Area 868 – Generation Fish

Srdacan pozdrav od Jinze, dobro dosli u moj novi blog. Obavjestit cu vas da je Area 868 kolumna koju cu ja voditi i u njoj nece uvijek biti deck analiza – vec ce se tu naci CotW, Reporti, Intervjui te jos svega pomalo. Kako je doslo na ideju o Arei 868 je bilo citanje Deck Predatora od Dramaxa/Halstorma koji je imao svoju kolumnu i posao pisanja te kolumne je obavljao perfektno – pa sam odlucio da krenem njegovim stopama. 

Danas cu vas upoznati sa jednim starijim deckom iz novijeg doba koji je nazalost ostao ne zapamcen i ne igran, rijec je o Generation Fish decku. Oni ustvair nemaju nikakve veze sa nazivom Generation Fish (nije im u imenima) – taj naziv su dobili jer su izasli u GENF boosteru. Pored ovog naziva kod igraca su poznate kao Banisharks i Banfish. 

Deck se svodi na banishanje riba kako bi smo dobili advantage i time sebe zastitili od protivnickih karti, a u isto vrijeme stvari advantage i unistavali protivnicke karte. Zanimljiva stvar u ovom decku je sto oni nisu Water kao sto su svi ocekivali jer ipak su ribe, sea serprenti i slicno, vec ironicno oni su WIND-ovi, imaju krila i lete, pa vrijeme je da polete u tier1.

 

wingtortoiseGENF-EN-R-1E

Kao sto mozemo vidjeti to je kornjaca koja ima krila, dakle kornjaca koja mjesa oho ljepilo sa tabletama ili nesto slicno. Njen efekat je jako bitan za xyzanje monstera jer kada se nas Fish, Sea Serprent ili Aqua banishuje (dok je pod nasom kontrolom ofc) mi njega mozemo pozvati iz ruke ili iz groblja. Meni se vise svidja summon iz groblja jer je tada prakticki +1. Ima 1500 ATK, te zato moze popiti Bottomless, ali to nije velik big deal jer cemo ovog momka igrati 3 i kada se on banisha mocemo special summonati istog, a i dobra je stvar kada nas Sea-Serprent, Aqua, Fish (ubuduce u tekstu SAF) se banisha jer nam je to uslov za koriscenje efekata drugih monstera.

AirorcaGENF-EN-R-1E

Evo jos jedne jako bitne karte za ovaj deck. Na prvi pogled nije nista specijalno, ali ono sto je bitno ovdje je njen efekat koji nju cini glavnim monster removalom u cijelom decku, njen efekat trazi da banishujemo jednu SAF iz ruke da bi smo unistili nesto sto je face-up na fieldu te zatim banishujemo ovu kartu koja ce se vratiti u iducoj standby fazi. Jako korisna karta, a uz to je jako bitno sto je WIND. Znaci ipak ima neke koristi sto su ove ribe naucile da lete – jer ako je wind omogucuje nam beaststicka na fieldu kao sto je Genex Ally Birdman koji je level 3 (sto je isto bitno za xyz i za jos jednu kartu). Mogucnosti ove karte su bezbrojne. Igrajte je 3 ili nemojte igrati ovaj deck.

GenexAllyBirdmanHA04-EN-SR-1E

Mozda je Konami napravio one ribe windovima iz bogzna kojeg njihovog razloga, ali nadjen je razlog zasto su te ribe windovi. Zato sto se mogu kombinirati sa Birdmanom koji postaje level 3 beastick od 1900 koji moze da gazi gotovo bilo kojeg lvl4 monstera osim Trashera koji se igra u trenutnoj meti. Takodjer je tuner te tako daje pomoc decku. Igrati 3 definitivno jer je glavni engine decka. Ima jos jedna karta koja povecava sinergiju decka sa njim, a to je…

306200

To je Divine Wind of Mist Valley kao sto mozete da vidite! Genex Ally Birdman ima odlicnu sinergiju sa svim wind ribama jer su svi level 3 i svi su wind, sto znaci kada imate ovaj field mozete da vratite ribu u ruku (nije trosenje resursa), special summonujete lvl3 ribu iz decka i onda prizovete Leviaira koji ce zovniti neku ribu koja je bila banishana, a Genex nece otici u groblje. Karta je po meni awesome. Uz Birdmana mozete raditi i synchrone lvl6, ja bih preporucio igranje 2 fielda jer su 3 dead-draw (testirano), a Terraforming ili bez Terraforminga je vas izbor.

