. Zato je uvijek dobro imati Effect Veilera u handu koji može vašeg Zenmainesa još duže održati živim, te još više pokvariti planove vašeg opponenta.

Ali postoji još karata za efikasno uklanjanje Zenmainesa sa fielda. To su Chaos Sorcerer i Black Luster Soldier, koji isto kao i Trishula imaju effect koji banisha monstera, onda Caius the Shadow Monarch koji također banisha monstera, a uz njega isto tako i D.D. monsteri. Uz sve ove banish monstere, imamo i karte koje vračaju monstere u hand/deck tipa; Penguin Soldier, Complusory Evacuation Device,  Raiza the Storm Monarch, Phoenix Wing Wind Blast…

Još jedan način na koji ga se možemo riješiti je da ga flipamo face-down sa kartom tipa Book of Moon jer u tom slučaju on ne može aktivirati svoj effect da se zaštiti od uništenja. Isto tako dobro nam može poslužiti i Enemy Controller sa kojim preuzmemo Zenmainesa, napadnemo nekog jačeg monstera, detachamo jedan material, te još na kraju turna možemo uništiti neku kartu na polju ili jednostavno kad sa njim napadnemo jačeg monstera odlučimo da ne želimo iskoristiti effect od Zenmainesa te ga se tako riješimo. Još ću spomenuti samo jedan zgodan način za rješavanje Zenmainesa kod kojeg je bitan onaj dio da je on Machine-type; jednostavno summonamo Cyber Dragona i sa njim i Zenmainesom napravimo Chimeratech Fortress Dragona, a kod ovoga opponentu ne može pomoći čak niti Effect Veiler.

Kao što vidite imamo mnogo karata sa kojima možemo ukloniti Zenaminesa sa fielda bez da se aktivira njegov effect, ali večinu svih tih karata može spriječiti jedan Effect Veiler ili Herald of Orange Light, te još više povečati vaše probleme i zbog toga morate uvijek paziti kako i što igrati.

RULING AREA

Karta nije nešto komplicirana što se tiče rulinga jer ima prilično jednostavan i razumljiv effect kod kojeg nebi trebalo dolaziti do nekih zabuna, ali ipak evo par rulinga koji  će vam možda zatrebati:

-Kao što je već spomenuto effect Zenmainesa koji uništava kartu na kraju turna, ako je detachan neki material mora biti aktiviran, te ako opponent nema karti na fieldu onda morate uništiti svoju kartu.
-Effect koji uništava kartu na kraju turna neće biti aktiviran ako se Zenmaines za vrijeme End Phasea ne nalazi na fieldu, ili nije face-up.
-Effect koji detacha ne započinje chain, dok effect koji uništava točno targeta kartu na fieldu.

SAŽETAK I ZAKLJUČAK

Znači Wind-Up Zenmaines je rank 3 Xyz monster koji je postao staple u mnogim deckovima zahvaljujuči svojim effectima koji ga štite od uništenja do dva puta, te uz to na kraju turna uništavaju kartu na polju pod uvjetom da je aktiviran prvi effect. Igra se u večini deckova, unatoč tome što ima nekih mana koje ga čine ranjivim na banish i bounce-up effecte.

Zaključak; odlična defanzivna karta koja vas može održati na životu nekoliko poteza te vam omogučiti da se oporavite i povučete nekoliko karata koje vam mogu pomoči u osvajanju duela,a uz to može i uništiti neke opponentove karte te zasutaviti njihove iznenadne OTK-ove koje su spremali.

Mana ove karte je ista kao i mana večine danas igranih i popularnih karata; cijena. Iskreno nisam siguran kolika je cijena kod nas, mislim da se kreće oko 300 kuna, dok je na netu oko 400 kuna, ali u svakom slučaju znam da je cijena jako visoka te iz tog razloga ovu kartu nećete tako često viđati u deckovima jer nisu baš svi spremni izdvojiti toliko novaca za jednu kartu.

Ovo bi bilo sve za danas, ovaj članak je možda malo kraći nego prošli, ali nadam se da vam to ne smeta, makar mislim da sam obuhvatio sve bitne stvari i objasnio sve ono što je bitno.

Do sljedećeg puta vaš Chaos D.A.D. 🙂

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.