Bloger: Choose your style

Registrirali ste se na site i želite započeti svoj blog i osobni brending, no ne znate kako početi? Dopustite da vam iznesem nekoliko savjeta i ideja kako bi dobar blogpost trebao izgledati. Samim time, kako da se dočepate boostera!

Kako započeti?

Zapitajte se što biste mogli pisati, o čemu biste najčešće pisali te o tome što vam ide i što radite. Ako često provjeravate novosti koje dolaze iz ygo svijeta i shvaćate njihovo značenje, onda biste vjerojatno pisali dobre blogpostove o novostima i objašnjavali ih ostalima.

Slično vrijedi i za ostale kategorije pisanja poput reporta sa turnira, deckovima, pojedinačnim kartama, kombinacijama, pravilima, savjeta i slično.

No zašto tu stati? Zašto se ograničiti na tipične kategorije članaka?

Probajte razmišljati van okvira. Možete svoj blog posvetiti osobnim alternative art kartama i tako predstaviti svoje nove umjetničke uratke i način na koji ste ih napravili. Uz to možete pisati o malim tajnama stvaranja alternative art kartama.

Zatim, zašto se nebiste igrali scouta i radili intervjue sa ostalim igračima, bili oni novi ili stariji. Možete i započeti neku svoju tematsku kolumnu ili seriju članaka na neku temu kao što su to svojevremeno radili Dramax i eXpelled. Komentirajte zbivanja na našem forumu i zajednici sa ozbiljnim ili satiričnim stilom. Ako vas muči ljubav, pišite kako yugioh utječe na vaš ljubavni život i što bi bilo kad bi bilo.

Zaista nema ograničenja što se tiče teme, pustite mašti na volju, ali imajte na umu  oni moraju biti čitka i dovoljno duga da bi se vaš blogpost mogao smatrati člankom.

No kad se odlučite za temu, dolazite do problema da svoje rečenice i misli morate oblikovati u jednostavan i ozbiljan izgled članka.

Bitno je da vaš članak izgleda ozbiljno i da bude lako čitljivo.

Stoga vam predlažem slijedeće savjete:

– Uvod počnite sa vašom namjerom i pokušajte čitatelja uvesti u vašu priču.

– Napisani tekst podijelite na paragrafe koji su tematski povezani zbog elegancije i logičnog povezivanja što dovodi do lakšeg čitanja.

– izdvojite neke rečenice koje su bitne i označavaju bit dijelova vašeg članka

– u zaključku sažmite ono bitno iz članka i dajte zaključnu rečenicu

– poželjno je da vaš članak ima slike, stoga ona prva slika, prije teksta, ne smije biti šira od 600 pixela, a visina neka ne bude veća od 300 pixela. Ostale slike u textu također ne smiju biti šire od 600 pixela. Preporuča se da slike budu centrirane zbog estetike članka.

– kada dođu u pitanje deck liste, također se preporuča da budu centrirane, a da se one pišu ne pomoću „entera“ koji bi prebacio pisanje u novi paragraf, već da se koristi „shfit“+“Enter“ koji će prebaciti pisanje samo u novi red, ni u novi paragraf.

– obavezno je da nakon uvoda dodate crtu za „read more“ uz pomoć istoimenog gumba. Potrebno je zbog ukupnog izgleda cijelog sitea, ali i zbog toga što se na taj način čitatelju daje samo uvod u vaš članak, a ne cijeli članak koji njega ne mora zanimati.

– što se tiče video sadržaja, preporuča se da se video sadržaj uplouda na neki od servisa poput YouTubea te od tamo kopira Embed kod koji treba samo zatim kopirati u „plain text“ kao kod koji će se zatim interpretirati kao video u članku. Također se preporuča da bude centriran.

Pustite mašti na volju, postanite bitni za ovu zajednicu i sve yugioh igrače.

Zar moramo ponoviti da će oni uspješni blogpostovi dobitimjesto na frontpageu, a autor nagrađen sa boosterima? 🙂

Pogledajte Bloger: The Environment

white dragon

white dragon

Glavni urednik Yugioh Planet portala i državni prvak 2007. godine.

Komentari

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.