SharkStickers-PHSW-EN-C-1EEvo jos jedne jako zgodne karte. Zanimljivost kod nje nije Generation Fish jer nije iz GENF-a vec je iz PSHW-a (no to je ne cini nista losijom). Karta je napravljena za xyz tematiku ofc, cilj joj je kada zovnemo nekog SAF monstera da zovnemo i nju (slicno kao Wind-Up Shark) te onda ona ide dalje u xyz. Ovu kartu ako je imate 2 u ruci mozete odmah 2 komada spucati na field sto je jako dobro. Dovoljna su 2 komada jer su 3 dead draw, i btw. ne mozete je koristiti sa Divine Windom jer nije wind – te je to njena jos jedna mana.

SkystarrayGENF-EN-R-1EEvo i ovdje imamo jednu jako zanimljivu kartu. Nije odlicna, ali je zanimljiva. U prilog joj ide sto je wind – te sto je sea serpent. Njen efekat kaze da moze napasti direktno protivnika (600 dmg – too stronk) te nakon toga ona se banishuje do iduce Standby Faze, uz karte koje koristimo u decku kao stosu Level Limit Area – B mozete izivcirati protivnika do krajnjih granica. Igrajte jedan komad. 

FlyfangGENF-EN-C-1EEvo jednog beatera kojem je najbolji prijatelj Level Limit Area – B. Ima 1600 ATK, sto nije malo, ali nije ni previse i sasvim je dovoljno za solidan dmg. Kako je vecina monstera koji se koriste level 4 i vise i imaju malu odbranu ova ajkula ih moze pojest, banishat se te zatim iskoristiti za efekat za jednog od dugacke palete trapova Banisharksa, kao sto je naprimjer ovaj:

OhFshGENF-EN-R-1EDakle ako smo preuzeli kontrolu nad protivnikovim monsterima (ne bukvalno, misli se na njihovu poziciju), te ako oni zele da iskoriste efekte mi imamo i za to rijesenje, a to je ova karta. Oh F!sh moze negirati bilo koji effect monstera (to znaci veilera, honesta i slicno). Igrajte 2, 3 je overkill – 1 je premalo. Usput karta je cista reciklaza, te u tome pomaze da recikliramo potrebno (EKOOO).

Surface-SDRE-EN-C-1EUz ovu kartu mozemo imati u decku 4 monster reborna. Svi nasi SAF su lvl3, sto znaci da mozemo digniti gotovo bilo sta. Karta bi bila jos bolja da je quick-spell, ona stvara comboe te nam omogucava 1 xyz summon, a moze biti koristena i za synchro summon. Igrajte 3.

FishDepthChargeTDGS-EN-C-1EEvo karte koja mi se jako svidja jer je chainable – naprimjer vas protivnik napadne, vi okrenete ovo tributate ribu, unistite nesto i vucete. Jedini problem ove karte je sto morate zrtvovati ribu te to zna biti problem, te karta zna biti mrtva. Igrajte 1/2 – ne vise.

300px-LeviairtheSeaDragonGENF-EN-UR-1E

Evo jednog tematskog xyza. Jako je bitan jer nam vadi ribe koje su banishane za xyz, vadi nam birdmana koji je banishan za synchro/xyz. Igrajte ga vise od 1 u svakom slucaju – znaci 2/3.

 

Tako smo dosli do kraja analize, sada cu vam dati kostur decka:

Kostur:

x3 Wingtortoise
x3 Airorca
x1 Flyfang
x1 Skystarray
x2 Shark Stickers
x2 Deep Sea Diva 
x2 Friller Rabca
x3 Genex Ally Birdman

x2 Divine Wind of Mist Valley
x2 Level Limit Area – B
x3 Surface
x1 Foolish Burial
x2 Salvage
x2 Gold Sarcographus

x2 Oh F!Sh
x1 Return from Different Dimension


Ovdje sam vam naveo karte koje bi ste morali imati u ovom decku, ostalo je na vasoj volji. Vas Jinzo, srdacno do iduceg puta.

13 misli o “Area 868 – Generation Fish

  1. Ovo ću da lajkam. Zanimljiva tema, lijepo si sve opisao, malo si mogao više comboa navesti, ali oke prolazno je. Ako ništa drugo, htio bih sad testati deck.

  2. Super blog, na dn-u sam ga sastavio, i ide me dobro s njime. Zanimljiva tema. Nadam se da ces zanimljive blogove pisati i u ubudeće.
    Lajkam ovo =)

  3. Jinzo, šuti. Kada si objavio blog, prije tri dana sam ti lajkao blog jer mi se sviđa i probao sam ga na Networku. Možda i nisam trebao, jer vidim kako se ponašaš.

  4. Dobar deck i tebalo bi ga svakako oprobat na networku.Svaka cast.Udaram like 😀

  5. Mirko Bum – svoje nacionalističke fore zadrži za sebe. Ne širi mržnju okolo.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.